Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, wygląda to na krążenie sprzętu z aukcji na aukcję. Wiadomo, handlarzy nie brakuje a w pewnych miejscach to chyba cały przemysł na handlu elektroniką stoi :). Zastanawia mnie tylko fakt, że nikt nie chciał przygarnąć go za 6 dyszek.

To poparz proszę na te dwie aukcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy to są dwa różne decki, czy ten sam? Jak to w zagadce: "znajdź trzy różnice". To nie jest tak, że ktoś nie chciał za 6 dyszek, tylko bardzo często zdarza się, że prawdziwych miłośników decków w licytacjach przebijają miłośnicy "papierów wartościowych". Niedługo później te same decki przetarte szmatą trafiają znowu na allegro lecz w cenie zakupu razy dwa plus zapłacona wysyłka i masz wynikową cenę "kup teraz". Ten ALARMAX to firma. Czyżby nie mogła ona utrzymać się z jakiejś innej działalności? Czy tą podstawową działalnością jest skup "gratów" na allegro i powtórne wystawienie na portalu aukcyjnym z wyższą ceną? Czy zostały zrobione jakieś działania naprawcze? Trzeba uważnie oglądać aukcje na allegro. Chyba każdy jest w stanie wyłapać "pośredników" i bojkotować ich?

Nie ma się co podniecać i kupować decki w cenach wziętych z sufitu. Jak mawia Kasjel : "trzeba cierpliwie czekać na swoją okazję, ona zawsze nadejdzie". Chciałem kupić do kolekcji "pancernikowate" technicsy to kupiłem w dobrej cenie. Mógłbym dać zarobić jakiemuś cwaniakowi i dać mu kilka stów ale po co i dlaczego? Za rs-671 dałem 5 dyszek, za 676 10 dyszek. Oba srebrne i wizualnie rewelacyjne. Środek był tylko do "rozruszania" bo decki były totalnie "zastane". W rozbieraniu do naga totalnie upierdliwe, ale na koniec na stole nie pozostała jakakolwiek część.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

cześć, mam pytanko, moja Aiwa AD-F880 jest rzekomo na pilota, którego oczywiscie nie mam. Do wszystkich sprzętów używam pilota uniwersalnego Logitech Harmony 350, tam w bazie jest ten deck, ale za cholerke nie chce działać; i nie wiem czy winic ten sensor w decku czy jednak pilota... Deck jest wręcz w sklepowym stanie więc nie sądzę aby to była jego wina... Chyba że ktoś wie jak to sprawdzić. Pilot natomiast bez problemu działał mi z CD Philipsa z 1988r, czyli podobnie jak ta Aiwa, więc też nie jest tak, że starych sprzętów nie obsługuje...

Pilota mozna nauczyc komend, ale potrzebny jest oryginalny pilot (model RC-F880), czy ktos takowym dysponuje i mógłby użyczyć? Mieszkam w Warszawie, ale w razie czego mogę zorganizować kuriera w dwie strony i jakoś wynagrodzić taką akcję...

To kolejna porcja "krążowników":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem się nad wysokimi moim zdaniem cenami decków niesprawnych. Już nie zwracam uwagi na to, że znajdują się w dziale "jednokasetowe". W opisie są wymienione niedomagania sprzętu i jest jasne, że nie do końca jest sprawny. Swoją drogą zdarzają się ludzie uczciwi, którzy takie decki wystawiają w "uszkodzonych".

Sądzę, że jest spora część ludzi, którzy naiwnie sądzą iż naprawa będzie banalna bo z pewnością "to tylko pasek" albo słynny "spalony bezpiecznik". Takie czasy już były i nie wrócą. W przeważającej większości takie sprzęty są opisywane ze sporą swobodą i często są nieumiejętnie grzebane.

Ostatnio w łapki wpadł mi niesprawny TA-2055 i gdyby ktoś wcześniej nie grzebał to byłbym zadowolony. Jednakże nie ma tak lekko:

-miłośnik twórczości Pabla Picasso uzupełnił czarne pola na talerzykach, wyszło jakoś nierówno i mało estetycznie

-lutownicą do rynien nasmarkał cyną na płytce sensorów odbiciowych (sensory oczywiście szlag trafił), przy okazji ułamał część płytki

-kółko idlera zabezpieczył drutem :/

Poniżej efekty radosnej twórczości :

post-17379-0-20567900-1487155231_thumb.jpg

post-17379-0-19728600-1487155540_thumb.jpg

post-17379-0-26293600-1487155581_thumb.jpg

post-17379-0-50061500-1487155603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Zdarza się, że ktoś wystawia sprzęt, bo po prostu się zepsuł i nie we jak to naprawić. Wtedy cena najczęściej jest znośna. Co z tego jak wyłapują takie sprawy handlarze i jak piszesz wystawiają odpicowane ponownie. Nie mam czasu siedzieć non stop na portalach i szukać. Nie zawsze mam wolną gotówkę. Szukam cierpliwie i się zdarza coś złapać, ale jest to dosłownie walka-z handlarzami, żoną i samym sobą. Domyślasz się ile czasu trzeba spędzać na portalach i non stop obserwować. Obowiązki domowe też istnieją... Sony TCK6B, którego ostatnio zakupiłem, był ruszany, ale przez człowieka który wiedział co robi i nic nie uszkodził. Mnie zostało tylko skalibrować go i ustawić z narzędziami głowicę i śmiga aż miło. W Twoim przypadku wygląda to raczej na robótki po kilku głębszych. Szkoda tego sprzętu w rękach rzeźnika. Oby udało się go doprowadzić do działania. DK

stereo-hifi com

Oby udało się go doprowadzić do działania. DK

Sprzęt śmiga aż miło. Byłbym zapomniał: dzięki Koledze ke_raj przywrócony do działania. Jego fotki okazały się bezcenne. Cóż, serwisówka nie ma wszystkiego, a najszybciej porównać ze sprawnym deckiem, u którego mamy pewność, że wszystko jest podpięte i wlutowane właściwie.

stereo-hifi.com

Po to jest ten wątek, aby sobie podpowiadać i pomagać. Dzięki obecności tutaj wiele się nauczyłem a jeszcze nie przeczytałem wszystkich archiwalnych stron :D. Cieszę się, że Onkyo działa.

Stoi u mnie kilka sprzętów do naprawy a już jedzie kolejny. Żona da mi do wiwatu. Na szczęście to walkman i nie zabierze przestrzeni życiowej :). Jak będę miał go u siebie na pewno się pochwalę. W końcu to magnetofon. :D

stereo-hifi com

Sprzęt śmiga aż miło...

Gratuluję. Pomagać takim pasjonatom, to tylko przyjemność. :) Mój TA-2055 - odsunięty trochę w zapomnienie - odżył dzięki Tobie - idler jak na razie działa bardzo dobrze. ;)

W weekend zamierzam zabrać się za dwie sprawy - CT-757 i gramofon. Dotarła gumka idlera oraz nowa wkładka z igłą i są nowe wtyki RCA. Trochę czyściwa i smaru i zobaczymy jak to zagra. Nie zrobię z niego wizualnego gabinetowca, ale mechanicznie myślę, że będzie ok. Do okazjonalnego odsłuchu winyli, jak znalazł, chyba, że mnie to wciągnie...

MamutDK - a to niezabierające przestrzeni życiowej, to może Sony z Alle? :)

Edytowane przez ke_raj

Sony, racja. Innej marki to jakoś mnie nie interesują. Pewnie myślimy o tym samym modelu, więc lekko nie będzie, ale jest nadzieja. Ja go znalazłem na innym portalu. Co nie znaczy, że nie był na All.... Zawsze jestem dobrej myśli a co z tego wyjdzie to już inna bajka. Nie mogłem po prostu patrzeć, że taki model ktoś przerobi na przeszczepy :).

stereo-hifi com

Czyli nie ten, o którym myślę. ;) Miałem na oku fajny egzemplarz, ale staram się już hamować emocje przy licytacji i nie wygrałem. Stawiam sobie granicę cenową i zazwyczaj jej nie przekraczam.

Co do walkmanów ogólnie, to fakt - Sony, to Sony - to WALKMAN. Panasonic - całkiem fajne, ale większość, to raczej średnia półka. Ja zaraz po Sony widzę Aiwę. Te które miałem/mam - to działa, to wygląda, to gra! Mój obecnie najciekawszy model, to Aiwa HS-PC202 (pierwsza wersja). Mimo lat, wszystko działa, dobry dźwięk oraz Dolby B i C na pokładzie. Inna, kupiona lata temu na targowisku na ślepo za 10 zł (fakt, że bez żadnego osprzętu - sam walkman, ładnie wyglądał, ale nawet nie było koszyka na baterie, żeby sprawdzić, czy działa) Aiwa PX-557, to mój ulubiony. Gra jak złoto, wchodzi w kieszeń w dżinsach i dźwiękowo oceniam go wyżej, niż niejednego Panasonica, jakiego słuchałem. Ostatnio nie miałem do czynienia z Soniakami, ale pamiętam, że tam czuć było jakość. Tyle, że lata świetlne temu wszystko miało jakość...

Dla mnie Sony i Walkman to słowa zamienne. Oni to wymyślili i rozwijali do granic możliwości technicznych. Jako ostatni się tez poddali. Nie wspominam o chińskopodobnych wyrobach, bo tamto szajsem było i będzie. Czy to nowe czy nie. Miałem dawno temu w używaniu (nie był mój-kumpel za nic nie chciał sprzedać...) Sonego z serii DD. Modelu już nie pamiętam, ale tej jakości brzmienia i wykonania nie mogę zapomnieć. Przez jakiś czas był nawet podłączony u mnie pod wzmacniacz. Jego brzmienie to był kosmos w porównaniu z moim ZRK 9108. Unikałem kumpla przez tydzień, gdy już musiałem oddać tego Sony, ale mnie znalazł i czar prysł... Znowu mnie wzięło na wspominki. Przepraszam :).

stereo-hifi com

Nie ma za co przepraszać. Czasem lepiej się człowiekowi na duszy robi, jak napisze na forum coś od serca, niż wtedy, gdy "Ta od serca" nie rozumie, czym się małżonek tak ekscytuje. :)))

Nie ma za co przepraszać. Czasem lepiej się człowiekowi na duszy robi, jak napisze na forum coś od serca, niż wtedy, gdy "Ta od serca" nie rozumie, czym się małżonek tak ekscytuje. :)))

Święte słowa! Dzięki za pocieszenie :))))

stereo-hifi com

To kolejna porcja "krążowników":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem się nad wysokimi moim zdaniem cenami decków niesprawnych. Już nie zwracam uwagi na to, że znajdują się w dziale "jednokasetowe". W opisie są wymienione niedomagania sprzętu i jest jasne, że nie do końca jest sprawny. Swoją drogą zdarzają się ludzie uczciwi, którzy takie decki wystawiają w "uszkodzonych".

Sądzę, że jest spora część ludzi, którzy naiwnie sądzą iż naprawa będzie banalna bo z pewnością "to tylko pasek" albo słynny "spalony bezpiecznik". Takie czasy już były i nie wrócą. W przeważającej większości takie sprzęty są opisywane ze sporą swobodą i często są nieumiejętnie grzebane.

Ostatnio w łapki wpadł mi niesprawny TA-2055 i gdyby ktoś wcześniej nie grzebał to byłbym zadowolony. Jednakże nie ma tak lekko:

-miłośnik twórczości Pabla Picasso uzupełnił czarne pola na talerzykach, wyszło jakoś nierówno i mało estetycznie

-lutownicą do rynien nasmarkał cyną na płytce sensorów odbiciowych (sensory oczywiście szlag trafił), przy okazji ułamał część płytki

-kółko idlera zabezpieczył drutem :/

Poniżej efekty radosnej twórczości :

Popatrzyłem na luty. Kiedyś dawno temu lutowałem ocynkowane rynny. Ilość spoiwa porównywalna.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ewcia19877

Użytkownicy 3 postów

Witam koleżankę na forum.:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez henjot

A jaki to gramofon?

No... gramofon, choć niektórzy ortodoksi mogą mieć wątpliwości. ;)

Ostatnio pisałem, że odkopałem piwnicy "kolegę" z młodszych moich lat - GS-467. Wszystkie funkcje sprawne, więc chcę go doprowadzić do stanu normalnej używalności.

Edytowane przez ke_raj

Też jestem zwolenniczką tego producenta

rozwiń myśl dale,j co to znaczy zwolenniczką ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Hech, wspomnień czar... ja mam w piwnicy chyba GS-464. Odgrzebałem go i naprawiłem kilka lat temu, ale kupiłem lepszy, zagraniczny :) i znowu wylądował w piwnicy. Ale, za jakiś czas dostanie kolejne życie w systemie u kolegi. Taką mam nadzieję.

ewcia19877

Użytkownicy 3 postów

Witam koleżankę na forum.:-)

Ja również witam Koleżankę. Ale Panowie jedynym chyba zajęciem naszej nowej Koleżanki jest rejestrowanie się w ostatnich dniach na wszelakich forach, napisanie kilku nic nie znaczących postów i obowiązkowo wstawienie w sygnaturkę adresu pewnego bloga o tematyce kynologicznej - a nuż ktoś kliknie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i można by jeszcze więcej.

rozwiń myśl dale,j co to znaczy zwolenniczką ?

Patrzaj wyżej :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

W wyszukiwarce można znaleźć szereg linków i "świeże" rejestracje. Aksamit - szacun!

Ale zawsze jest jakiś % niepewności. Dajmy szansę administracji forum. Ktoś się pod kogoś podszył? Różnie bywa. Chociaż wątpliwości raczej już nie mam...

Edytowane przez ke_raj

W wyszukiwarce można znaleźć szereg linków i "świeże" rejestracje. Aksamit - szacun!

Ale zawsze jest jakiś % niepewności. Dajmy szansę administracji forum. Ktoś się pod kogoś podszył? Różnie bywa. Chociaż wątpliwości raczej już nie mam...

Szkoda w sumie. Druga płeć w temacie czy na forum zdecydowanie poprawia ogólną atmosferę. Nasze fascynacje taśmociągami pozostaną w sferze raczej męskiej.

stereo-hifi.com

Jeden z nielicznych modeli Yamahy z napedem DD wypłynął w moim mieście. Jesli ktos bedzie nim zainteresowany i znajde chwile czasu (z tym ostatnio u mnie słabo) to moge go obadac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie Sony i Walkman to słowa zamienne.

Już kilka razy przymierzałem się do zakupu walkmana. Oczywiście Sony, inaczej nie byłby to walkman. Coś słabo idzie mi wytłumaczenie dzieciarni symboliki moich czasów, to pomyślałem by kupić walkmana. Niech wiedzą co było w "onych czasach" na topie. Najlepiej chyba jak dzieciak weźmie walkmana do ręki i poużywa. Może jakiś złapie bakcyla i będzie kontynuował budowę kolekcji. Widzę, że temat przenośnych magnetofonów traktowany jest trochę po macoszemu, a szkoda.

Jeden z nielicznych modeli Yamahy z napedem DD wypłynął w moim mieście. Jesli ktos bedzie nim zainteresowany i znajde chwile czasu (z tym ostatnio u mnie słabo) to moge go obadac.

Ukryta Zawartość

Rano oglądałem tę ofertę. Mam już k-960 (srebrną i czarną) i tak się zastanawiałem, chociaż parcia jakiegoś nie mam. Cena mogłaby być zdecydowanie niższa, ten sprzedawca ogólnie ma jakieś dziwnie wysokie ceny, nawet na uszkodzone sztuki.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

dlatego ja nikogo nie wiłalem, bo to po prostu jest boot i teksty nic nie znaczące absolutnie i raczej sie nie mylę.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Mój młodszy syn miał imprezę w klasie. Miał się jakoś przebrać. Oczywiście stroje typu rycerz, kowboj, itd to dla niego i mnie żenada, więc zrobiliśmy inaczej. Ubrał się w stylu "Kriss kross" (kto to pamięta, he he) i oczywiście doczepiłem mu walkmana Sony jaki mam, słuchawki i w środku kasetę. Syn powiedział, że nie mógł się bawić, bo wszyscy się go pytali co to jest i każdy chciał słuchać. Zwłaszcza nauczyciele. Furorę zrobił jak nie wiem co. Wsadziłem trochę kij w mrowisko, ale warto było. Syn zadowolony a ja jeszcze bardziej :D. Pokazuje to, że ludzi już nudzi ta wszechobecna tandeta elektroniczna ze wschodu i poszukują czegoś oryginalnego. Nie ma co ukrywać-kaseta w obecnych czasach jest tym czymś co nas odróżnia. Już dawno uznano mnie za dziwaka a ja dalej swoje i nie mam zamiaru przestać. :D

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi