Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Złego diabeł nie bierze, nic się nie martw, najbardziej bolącą częścią mojego ciała był UHER CR-240, krzywda mi się nie dzieje jestem pod doskonałą stałą opieką Marka-41 Jaccka011 Pana Tadeusza z Warszawy jednego Sylwka i jeszcze kilku innych, ale za troskę dziękuję

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie, nie będę już robił osobistych wycieczek.

Słusznie zwrócono mi uwagę, że to kulturalny wątek.

Jeżeli kogoś uraziłem, szczerze przepraszam.Wyciągam również prawicę do kolegi Discomaniaca.71.

Graba?

-Czarek

Znalazłęm 2 interesujące mnie oferty NOVOGUMU w polskim alegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Które polecacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od lat mam guza na łopatce....naciska mi na jakiś zasrany nerw, i jest nieco nie wesoło, jeszcze kilka tygodni temu wstecz zachciało mi się nagrywania na przeglądzie prawie że absolwentek średniej szkoly muzycznej w Krakowie i omal nie załatwiłem na śmierć CR-240, szpulowy UHER REPORT 4200 MONITOR jest idealny tylko nie ma już kogo nagrywać Jonasz Kofta, nie żyje, Jacek Kaczmarski nie żyje, Czesław Niemen nie żyje a na buców mi magnetofonu i taśmy szkoda mając Ampex 467 jeden lub dwa mikrofony 250ml 75 % na pusty żołądek robię na nim lepsze nagranie niż inni na Nagrze IV S. A na ewentualne dawanie czegokolwiek na żer dla marnej rozgłosni będę miał nagrania z DAT-a AIWY HD-X1 lub HD-S1 po reanimacji a waży maleńko, przynoszą do mnie na dwa tygodnie znowu Kudelskiego 7,5 kg + taśmy i inne bety 5 razem 12 ale się z tym nigdzie nie poczołgam pociechy z Rodziny Zwierzyńca i Brauna

Zbyszek

Aceton heksan d-Limonen chyba jednak zostane przy spirytusie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T bolt a spirytus nie zaszkodzi gumie?

Sory że mam takie głupie pytania ale decków jest coraz mniej i trzeba o nie dbać, wolę się poupewniać niż uwalić dobre urządzenie. Chcę poprostu poskładać wszystko do konserwacji co w przyszłości będę mógł stosować. Mam już płyn do głowic który jest naprawdę dobry, szukam substancji do pinch rollersów i pasków.

gotyk1,

to podziel się z kolegami przy tej okazji informacją jaki masz ten płyn do głowic. :)

A spirytusu do rolek też słyszałem, że lepiej nie używać, po działa lekko rozpuszczająco.

Kasjel.

Ukryta Zawartość

Twój licytowany ponoć spadł.

Jak go naprawi .........( moim zdaniem już go nie naprawi )zapewne został sprzedany poza ALLEGRO

Co ty na to?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Spójrzcie co za pech...

Ukryta Zawartość

akurat na 3 godzin przed końcem wypadł z rąk i się rozleciał. A łyżka na to - niemożliwe.

Zaczyna mnie trafiać, kiedy sprzedający chce wyciągnąć kasę. Bo skoro chce to niech na początku zażąda takiego minimum jakie chciałby dostać a nie zachowuje się jak gówniarz.

Ukryta Zawartość

Ten płyn do żaden mega specyfik, poprostu kiedyś kupiłem polską kasetę czyszczącą i był do niej dodany spory zapasik (3 buteleczki) płynu do skraplania tej taśmy. Taśmy nie używam (czyszczę głowice ręcznie) za pomocą właśnie tej substancji dodanej bo okazała się bardzo dobra (ale do głowic, bo do wałków dalej nie mam specyfiku - chyba zacznę je czyścić wodą z mydłem....)

Gardenus,

ale żeśmy się zgrali w tym samym czasie. :)

Obserwowałem tą aukcję, bo po uzyskaniu zgody Kasjela, przymierzałem się do zakupu. Tylko, że ja zawsze do ostatnich sekund czekam. A tu proszę. Niespodzianka.

CT-900S to koszt jakiś 350-400zł w Polsce.Novogum jest do gum w maszynach offsetowych nie wiadomo może guma jest tam inna miększa nie wiem niech ktoś to przetestuje.Izopropanol i spirytus tym na razie czyszcze,jeżeli ktoś te moje 20 letnie decki czyścił kiedyś to tylko spirytusem chyba lub IPA a rolki jak nowe są.Musieli lepszą gumę dawać niż Unitra bo w szufladach Diory juz zdążyła popękac po 15 latach.Niektórzy też konserwuja rolki benzyną apteczna i gliceryną co lepsze trudno stwierdzić.Czy Novogum rzeczywiscie uchroni rolki przed zniszczeniem i czym najlepiej czyscić?Hmm zobaczmy co na ten temat pisze w Bedienungsanlaitung..

gotyk1,

a znasz może skład tego specyfiku? Bo w sprzedaży są dostępne takie kasety z płynem, można by porównać i ewentualnie zakupić. :) Swego czasu najbardziej popularny u nas był płyn czyszczący o nazwie "IONISER" albo "JONISER" nie pamiętam już czy przez "I" czy przez "J" pisane. Ponoć był dobry (sam go używałem) ale składu to już też nie pamiętam.

Sony w instrukcji do K 870 ES zaleca alkohol natomiast Pioneer enigmatycznie płyn czyszczący do magnetofonów.W sumie od kiedy pamietam to robiło sie to spirytusem lub wódką potem wszedł IPA.W opisie Novogumu pisze że robi gume aksamitną to może być potrzebne w kontakcie rolki z papierem ale jezeli w decku rozmiękczy za bardzo to może sie ścierać zbyt szybko.

Radmar nie wiem co tam jest wlane w te buteleczki ale jest to napewno na bazie jakiegoś alkoholu - coś jak spirytus tyle że taki bardzo czysty bez tego niebieskiego syfu (nie mam jak teraz sprawdzić bo dalej siedzę w robocie).

T bolt dzięki za odpowiedź o 900S. Ja przez wiele lat także czyściłem wałki (głowice też) spirytusem, ale teraz jak zacząłem się trząść nadmiernie nad sprzętem chciałem znależć cos lepszego, ale widzę że trzeba będzie zostać przy spirycie.

JEszcze dodam, że w instrukcjach od decków w zasadzie nie pisze CZEGO używać do czyszczenia toru przesuwu. Piszą oczywiście żeby to regularnie czyścić aby mieć wysoką jakość dźwięku ale nie precyzują czego należy używać do czyszczenia, a czego unikać.

Aha - ważne!! Niektóre substancje wywołują zjawisko "ciągłego brudu wacika" którym czyścimy wałek gumowy, ten brud to pewnie jest niestety właśnie guma z nieszczęsnego pinch rollersa..

Starą rolkę dociskową (do reaktywowania ) jeżeli jest bardzo brudna trzeba zdemontować i umyć w letniej wodzie z dodatkiem np. Ludwika. Po osuszeniu jeśli jest zbyt twarda, lekko przetrzeć drobnym papierem ściernym np. nr. 200 . Można też przetrzeć delikatnie WD 40 trochę odczekać a pózniej odtłuścić spirytusem .

Guma na rolce jeśli ma kształt beczkowaty to z braku na razie nowej należy garb wyrównać papierem ściernym

Do normalnej okresowej konserwacji w dobrym stanie gum wystarczy tylko czysty spirytus ale nie denaturat . Na pewno często jego używając nie zniszczymy nim gumy rolki.

Nie polecam : wód kolońskich czy salicylatów na bazie spirtytusu , benzyn, rozpuszczalników wszelkiej maści

Nie próbowałem innych np. w/w specyfików dlatego nie będę sie o nich wypowiadał.

Do czyszczenia głowic i toru przesuwu taśmy używam płynu niemieckiego ( załącznik do kasety czyszczącej) o nazwie handlowej "AUDIO " Reinigungsflussigkeit . Czyściłem też nim próbnie gumę rolki dociskowej (też jak najbardziej może być ) lecz szkoda mi go do gum i pasków.

"gotyk1"- bo te substancje poprostu rozpuszczają gumę, ale przecież nie muszę tego nikomu tłumaczyć.....wiadomo ! Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że nikt z nas tak naprawdę nie wie czy czyścić rolki. Nie mówię już o regeneracji, a wydaje mi się że musi być jakaś substancja, w której taka rolka zmiękła by choć trochę.

• Pokaż nowe odpowiedzi