Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Co się dzieje?Prawda,że ten i tamten ma problemy,ale to nie powód,aby taki marazm panował na wątku.Nikt nic nie naprawia i nic nowego się nie pojawiło?Dosyć z tym osłabieniem wiosennym.

Witam czy może mi ktoś doradzić co są warte te kasety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nagrywałem na nich ostatnio i u mnie sprawują się dobrze, ale słyszałem głosy,że są zbyt cienkie i łatwo ulegają deformacji.Ja u siebie tego nie zauważyłem.

Koledzy, ja myślę, że na temat kaset warto porozmawiać w tym wątku -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bo sporo sie w nim dzieje w tym zakresie, ale skoro już padło pytanie o wspomniane kasety to myślę, że warto aby i odpowiedź tutaj padła. Zarówno czerwony Emtec, TDK D, jak i Maxell UR, brzmią poprawnie. Ale... no właśnie musicie wiedzieć, że obecny Maxell UR to nie ten sam Maxell UR co 10 czy 15 lat temu, to samo dotyczy TDK D, dzisiejsza to nie ta sama co kiedyś. Emtec natomiast jest dzisiejszym odpowiednikiem niegdysiejszego Basfa Ferro Extra, czy jeszcze wcześniejszego Basfa LH-EI. I tak jak wspomniałe na wstępie. Taśmy te nagrane dzisiaj, brzmią w miarę poprawnie jak na swoją klasę. Jednak ich wytrzymałość i same właściowości nie są jut tak dobre jak ich odpowiedników sprzed lat. Jeśli jesteście zdecydowani na ich zakup, to radziłbym je wykorzystywać raczej do nagrań, do których nie będziecie przywiązywać zbyt dużej wagi, jeśli natomiast chcielibyście aby na tych taśmach dobrze się coś zachowało przez długie lata (biorąc oczywiście pod uwagę, że będziecie tych taśm co jakiś czas używać), to proponowałbym rozejrzeć się jednak za ich wcześniejszymi odpowiednikami sprzed kilku lat.

Jeśli chodzi o taśmy IEC I, to ja z miłą chęcią kupiłbym TDK AD, AD-X, AR lub AR-X. Obecnie są nawet dostępne TDK AR na Allegro. Ale cena 15 zł za IEC I jest według mnie sporo przesadzona.

I jeszcze pytanie dodatkowe do kolegi manius59. Powiedz proszę, z jakim przeznaczeniem zamierzać kupić te kasety? Bo może warto by było dołożyć jeszcze raz taką sumę jak wydasz na TDK D, Emteca, czy Maxella i kupić kasetę znacznie lepszą i wyższą gatunkowo? A z takowych są obecnie łatwo dostępne chromówki TDK SA czy Sony UX-S (w sieciach MediaMarkt, Saturn, itp.). Dostępne są również chromowe Maxelle SQ w sieciach Lidl w cenie niecałych 8 zł za trójpak. Jest to już jednak końcówka zapasów. No i również niestety, ale te Maxelle ustępują w jakości zarówno TDK SA jak i Sony UX-S.

Ukryta Zawartość

Może to temat niezupełnie na to forum, ale jak najbardziej związany z magnetofonami.Moje taśmociagi jeść chcą a nie bardzo jest je czym nakarmić...Dobrych kaset jak na lekarstwo, ceny na Allegro mocno przesadzone a u mnie w mieście zupełna pustynia jeśli chodzi o taśmy.Już w paru sklepach uchodzę za kogoś kto przespał ostatnie kilka lat bo po co komuś kasety skoro są CD-R?! A ja poczułem wielką ochotę na nagrywanie!!!

Ja jeszcze licze,że uda mi się dostać jakiś zapomniany karton z kasetami od jakiegoś znajomego.Niestety cała nowa produkcja i nie dotyczy to tylko kaset,ale i elektroniki,to albo smieci,a jak już jest coś w miare poprawne,to kosztuje ze sto razy za dużo ,niż jest rzeczywiście warte.

Pawle, nie Ty jeden, nie Ty jeden. :) Wszyscy musimy czymś karmić nasze magnetofony. To fakt, ceny na Allegro są mocno przesadzone niejednokrotnie, a okazja zdarza się stosunkowo rzadko i trzeba na nią polować (mi się akurat dziś udało kupić dwie fajne kasety za małe pieniądze - jak przyjdą to się pochwalę). Ja jednak również kupuję kasety używane, od sprawdzonych już przeze mnie sprzedawców i muszę przyznać, że jeśli źródło jest pewne (a moje jest), to nie ma się czego obawiać, bowiem takie kasety, mimo że nagrane, wyglądają znakomicie, zarówno patrząc na nie pod kątem wizualnym jeśli chodzi o samą kasetę, jak również pod kątem samego nośnika - nie zniszczony, bez widocznych śladów używania. Przekonałem się sam, że takie kasety po nagraniu przeze mnie brzmią równie dobrze, co kasety odwinięte dopiero z folii. Jedyna różnica jest taka, że ktoś ich przed nami używał. Jednak to jak takie kasety brzmią zależy nie tylko od tego, że są wysokojakościowe, ale też od tego jak poprzedni właściciel o nie dbał i jak je przechowywał. I takie kasety mają ogromną zaletę - można je kupić za grosze. Tyle tylko, że tak jak wspomniałem, trzeba mieć pewność co do sprzedawcy od którego sie kupuje.

Powiem Wam jeszcze, dlaczego staram się unikać nowych kaset a kupować sprzed kilkunastu czy więcej lat (nawet te używane). Zróbcie sobie mały test. Kupcie jakąkolwiek dzisiejszą kasetę o długości C-60 i porównajcie z kasetą o tej samej sługości C-60 sprzed kilkunastu lat. Zauważycie, że średnica rolki z taśmą dzisiejszej sześćdziesiątki jest znacznie mniejsza o dobrych kilka milimetrów od tej sprzed lat. Dodam do tego swój własny przykład. Zrobiłem takie porównanie - dzisiejsza TDK SA o długości C-60 porównana z TDK SA o długości C-54 z 1991. Zgadnijcie która kaseta ma większą średnicę rolki z taśmą. Może to niewiarygodne, ale krótsza o całe 6 minut C-54 ma większą średnicę rolki z taśmą niż dłuższa C-60. I teraz zapewne wiecie, dlaczego wolę stare taśmy. Trudno wierzyć, że dzisiejsza taśma zachowa tak długo swoje właściwości jak jej odpowiednik sprzed lat, gdy ma się świadomość jak cienkie są dzisiejsze nośniki. A cieńszy nośnik, to niestety gorsze właściwości.

W tej sytuacji warto zastanowić się nad wyborem, czy lepiej kupić dzisiaj nową zafoliowaną kasetę, czy zamiast niej używaną kilkunastoletnią bądź jeszcze starszą, ale w znakomitym stanie. Ja wybieram to drugie rozwiązanie. Fakt, mam też kilka sztuk obecnych SA oraz UX-S, nawet Maxelle SQ, ale podchodzę do nich zupełnie obojętnie i przeznaczam je do nagrań, które wiem, że nie będę chciał trzymać ponad 30 lat.

Co ciekawe jedna z nowych kaset w mojej Aiwie-3800 została skalibrowana dopiero jak spróbowałem ustawić typ taśmy na FeCr.A była to oficjalnie taśma Cr.

Mam też zapytanie ,czy ktokolwiek spotkał się z systemem ADMS,czyli automatycznym rozmagnesowywaniem toru taśmy.Ma to moja Aiwa i włacza się to przyciskiem na żadanie,ale system zawsze startuje po włączeniu zasilania.Nie wiem jak to działa,bo nawet jak się to uruchomi,a kaseta jest w kieszeni,to nie ma to na nią żadnego wpływu,a teoretycznie powinno miejscowo przykasować taśmę.

"Radmar" ma absolutną rację ! Te nowe TDK D, Maxell UR i Emteki są cieńsze od ich odpowiedników sprzed kilkunastu lat.Dlatego też właśnie są bardziej wrażliwe na wszystkie niedoskonałości toru przesuwu taśmy w naszych deckach.Jakość dźwięku jest owszem poprawna, ale na jak długo !???

Dlatego tak jak pisze Radmar, nie nadają się one do domowego archiwum.

"paul67"- właściwie można i ja to robię, ale te kasety demagnetyzery są przystosowane do decków dwugłowicowych. Wystarczy spojrzeć na wycięcie w takiej kasecie. W miejscu gdzie wchodzi głowica.

Mówię w tym momencie o demagetyzerze TDK C30. Jak inne wyglądają...tego nie wiem.

Oczywiście tak ! Każda z układem elektronicznym jest na baterię. U mnie nic złego się nie dzieje podczas demagnetyzacji trójgłowicówek , ale czy efekt jest poprawny....niewiem.

Najważniejsze jest to, żeby nic nie uderzało w głowicę podczas demagnetyzacji. Możesz posypać głowicę kredą, a następnie włożyć kesetę demagnetyzer i włączyć magnetofon. Jeżeli ta "posypka" pozostanie nienaruszona, to będzie znaczyło że wszystko jest OK.

Chłopaki, a nie lepiej w tej sytuacji zastosować ręczny demagnetyzer? Ja szczerze mówiąc, trochę bym się bał do 3-głowicowca wsadzać tą kasetę. Dlatego zaopatrzyłem się w demagnetyzer ręczny i świetnie zdaje egzamin. No i przede wszystkim spokojna głowa, że nic nie będzie uderzało w głowice.

Marku, ten system w Aiwach, nie wiem dokładnie jak działa, ale przy włączeniu za każdym razem jest aktywny i jest bezpieczny dla kasety umieszczonej w kieszeni, także to, że nie wykasowuje na danym fragmencie nagrania jest jak najbardziej prawidłowym zjawiskiem i powinno tak właśnie być.

• Pokaż nowe odpowiedzi