Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze w kwestii tych nowych kaset dostępnych obecnie w sprzedaży. Chłopaki, jeśli już musicie, to decydujcie się na zakup tych kaset pamiętając o jednej ważnej kwestii. Nie kupujcie dłuższych niż C-60. Ta długość taśmy obecnie jest według mnie wartością graniczną. Grubość nośnika w C-60 jest w stanie jeszcze utrzymać jako takie właściwości, ale wszysyto co ma więcej niż C-60, czyli wszelkie C-74, C-80 i dłuższe raczej bym na Waszym miejscu odpuszczał. Jak się na nie spojrzy dobrze, to są az przezroczyste. Taka taśma nie może zbyt długo utrzymać swoich właściwości.

Właśnie kupiłem kilka takich taśm. Ciekawe czy będą coś warte. Byle sama taśma była dobra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel,

myślę, że na pewno będziesz zadowolony z trzech, to jest Maxell XL-II i obie TDK SA. Te Maxelle były świetne, a TDK SA jest w długości C-60 a oprócz tego jeszcze jest z tej dobrej serii (to jedna z ostatnich tak dobrych serii TDK). Co do Metal-XR i metalowego Maxella się nie wypowiadam bo nie miałem okazji ale są to już nowsze produkty. A z kolei Basfy należą do takich bym powiedział przejściowych. Jeszcze są w miarę, ale już nie są najlepsze.

Kasjel.Wielkie dzięki za to żeś mnie na tą aiwe napuscił.Miałem z nią troche zabawy,ale teraz działa jak marzenie i jakość zapisu jest bez problemu porównywalna z dobrym szpulakiem.Jest to najlepszy kaseciak jaki kiedykolwiek miałem i przyznam sie,że lepszego dzwięku z kasety nie słyszałem.Bardzo o nim mało w necie,ale te kilka zdjęc egzemplarzy stojących w studiach nagraniowych daje do myślenia.

Kasjel, jak tam Twój Akai Gx 95? Mój dzisiaj był oglądany przez fachowca, wychodzi na to, winne są nadmiernie zużyte wałki, nieproporcjonalnie do zużycia głowic. Przeszlifowałem je, niby lepiej z nagrywaniem ale chcę przetestować dokładniej jak znajdę trochę więcej czasu zanim powiem czy jest całkiem dobrze. Przy okazji poruszyłem temat tego modułu qurartz który u mnie jest pusty a w 95 teoretycznie powinno coś tam być. Udało Ci się zdobyć jakieś zdjęcia innej 95? Ten pan twierdzi, że w 95 prawie na pewno to miejsce jest zapełnione. Powiedział też, że spotkał się z przypadkami zamiany modułów między tymi modelami. Jak u Ciebie wyglądają wałki? widać wyżłobienia?

Już od kilku dni nie działa strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zna ktoś może podobną?

Ukryta Zawartość

manus59

Rany chłopie, zazdroszczę Ci tej kolekcji! A tak na marginesie, tasiemka to jest to!Mam nagrany Genesis- Selling England By The Pound na TDK-SA i bardziej mi odpowiada to brzmienie niż z remastera na CD!Głuchnę na starość czy co?

"rico1973"- to miejsce jest puste w wszystkich GX75 iGX95. Zdjęcie znalazłem w necie, na jakimś niemieckim forum.Już kiedyś wkleiłem to zdjęcie tutaj.Wałki wyglądają całkiem dobrze.Narazie mam to w du..., bo magnetofon można kalibrować na słuch. Ale jak JaroMi będzie miał trochę czasu, to mi go wyreguluje.Kumpel wytoczy mi te podkładki do tych boczków z aluminium, bo oryginalne są plastikowe i się łamią.

Musze przyznać że do niedawna myślałem że zemną jest coś nie tak ,dopuki się nie znalazłem natym Forum.Ale widze że jest więcej ludzi zakreconych pozytywnie.

Moja aiwa to model 3800.Prawie nic o niej nie ma w necie,oprócz instrukcji do kupienia.Wiem,tylko tyle,ze nagrywa do 20khz,ale żadnych bliższych danych nie udało mi się na razie zdobyć.Co do kolekcji 1700 szpul z taśmą,to wyrazy podziwu.Ja mam nieco poniżej setki.

Z tego co wiem,to Zbyszek czuje się coraz lepiej,ale jest jeszcze w szpitalu,a tam nie ma dostepu do komputera,a szkoda,bo zapewne by pisał dużo ,choćby z nudów.

Kupiłem 10 sztuk kaset Sony UX-S.Ciekawe jak będą się spisywać na moim Akai bo z tego co pamiętam to Technics ich szczególnie nie lubił.Nagrałem ostatnio TDK T1 i Emteca Sound i zabrakło kaset w moim mieście...Mam sporo płyt do przegrania.Może znów się zdecyduję na robienie okładek?

Witam.Własnie przed chwilą rozmawiałem ze Zbyszkiem,Korwinem zwanym.Jest już w domu,czuje się znacznie lepiej.Ma zakaz rozmów przez komórkę i na razie ograniczony dostęp do komputera.Odezwie się ,myśle już niedługo.Na razie bardzo mnie prosił o złożenie zyczeń i podziękowań dla wszystkich,myślących o nim w tych trudnych chwilach,co nimniejszym czynie.

Marku, to wspaniała wiadomość. Super, że Zbyszek jest już w domu i dochodzi do siebie. W domu zawsze lepiej i pewniej. Dobrze, że nasze prośby zostały wysłuchane.

Zbyszku, wszyscy czekamy na Twoje posty, brakuje Twojego poczucia humoru i chyba wszyscy tutaj czekają z niecierpliwością na Twój powrót, ale poczekają aż dojdziesz do siebie całkowicie. Zdrówka dużo i odpoczywaj.

Jak samopoczucie lepsze,to mam coś ciekawego.Zobaczcie na aukcje z revoxem PR-99 mk-3.Opisany jako wersja studyjna.Jest to prawda,ale ten egzemplarz nie moze nagrywać.Jest to wersja tylko do odsłuchu.Ciekawe,czy to wie ten ,który go licytuje.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie. Prosze mi powiedzieć czy taki demagnetyzator nadaje się kaseciaków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ,że się nadaje.I do kaseciaków i do szpulowych.Jest bezpieczniejszy od wynalazków w kasetach.Tylko trzeba umieć sie nim posługiwać,ale to chyba wiesz.

Jak samopoczucie lepsze,to mam coś ciekawego.Zobaczcie na aukcje z revoxem PR-99 mk-3.Opisany jako wersja studyjna.Jest to prawda,ale ten egzemplarz nie moze nagrywać.Jest to wersja tylko do odsłuchu.Ciekawe,czy to wie ten ,który go licytuje.?

Marek41- dlaczego tak twierdzisz ? Przecież widzę na zdjęciu klawisz "Record", czerwony.....

manius59, bardzo dobry jest tendemagnetyzer, sprawdzony i skuteczny, a obsługa banalnie prosta. Możesz z powodzeniem używać i mieć pewność że skutecznie głowice zostały zdemagnetyzowane. Mam identyczny, Unitra Elmasz US-1515 o ile się nie mylę, czyż nie?

Kasjel, a Ty nie masz takiego wynalazku? Na TDK HD-30 tylko jedziesz? Sądziłem, że tez posiadasz taki ręczny wynalazek. Ale jeśli nie, to się nie przejmuj. Te drogie to faktycznie trochę przesada, ale zdarzają się też za ludzką cenę. Ja swojego kupiłem za 15 albo 20 zł, już dokładnie nie pamiętam. I to właśnie jest wspomniany przeze mnie Unitra Elmasz US-1515.

• Pokaż nowe odpowiedzi