Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem jak to sie stalo ale CT 757 to swoiste perpetum mobile... Zobaczcie srodek i porownajcie parametry... 0,024% nierownomiernosci przesuwu... AD-F 880 wg tej samej normy ma 0,035% ale ma takze dual capstan.

post-1457-100000414 1214904545_thumb.jpg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

paul_67

1 Lip 2008, 11:26

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 86 / 394 / 0

Zadziwia mnie te pasmo od dołu.15 Hz? W góle nie słychać tak dobrego basu jak sugerują parametry.

Jak uczy doswiadczenie wersje mkII (a takiej parametry sa powyzej) sa znacznie lepsze od pierwszych. Przyklad to CT 939. Mialem kiedys wersje mkII i jej zdjecia sa gdzies w tym watku. Na Allegro pierwsza wersje sprzedaje krell69. Roznice ogromne. Np 939mkII miala cale chasis w miedzi a mkI juz nie. Nie mowiac o srodku.

"Paul67"- my ludzie chyba w ogóle kiepsko słyszymy ! Mam taśmę testową z sygnałami, i np. ja nie słyszę absolutnie 16kHz. Na moim byłym EQ słupek 16kHz ochoczo podskakiwał, więc to nie wina sprzętu bo moje słuchawki przenoszą do 30kHz. Myślałem więc, że to mój słuch jest trochę przytępiony po dwudziestu latach pracy na stolarniach. Jednak ostatnio "przetestowałem" mojego jedenastoletniego chrześniaka, i on też nie słyszy tej częstotliwości. Jeśli chodzi o dolny zakres, to mało kto jest w stanie usłyszeć 30Hz. To wszystko jest dziwne, bo ogólnie podaje się zakres słyszalnych przez człowieka częstotliwości od 20 do 20000Hz.

Różnice są na pierwszy rzut oka CT-959 ma cały spód wyłożony miedzią,ciekawe czy transformator w CT-757 jest też opakowany w miedzianą osłone.Poza tym na co drugiej aukcji zagranicznej w opisie CT-959 pisze że był konkurentem Nakamichi Dragona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13459-100000411 1214906470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 1 Lip 2008, 11:49

Z wiekiem słuch się pogarsza. Jednak na badaniach okresowych wychodzi ,że jest u mnie jeszcze bardzo dobrze.Które kolumny przenoszą 15 Hz? I w ilu nagraniach są tak niskie częstotliwości?

Nie tylko sama częstotliwość jest istotna, ale także jej natężenie w dB. 16 kHz ze spadkiem -3 dB jest niezwykle trudno słyszalne.

Powyższe więc ukazuje, jak ważnym jest sprawdzenie, jaki spadek w decybelach na krańcach pasma przenoszonych częstotliwości wykazuje dany sprzęt. Przykładowo, przy 19.05 cm/s, Nagra III z pasmem 40 - 15 000 Hz i spadkiem -1 dB odda podobnie wysokie tony, jak Revox B77 z pasmem 30 - 20 000 Hz, ale spadkiem -3 dB (w przybliżeniu i przy założeniu, że słyszymy przeciętnie). Mamy więc swego rodzaju funkcję logarytmiczną.

Pozdrawiam.

Mało kto pochlebnia się wypowiada na temat systemu dbx stosowanego swego czasu w kaseciakach a jak to się ma do tego profesjonalnego, którego używa się przy redukcji szumów w studio? W instrukcji Tascama wyczytałem,że jest on przystosowany do takiej przystawki.

Panowie dół 30 Hz i góra 20 kHz i lepiej to przekleństwo, kiedy inni się cieszą bo nie słyszą was krew zalewa ponieważ skrzypek nie wyrabia się na zakrętach lub bęben ma źle naciągniętą skórę. Rozważania na temat odbieranego pasma przypominają mi spory młodzianków pt. "który ma dłuższego". Na percepcję bodźców słuchowych składają się nie tylko właściwości czytaj stan techniczny ucha wewnętrznego ale wybrane fragmenty CUN i sieć połączeń między nimi.

Pozdrawiam

Zbyszek

Niewiele wiem o tej wersji profesjonalnej, poza tym, że była bardziej rozbudowana. Aby układ był na tyle tani, by ktoś to kupił, układ został uproszczony i w tej postaci trafił do magnetofonów kasetowych. Ale na początku lat 80-tych Technics robił też przystawkę zewnętrzną (z dbx-em amatorskim), którą można było podłączyć do dowolnego magnetofonu.

Chyba pierwszą firmą, która wbudowywała dbx do magnetofonów był Technics, ale potem w latach 80-tych system był jeszcze stosowany w niektórych modelach przez Yamahę, Akai, Teac'a i chyba Pioneera. Jednak tylko Technics stosował go szeroko w dużej liczbie modeli, i ostatecznie wycofał się na przełomie lat 80-tych i 90-tych.

Może się mylę, ale wydaje mi się, że przyczyny niepowodzenia były dwie, a może i trzy:

- dbx jest układem o silnej (2x) kompresji sygnału, i co za tym idzie, taśmy nagranej w dbx nie daje się słuchać na magnetofonie bez dbx, w przeciwieństwie do Dolby B, a nawet C

- jako układ o silnej kompresji, wymaga starannego dopasowania poziomów, tzn. kalibracji czułości taśmy - w przeciwnym wypadku dekompresja sygnału przy odczycie jest zakłócona

- silna kompresja powoduje jednak pewne zniekształcenie sygnału.

Pewnie przy obecnym stanie techniki dałoby się zbudować taki układ działający sprawniej, tylko po co?

Mój nabytek:)

Ukryta Zawartość

post-14480-100000407 1214910929_thumb.jpg

post-14480-100000408 1214910929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na to pytanie trudno jest mi odpowiedzieć ale powinno raczej brzmieć:ile zastosowań technicznych z Tascama ląduje w Teac'u?

Specyfikacja:

• Noise Reduction

o Dolby-B Noise Reduction

o Dolby-C Noise Reduction

o Dolby HX Pro®

o MPX Filter

• Heads

o 3 Head Design

• Operation

o Pitch Control

o Full Logic Transport Control

o Line / Line Input Select

• Connectivity

o XLR Output Jacks

o XLR Input Jacks

o Wired Remote Control Pro

o Headphones

o 2 Mono Microphone Inputs

o RCA Input/Output Connectors

• Display

o 4-Digit Digital Counter

o Analog Needle Meters

• Transport

o Auto Shutoff (Full)

o Mechanical Tape Loading

o Single Capstan Transport

• Tape

o 3-Position Tape Selector

o Chrome Tape

o Normal Tape

• Exterior

o 19-Inch EIA Rack Mounting

o Front Loading

o Orientation Left

• Preamplifier

o Output-Level Control

o Headphone Volume Control

o Individual Input Level Controls

• Calibration

o 10kHz Test Tone

o 400Hz Test Tone

• Indicators

o Peak Indicator

o Cassette Back Light

DANE TECHNICZNE:

Heads: 3 (Erase, Play, Record)

Frequency Response:

Metal Tape: 25Hz-20kHz, ±3dB

CrO2 Tape: 25Hz-19kHz, ±3dB

Normal Tape: 25Hz-17kHz ±3dB

Signal to Noise Ratio:

80dB, Dolby C: Over 1kHz

70dB, Dolby B: Over 5kHz

60dB, NR off: 3% THD level, Weighted

Wow/Flutter (WRMS):

Na moją wiedzę TASCAM 122 MK 2 jest to najwyższy model w historii firmy (niższe miały autorewers więc i drugi wałek) lepiej oceniany niż TASCAM 122 MK 1 lub MK 3.

Wg opinii do których dotarłem nie miał on konkurencji na rynku profesjonalnych rejestratorów kasetowych i obecnie jest na wyposażeniu większości studiów z torem analogowym.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

T-Bolt

1 Lip 2008, 12:01

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 659 / 550 / 3

Różnice są na pierwszy rzut oka CT-959 ma cały spód wyłożony miedzią,ciekawe czy transformator w CT-757 jest też opakowany w miedzianą osłone.Poza tym na co drugiej aukcji zagranicznej w opisie CT-959 pisze że był konkurentem Nakamichi Dragona.

Jasne ze sa i 959 jest bez dwoch zdan lepszy ale... 757 bije na leb 939 939mkII TA 2570 i GX 75 mkII a to juz chyba wystarczy. Napisze krotko: usiadlem z wrazenia. Wada to fatalny wyswietlacz:( Warunek: stan gabinetowy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem kolejno: Pioneera CT 939mkII w stanie idealnym ktorego kupil ode mnie lolo, Akai GX 75mkII po regeneracji (zrobil to niebyle kto bo adamhiend - oczywiscie zgodnie z instrukcja serwisowa) i Onkyo Integra TA 2570. Wszystkie decki pozamiatala Aiwa AD-F 880 ktora kupilem na przetrwanie. Pioneera tez kupilem z ciekawosci. Mozesz wierzyc lub nie. Jedynie ten ostatni deck jakos sie broni. Reszta nie ma startu. To juz przynajmniej 20 deck w moim zyciu i z pewnoscia przynajmniej 10 z najwyzszej polki. Nie probowalem tylko Sony z serii ES. Kiedys to zrobie jesli wczesniej nie kupie 959 bo wtedy na pewno dam sobie spokoj. Teraz wracam do dalszych testow.

656 to prosty trzygłowicowy magnetofon, z głośnym, stukającym mechanizmem Alpsa zamiast cichutkiego Reference Master Pioneera. Mechanicznie bez żadnej dyskusji ustępuje 737 i wyższym, i moim zdaniem dźwiękowo także, ale obu z nich słuchałem tylko trochę, więc moja opinia może być niemiarodajna.

757 mam, ale jest "rozjechany" mechanicznie i elektrycznie też, więc pełni raczej rolę eksponatu. Nie mogę sobie dać rady z silnikiem napędzającym sprzęgło centralne. Na ile jednak mogłem go posłuchać, uważam że dźwięk jest niezły, zrównoważony, poprawny. Ale nie mam złotego ucha...

• Pokaż nowe odpowiedzi