Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że wszystkie plastikowe szpule mają taki sam luz jak naby Teac które kupiłem.

Więc co jest do cholery grane ??? Mój Sony ma za małej średnicy osie czy co ????

Faktycznie słabo oznaczone te potencjometry. Ale za bardzo się przejmujesz zdecydowanie :)

Co zrobić jak dostaniesz magnetofon i chcesz odtwarzać? No to lecimy od lewej:

(Mam nadzieję, że się nie pomylę, piszę intuicyjnie)

- dołem pierwszego potencjometru ustawiasz ścieżki: stereo, pierwsza kanał, drugi kanał, mono. Czyli raczej stereo.

- góra pierwszego potencjometru oznaczona jest jako volume, czyli rozumiem że on ma wbudowany wzmacniacz? To raczej jasne, ustawienie głośności.

- dół drugiego potencjometru: nie wiem :) To niech kto inny wyjaśni.

- góra drugiego potencjometru to balans, wiadomo.

- potencjometry po prawej służą do tego samego osobno dla każdego kanału. A więc dołem wybierasz jaki sygnał ma iść na wyjście. Do odtwarzania taśmy ustawiasz tak, jak jest na zdjęciu, pozostałe pozycje są opisane zgodnie z opisem gniazd wejściowych w magnetofonie, np. ustawisz AUX to poleci sygnał podłączony do gniazd AUX. Natomiast górą tych potencjometrów ustawiasz poziom sygnału wybranego źródła.

- oczywiście power: aby włączyć magnetofon w ogóle, ustawiasz jedną z dwóch dostępnych prędkości (jak w naszych polskich magnetofonach).

Zostają tylko zwyczajne przyciski funkcyjne jak w każdym magnetofonie.

Jak bym gdzieś zrobił błąd, to poprawiajcie.

Kasjel, uprzedziłeś mnie :)

Co do tego przełącznika wielkości szpul to tak myślałem, ale zmylił mnie napis Input, jakim ten potencjometr jest oznaczony. Dlatego wolałem nie pisać.

Dzięki koledzy.

Ale po Waszych odpowiedziach, mam kolejne pytania.

Co oznacza ten Input, na drugim potencjometrze od lewej.Tym do ustawiania wielkości szpul? (Jakieś wejście, ale jakie)?

A teraz wybór żródła nagrywania?

Radio?, czy to chodzi o sygnał z radia, bądż tunera?

Aux, to jak rozumiem wejście uniwersalne. Czy jeśli będę nagrywał z gramofonu, to mam wybrać Aux?

A w przypadku, gdy żródłem będzie odtwarzacz CD, to także Aux?

No i jeszcze pozostaje kompibinacja, gdy będę chciał przegrać coś z drugiego magnetofonu.Czy wtedy także pokrętło w pozycję Aux?

Aha jeszcze jedno. Czy według Was, ten Revox to wersja MkI, czy MkII ?

Już wiem jak zlikwidować luz na nabach ! Wkleję poprostu w te wycięcia na skrzydełka kawałeczki starego paska napędowego o odpowiedniej grubości. Zrobię to na silikonie sanitarnym, ponieważ jest elestyczny i nie reaguje z plastikiem. Więc w razie czego będzie można zawsze wymienić te "wkładki" a otwór w nabie pozostanie nienaruszony.Narazie wepchnąłem tam tylko kawałki gumki recepturki i jest OK.

"Input" to pewnie dlatego, że magnetofon ma wzmacnicz. Możesz podłączyć do niego np. sam tuner i wykorzystać jako wzmacniacz. Dlatego opisany jest jako "input balans" czyli równoważnik sygnału wejściowego z różnych źródeł.Co do gniazd, to przecież wiadomo że są one właściwie uniwersalne.

Do AUX można podłączyć wszystko za pośrednictem kabli typu "Chinch". Gramofon też można podłączyć jeżeli posiada gniazda "chinch" czyli wyjście liniowe. Jeśli ma tylko "Phono" to niestety nie. Do gniazda DIN "Radio" możesz podłączyć magnetofon na DIN,ie lub tuner radiowy.

>Co oznacza ten Input, na drugim potencjometrze od lewej.Tym do ustawiania wielkości szpul? (Jakieś

>wejście, ale jakie)?

Jeśli Kasjel ma rację (a ma) i tym pokrętłem wybiera się wielkość szpul, to... nie wiem po co tam ten napis Input.

>Radio?, czy to chodzi o sygnał z radia, bądż tunera?

Tak naprawdę chodzi o to, że wtedy nagrasz sygnał ze źródła, które masz podłączone do gniazd oznaczonych tak, jak pozycja którą wybrałeś. Czy pod "radio" podłączysz faktycznie tuner, to już jest Twoja sprawa.

CD, tuner, inny magnetofon możesz podłączyć do którego wejścia sobie życzysz. Gorzej z gramofonem, bo z tego co wiem zawsze jest specjalne dedykowane wejście tylko dla niego, tutaj chyba nie ma. Niech się wypowie ktoś, kto ma/miał ten magnetofon.

czarrek, 16 Lip 2008, 10:04

Może się mylę, bo magnetofony szpulowe to nie moja domena, ale wydaje mi się, że funkcje tych przełączników są inne:

Przełączniki po lewej stronie, pod klawiszami transportu, oznaczone MONITOR:

pokrętło Volume oznacza oczywiście głośność odsłuchu, a BALANCE - balans kanałów

Lewy przezroczysty przełącznik to wybór kanału do odsłuchu, a prawy to moim zdaniem przełącznik wejść. NAB oznacza - moim zdaniem - wejścia wg normy amerykańskiej NAB, a IEC - "międzynarodowe". Z tyłu tych wejść jest sporo, trzeba wypróbować. W każdym razie, uważam że nie dotyczy to wielkości szpul, zresztą jest to wyraźnie opisane jako INPUT. Przełącznik wielkości szpul jest gdzie indziej!

Przełączniki po prawej stronie, oznaczone RECORD, służą do wyboru źródła sygnału do nagrywania. Mic Lo i Mic Hi to mikrofony o różnych parametrach (czułości, a może impedancji?), radio to typowe wejście np. z tunera, a Aux to sygnał z wejścia pomocniczego - zależy, co do niego podłączysz. Gramofonu raczej nie (chyba że prymitywny z wkładką piezoelektryczną), bo gramofon z wkładką magnetyczną musi mieć przedwzmacniacz. Pozycje I -> II (zatarta jest jedynka) i II -> I służą, moim zdaniem, do przepisywania sygnału ze ścieżki I na II i odwrotnie. Pokrętła LEVEL oczywiście ustawiają poziom sygnału.

Do ustawiania wielkości szpul z pewnością służy przełącznik POWER - mamy tu dwie prędkości (w calach na sekundę) i dwie wielkości szpul - duże kółko to duża szpula, a małe - mała.

Kasjel, bardzo ładny ten Twój złom, jak go nazwałeś. Ale faktycznie dziwi fakt braku przełącznika monitor. Aż dziwne, że magnetofon 3-głowicowy jest tej funkcji pozbawiony.

Maciej LK napisał:

>Do ustawiania wielkości szpul z pewnością służy przełącznik POWER - mamy tu dwie prędkości (w calach

>na sekundę) i dwie wielkości szpul - duże kółko to duża szpula, a małe - mała"

Coś mi tu, nie pasuje.Bo jeżeli ustawimy na to większe, lub mniejsze kółko, to jak wybierzemy prędkość pracy magnetofonu?

Powiem Wam szczerze, że po tych Waszych wyjaśnieniach, zrobiłem się głupszy niż byłem.

A tylko są 4-ry pokrętła, a właściwie 8, bo są podwójne w pionie.

I myślałby kto, że to takie proste, ten A77.

Wczoraj kupiłem sobie do swojej decko-kolekcji kolejna zabawkę. Bardzo porządny i masywny segmencik jak na tamtą serię przystało. Jest utrzymany w świetnym stanie jak mnie zapewnił sprzedawca, i na zdjęciach tak zresztą wygląda. Jednak zapewne przyda mu się jakaś drobna kosmetyka konserwacyjna. To się zresztą okaże na miejscu gdy go już dostanę w swoje łapki. :) A jest to oczywiście Technics, - bo cóż mogłoby być innego w moim przypadku - RS-B 705, model ze świetnego okresu produkcji z 1988 r.

A tak się prezentuje (zdjęcia nie są mojego autorstwa, ale zamieszczam je za zgodą Sprzedającego):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze trzy dodatkowe z nieco bliższego ujęcia bardziej szczegółowo co nieco widać. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100009506 1216198834_thumb.jpg

post-18407-100009507 1216198834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te oznaczenia NAB i IEC, to są chyba jednak jakieś międzynarodowe standarty.

Przeczytajcie tę stronę.Znalazłem ją przed chwilą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czarrek, 16 Lip 2008, 10:53

>Maciej LK napisał:

>>Do ustawiania wielkości szpul z pewnością służy przełącznik POWER - mamy tu dwie prędkości (w

>calach

>>na sekundę) i dwie wielkości szpul - duże kółko to duża szpula, a małe - mała"

>

>Coś mi tu, nie pasuje.Bo jeżeli ustawimy na to większe, lub mniejsze kółko, to jak wybierzemy

>prędkość pracy magnetofonu?

>

No przecież masz po lewej małą prędkość - na dużych lub małych szpulach, a po prawej - dużą prędkość na małych albo dużych szpulach!

Przełącznik, moim zdaniem, ma pięć pozycji: środkową - wyłączone, dwie pozycje po lewej i dwie pozycje po prawej. Pozycje po lewej są dla małej prędkości, a pozycje po prawej - dla dużej. Liczby 3 i 3/4 oraz 7 i 1/2 nie oznaczają oddzielnej pozycji pokrętła, tylko ogólnie odnoszą się do lewych i prawych położeń przełącznika. Dla oszczędności miejsca i jasności oznaczeń nie napisano oddzielnie "3 i 3/4 - małe szpule" i oddzielnie "3 i 3/4 - duże szule". itd.

czarrek, 16 Lip 2008, 11:00

>Te oznaczenia NAB i IEC, to są chyba jednak jakieś międzynarodowe standarty.

Ściśle rzecz biorąc, nie są to normy. NAB to National Association of Broadcasters, amerykańskie stowarzyszenie nadawców radiowych, organizacja, która ustaliła pewne wspólne parametry dla zapisu i transmisji dźwięku - ale nie są one jakimiś bezwzględnie obowiązującymi normami państwowymi.

IEC to International Electrotechnical Commission - też ustala pewne wspólne parametry, także dla zapisu dźwięku, ale również nie mają one statusu bezwzględnie obowiązującej normy.

O ile pamiętam, niektóre zalecenia NAB i IEC różnią się, np. w zakresie poziomów sygnałów wejścia i wyjścia, ale także korekcji przy zapisie i odczycie taśm, dlatego niektóre zawansowane magnetofony szpulowe mogą pracować wg jednej lub drugiej "normy".

W przypadku tego magnetofonu, sądzę, że chodzi tylko o poziom wejściowy sygnału.

Potocznie mianem NAB przyjęło się oznaczać wielkość trzpienia szpuli magnetofonu szpulowego, ale organizacja ta znormalizowała także mnóstwo innych parametrów.

Macieju LK, masz rację!!!!! Na pewno tak jest jak piszesz.

Szukałem przed wchwilą w necie i prawdopodobnie te NAB i IEC, to standarty "equalisation", czyli chyba jakiejś korekcji.Niestety, nie znam technicznego angielskiego, a zdawanie się na tłumacza w wyszukiwarcze, wprowadzić może w tym wypadku tylko zamęt.

MaciejLK, masz rację. Na pewno o to chodzi. O tym samym właśnie pomyślałem jak zobaczyłem te oznaczenia, ale nie orientuję się w tym za bardzo. Wiem, że czasem niektóre dane techniczne są podawane według różnych standardów, jeden z nich właśnie NAB i dlatego sądziłem że o to może chodzić, ale nie miałem pewności.

A co do wyboru wielkości szpuli to prawdopodobnie faktycznie pokrętłem power. Po każdej stronie, odpowiadającej jednej z dwóch prędkości, są dwa kółka - małe i duże.

Przyznam, że jak dla mnie te manipulatory są dość zaskakujące jesli chodzi o sposób wykonania.

Bardzo dobrze koledzy.

To z prawej strony tego Revoxa, pozostało nam jeszcze ustalenie Radio i Aux. Czy to Radio, to włączam wtedy, gdy nagrywam bezpośrednio z tunera z pominięciem zewnętrznego wzmacniacza?

A Aux, to nagrywanie poprzez zewnętrzny wzmacniacz, niezależnie do jakiego żródła jest on podpięty?

Czy dobrze kombinuję?

Radio i Aux to są zwyczajne wejścia liniowe, podpinasz do nich dowolne urządzenie (zdaje się poza gramofonem) i nagrywasz. Widzę, że masz decka kasetowego - to są takie same wejścia, jak wejście z tyłu Twojego Akai.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Masz do wyboru kilka wejsć i tylko tyle! MOżesz do radia podłączyc nawet decka, możesz wzmacniacz, a nawet i gramofon z preampem, o ile zgadzaja się czułości wyjsciowe o i tyle CD też możesz.

Co taki słuchacz, lub nagrywacz jak np ja, zyska, lub straci wybierając położenie NAB, bądż DIN?

Z czym się to je?

I jeszcze jedna refleksja koledzy.

Nie chcę siać w tym wątku defetyzmu, ale czytając archiwalne wpisy odnosiłem wrażenie, że niektóre osoby zjadły zęby na Revoxach.

NAB i IEC z pewnością ustaliły inne wartości korekcji (equalisation) przy zapisie i odczycie taśm szpulowych. Podobno magnetofony szpulowe, kierowane na rynek amerykański i europejski, miały odpowiednio inne ustawienia fabryczne - chyba, że magnetofon miał odpowiednie przełączniki.

W tym przypadku trudno powiedzieć, ale myślę, że chodzi tylko o poziomy wejściowe sygnału - choć mogę się mylić.

Co do wejść Radio i Aux - magnetofon ma własny wzmacniacz mocy (z tyłu widać DIN-owe wyjścia głośnikowe), więc zapewne mógł on także pełnić rolę przełącznika wejść, jak we wzmacniaczu czy przedwzmacniaczu.

Aux to jedno wejście (liniowe), a Radio to drugie, zapewne zresztą o takich samych parametrach. Możesz sobie do nich podłączyć wszystko z wyjątkiem gramofonu z wkładką magnetyczną. Ale przypuszczam, że raczej podłączysz magnetofon to pętli "Tape" we wzmacniaczu i nie będziesz w ogóle korzystał z tego przełącznika wejść. Zależnie od tego, do którego wejścia podłączysz wyjście "Rec out" wzmacniacza, będziesz korzystał z pozycji Radio albo Aux. Oczywiście do drugiego wejścia możesz sobie podłączyć jeszcze coś innego.

V-savage, 16 Lip 2008, 11:29

>Masz do wyboru kilka wejsć i tylko tyle! MOżesz do radia podłączyc nawet decka, możesz wzmacniacz,

>a nawet i gramofon z preampem, o ile zgadzaja się czułości wyjsciowe o i tyle CD też możesz.

Przyznam się, że nie bardzo łapię.

To po co jest Radio i Aux, skoro pod jedno i pod drugie, mogę podłączyć wszystko? Zrobili by jedną pozycję np Radio i też byłoby ok.Lub dwa Radia.

Chyba jednak, jest tu jakiś niuans. Tylko jaki?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A po co komu we wzmacniaczu wejscie CD TUNER TAPE, też mogi by zrobic 3x TAPE a co albo jedno by wystarczyło:) masz 2 wejścia jedno sobie wepniesz pod wzmaka np. a 2 bezpośrednio pod jakieś urządzenie np CD, tak samo masz do wyboru 2 wejscie mikrofonowe, to wszytsko jest dla Twojej wygody im więcej wejść tym lepiej.

V-savage, 16 Lip 2008, 11:31

>Poza tym Czarku próbuj kombinuj, uszkodzić tego się nie da, chyba że podłaczysz sygnał z wyjscia

>wzmacniacza pod szpulaka!

Co konkretnie masz namyśli?

Zamianę przewodów in z out?

• Pokaż nowe odpowiedzi