Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Kasjel.Nikt nie zakłada swojej partii.Twój watek ,czy tego chciałeś ,czy nie zdominowały kasetowce,a szpulaki były i tu i tam i jeszcze w dwóch innych wątkach.Niech tutaj będą kasetowe,a wszystkie szpulowe tam

To dobrze że w końcu będzie to rozbite na 2 wątki tu kasetowce tam szpulowce - nie każdego interesują przecież oba typy magnetofonów, po co ma taki delikwent przewalać dziesiątki wpisów które wogóle go nie interesują, szkoda że już wcześniej nie nastąpiło rozbicie kasetowce/szpulowce Marek-41 gratuluję pomysłu

Gotyk1.Pomysł był Korwina,tylko on nie ma czasu .Kasjel,niestety miałes racje,ze w mojej aiwie coś z generatorem prądu podkładu,albo z torem zapisu.Jedzie do Milanówka.Może odbiore z naprawy aiwe i revoxa,bo zostały do podłaczenia ostatnie trzy moduły.

Marku, widziałem tego Soniaka. Licytacja od 1999zł ! Mój w sumie z naprawą i renowacją kosztował mnie jakieś 300zł. No oczywiście do tego trzeba doliczyć naby i szpule, ale to już inna sprawa...

Wczoraj wziąłem się za Kenwooda KX 800. Wymontowałem głowicę, aby dokładnie ją przemierzyć.

Okazało się, że głowica jest OK. Ale coś jest nie tak w generatorze prądu podkładu. Bo jeśli próbuję przemierzyć głowicę przylutowaną, to wszystkie kanały głowicy odtwarzającej mają tą samą wartość w Ohmach. Kanał lewy głowicy nagrywającej też pokazuje prawidłową wartość. Jednak kanał prawy, ten uszkodzony pokazuje tylko 32ohm zamiast 80ohm. W dodatku, gdy użyję testera obwodu elektrycznego, i przyłożę elektrody do pinów w głowicy kanału prawego "Rec", to jest sygnał. A przecież narmalnie to nie powinno być sygnału.Odlutowanie jednego przewodu w głowicy "Rec R" powoduje, że pomiar jest prawidłowy, czyli 80ohm. A tester obwodu milczy, po przyłożeniu elektrod do pinów głowicy "Rec R".

Jest jedna rzecz, której nie rozumiem. Tak jak już pisałem, gdy przyłożę elektrody testera obwodu do pinów głowicy "Rec R" (gdy gł. jest przylutowana), to jest sygnał....a nie powinno go być.

Gdy odlutuję przewody głowicy "Rec R", wówczas wszystkie pomiary głowicy "Rec R" są OK, a tester milczy. Ale gdy przyłożę elektrody do odlutowanych przewodów głowicy "Rec R", to tester też milczy.

Cały problem, czyli niska rezystancja (32ohm) oraz pojawienie się znowu sygnału w testerze, zaczyna się w momencie ponownego przylutowania przewodów do głowicy "Rec R".

Witam wlasnie wczoraj skonczylem doprowadzac do stanu pierwotnego 965-tke i 6030S teraz wygladaja jak by je wczoraj wyprodukowano.Az milo popatrzec, teraz czekam tylko na Kenwooda KX-7030 i Kolega przysle mi moja stara kopiarke technicsa RS-TR555 starszy model ale mam z nim bardzo mile wspomnienia od niego zaczynala sie moja droga sprzetow zagranicznych jak mi sie uda dzis to powklejam fotki TEAC-a jak jest w neglizu :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel sam sobie odpowiadasz.

Wypadkowa rezystancja jest widac za niska, musisz mieć walnięty wzmacniacz, żaden kond nie jest wybrzuszony? Może jakiś element ma długie nóżki i zwiera z innym, albo padł któryś z tranów.

Jak juz obiecałem wcześniej to wklejam fotki roznegliżowanego TEAC-a :).

Dziś zabieram sie za kopiarkę 555 moze coś jeszcze z niej bedzie bo teraz jest w stanie bliskim śmierci :( , powiedzcie mie prosze jak mozna tak zakatować sprzecik? :( a mi służył prawie 5 lat i byłem z niego zadowolony,a tutaj po 10 latach sprzet wraca do mnie spowrotem za sie łza w oku kreci.....duzo wspomnien :)ok ale nie o tym mowa.wklejam TEAC-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100008030 1218792088_thumb.jpg

post-11402-100008031 1218792088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś pisałem o moim Akai GX-32, że ma problemy z nagrywaniem. Chodziło o to, że poziom zadany podczas nagania na powiedzmy +2dB po odtworzeniu ledwo osiągał 0dB. Korekta biasu nic nie dawała. Dawno temu miałem kupić sobie Video 90 - preparat do czyszczenia głowic audio-video. Ostatnio kupiłem psiknąłem i sprzęt już nagrywa jak powinien. Zadany poziom podczas nagrania jest identyczny z odtwarzanym. Gdyby ktoś miał podobny problem, to radzę wypróbować. Koszt Video 90 to ok. 20zł. POZDRAWIAM:)

RAF

ten akai to prosty deck 2 głowicowy z regulacją bias więc to normalne ze inaczej pokazuje podczas nagrywania i odtwarzania bo nie ma regilacji LEVEL jedynie moze być gdy deck jest ustawiony do danej kasety fabrycznie

Jak za 30zł, to może być....ale pozostał mi jeszcze prawy kanał do naprawienia (nagrywanie).

Mechanika zrobiona i regulacja głowicy.Gra naprawdę zaskakująco dobrze. Głowica nie nosi śladów zużycia.

Ukryta Zawartość

post-7746-100008008 1218807801_thumb.jpg

post-7746-100008009 1218807801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yogi1, 15 Sie 2008, 14:31

>RAF

>ten akai to prosty deck 2 głowicowy z regulacją bias więc to normalne ze inaczej pokazuje podczas

>nagrywania i odtwarzania bo nie ma regilacji LEVEL jedynie moze być gdy deck jest ustawiony do

>danej kasety fabrycznie

Pierwsze nagrania jakie na nim wykonałem miały oba poziomy zgodne, dopiero po nagraniu kilku taśm zauważyłem różnice w poziomach. Po użyciu Video 90 deck nagrywa jak na początku na tych samych taśmach - Sony UX-S. POZDRAWIAM:)

Bardzo ładnie przezentuje się ten Kenwood; mam nadzieję, że uda Ci się go doprowadzić do porządku!

Udało mi się osiągnąć pewne sukcesy "naprawcze" i ku memu wielkiemu zadowoleniu doprowadziłem parę magnetofonów mniej więcej do porządku - mechanicznego, niestety gorzej z wizualnym! Dlaczego ludzie przywożą fajne magnetofony chyba ładowane szuflą do bagażnika, na kilogramy?! Jak sobie poradzić z magnetofonem, który wydaje się sprawny technicznie i elektrycznie, ale jest paskudnie porysowany?

RAF,

Najwidoczniej po prostu zabrudziły się głowice! Widać nie bez powodu niektórzy producenci magnetofonów zalecają czyszczenie nawet po 10 godzinach pracy!

RAF,

Najwidoczniej po prostu zabrudziły się głowice! Widać nie bez powodu niektórzy producenci magnetofonów zalecają czyszczenie nawet po 10 godzinach pracy!

Czyszczę cały tor przesuwu taśmy regularnie. Optycznie głowice wyglądały bez zarzutu. Prawdopodobnie zostały na głowicy jakieś tlenki czy inne świństwo. W każdym bądź razie różnica po zastosowaniu Video 90 jest widoczna. POZDRAWIAM:)

To jest dopiero cena za decka większej nie widziałem

NAKAMICHI 1000 ZXL Limited

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hallo wszystkim! dziwnym przypadkiem stalem sie wlascicielem takich kaset: BASF azimuth control 400Hz,BASF azimuth control 10000,NAKAMICHI spiegelkassette(kaseta lustro),TEAC 1kHz 2 track messkassette(kaseta pomiarowa) .mögl by ktos powiedziec do jakich pomiaröw sluza te kasety? pozdrawiam!

yogi1, 15 Sie 2008, 20:45

>To jest dopiero cena za decka większej nie widziałem

Chyba i tu i w Twojej aukcji pomylia im się 2 z 7 na początku ceny :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

BASF azimuth control 400Hz,BASF azimuth control 10000,NAKAMICHI spiegelkassette(kaseta lustro) - do regulacji skosu głowicy. A ta TEAC 1kHz do ustawienia poziomu napięcia wyjściowego toru odczytywania.

BASF azimuth control 400Hz,BASF azimuth control 10000,NAKAMICHI spiegelkassette(kaseta lustro) - do regulacji skosu głowicy. A ta TEAC 1kHz do ustawienia poziomu napięcia wyjściowego toru odczytywania.

Nie jest skomplikowane ;] Ta kaseta z sygnałem 400Hz powinna być zapisana z poziomem 0dB IEC (250nWb/m) i jest sygnałem pomocniczym przy reg. skosu. Ta z sygnałem 10000Hz powinna być zapisana z poziomem -20dB (25nWb/m) i jest sygnałem właściwym dla regulacji prostopadłości szczeliny głowicy odczytującej/uniwersalnej. ta z lusterkiem to raczej ja bym ją nie używał do reg. skosu. ja wole odtworzyć taśme 10kHz i ustawic skos na max. nap. wyjściowego (czyli tak jak ma być). A ta kaseta z zapisem 1000Hz jest nagrana jako 2 scieżki na 1 stronie więc służy po pierwsze do tego aby ustawić właściwe napięcie wyjściowe magnetofonu dla wskazania poziomu 0dB i po drugie do takiego regulacji skosu głowicy aby przesuniecie fazowe między kanałami było jak najmniejsze.

WITAM

A tutaj stary poczciwy deck PIONEER-a. Dla niektórych pospolity, a dla innyc kawał dobrego sprzętu.

Ukryta Zawartość

post-19798-100007979 1218843100_thumb.jpg

post-19798-100007980 1218843100_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi