Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Drewno powinno być napewno z drzew liściastych lub jakieś tropikalne typu "mahoń". Rzeczywiście ładnie wygląda czereśnia lub orzech włoski. Często ludzie ścinają owocówki, więc drewno można jeszcze załatwić. Problem w tym, że takiego okrąglaka trzeba jakoś pociąć i potem wysuszyć drewno.

Ale jesionowe boczki też są ładne. Jeśli komuś nie zależy na widocznym rysunku słoi tylko konkretnym kolorze, to polecam bejcowaną buczynę.

"V-Savage"- oczywiście, że można zafornirować. Ale jeśli oryginalne boczki nie istnieją, to łatwiej jest wykonać je z drewna litego. Chyba lepiej jest mieć coś takiego z drewna litego, niż fornirowaną płytę wiórową.A jeżeli takie boczki musiały by być z znacznymi zaokrągleniami np. z przodu, to fornirowanie praktycznie odpada.

a co do półeczki z deckami .... jest tam chyba: Nakamichi 680ZX, 682ZX, 670ZX, Nakamichi 1000ZXL, Nakamichi DRAGON, Nakamichi RX-303, Nakamichi ZX-9 i rodzynek PIONEER CT-A9

jeszcze dodatek i pytanie boczkowe ... powiedzcie mi jaka to okleina? i jakie drewno najlepiej pasowałoby by to skopiować?

Boczek i front CTF9191

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100005059 1222018849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Operacja wymiany głowicy się powiodła CT-757 działa lepiej w lewym kanale pojawiły się wysokie tony.

Jest pewne ale! Nagrywałem na tym decku Metallicę "Death Magnetic" no i na source perkusja jest wyraźnie na środku sceny, werbel ma fajny głęboki dzwięk. Na tape perka się rozmywa na "boki" wrbel ma takie "płaskie" brzmienie. Jak się zabrać od początku do ustawienia tego. Może głowica jest żle ustawiona? Wiem, że jestem laikiem i nie ustawię tego jak w fabryce ale i tak jest dużo lepiej niż ze starą głowicą.Jeżeli ktoś wie jak się za to zabrać to proszę o pomoc.

Mariusz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 21 Wrz 2008, 19:22

Kasjel zgadzam sie z Tobą naturalny kawał dechy to jest coś, sam sobie kiedyś takie chyba zrobie w swoim sprzęcie. ALe jak komuś zależy na jakimś bardzo nietypowym gatunku to fornir pozostaje:(. Może masz fotki tych róznych gatunków , na pewno chętnie wszyscy by obejrzeli:)

Tutaj możecie sobie pooglądać....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Mariusz

Bo na source masz odłuch źródła a na tape masz już odsłuch po taśmie ... jeżeli nagrywałeś na tej taśmie co siedzi w kieszeni to spróbuj na innej. Ten Maxell jest bardzo, bardzo taki sobie ....

Kalibrowałeś taśmę? Użyłeś jakiegoś dolby? MPX niedaj boże? Tor taśmy masz czysty (rolki itp)?

Spróbuj lepszą taśmę i nagraj bez dolby z wyższym sygnałem i zobacz co będzie ... po prostu poexperymentuj ... jak ją wysterowałeś?

Wyklucz wszystkie problemy proste do rozwiązania ... dopiero potem myśl o PRkach

nikx, 21 Wrz 2008, 12:33

>z mojej strony inna prośba, gdyby ktoś je rozbierał

>zróbcie proszę fotkę wyglądu i mocowania sprężyny "wypychającej/domykającej" kieszeń

>

Za późno! Egzemplarz, który kupiłem miał ułamaną część kieszeni kasety w miejscu, gdzie jest osadzona w obudowie mechanizmu; ktoś próbował to naprawić przez klejenie, i żeby nie działała tak duża siła, inaczej włożył sprężynę; mimo to doklejona część ułamała się ponownie, i to szybko. Gdzieś w sieci, na jakimś niemieckim forum (niestety, nie mogę ponownie tego znaleźć) znalazłem informację że zdarza się to dość często w tym modelu - co mnie nie dziwi, bo sprężyna jest bardzo silna, i działają tam naprawdę duże siły, dlatego też naprawa przez klejenie będzie raczej nieskuteczna. Zalecano po prostu wymianę kieszeni kasety - tylko skąd ją teraz wziąć? W tym celu kupiłem model 880HX, licząc na to, że są bardzo podobne - i użyłem kieszeni z niego - okazało się, że są takie same. Sam montaż nie był łatwy i trochę się z tym namordowałem, zwłaszcza, że uważałem bardzo by nie połamać tej nowej kieszeni! Dlatego przepraszam bardzo że nie rozbiorę magnetofonu żeby zrobić zdjęcia! Mogę spróbować zrobić zdjęcie tak, jak jest w tej chwili.

Ważna rzecz: kieszeń na wymianę musi być z modelu 880HX bądź 1100HX. Kieszeń w 1100G i 880 D jest minimalnie inna - pasuje, można ją zamontować, ale nakładka kieszeni już nie całkiem pasuje - trzeba by założyć nakładkę od 1100G bądź 880D. Nie wiem, jak z 880G, bo go nie mam. Starsze 880-tki (np. 880SR) są zupełnie inne, mają też trochę inny mechanizm, i kieszenie nie pasują do nowszych.

Witam!

Wkręciłem głowicę, zamontowałem cały tor do decka i ustawiłem na słuch na oryginalnej kasecie kapeli 2 TM 2,3 wydanej przez ZAIKS.Regulowałem śrubką z prawej strony głowicy tak aby uzyskać czystą barwę po czym wyrównałem lewą stronę. Na koniec próbowałem ustawić trzecią śrubką tak aby głowica była położona w pozycji prostpadłej do taśmy. Ale namieszałem, myślę że rozumiesz.

>Wkręciłem głowicę, zamontowałem cały tor do decka i ustawiłem na słuch na oryginalnej kasecie kapeli

>2 TM 2,3 wydanej przez ZAIKS.Regulowałem śrubką z prawej strony głowicy tak aby uzyskać czystą barwę

>po czym wyrównałem lewą stronę. Na koniec próbowałem ustawić trzecią śrubką tak aby głowica była

>położona w pozycji prostpadłej do taśmy. Ale namieszałem, myślę że rozumiesz.

Ustawić głowice w Pionieerze nie jest łatwo. Czeka mnie ten zabieg w CT-777 mojego znajomego, to będzie drugie podejście. Kupił takowego w idealnym stanie, ale niestety jakiś patałach kręcił przy głowicach.

Może ma ktoś jakiś opracowany sposób na ustawienie tych głowic. W tej chwili deck odtwarza kasety bardzo ładnie, ale niestety źle nagrywa. Jeden kanał przytłumiony, drugi jako tako. Głowice ustawiam zawsze na słuch na kilku wzorcowo nagranych kasetach (nagranych na kilku różnych magnetofonach i dobranych tak że są dobrze odtwarzane na innych magnetofonach z fabrycznie ustawionymi głowicami).

Pozdrawiam, Sławek.

Proponuję rzucić okiem tu:

Ukryta Zawartość

Przy okazji, zainteresowani dowiedzą się, że Grundig CF-5500 z owym nieszczęsnym kółkiem zębatym faktycznie miał dwie wersje.

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 21 Wrz 2008, 23:40

O tym wiedziałem już wcześniej,że są dwie wersje.

CF 5500-2 ma " METAL" pozostałe funkcje b/z.

Nie ma co panikować z tym kółkiem.

Ja miałem ten problem też lecz zakup drugiego CF 5500 pozwolił mi zaadoptować kółko ( lewe bądź prawe) które z nim współpracują i mam święty spokój. Gra mi on już pół roku i wszystko ok z nim.

Pozdrawiam forum bo mało tu mnie .

Owszem były CF5500 i CF5500-2, w którym dodano obsługę kaset "Metal" ale obaj z Kasjelem mamy decki w wersji pierwszej, które się różnią dociskiem kasety.

MacieK, Nikx,

To jest niestety to, że każdy sprzęt ma swoje słabe punkty. O ile jednak pierwszy problem dotyczący silniczka jest raczej do opanowania, to w tym drugim przypadku z lekka mnie to martwi. No fakt, można kupić drugi egzemplarz, który posłuży jako dawca, ale jaka jest gwarancja, że będzie on miał nie połamaną kieszeń? I teraz jeszcze jedna kwestii jak już jest taka kieszeń na osiach wyłamana, da się tego jakoś używać?

A instrukcję obsługi do niego mam, ale po niemiecku. Jak coś to piszcie. :)

tu jest taki jeden za 25 zł - może ten by się nadał?

Kieszeń wygląda podobnie!?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie nada się - to jest właśnie ten starszy 880/880S/880SR (tylko pod inną nazwą), który ma inny mechanizm i inną kieszeń niż 880G/D/HX i 1100G/HX.

Kieszeni z tym wyłamanym bolcem i osią da się używać, choć oczywiście nie jest tak, jak być powinno.

Ale cóż, każde urządzenie ma jakieś słabe punkty. Gdy kupowałem mojego 1100HX, wiedziałem że w tych modelach zdarza się problem z kieszenią (informację o tym znalazłem przypadkiem wcześniej, szukając jakichś informacji o tych modelach), i pech chciał, że trafił mi się właśnie taki uszkodzony. Sprzedawca twierdził, że przywiózł taki z Niemiec i nic o tym nie wiedział, i obniżył już i tak niewysoką cenę - więc efektywnie kupiłem go bardzo tanio - a zwrot niemal pokrył zakup 880-tki na części (niestety, mechanizm i elektronika są inne, więc nie na wiele się przydadzą, ale to co było potrzebne, akurat pasowało i było nieuszkodzone!) - więc naprawa niewiele kosztowała.

A z instrukcji oczywiście skorzystam z jak największą chęcią!

jarek9, ładnie się prezentuje. :) Czyli jak widać usterka drobna i nie należąca do uciążliwych. Na pewno będzie Ci dobrze sprawować. Kawał solidnego "naleśnika".

Witam. Czy w Technicsach AZ7 i AZ6 uszkodzoną głowice magnetorezystywną można wymienić na np.: taką zwykłą REC/PLAY jaką stosuje się w innych magnetofonach trzygłowicowych?? Tylko bez przeróbki wzm. odczytu by chyba nie działało,co??

• Pokaż nowe odpowiedzi