Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widzisz ale nagrania prowokuja wspomnienia a wspomnienia to emocje... O to mi chodzilo. Chyba najmilej wspominam emocje na twarzy red Rowinskiego w RDC kiedy uslyszal nagranie o ktorym w Polskim Radiu juz zapomniano albo utwor ktorego nie mial nigdy w plytotece. Jest to tym bardziej cenne ze na Jego audycjach sie wychowalem.

muls >>>> Pierdzielisz kocopoly bo to dzieki wspomnieniom i emocjom czlowiek rozni sie od Ameby np.

Ja doskonale wiem o czym mowi Disco bo jestesmy w tym samym klimacie muzycznym wiec dla nas to ze mamy takie zbiory (Disco to kopalnia muzy lat 80 tych) jest rzecza wazna i jestesmy z tego dumni a Rafal ma jeszcze pamiatke po swojej karierze w radio czego mu osobiscie zazdroszcze.

robix

ale moja bedzie juz zalosna na tle robixa.zawsze zazdroscilem ludziom ktorzy byli wtedy w muzyce i maja tego do dzisiaj slady.Jako ze sam mialem kolege w radiu katowice zajmujacego sie muzyka i bedac u niego często....ogarania teraz melancholia wspominajac tamte czasy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

T-Bolt moglbys sobie darowac? Przeginasz. Ja pisalem o muzyce a nie o sprzecie. Nie rozpisywalem sie jak gra bo mi to do niczego niepotrzebne. Jesli dobrze pamietasz to mam Alpine stosunkowo dlugo i niech tak zostanie.

Hej dziewczyny nie drapcie się ;)

Pytanko techniczne.

Jak włączam magnetofon a wskaźniki w tym momencie jakąś tajemną siłą zostają energicznie cofnięte do lewej, to co to oznacza - jakieś zwarcie czy co ?

Dodam jeszcze, że dźwięku też nie słychać, ani na wyjściach RCA, ani na słuchawkach, mimo normalnie pracującej mechaniki. Szpulki się kręcą a wskaźniki ani drgną, jak by były przyklejone maksymalnie po lewej stronie. Po wyłączeniu magnetofonu, wskazówki wracają na swoją normalną, spoczynkową pozycję przy -40dB. Jakieś pomysły, sugestie ?

Przy okazji zapytam o jakiegoś fachmana w Krakowie, taniego i dobrego ;) .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://www.hi-fi.ro/fhifi/download.php?id=4655&sid=010b5ee962ebbeb45ff201ebb1b5213a

Tak sobie ogladam ten ranking i kupa bzdur... RS-B 100 29-31 punktow a RS-AZ 7 33-35 pkt czyli poziom Nakamichi CR 7 E LOL

----> discomaniak

gdzie na tym serwerze znalazles ten plik? szukalem i nie moge dojsc:/ kiedys sciagnalem z tej stronki ranking wzmakow i gramofonow, ale bardzo zalezaloby mi jeszcze na Cedekach i kolumnach (do kompletu:) jesli moglbys podac link bede niewymownie dzwieczny:D

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Dziś otrzymałem przesyłkę z taśmami "Basf Professional". Pudełka są w bardzo dobrym stanie, szpule wręcz idealne a taśma nie posiada tylko rozbiegówek na jednym końcu. Taśmy pochodzą z studia radiowego i są na nich nagrane jakieś audycje/słuchowiska. Niestety nie mogę tego odtworzyć, ponieważ są nagrane na 38cm/s i oczywiście na dwuśladzie.Trochę krótkie te taśmy, bo mają 768m a wolał bym 1100m. Dokonałem próby nagrania i jakość jest bardzo dobra, lecz raczej nie widzę różnicy pomiędzy tymi taśmami, a powiedzmy "Basf DP26".

Otworzyłem opis tej aukcji i lekko mnie zamurowało... Czyżby to był jedyny polski deck z Dolby HX Pro, czy też przespałem parę lat historii naszego sprzętu rtv? Naprawdę nie przychodzi mi teraz do głowy żaden polski magnetofon z tym systemem. Mylę się, czy nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam .

po wielu miesiacach oczekiwania udalo mi sie trafic KENWOOD KX 9010 :)

dzis zakupiony. za jakis tydzien powinien byc u mnie stan ponoc idealny z pilotem i nstrukcja i kartonem. :) juz nie mkoge sie doczekac. wklejam zdjecia zakupionego sprzetu. zdjecia pochodza z aukcji ktora wygralem. jak juz dojdzie to oczywiscie bedzie doglebny opis i test opisany na forum :)

pozdrawiam serdecznie wojtek

Ukryta Zawartość

post-11402-100002878 1235418159_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Pytanie. Czemu w niektórych deck'ach, poziom Dolby na wyświetlaczu, nie jest na poziomie 0 dB, tylko nieco wyżej. Przykład, to pokazany wyżej KENWOOD lub np. Pioneer 939. Jak się to ma do napięcia na wyjściach tych magnetofonów no i do samej kompatybilności poziomów zapisów na taśmie? W Onkyo poziom zapisu ustawia się na 0 dB, podobnie, o ile dobrze pamiętam, poziom Dolby w Soniakach też jest w tej okolicy.

Witam, co myślicie o tym magnetofonie ? Za całość wzmacniacz deck i tuner dałem dysk 40 GB

(dla mnie to był dobry interes) W decku trzeba było wymienić głowicę i silnik, niestety na tym ucierpiał ten szybszy przesuw taśmy Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby tego było mało, gość się cieszył niezmiernie i uznał że dwa głośniki jakiejś tam firmy komputerowej( nie robiąc reklamy) są lepsze,słuchając ich nic nie powiedziałem, ponieważ zależało mi na tym zestawie :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

dyniaudio, 23 Lut 2009, 21:49

>Witam, co myślicie o tym magnetofonie ? Za całość wzmacniacz deck i tuner dałem dysk 40 GB

>(dla mnie to był dobry interes) W decku trzeba było wymienić głowicę i silnik, niestety na tym

>ucierpiał ten szybszy przesuw taśmy Pozdrawiam!

Poczytaj w tym wątku o silnikach Mitsumi i Mabuchi. Ich wersje z czterema zaciskami, pozwalają na uzyskanie, drogą elektroniczną, dwóch prędkości obrotowych przy jednej, stałej wartości napięcia zasilania.

Np. silnik Mabuchi EG-530-YD-2B, który jest obecnie jeszcze dostępny gdyż był stosowany w wielu modelach magnetofonów, zasilony z napięcia 12V podanego na zaciski (+) - (-), przez zwarcie zacisków A,B odpowiednią wartością rezystancji, daje różne prędkości obrotowe. Dwa rezystory o dobranych wartościach przełączane przełącznikiem i już masz stan pierwotny. Kupując taki silnik zwróć uwagę na jego kierunek obrotów. Przypuszczam, że do Twojego nowego nabytku, będziesz potrzebował silnika typu CCW - CounterClockWise, czyli obracającego się w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara patrząc na oś silnika. Oznaczenie CW - ClockWise - silnik kręci się zgodnie ze wskazówkami zegara.

GM

Kurcze skomplikowane to trochę dla mnie, silnik nowy wkręciłem, głowicę wlutowałem, ale elektronikiem nie jestem i ciężko mi byłoby dobrać jakieś komponenty, na tyle się nie znam, lubię magnetofony i z nich nie zrezygnuję, jednak hobbystycznie to grzebie w motocyklach bo wydaje mi się to trochę prostsze :) Przeczytam co napisałeś jeszcze kilka razy...:) Pozdrawiam!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Silnik o, którym pisałem, zachowuje się tak, że im mniejsza rezystancja pomiędzy stykami A i B, tym mniejsze obroty. Nie wiem czy zależność pomiędzy rezystancją, a obrotami jest liniowa, dlatego można zrobić tak:

- zasilić silnik z 12V,

- połączyć punkty A i B rezystorem, którego wartość da prawidłową wartość niższej prędkości obrotowej, wolniejszy przesuw taśmy,

- pozostawiając dobrany rezystor jak wyżej, połączony z punktem A, dobrać drugi rezystor połączony z pierwszym i punktem B. Wartość tego drugiego rezystora w połączeniu z pierwszym, powinna dać wyższą, nominalną, prędkość obrotową.

Korekty prędkości dokonujesz potencjometrem montażowym, który jest ukryty w obudowie silnika, albowiem ten model ma wbudowany stabilizator obrotów.

Zmiana prędkości odbywa się przełącznikiem, którego styki połączone są z zaciskami zacisków drugiego rezystora.

Styki przełącznika rozwarte = mniejsza prędkość.

Styki przełącznika zwarte = większa prędkość.

GM

>Marek-41 - 22 Lut 2009, 23:53

>A jak odłaczysz wszystkie kable sygnałowe,to ten efekt też wystepuje?

Tak. Niezależnie od tego czy jest podłączony czy nie, czy słuchawki są wpięte czy nie. Po włączeniu dostają kopa w lewo i tak stoją, w słuchawkach cisza absolutna, słychać tylko, przy mocniejszym odkręcaniu OUTPUT LEVEL, nieco szumu od potencjometra (trzeba będzie przeczyścić).

A przy okazji - wyjaśniła się tajemnica brumienia w Denonie. Ha, wystarczyło wyłączyć wzmacniacz albo zdjąć magnetofon z półki. Korzystam jeszcze (już niedługo) z nieco uszkodzonej Unitry WSH205 (wer. eksportowa) i ona tak daje czadu bo jedno z wtórnych uzwojeń prawego transformatora, najpewniej od oświetlenia wskaźników przy których kiedyś grzebałem i coś błysnęło ;) , jest przepalone. Tak, że problem z głowy, a już się bałem, że z deckiem coś nie "teges".

• Pokaż nowe odpowiedzi