Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W Gdańskim Aprovi mają mnóstwo takich części mechanicznych do rożnych sprzętów.... kołka zębate, gumki, wałeczki i inne... tyle że najlepiej do nich dzwoni, albo maila napisać , bo ta stronkę www to jakąś niedopracowaną mają....

To znaczy tu detaliczna sprzedaz-ceny raczej dostepne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Może na tym wale ( w kolorze miedzi na zdjeciu) powinna być także guma..."

- nie powinno tam być żadnej gumy.

Wyjmij idlera i wygotuj go 15 minut we wrzątku z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Poskładasz magnetofon i będzie ok.

Idler i taki potrzebny jest nowy, tylko jeszcze zmierzyć muszę. Dziękuję WSZYSTKIM za porady reanimacji tej części także tym, którzy pisali na PW ;-). Rady są naprawdę interesujące. Najpierw jednak chciałbym spróbować odszukać miejsce w którym można kupić taką część do Pioneer CT-757.

Czekam na kolejne porady i ewentualne linki do firm, które niedrogo mogą sprzedać potrzebny element.

Pozdr

Takie kółko a tyle problemów ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

DIBUNIA, 19 Kwi 2009, 10:47

>Takie kółko a tyle problemów ;-(

Kiedyś zastanawiałem się co bym zrobił, gdybym musiał zregenerować takiego idler'a, nie mając możliwości zdobycia nowego lub zamiennika.

Pomyślałem wtedy o wymianie gumowej bieżni, zastępując ją odcinkiem gumowego paska o wymiarach poprzecznych takich aby uzyskać właściwą średnicę zewnętrzną idler'a i aby dobrze wpasował się we wgłębienie w kółku plastikowym. Długość dobrana tak, aby nie było szczeliny pomiędzy końcami paska po umieszczeniu go na kółku. Pasek przyklejony do kółka klejem typu butapren.

GM

A czy kupował ktoś z Was w tym sklepie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Taki idler sie naprawia kilkanascie minut, z reszta juz kolega wyzej podawal jeden konkretny przepis. Kazdy mechanizm z przekladnia cierna czeka podobna naprawa z wiekiem.

Powodzenia.

Witam.

Posiadam KASETĘ SERWISOWĄ z testami i nie za bardzo umiem z niej skorzystać , czy ktoś ma o tym jakieś większe pojęcie w załączeniu fotka z opisem testów znajdujacych się na tej kasecie - proszę o pomoc w tej kwestii....pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przecież wszystko jest opisane na tej kartce?! Reszta jest podana w instrukcji serwisowej magnetofonu. Potrzebujesz do pomiarów oscyloskopu lub miernika potrafiącego mierzyć napięcie o częstotliwościach pasma akustycznego. Pomiarów dokonuje się na wyjściach liniowych magnetofonu, poczynając od ustawienia skosu głowicy.

GM

Karunesh, 19 Kwi 2009, 14:58

>Witam

>

> Czyli rozumiem że jak nie posiadam serwisówki do danego magnetofonu to nie zrobię żadnych

>testów....bo miernik posiadam...

Każdy producent ma swoje procedury testowe związane z konstrukcją konkretnego magnetofonu, więc serwisówka jest wskazana. POZDRAWIAM:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Karunesh, 19 Kwi 2009, 14:58

>Witam

>

>Czyli rozumiem że jak nie posiadam serwisówki do danego magnetofonu to nie zrobię żadnych

>testów....bo miernik posiadam...

Oczywiście, że wykonasz. Sposoby regulacji są zbliżone dla różnych magnetofonów. Ściągnij jakąś instrukcję serwisową, najlepiej polskiego magnetofonu i zapoznaj się z metodyką pomiarów.

Np. regulacja skosu głowicy uniwersalnej, polega na podłączeniu miliwoltomierza lub oscyloskopu do wyjścia liniowego magnetofonu, odtworzenia zapisu sygnału 6,3kHz i takim ustawieniu głowicy za pomocą śruby regulacyjnej, aby na wyjściu uzyskać maksymalną wartość napięcia.

Do regulacji układu Dolby, potrzebna jest już serwisówka.

GM

Witam.

Dokładnie to chodzi mi o sprawdzenie za pomocą KASETY SERWISOWEJ czy magnetofon ma poprawne ustawienia a nie ingerowanie w jego ustawienia fabryczne,ponieważ nie znam się na tym i mogę coś rozregulować...pozdrawiam.

WITAM

Wygotowałem to co miałem przez 15 minut i niestety nic nie wyszło, ale są i dobre wieści. Masa pasków oraz idlerów i pasków sprzęgłowych jest pod adresem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jutro tam idę z wymontowanym idlerem i spróbuję coś dopasować. Pewnie się uda ponieważ wymiary które zmieżyłem to 17x3x2 jak sądzę średnica zewnętrzna x szerokość x wysokość gumki? Czy ktoś wie jak to czytać?

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A tak wracajac na chwile to porownan pioneera 959. ktos wyzej pisal ze gora w tym decku to mistrzostwo swiata.

Slucham namietnie tego pionka i porownywalem z reszta moich deckow.

I musze sie zgodzic, gorne czestotliwosci zapisuje spektakularnie dobrze. Moim zdaniem to rozdzielczoscia wysokich to zostawia gx95 w tyle i to znacznie.

Moze podbarwia troszke wyzsze czestotliwosci, ale czytelnosc jest niesamowita.

A tak wyglądała praca nad IDLER-em....

Ukryta Zawartość

post-19798-100006968 1240296968_thumb.jpg

post-19798-100006969 1240296968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd..

Gumka wygląda na ok może z latami trochę się skurczyła i stwardniała jak "stara opona" ;-)

Ukryta Zawartość

post-19798-100006966 1240297111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak V-Savage ale te wysokie tony mogłem sie nimi delektować jedynie na słuchawkach lub miniaturowych głosnikach do komputera.Nigdy nie udało mi się przenieść tego samego efektu na tradycyjne kolumny,to juz nie było to samo ta piekna góra zawsze znikała,zlewała sie z basem i gineła w nim tak powstawały dźwiękowe "kluchy".W ogóle od jakiegos czasu mam wrazenie ze analog gra mi naładniejszą srednicą,górą,głebia i przestrzenią nawet podczas cichego grania(a to sa dla mnie priorytety) po wpieciu pod niewielkie głośniki aktywne koniecznie w plastikowej obudowie.Basowe buczenie z modelu który jakis forumowy guru okreslił jako Hi-EnD męczą mnie,irytują i nie pozwalaja prawidlowo odpierać muzyki.Przez ostatni rok przewaliłem przyczepe róznego sprzetu i do takich wniosków doszedłem.Nie to nie jest żart.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

T-Bolt, 22 Kwi 2009, 17:14

Mi pieknie gra gora wlasnie na kolumnach. Bardzo mi sie podoba!

CO do tych audiofilskich hi-endow to chyba rozumiem tez mam podobnie i chyba nie tylko ja.

Witam

Ja mam mulący mało szczegółowy wzmacniacz Pioneer-a i głosniki Canton z ponad 20 letnim stażem

i dźwięk z CT-757 i CT-979 jeśli chodzi o górę jest bardzo ładny. Istotne bardzo są długości przewodów głośnikowych. Jest ogromna róznica niędzy przewodami Oehlbach ( jakoś tak chyba się to pisze) i średnicy 4mm o długości 10 m i przewodami 2 mm firmy tańszej np. Pioneer i długości 2 m na korzyść tych drugich. Wiele czynników ma znaczenie a "obciąć" "górę" bardzo łatwo nawet przez słaby kontakt przewodu z gniazdem.

DIBUNIA

długośc kabla przy takim odcinku raczej nie ma znaczenia a raczej jakośc jego nie które kable właśnie zamulają wysokie tony i może to jest problem są jeszcze interkonekty ale co tam za dużo pisania

• Pokaż nowe odpowiedzi