Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę wylicytowałem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak przyjdzie to mam nadzieję że poprawi mi nastrój mimo że zabuliłem jak za wytłoki. Moja schiza sięgnęła dalej we wtorek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ogłaszam oficjalnie bankructwo i ukrywam się przed żoną i komornikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stres, 6 Maj 2009, 07:49

>Niestety......moja walka zakończyła się porażką. Onkyo jak nie chodziło tak nie chodzi. Szlag mnie

>trafia. Złapałem doła.

Jeśli masz miernik elektryczny, sprawdź na zaciskach silnika, czy po naciśnięciu któregoś z przycisków transportu (poza Stop) pojawia się napięcie. Na kilka sekund powinno pojawić się napięcie rzędu 6-8V, i po chwili zaniknąć wobec niewykonania komendy. Jeśli napięcie pojawia się, to znaczy że układ sterowania jest OK. Zresztą chyba pisałeś, że silnik odłączony od przekładni obraca się, prawda?

To by znaczyło, że źródło oporów jest gdzie indziej, być może wewnątrz mechanizmu.

Aha, jeszcze jedno pytanie: czy po naciśnięciu Play rusza (choćby na chwilę) główny silnik napędowy, napędzający wałki?

"MaciejLK"- jeśli chodzi o dwa największe wałki to tak, przez krótką chwilę się obracają po włączeniu. Napięcie na silniku też się pojawia, sprawdzałem jeszcze wczoraj.Trochę się boję ale chyba muszę rozkręcić ten mechanizm.

stres, 6 Maj 2009, 08:32

>W niedzielę wylicytowałem coś takiego

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak przyjdzie to mam

A czy to nie jest przypadkiem deck 2-głowicowy? Nie widzę przełącznika monitor i na klapce też nie ma dopisku 3-head

Ukryta Zawartość

rafal996, 6 Maj 2009, 09:51

>Faktycznie, on chyba ma dwie głowice. Ale vintagecassette.com twierdzi, że trzy ;)

Vintagecassette ma niestety sporo nieprawdziwych informacji, dlatego należy je traktować raczej orientacyjnie a nie jako wyrocznię.

Poza tym, w oznaczeniach Onkyo akurat łatwo się pogubić, np. pomylić 2570 z 2750, a to dwa różne magnetofony (2750 jest znacznie "niższy").

Dibunia bo ja wiem czy ciekawa, jeśli chodzi o wysyłkę do Polski to napewno bo nie wszyscy niemcy na to idą, ale cena za ten model to przegięcie jak zresztą za większość gratów tego sprzedawcy

gotyk1 za ciekawą uważam ofertę także taką, która proponuje magnetofon dzisiaj już bardzo unikatowy, a jego stan wg opisu jest dobry. Takie oferty są już unikatowe a negocjować po za aukcjami także można. Tak kupiłem od pewnej rosjanki z Berlina zestaw "królewski" z serii "lackklavieren" Pioneer-a i to była cena około 40 % niższa od rynkowej. Cena nie zawsze jest ostateczna i trzeba o tym pamiętać. Moim zdaniem to bardzo fajny model i warto go posłuchać - nawet dłużej ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1 za ciekawą uważam ofertę także taką, która proponuje magnetofon dzisiaj już bardzo unikatowy, a jego stan wg opisu jest dobry. Takie oferty są już unikatowe a negocjować po za aukcjami także można. Tak kupiłem od pewnej rosjanki z Berlina zestaw "królewski" z serii "lackklavieren" Pioneer-a i to była cena około 40 % niższa od rynkowej. Cena nie zawsze jest ostateczna i trzeba o tym pamiętać. Moim zdaniem to bardzo fajny model i warto go posłuchać - nawet dłużej ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CT-939 MKII były po 400zł i ma pełną kalibracje w stosunku do CT-939 gdzie masz tylko bias oczywiście to bardzo dobre decki ale po co aż tyle przepłacać masz dwa decki na alle...

stres, 6 Maj 2009, 09:04

>Ale te wałki nie ruszają sie po naciśnięciu Play tylko przy włączeniu do sieci klawiszem "Power"

Jak będę miał chwilę, wygrzebię mojego 2570 ze stosu, otworzę, i spróbuję coś Ci poradzić. U mnie na pewno główny silnik napędzający wałki działa przez sekundę po włączeniu do sieci, a potem włącza się dopiero w momencie włączenia Play albo Pauzy - silnik ten nie pracuje przez cały czas. Nie działa też przy przewijaniu.

Przypuszczam, że u Ciebie nastąpiło jakieś wewnętrzne zablokowanie mechanizmu - pytanie tylko co się zablokowało? Ja mimo wszystko zacząłbym od sterowania, tzn. szedł od tego plastikowego koła zębatego. Nakamichi twierdzi, że smarowanie mechanizmu nie jest potrzebne, i smarowanie fabryczne powinno być wystarczające, ale na pewno nie liczyli się z eksploatacją mechanizmu przez 20 czy 25 lat! Wydaje mi się, że mechanizm raczej nie zaciął się, tylko raczej "zatarł" z braku smarowania, elementy przełączające funkcje mają za duży opór, i wystarczy kropla oleju, ew. smaru silikonowego tu i tam. Boję się jednak, że nie unikniesz demontażu mechanizmu. Przyznaję, że sam go nie rozbierałem "na drobne" i nie mam tu żadnych doświadczeń.

U mnie od dziś gra Onkyo TA-2900 :) Wstępnie powiem, że jestem pod dużym wrażeniem jego dźwięku. W stosunku do posiadanego już wcześniej TA-2500 ma zdecydowanie lepszy, potężny i niski bas, za to góra trochę mniej wyeksponowana, raczej łagodna, ale za to niezwykle rozdzielcza i przestrzenna, czuję jakby dźwięk mnie otaczał. Na razie mało słuchałem, ale nieśmiało mogę stwierdzić, że to jeden z najlepszych decków, jakie miałem okazję testować.

>stres, 6 Maj 2009, 09:04

>

>>Ale te wałki nie ruszają sie po naciśnięciu Play tylko przy włączeniu do sieci klawiszem "Power"

A czy główny silnik napędowy rusza po naciśnięciu przycisku Pause? Zauważyłem w moim, że zasilanie tego silnika jest chyba włączane na drodze elektronicznej, przez układ sterowania, i samo naciśnięcie Pause uruchamia ten silnik, bez żadnej reakcji "mechanicznej". Gdyby u Ciebie ten silnik nie ruszał, to wskazywałoby raczej na awarię elektroniki sterującej...

No to mam swojego K700ES :) Glowica z tego co mi Gardenus powiedzial troche juz przeszla, ale podobno i tak jest dobrze. Narazie nie nagrywa mi na lewy kanal, ale za to odtwarza swietnie, tor jest nie ruszany :)

Milego dnia!!!

Ukryta Zawartość

post-15740-100005782 1241676971_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut

Prawdopodobnie zimne luty albo tlenki w okolicy złączy z tyłu magnetofonu.

Warto użyć także Kontakt 60 na potencjometry i wykonać próbę. A czy w czasie nagrywania podawany sygnał widać na wskaźnikach lewego i prawego kanału?

T-Bolt

Ten wyświetlacz ma jakiś urok z lat 80-tych. Jest zrównoważony kolorystycznie i ma dużą statykę pracy a nie jak np. w Technics-ach 3 kolory, które raczej szokowały ekstrawagancją niż przeznaczeniem, choć także były ładne ponieważ przemawiała przez nie awangarda.

Wlasnie podczas nagrywania z przestawionym monitorem na SOURCE jest ok, ale jak juz jest TAPE to wskazuje tak jak slysze, czyli stkumiony lewy kanal o jakies 10-20dB, ale to chyba zimne luty przy glowicy, moze kabelki trzeba posprawdzac, moze cos tam na potencjometrach nie kontaktuje, magnetofon jest u mnie od wczoraj, wiec w sobote go rozkrece i zobacze. Odtwarza za to z wdziekiem, bardzo mila barwa juz z kaset nromalnych, nie wiem jak nagrywa na metalowych, ale musi byc odjazd, bardzo dobry wzmacniacz sluchawkowy, no i poprostu wyglad, ktory mnie doprowadzil do orgazmu!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

"MaciejLK" te główne wałki ruszają tylko po załączeniu do sieci i to przez krótką chwilę. Po naciśnięciu pauzy nic się nie dzieje.....aha i przy włączeniu mryga przez kilka sekund czerwona dioda pauzy po czym gaśnie i wtedy już kaplica.....nic się nie dzieje. Prawdopodobnie nie uniknę rozkręcania tego mechanizmu. Mam tylko nadzieję że uda mi się go ponownie złożyć. W przybliżeniu wiem gdzie szukać usterki, więc jest pewna szansa na sukces.

A GX-65 nagrywa....faktycznie wystarczył tylko kontakt. Jak dojdę do ładu z tym Onkyo to wezmę sie za Aiwę 3800. Dotarła do mnie już ze trzy tygodnie temu i stoi bidulka. Zacznę w niej chyba od wymiany pasków jak sugerował sprzedający.........ale z moim pechem to wiadomo, różnie może być.

W moich Onkyo też po włączeniu power miga przez kilka sekund kontrolka pauzy, a potem działa wszystko w porządku. To jest normalne, większość magnetofonów potrzebuje trochę czasu po włączeniu i przez ten czas zwykle coś miga, informując nas o tym.

• Pokaż nowe odpowiedzi