Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel22, 27 Cze 2009, 17:45

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>Co Wy na to?Kaseciak z prędkością 9,53 cm/s i to unitry jeszcze ;)

Aż ciśnie się na usta pytanie: co by było, gdyby... Polska nie była w tamtym okresie w sytuacji, w jakiej się znalazła? Szkoda, że nie możemy teraz w rankingach wyszukać, w segmencie spitzenklasse marki ZRK czy DIORA o RADMORZE nie wspomnę...

Ukryta Zawartość

Wojteks,to wyswietlacz elektrostatyczny.Podobny w budowie do miniaturowego kineskopu.Dlatego potrzebuje nieco czasu ,aby sie rozgrzać.Widziałem takie zabawki z bliska.Zdjęcia nie oddają piekna tej konstrukcji.Jednak z powodu kosztów i komplikacji,rzadko stosowana.

Jeszcze nigdy nie słyszałem o tego rodzaju wyświetlaczach / wskaźnikach wysterowania w deckach.

Mam w swoich magnetofonach wyświetlacze elektroluminescencyjne, LED, wychyłowe. Ale takich w życiu jeszcze nie widziałem !

To niesamowita rzadkośc.Są zasilane dośc wysokim napieciem .Nie dziwie się,ze ich nie widziałeś.Prościej jest stosowac typowe rozwiązania.Ma to tylko kilka magnetofonów.

To tak jak oscyloskopy w tunerach.Ile znasz takich konstrukcji,bo ja tylko dwie.

Jak się Kasjel przyjrzysz dokładnie zdjeciom,to na niektórych widać podobne smugi jakie były na wskazniku w Zk-120.Po prostu jest poświata luminoforu.Jest to tak zbudowane:

Są dwie elektrody,po jednej na każdy kanał,które emitują wiazkę elektronów.Ta wiązka przechodzi pomiedzy dwoma płytkami,do których jest doprowadzone wysokie napięcie sterowane sygnałem audio.To powoduje odchylanie wiązki,która pada na luminofor umieszczony na frontowej szybce.Podobnie jak kineskop,tylko odchylanie wiązki jest elektrostatyczne ,a nie magnetyczne.Reszta,np skala wskaznika jest juz podświetlana standartowo.Bardzo chętnie bym nabył magnetofon z tym wynalazkiem.To duża ciekawostka.W czasach ,gdy pracowałem w warszawskich zakładach telewizyjnych mieliśmy urządzenie pomiarowe z wyświetlaczem pracującym na tej zasadzie.

dulon184, 26 Cze 2009, 09:51

>Potrzebna pomoc .

> Kaseciak Sony TC K 501 R.

>Po włażeniu kasety kreci . Na opcji Play szpulki kreca ,ale mostek z glowicami podnosi sie do gory i

>opada. Po prostu nie blokuje sie pod kaseta .A powinien zostac zablokowany pod kasetą .Moze jakies

>porady w tym temacie?

Standardowa procedura. Oczyścić styki kontakt s + kontakt u, zerknąć do mechaniki, czy się coś nie zużyło. Daj zdjęcia, będzie można coś jeszcze powiedzieć. POZDRAWIAM:)

Marek-41 - ten wyswietlacz, to najlepszy w historii wskaźnik wysterowania, z tzw. peak hold'em. Jestem pod wrażeniem. A na marginesie. Ciekawe, czy ktoś gdzieś dociekał, jakie parametry przy obecnej technologii i jakie rozwiązania techniczne mechanizmów i wyświetlaczy, miałyby teoretycznie obecne deck'i na kasety CC? ;)

Nakamichi stosowało tylko wskaźniki wysterowania oparte na diodach LED.

Ponoć argumentowano to tym, że wprowadzają najmniejze zakłucenia. Nie "sieją" jak inne układy z wyższym napięciem.

Co do Alpagne, miałem go kiedyś. Robi niesamowite wrażenie.

Gratuluję właścicielowi.

"" pięknie. Analfabeta i dyskograf.""

jesli to bylo do mnie, to nie ma problemu, problem jest w tym, ze nie mam polskiej klawiatury (Kanada) i jest mi trudno korygowac bledy typograficzne.

Uwazam, ze jak ktos chce przeczytac to przeczyta.

====

AKAI GXC-325D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś nie specjalnie zainponował mi ten system DBX w Teacu A 550RX. A zwykły Dolby NR obcina w nim za bardzo wysokie tony. Za to z wyłączonymi wszystkimi systemami redukcji zakłóceń, magnetofon odtwarza znakomicie ! A poziom szumów jest znikomy. Pojawił się jednak pewien problem. Zupełnie taki sam, jaki miałem z moim Kenwoodem KX 800. Co jakiś czas słychać jak gdyby drobne wyładowania elektrostatyczne. To tak jakby wewnątrz stykały się dwa cieniutkie przewody i iskrzyły między sobą.

Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Chyba stało się to po użyciu chemii, więc poczekam aż wszystko porządnie wyschnie. Wydaje mi się, że już dzisiaj jest dużo lepiej. Ale zastanawiam się, co może być tego przyczyną. Magnetofon ma na tylnej ściance śrubę, do której powinno się podłączyć uziemienie. Czy powinienem podłączyć to uziemienie z wzmacniaczem ? Bo też ma taką możliwość.

Kasjel, 28 Cze 2009, 10:32

>Coś nie specjalnie zainponował mi ten system DBX w Teacu A 550RX. A zwykły Dolby NR obcina w nim za

>bardzo wysokie tony. Za to z wyłączonymi wszystkimi systemami redukcji zakłóceń, magnetofon odtwarza

>znakomicie !

Każdy kompanderowy system redukcji szumów, czy to będzie dbx, czy dowolne Dolby, czy High-Com, adres, anrs, super anrs, i inne teraz zapomniane, polegający na kompresji sygnału przy zapisie i jego ekspansji przy odczycie, do prawidłowego działania wymaga ścisłej identyczności poziomu sygnału przy zapisie i odczycie. Jeśli ten warunek nie jest spełniony, odtwarzany sygnał jest dekodowany z błędami, najczęściej słyszanymi jako stłumienie wysokich tonów.

Prawidłowe działanie takiej redukcji szumów może być zagwarantowane tylko na taśmie, do której magnetofon jest precyzyjnie skalibrowany (prąd podkładu i poziom), tak, by charakterystyka zapis-odczyt była prostoliniowa i taka sama przy zapisie i odczycie. Dlatego zaryzykowałbym stwierdzenie, że w magnetofonie bez kalibracji nie powinno się w ogóle montować żadnej redukcji szumów! ;-)

Do tego jeszcze dochodzą zniekształcenia sygnału wprowadzane przez układy o bardzo silnej kompresji, takie jak dbx, wynikające z tego, że sygnał jest poddawany silnej obróbce przy zapisie i odczycie. Nigdy tego nie sprawdzałem, ale być może nowsze rozwiązania dbx-a, w magnetofonach z końca lat 80-tych, były nieco sprawniejsze niż te wczesne, z początku lat 80-tych.

Natomiast te trzaski to może chyba być jakieś przebicie na jakimś kondensatorze?

Też myślałem o przebiciu na kondensatorze. Jednak to zjawisko ma przedziwny charakter. Mianowicie nie da się go precyzyjnie zlokalizować. Bo to nie jest tak, że jak się czymś konkretnym poruszy to pojawiają się te zakłócenia. Przez chwilę myślałem, że winny jest przełącznik rodzaju systemu redukcji zakłóceń. Bo kilka razy, gdy nim poruszyłem to pojawiały się te trzaski. Dotknąłem go igłą metalową i też pojawiły się trzaski. Ale zaraz potem przełączanie go i dotykanie igłą niczego nie zmieniało. W Kenwoodzie KX 800 pomogło ułożenie przewodów i teraz jest wszystko OK.

Coś mi się wydaje, że "Kontakt Spray" który stosuję, powoduje jednak drobne przebicia. I stąd te delikatniutkie trzaski. Jest to preparat do ins. el. samochodowych, więc może dlatego....

"MaciejLK"- co do systemów redukcji zakłóceń w magnetofonach dwugłowicowych pozbawionych nawet regulacji prądu podkładu, to niby masz rację. I logiczne jest to co piszesz. Jednak ja posiadam wiele takich decków jw., w których Dolby działa znakomicie. A włącznik Dolby może pozostawać zawsze w pozycji "ON" i wszystko jest OK.

W starym magnetofonie różne styki mogą być już pokryte tlenkami i słabo kontaktują, powodując różne zakłócenia, trzaski, itp. Dlatego dobrze jest je oczyścić preparatami chemicznymi do czyszczenia styków. Firma Kontakt-Chemie robi aż trzy takie, które zaleca stosować jeden po drugim - najpierw Kontakt 60, który rozpuszcza takie zanieczyszczenia, potem Kontakt WL który je wymywa, a na koniec Kontakt 61, który konserwuje styki. Jak widać, jest na co wydawać pieniądze, bo nie są one tanie. Niemniej jednak w większości przypadków okazują się naprawdę skuteczne, bo pomogły.

Natomiast samochodowe preparaty typu Kontakt zasadniczo wypierają wilgoć i poprawiają przewodzenie, natomiast nie wiem, czy rozpuszczają tlenki i inne zabrudzenia na stykach, więc może trochę nie bardzo nadają się do elektroniki. Przecież wilgoci tam przeważnie nie ma (inaczej niż w samochodzie), a preparat taki może "poprawić przewodzenie" także tam, gdzie tego przewodzenia nie powinno w ogóle być!

A mechaniczny przełącznik typu redukcji szumów (nie: zakłóceń!!!) przeważnie ma w sobie bardzo wiele drobnych styków, położonych blisko siebie, więc jest tam mnóstwo punktów, w których może wystąpić zły styk albo odwrotnie, przebicie tam gdzie go nie powinno być. W starszych magnetofonach Technicsa, w któych obsługuje on Dolby B, Dolby C, dbx i jeszcze "dbx disc" (dekodowanie płyt gramofonowych nagranych z dbx-em), przełącznik ten naprawdę jest bardzo duży, dość skomplikowany, i ma bardzo dużo styków.

Oczywiście świadomie i celowo przesadziłem nieco z tak rygorystycznym podejściem - gdyby tak było rzeczywiście, podważałoby to sens istnienia setek modeli magnetofonów z redukcją szumów i bez kalibracji! W przypadku większości porządnych taśm odpowiedniość jest wystarczająca do zadowalającego działania układów Dolby B i czasami C.

Ale, jak kiedyś czytałem, gdy na rynek wprowadzano Dolby S, podobno Dolby Laboratories przed udzieleniem licencji stawiało bardzo wysokie wymagania techniczne magnetofonom w których układ ten miał być zastosowany, i początkowo pojawił się tylko w bardzo zaawansowanych magnetofonach o bardzo dobrych parametrach - trzygłowicowych, dwuwałkowych, i wyłącznie z kalibracją! Nawet później, gdy zaczęto go stosować w magnetofonach dwugłowicowych i nawet dwukasetowych, stosowany był tylko w modelach o dość dobrych parametrach i wyłącznie z autokalibracją, ustawiającą co najmniej Bias i Level! Nie znam ani jednego modelu z Dolby S bez kalibracji ręcznej z generatorem albo autokalibracji. Widocznie Dolby Labs uznało, że do prawidłowego działania tego układu kalibracja jest niezbędna i nie chciało się narażać na krytykę spowodowaną wadliwym działaniem układu w magnetofonie pozbawionym kalibracji.

Jeśli dobrze pamiętam, kupił go niedawno za jakieś 400zł.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 28 Cze 2009, 15:22

>G.Mark - to Ty go kupiłeś ? Jeśli tak, to gratuluję ! Też miałem na niego ochotę, ale kupiłem już

>tego Teaca.

Nie inaczej. Tego Teaca też miałem na oku, ale jakoś mi umknął. I chyba dobrze. :-)

Ten model Aiwy był już kiedyś wystawiany, ale miał ustawioną zaporową cenę minimalną.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi