Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

fotek, 23 Mar 2010, 21:21

>Nie wiem jaki to deck, ale wygląda na dobry :)

Dzięki za odzew. Choc nie jest to deck ale walkman WM-D6. Nazwany przez Sony profesjonalnym naprawdę zadziwił mnie solidnością budowy oraz jakością dźwięku. Cala obudowa wykonana jest z proszkowanej blachy, chassis również. Jedynie typowe elementy regulacyjne są plastikowe, przyciski, pokrętła i suwaki. Wszystko robi jednak niesamowite wrażenie, szczególnie że kaseciak ma prawie 20 lat (rok prod.1982). Jak podaje producent, pasmo przenoszenia jest to samo dla kaset I, II i IV 40-15,000Hz (±3dB). S/N dla Metal to 58dB bez Dolby NR (z Dolby +5dB dla 1kHz oraz 10dB powyzej 5kHz). Tzw. wow & flutter to 0.04% (0.14% DIN). Maks. THD to aż 1% dla kasety Metal ale przecież jest to walkman „reporterski” więc można wybaczyć. Próby nagrywania z CD przez wejście Line In na kasecie chromowej i późniejsze odtwarzanie absolutnie nie dały żadnych słyszalnych zniekształceń, dźwięk był bardzo klarowny, czysty i dynamiczny. Urządzenie nie ma automatycznej regulacji poziomu nagrywania ale ma 5-elementowy diodowy wskaźnik wysterowania staje się niezbędny ale daje możliwość wygodnego i szybkiego ustawienia właściwego poziomu także dzieki wygodnemu pokrętłu z boku obudowy. Wskaźnikiem można także sprawdzić stan baterii. Wszystko chodzi z 4 paluszków AA lub 6-voltowego zasilacza i z bateriami waży nieco ponad 0.5kg (dokładnie 640g). Trzymając te cacko w rękach od razu czuje się solidność wykonania która daleko w tyle zostawia obecne „konstrukcje” przenośne, poza tym naprawdę profesjonalnymi oczywiście. WM-D6 pozostawia wrażenie solidnego klocka który spokojnie pochodzi jeszcze „pare” lat. Urządzenie udało mi się zdobyć z oryginalnym paskiem na ramię oraz skórzanym etui (jeśli to właściwa nazwa) który chroni obudowę przez zarysowaniami. Szkoda że tak solidnie wykonane zabawki to teraz rzadkość.

Wszystkim kolegom chętnym spojrzenia na tego walkmana przez ”lupę”, polecam swój link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdzie wrzuciłem parę fotek lepszej jakości. Pozdr

post-891-100008859 1269382914_thumb.jpg

post-891-100008860 1269382914_thumb.jpg

post-891-100008861 1269382914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety mało jest informacji na temat tych głowic, są to głowice ferrytowe: Ferrite&Ferrite heads. Są to głowice długogrające tak jak Akai GX. Stosowane były przez firmę Sony w latach 70, ale są też chyba modele z lat 80, które posiadają jeszcze te głowice. Później zaczęto stosować głowice amorficzne. Nie wiem jaka jest budowa dokładna, ale posiadam magnetofon Sony TC-765, jest z lat 1976 - 1982. mój jest chyba z 1979 roku, ale głowy nie dam. Niżej zdjęcie głowic F&F zamontowanych w tym magnetofonie. Dopowiem jeszcze, że widziałem dwa razy głowice GX, które były już rozwalone, a F&F jeszcze nie.

Neomammut w takim stanie głowic po tylu latach jeszcze nie widziałem.

Głowice z rdzeniami ferrytowymi uchodziły za najtwardsze i najmniej ścieralne, natomiast ich właściwości magnetyczne powodowały, że w zasadzie uznano je za nienadające się do pracy z taśmami o wysokiej koercji, zwłaszcza metalowymi.

W prospekcie magnetofonów JVC z 81 roku znalazłem takie porównanie parametrów głowic ferrytowych, z twardego permaloju i SA - Sen-Alloy (czyli Sendust w wykonaniu JVC). Nie ma w nim firmowych głowic GX Akai i nie ma jeszcze głowic amorficznych.

Przepraszam za jakość - dysponuję tylko takim skanem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wynika z tego porównania, głowice ferrytowe mają przewagę nad pozostałymi tylko pod względem twardości, natomiast inne parametry mają gorsze. Zapewne nie miało to znaczenia dla taśm normalnych, ale zaczęło mieć znaczenie przy taśmach o wysokiej koercji, wymagających wysokich prądów podkładu.

MaciejLK, 24 Mar 2010, 12:55

I tak i nie. Taśmy metalowe, które wymagają znacznie większego natężenia pola magnetycznego do zapisu nigdy się nie rozpowszechniły z racji swojej stosunkowo niewielkiej przewagi nad taśmami chromowymi i dużo wyższej ceny, a więc głowice ferrytowe tak naprawdę wyczerpywały 99% zastosowań. Większość z nas ma zapewne około 1% taśm Me w porównaniu do innych- a ja spokojnie mógłbym się bez nich obejść.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 22 Mar 2010, 21:55

>>>G.Mark

>Wszystkie typy taśm są regulowane poprzez inne pr`ki. Niżej masz wklejone zdjęcia pozostałych taśm:

>Normal i Cro2.

Wszystko jest wyjaśnione na stronie 12 instrukcji serwisowej. Regulacji i pomiarów dokonuje się dla obydwu kanałów. Sygnał testowy doprowadza się do obydwu kanałów i mierzy napięcie na wyjściach liniowych obydwu kanałów. Dla uproszczenia podali w każdym punkcie informację tylko o kanale prawym.

GM

post-3254-100008813 1269445228_thumb.jpg

>>G.Mark

Dziękuję, ale jeszcze jedno pytanie, może oczywiste, ale nie wiem, czy dobrze rozumuje:

W instrukcji jest napisane:

Doprowadzić sygnał o napięciu 0,25V i ustawić pokrętło poziomu nagrania tak aby na mierniku uzyskać 0,44V. A co zrobić jeśli sygnał jaki muszę doprowadzić ma mieć napięcie 0,25mV, ustawić na wyjściu 0,44mV?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 24 Mar 2010, 21:43

>>>G.Mark

>Dziękuję, ale jeszcze jedno pytanie, może oczywiste, ale nie wiem, czy dobrze rozumuje:

>

>W instrukcji jest napisane:

>Doprowadzić sygnał o napięciu 0,25V i ustawić pokrętło poziomu nagrania tak aby na mierniku uzyskać

>0,44V.

Po uzyskaniu za pomocą potencjometrów REC Level na przednim panelu, na wyjściach liniowych sygnału 0,44V przy podaniu na wejścia sygnału 0,25V, nie zmieniasz położenia potencjometrów REC Level w trakcie pozostałych regulacji. Chyba, że jest wyraźnie wskazane w jakimś punkcie procedur regulacyjnych, iż należy położenie tych potencjometrów zmienić.

Przypuszczam iż po podaniu na wejścia sygnału 0,25V, położenie potencjometrów REC Level dla napięcia na wyjściach 0,44V, będzie tożsame z położeniem wskazanym w tabelce, którą podałem wcześniej.

>A co zrobić jeśli sygnał jaki muszę doprowadzić ma mieć napięcie 0,25mV, ustawić na wyjściu

>0,44mV?

Patrz wyżej. Napięcie wyjściowe przy podaniu sygnału 0,25mV na wejścia, będzie miało jakąś wartość, ale nie jest ona istotna i nie należy dążyć do uzyskania określonego poziomu napięcia na wyjściach, poprzez regulację potencjometrami REC Level.

Napięcie wejściowe 0,25mV obowiązuje przy regulacji prądu podkładu i musi być ono o rząd wielkości mniejsze od napięcia podawanego na wejścia przy nagrywaniu normalnego sygnału audio, aby uniknąć nasycenia taśmy.

Regulacja prądu podkładu polega na tym, aby uzyskać, z niewielką odchyłką, taką samą wartość napięcia na wyjściach dla dwóch, określonych w instrukcji, częstotliwości sygnału wejściowego.

GM

Dziękuję G.Mark! Teraz już wiem wszystko, serdecznie pozdrawiam!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Uruchomiłem dzisiaj Optonikę RT 9100 !!! Ale mam pewien dziwny problem. Chodzi o jeden nie kontaktujący wielowtyk. Przelutowałem wszystkie piny w gnieździe, spryskałem kontaktem.....ale i tak kontaktuje dopiero wtedy, gdy nacisnę go palcem w dół magnetofonu. Sprawdzałem testerem obwodu dosłownie wszystkie przewody i niby jest OK. Tak więc dlaczego muszę naciskać ten wielowtyk, żeby kontaktował ? Skoro tester pokazuje, że wszystko jest dobrze ? Myślałem, że może ścieżki są popękane zaraz przy punktach lutowniczych. Ale i tu tester nie wykazał przerwanego obwodu

Link dla szukających pasków do magnetofonów skrót może coś będzie pasować:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

A co Panowie sądzicie na ten temat? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim urządzeniem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kaseta-demagnetyzer dobra, bo z układem elektronicznym. Cena zabójcza !

Fotek - nie otrzymałem wiadomości na PW od Ciebie.

Optonikę RT 9100 nprawiłem narazie w prymitywny sposób, zawiązując sznureczek na wielowtyku i naciągając go w kierunku, w którym dobrze wszystko kontaktuje.Wczoraj musiałem czyścić chyba dwie godziny pozostałości po pasku napędowym od licznika taśmy. Ciekawe że w absolutnie każdej Optonice RT 7100 lub 9100 ten pasek zamienia się w czarną maź. Czyżby przez cały okres produkcji tych decków mieli tylko jednego dostawcę tych pasków ?

właśnie zakupiłem pierwszy i pewnie nie ostatni - oczywiście zarażony przez kolegów z forum

a oto on

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, mam zaszczyt przedstawić

Sir Denon i sympatyczny Mr. Onkyo

Ukryta Zawartość

post-17429-100008730 1269542334_thumb.jpg

post-17429-100008731 1269542334_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 25 Mar 2010, 18:12

>Fotek - nie otrzymałem wiadomości na PW od Ciebie.

Hmmm - co to się mogło stać? Teraz skopiowałem jeszcze raz tą wiadomość na PW, sprawdź jeśli możesz :)

Denon jako jeden z niewielu (jeśli nie jedyny) ma kalibrację, co prawda tylko dwu punktową i bez podziału na kanały ale zawsze. Stan - praktycznie jak ze sklepu. Cena ? Jak za ten model, w takim wykończeniu i w takim stanie - bardzo okazyjna. Innymi słowy, cieszę się jak dziecko. Zwraca uwagę znacznie cichsza praca mechanizmu niż w DR-M30HX który dumnie nosi napis "silent mechanizm". Teraz to dopiero jest "sajlent". Nie miałem jeszcze czasu, żeby się nim konkretnie pobawić (przyjechał dzisiaj) więc skrobnę coś o brzmieniu i ogólnym zachowaniu nieco później.

Onkyo mile mnie zaskoczyło. Brzmienie jest całkiem energetyczne i z solidnym basem. Wczorajszy wieczór spędziłem z nim i słuchawkami. Miodzio - to jedyne adekwatne określenie. Sporo szczegółów, mięsisty bas, miękki i wyraźne sopran. No i całkiem ładny wyświetlacz podświetlony na seledynowo. Szkoda, że nie zrobiono podobnie podświetlenia kieszeni ale może uda się jakość własnym sumptem. Całkiem sprytnie działa przeszukiwanie utworów. Ciekawostką jest moment włączania. Przez ok. 3-4 sek. mruga dioda pauzy i wtedy deck nie reaguje na nic, tak jakby się "rozpędzał". Czy inne Onkjasze też tak mają ? Oględziny środka niczego dziwnego nie stwierdziły. W miarę prosty mechanizm, dwa paski, dwa elektromagnesy uruchamiające start i przewijanie (poprzez koła zębate), silnik Mabuchi, licznik taśmy spełnia przy okazji funkcję sygnalizacji dla Auto-Stopu, i jest podobny jak w polskiej szufladzie czyli, pasek, walcowy magnes i kontaktron. Zastanowił mnie jedynie jeden potencjometr (na zdjęciu). Co się tym reguluje ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 25 Mar 2010, 00:04

Bo "wielowtyk" jest sprawny. Masz jakiś zimny lut, bądź słabo kontaktujący przekaźnik, bądź inny wtyk lub kabel, przy takim naprężeniu płytki wszystko działa.

Kasjel - dokładnie ten sam i faktycznie jest to jeden z tych najwyższych jakie Denon zrobił kiedykolwiek. Lepsza była chyba tylko 44-ka, ale ta była przeznaczona wyłącznie na rynek japoński.

Takie spostrzeżenie mi się nasunęło. W Polsce przez lata to co najlepsze, szło na eksport, a na kraj szedł drugi gatunek. Japończycy zawsze najlepsze zostawiali dla siebie i jest tak do dziś zarówno jeśli chodzi o sprzęt, płyty, czy cokolwiek innego.

zbigniewowicz, 25 Mar 2010, 20:31

Może ja odpowiem - niektóre demagnetyzery w kasecie miały kształt nieodpowiedni do decków z trzema głowicami, powodując w skrajnym przypadku uszkodzenie ich powierzchni.

zbigniewowicz - rzeczywiście takie kasety-demagnetyzery bardziej pasują do decków dwugłowicowych. Ale można je używać w deckach trójgłowicowych. Z tym że niektóre magnetofony nie przyjmą takiej kasety np. te które wysoko podnoszą głowicę lub trój/cztero silnikowe jak Revox B 710.

Ogólnie rzecz biorąc, lepiej zainwestować w demagnetyzer ręczny i po problemie !

• Pokaż nowe odpowiedzi