Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

O kurna, czyżby ANALOG wracał do łask w pełni? :)

Disco, eee, wariatami to my nadal jesteśmy :D hehheheh

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Widzieliście to dzisiaj ? W sumie to trochę kasy jest, ale jak za ten model to.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktos z forumowiczow ma lub mial OPTONICE RT 7100? Jak to gra? co mozna powiedziec o dzwieku z tego magnetu? Wiem tylko ze ma funkcje programowania kolejnosci nagran,tylko 2 glowice i wazy 11kg.Ile mozna za niego zaplacic zeby nie przeplacic??

.....

Czy ktos z forumowiczow ma lub mial OPTONICE RT 7100? Jak to gra? co mozna powiedziec o dzwieku z tego magnetu? Wiem tylko ze ma funkcje programowania kolejnosci nagran,tylko 2 glowice i wazy 11kg.Ile mozna za niego zaplacic zeby nie przeplacic??

Ja mam Optonikę RT 7100. Za swój egzemplarz dałem 170zł w idealnym stanie wizualnym. To bardzo ładny i ciekawy magnetofon dla fanów sprzętu "Vintage". Gra niewiele gorzej od Optoniki RT 9100 , którą też posiadam. Jak wiadomo, jest to deck dwugłowicowy i nawet nie ma zewnętrznej regulacji prądu podkładu. Głowica raczej miękka, dosyć szybko się zużywa. Standardowe zabiegi po kupnie, to wymiana paska napędowego od licznika taśmy. Te magnetofony mają też zawsze problemy z przewijaniem. Trzeba czyścić wszystkie kółka cierne, między innymi z pozostałości po tym pasku. Mogą być też zużyte mikrostyki w sekcji sterowania taśmą. Ogólnie polecam ! Jeśli jest bardzo dobry stan wizualny, to można dać do 200zł. Ale tak jak mówiłem, jest to magnetofon dla fanów starych decków/kolekcjonerów. Jeśli ktoś szuka coraz to lepszego brzmienia z magnetofonu, to nie powinien go kupować.

Komu dać plusika ? ;)

Wszystkim dam!

A mi nie dałeś !

Brzydki ! :-))

Ja też podawałem plusiki :D A co!

Tak się zastanawiam, czy doczekamy się faktycznie nawrotu firm na produkcję nośników MC, decków i wszystkiego co potrzebne do ich funkcjonowania. Trochę tak na wyrost, bo pewnie jeszcze z parę lat trzeba będzie poczekać, jeśli w ogóle do tego dojdzie.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja też podawałem plusiki :D A co!

Tak się zastanawiam, czy doczekamy się faktycznie nawrotu firm na produkcję nośników MC, decków i wszystkiego co potrzebne do ich funkcjonowania. Trochę tak na wyrost, bo pewnie jeszcze z parę lat trzeba będzie poczekać, jeśli w ogóle do tego dojdzie.....

Moim zdaniem nie. Jeśli ktoś dziś używa kaset CC to robi to tylko dlatego, że nie jest to popularne. Taki styl.

Fotek, ja używam magnetofonów i gramofonu nie dlatego bo 80% procent ludzi od tego odeszło, dla mnie dźwięk analogowy jest po prostu lepszy!

Jeśli ktoś używa, bo taki styl, to przepraszam, ale to się mija z celem! Dla mnie wtedy nie różni się to od kupna nowych felg, bo są cool.... Nie chce być oryginalny, bo to jest dobre dla dzisiejszej młodzieży, ja już z tego wyrosłem...

Moim zdaniem nie. Jeśli ktoś dziś używa kaset CC to robi to tylko dlatego, że nie jest to popularne. Taki styl.

Skoro to takie nie popularne, to spróbuj kupić "za grosze" kilka dobrych kaset albo dobrego decka :-)

Fotek, ja używam magnetofonów i gramofonu nie dlatego bo 80% procent ludzi od tego odeszło, dla mnie dźwięk analogowy jest po prostu lepszy!

Jeśli ktoś używa, bo taki styl, to przepraszam, ale to się mija z celem! Dla mnie wtedy nie różni się to od kupna nowych felg, bo są cool.... Nie chce być oryginalny, bo to jest dobre dla dzisiejszej młodzieży, ja już z tego wyrosłem...

Nie chcę zaczynać niepotrzebnej dyskusji, ale skąd dziś wziąć analogowe źródło dźwięku? Wytwórnie płytowe w większości używają cyfrowej obróbki i rejestracji dźwięku. Radio (może oprócz transmisji na żywo) też. Nagrywać starsze czarne płyty i słuchać z kasety? A dlaczego nie z płyty? A może słuchać fabrycznych kaset ? W większości są nagrane nie najlepiej. Zgadzam się z wypowiedzią nikx z wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Obcowanie z magnetofonem ma sens ale nie jako z medium o lepszej jakości muzyki (niż np CD) ale jako pewien rytuał. Ja uwielbiam patrzeć jak działa mechanizm, pracują wskaźniki poziomu, kręcą się szpulki... Lubię oglądać kasety (dla samej przyjemności oglądania artystycznie i pięknie wykonanych) Podziwiam kunszt projektantów, patrząc na wnętrza mechanizmów i układów elektronicznych wspaniałych decków. Alw JEDNAK nie twierdzę, że kopia wykonana na magnetofonie jest lepsza niż oryginał z CD. Bo być nie może.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

fotek

Fuksy czasami się zdarzają ale wyjątki tylko potwierdzają regułę :-)

Nawet nagrywając CD na decka otrzymuje się "fajniejsze" brzmienie. Oczywiście to tylko teoria, magnetofon wprowadzając swoje zniekształcenia sprawia, że nagranie lepiej brzmi dla niektórych.

W tym dla mnie :-)

Fotek, może być lepsza i jest lepsza, poprawiają się wszystkie aspekty brzmienia, przede wszystkim zyskuje góra, nie ma metaliczności i cyfryzacji brzmienia, bas czasami schodzi tak nisko, że sam się dziwie, dźwięk jest bardziej naturalny, żywy...

Jeśli płyta CD jest dobrze nagrana, a mam parę świetnie wręcz zrealizowanych krążków, to po nagraniu kasety na K730ES to nie jest kopia, ale wręcz lepszy oryginał.... Większa rewolucja jest po nagraniu używając RTR, ale to już inna bajka.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Z sentymentu (zostaje na stałe) do kompletu całej wieży mam coś takiego maranzt sd 60 - fajny deck -kalibracja ręczna na słuch. Świetnie nagrywa. Pozdrawiam deckowców.post-22004-046188000 1284280011_thumb.jpg

Fotek, może być lepsza i jest lepsza, poprawiają się wszystkie aspekty brzmienia, przede wszystkim zyskuje góra, nie ma metaliczności i cyfryzacji brzmienia, bas czasami schodzi tak nisko, że sam się dziwie, dźwięk jest bardziej naturalny, żywy...

Jeśli płyta CD jest dobrze nagrana, a mam parę świetnie wręcz zrealizowanych krążków, to po nagraniu kasety na K730ES to nie jest kopia, ale wręcz lepszy oryginał.... Większa rewolucja jest po nagraniu używając RTR, ale to już inna bajka.

Brzmienie jest inne, tu się zgadzam. Ale czy lepsze to sprawa gustu. Niżej schodzący bas to może po prostu rezultat nieliniowości charakterystyki decka, selektywne podbicie niektórych częstotliwości, będące raczej wadą niż zaletą. Wierz mi, gdyby projektanci decków mogli osiągnąć liniową charakterystykę, to by ją woleli od tych podbić i zniekształceń, które Ci się tak podobają. W projektowaniu wszelkich urządzeń kopiujących dąży się do tego, by kopia była nierozróżnialna z oryginałem, a nie "podkolorowana". Może to czasem i lepiej wygląda, szczególnie gdy oryginał "blady", ale nie o to chodzi.

Udało mi się odratować 2 decki :)

Kupiony od Baskersa RS-B100, którego chyba naprawiał kowal - Pan Leszek z Milanówka musiał się sporo natrudzić aby odrestaurować elektronikę. Tak czy inaczej działa i cieszy (tym razem mojego Ojca).

Odrodził się także mój stary RS-M24, którego z sentymentu naprawiłem (tzn Pan Leszek :) - padło sprzęgło.

Siedzę sobię, gapię się we wskaźniki 905-ki i 100-ki przegrywając jakieś stare kasety. Robi się normalnie sentymentalnie.

Jak dłużej potestuję RS-B905 vs RS-B100 to opiszę swoje wrażenie. Jak na razie są zbieżne w dużej mierze z obserwacjami Radmara

Co do wypowiedzi Fotka - to tu się z nim zgodzę. Kopia to kopia - nie ma przebacz i decki w zakresie dynamiki nie wyrabiają przy CD. Niemniej jednak przy "kopiach sentymentalnych" tak jak dzisiaj rozbiłem, ze starej i słabej matki na znacznie lepszą taśmę + podkręcenie biasem - brzmi przyjemniej ale nie mam złudzeń, że gdzieś koszt tego zabiegu jest - czy to w zniekształceniach, czy to w podbiciu pasma.

Choroba się rozwija - kusi mnie zakup Soniacza np TC-K6ES, w sumie chyba tylko dla cieszenia oka, testów nagrywania i radości posiadania. Cóż, pożyjemy zobaczymy...

Edytowane przez Macio4ever

No właśnie tak słyszałem, że to świetny sprzęt. Poza tym nie bawiłem się Dolby S, a tak byłaby okazja. Niestety kiedyś mogłem kupić w Euro AGD ostatni z wystawy i wymiękłem bo był drogi. A teraz wciąż jest kurka drogi.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam.

Czy ktoś może posiada na zbyciu, prawe koło zamachowe do mechanizmu TEAC A-800? Dostałem takiego staruszka do renowacji i stwierdziłem, że ktoś się chyba z kilofem przyłożył do tego elementu, w efekcie czego, "gibie" się on na boki w zakresie ok. 2 milimetrów. Wałek przesuwu jest najprawdopodobniej przekrzywiony tuż przy kole zamachowym. Próbowałem już wywrzeć lekki nacisk na wałek, ale zakres "przegięcia" jest zbyt mały, prawie połowa wałka jest schowana w "tulei" koła zamachowego.

Jak udało się wygiąć ten wałek, tego nie mogę sobie wyobrazić. No chyba, że w takim stanie koło zamachowe opuściło wytwórnię. :-(

GM

Ja też już od dawna nie używam systemu Dolby, w obojętnie jakiej odmianie. Mam co prawda magnetofony, w których ten system działa dobrze. Ogólnie jednak fakty są takie, że Dolby bardzo szkodzi dobremu brzmieniu. Zbyt duży poziom szumów, powinno się redukować demagnetyzacją głowic oraz dbaniem o ogólną dobrą kondycję magnetofonu. Stosować dobre taśmy i prawidłowo je wysterowywać.

W tej chwili rzadko mi się zdarza, aby w odsłuchu przeszkadzał mi szum. Nawet podczas odtwarzania kaset nagranych na innym sprzęcie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak sobie czytam ten wątek i stwierdzam że jest to najbardziej normalny temat na AS. Nikt nikogo nie atakuje, nie ściera się o byle co. Uwielbiam tu zaglądać. Poza tym nie ukrywam że czasem łza się w oku zakręci. A przy tekście o renesansie kaset CC to już w ogóle:-) Od 1982 roku zawsze miałem jakiegoś decka. I wiem że miał będę. Pokolenie lat 80-tych do którego się zaliczam to pokolenie kasety CC. Nie płyty CD. choć tych mam prawie 6.000. Kaset niemal tyle samo (gdyby policzyć te w tzw. archiwum). Nawet swoje pierwsze noce realizatorskie i późniejsze audycje w radiu mam skopiowane i skatalogowane. A tak a propos: ktoś pamięta kasety Permaton?:-) Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych:-)

Witam Koledzy

Naszła mnie chęć zgrania jezyków angielskich z kaset na cd. I tak zacząłem sobie czytać Wasz wątek w szukaniu porady na jakiś niedrogi kaseciak. Ale gorączka mnie jakaś opanowuje im dłużej czytam (jestem jeszcze daleko na początku wątku) to po mału z Waszej "winy" nabrałem chęci na coś naprawdę fajnego i do posłuchania muzyki z taśmy. Jak dla mnie (wzokowo) nie zastanawiałbym się ani chwili nad Aiwą AD F-80 czy AD F-90. One te wskaźniki mają boskie. :) Może kiedyś upoluję sobie taką :)

Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad wyborem z pośród dostępnych:

1. NAKAMICHI CR-3E (Naki są tu bardzo chwalone mógłbym się skusić mimo ledów)

2.Onkyo Integra TA-2570 (niestety ledowe wskaźniki :( ale też fajny dźwięk)

3.TASKAM 122mk2 (wizualnie może być ale nic o nim nie wyczytałem)

4.FISHER CR-7000N (podoba mi się wzrokowo)

5.AIWA AD-6700E !!! (podoba mi się wzrokowo)

Myślę że tak do 600zł bym poświęcił na odświeżenie doświadczenia najchętniej ze wskazówkami :)

Proszę o wsparcie Waszym doświadczeniem w wyborze.

Pozdrawiam

Jarek

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wracam jeszcze na chwilę do poprzedniego wpisu. Kasety archiwalne (te radiowe) były nagrywane na Philipsie F 6337. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji na jego temat. To był najwyższy model w 1985 roku. Zwykły dwugłowicowy deck z dorobioną regulacją prądu podkładu. Umarł śmiercią techniczną 3 lata temu. Poniżej wieża z modelem niżej: F 6335 i bardzo ciekawe rozwiązanie mocowania głowicy w tych modelach.

post-1457-083042000 1284375190_thumb.jpg

post-1457-001704700 1284375232_thumb.jpg

Coś nie pozwalają mi edytować swojego posta.

Załączam więc odpowiednio linki do fotek:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

5.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam ponownie

Jarek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi