Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

witam! Prosze o poradę.

mam problem z technics AZ6.- nagranie koncertu Bacha /19m31s -płyta CD/,nagrana kaseta18m37s na technicsie, porównanie tego nagrania: na pionnerze 979-19m09s,i pioneerze 606DR 19m 03s, - słychać przyśpieszenie muzyki.Technics nagrania z innych magnetofonów odtwarza wolniej, co słychać, swoje dobrze, bez zniekształceń. Co można zrobić samemu, czy oddać do naprawy?

Jedyny skuteczny i dosyc dokladny pomiar(regulacja) predkosci przesuwu tasmy w domowych warunkach to:

wykonanie samemu tasmy testowej poprzez odmierzenie 4760mm tasmy z jak najlepsza dokladnoscia,i nagranie na dej kasecie sygnalu o czestotliwosci ok.3150HZ.Nagranie takie przy prawidlowej predkosci tasmy powinno trwac dokladnie 100sec.Roznica 1 sek. w czasie to odchylka 1% w predkosci.Do pomiaru uzywamy oczywiscie stopera.

Odnosnie pomiaru przy wykorzystaniu czestotliwosci:jest to metoda mniej dokladna,gdyz ma na nia wplyw wiele dodatkowych czynnikow.Stosowana jest jedynie w zakladach produkcyjnych i w serwisach,gdyz wiadomo,ze tak nikt nie moglby sie tam bawic ze stoperem...

Orientujecie się Panowie czy można zastosować w magnetofonie z rynku amerykańskiego na 120V AC bezpieczniki o odpowiednim amperarzu ale napięciu na 230V ?Nie wiem czy można dostać w sklepach bezpieczniki na 120V AC...

Edytowane przez musiko
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Orientujecie się Panowie czy można zastosować w magnetofonie z rynku amerykańskiego na 120V AC bezpieczniki o odpowiednim amperarzu ale napięciu na 230V ?Nie wiem czy można dostać w sklepach bezpieczniki na 120V AC...

Możesz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie wiedząc, na wzrost jakiej wielkości "reaguje" bezpiecznik. Napięcia czy prądu?

GM

P.S. Można.

Edytowane przez G.Mark

Dzięki G.Mark .

Miałem wątpliwość ze względu na to, czy bezpiecznik na napięcie 230V nie zareaguje później niż na 125V mimo iż decydujący o zareagowaniu bezpiecznika jest wyższy prąd

Pozdrawiam

Jarek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekawy tekst z zachodniego forum choć - moim zdaniem - mocno przesadzona ocena CT-S 740S.

"Hello friends!

As you might know already, yesterday I was finally able to listen to some of the finest decks everv made - Nakamichi Dragon, 680ZX, LX-5, Aiwa XK-009, Akai GX-75, Technics RS-B100 and others. The guy is a serious collector and has 88 cassette decks in his home and his wife is not very happy about that you might imagine. But anyway, the time was limited so we decided to use the Dragon as a reference deck and compare it with the Pioneer CT-S740S for playback.

The system we used is his and is completely different from my own personal preferences. But it is a good system comprised of:

Jeff Rowland's amp/preamp

Martin Logan electrostatic speakers

Pioneer DVD player as a transport

Audio Alchemy modified DAC

I really didn't write down the designations because I didn't think they were relevant as it sounded good to me, just different from what I am accustomed to. Cables were my own custom made silver cables w/ Furutech connectors.

I will say this at the beginning - the Dragon is not at all what I expected it to be. It is not even that heavy nor built like some of the vintage stuff I have seen. It looks pretty mighty with it's mean looks. I don't know about the fire-spitting though...

Pioneer is certainly way more prettier and elegant with it's lush aluminum front panel and nice layout. It is not as heavy as the Dragon.

Tape used was a TDK MA-X (the best one I have ever used and seen). Music was a sampler from different jazz and classical sessions. In the end, I used my old Bryan Adams Live Live Live recording which is very bad indeed. But it has a good atmosphere and I have heard it so many times that I know what to expect from it and what it's flaws are.

Frequency range:

Man this dragon is truly a dragon - it is a fantastic cassette deck by any standards and I see why so many people crave for it. The frequency spectrum is extended in both ways and reasonably balanced. Pioneer hits back though as it sounds even more extended in the highs and more balanced as well. There, I've said it. Dragon seems more solid in bass though, but it isn't as fast as the Pioneer. It follows the music more precisely, it is better timed so to speak. Dragon is not slow by any means but it's just that I have a feeling my attention focuses more to it's depth than to it's speed and it appears slower. Both decks scored high here, no doubt.

Resolution:

I was very impressed by the Pioneers ability to dissect musical content to it's ingredients and then reassemble it again so that in the end it seems like the sum is greater than the actual sum of it's parts. I am still impressed by it.l But Dragin seems a bit more resolving here. It enabled me to here some instruments and follow them precisely. Those same instruments were present on the Pioneer but i couldn't follow them as precisely as on the Dragon.

Detail:

This is where things get interesting. Dragon is a great deck. Sounds great at any volume and with any kind of music. But Pioneer is more detailed in the extremes. Lower and higher end are more detailed as some of the chgoir music I recorded had more air. I wouldn't call it transparency or fake details. It was in fact something that was there buried in the recording - just demanded a good tape to record it on. It's all about gasping of air around the performer's mouth as the recording was made in a church where. Dragon is better in midrange where it is more solid and dependable. It sounded bold and engaging in it's effort to extract the last bit of detail from the whole. It was really quite unbelievable. So pick your preferences but both decks are exceptional at resolving details.

Soundstage:

Electrostatic speakers such as these have an enormous soundstage and when I tell you the decks utilize their potential, you will know how good they are. But, I would pick the dragon for this task as the better one. Though Pioneer performs admirably well, has a coherent soundstage that has a width and a depth all the instruments have sufficiently enough of air around them and everything works without any obvious flaws, the dragon uses it's resolution to the fullest and provides a better feeling ot the actual position of a single instrument in the recording. It's pin-point accurate. But don't get too happy about it dragon fans, pioneer is only one step behind it.l I simply cannot believe how good a cassette deck can sound!!

Imaging:

I had a problem with this as the speakers were not sufficiently distanced from the back walls and it kind of gave that center-gap feeling with both decks. Pn my previous imaging comment about Pioneer, I stated it ahd an extremely good imaging capability. I'd say the dragon is just as good but I can't really tell.

Dynamics:

Okay, this is where the Pioneer shines. It is extremely dynamic across the entire spectrum. Especially in the lows and highs where it gives the dragon a headache. Dynamics of the high end is truly sensational. Some string instruments that have enormous peaks of more than 8db are reproduced with delicacy, not harsh and certainly not unnatural. They sound classy and smooth but so dynamic that I was having a rough time adjusting. I was actually making this music and was involved (to a lesser degree) in it's post-production and I can tell you it sounds perfectly natural and almost as exciting as the studio multichannel recording. That is how good it is. Dynamics of the lower end are also excellent, less actual depth but more dynamically correct. Dragon is also outstanding and is very close. I am sure that dragon can outperform any other cassette deck in dynamics, but it simply isn't the better one here.

Timbre/attack/decay (transient response):

There is no timbre-like music of string instruments like the eastern eauropean music. At least in my experience. Pioneer has excellent timbre - result of the dynamic accuracy and naturality of it's tone that simulates any wooden instrument with remarkable similarity. I have nothing else to say. It also has a really good transient reponse - the timpanes sound so rich and have that ssssssss that last forever but dragon brings it even more to life by being able to control when the actual ssssssss will stop. It sounds more precise in a way. So, again both decks scored very high.

Musicality:

This is a very subjective decision that was made by me and the person whose dragon and system I used to accomplish this test. It does not mean that either one is better or anything but siumply how it sounded to me and what would I change about it if i could.

Pioneer:

With it's extreme dynamic range and frequency range I would say that this Pioneer deck is a better one for me. Please don't ask me if I would trade it dor a Dragon... It is not about technology in the first place, but music. Now if that component will use an auto-azimuth system or a system that extends the range further, it doesn't matter. Pioneer is more dynamic and therefore better suited for my musical tastes. It also is more balanced and for me that means the changes I make in the system before the signal reaches the tape will be greater - like changing a cap in my D/A converter. It is also easier to use (really an understatement) and better looking.

THE DRAGON:

A true beast this one. I wouldn't be surprised if most of you would pick the dragon as I have a kind of varied and eccentric taste in music. And you would be right to pick the dragon as it is a superb machine. It draws you into the musical content and there are no disappointments. Quite remarkable in it's design and built-in technologies. Not been versed in cassette decks, I would probably not be able to utilize it's recording capabilities fully. For this test, the owner was there to make the fine tuning and it took forever as he was as curious as I was to see what it was capable of. It is a classic and it is a statement of what was possible to achieve in those days. Nonetheless, he was extremely impressed by the Pioneer deck and said that given the results we got, the price doifference is quite unbelievable. He has a several Pioneer CT-F series decks but now is in search for something like the S740S.

Now if this will discredit me as a member here, I mean comparing the holy-grail of cassette decks to something that was made in 1995, then I will say what King Arthur said on Monthy Python - so be it! Ispeak from my own personal experience, not something I have read and I have tried to be as realistic as possible. I have had my share of bad experiences with cassette decks and believe me, if the Piuoneer wan't that good, I'd have no problem saying that.

It remains to be seen how dragon would permorm in my own system as it is made specifically but I think it would sound just as good. "

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja mam CT-S 710 w stanie igła i polubiłem go cholera;-) Ma wady ale brzmi naprawdę dobrze. Moja opinia z początku tego wątku o deckach z Auto Ble była krzywdząca choć sam układ idealny nie jest. Wydaje mi się że 710 wykonany jest jeszcze lepiej niż 740 tyle że nie ma Flex'a i układ Super Auto Ble a nie Ble XD. Cenowo bardziej odpowiada 820. Bo 810 ponoć (jak pisał MaciejLK) zaliczany jest do niższej klasy natomiast 700 USD spowodowane było nowością jaką było wówczas Dolby S. Układ kalibracji nie ma nawet korekcji biasu. Przypomina mi CT 777/CT 900S. Ale oczywiście mogę się mylić;-)

Edytowane przez discomaniac71

810S był modelem trochę niższym (choć nowszym) od 900S - np. ma prostszy wyświetlacz z jedynie 12 segmentami wskaźnika poziomu, natomiast ma chyba te głupie zielone fale od Auto BLE, nie wiadomo po co.

Kiedyś miałem ochotę na 920S, ale zadowoliłem się niższym choć nowszym 830S - i uważam że to naprawdę niezły magnetofon. Ten opiewany wyżej 740 chyba się od niego tak bardzo nie różni.

Jedyny skuteczny i dosyc dokladny pomiar(regulacja) predkosci przesuwu tasmy w domowych warunkach to:

wykonanie samemu tasmy testowej poprzez odmierzenie 4760mm tasmy z jak najlepsza dokladnoscia,i nagranie na dej kasecie sygnalu o czestotliwosci ok.3150HZ.Nagranie takie przy prawidlowej predkosci tasmy powinno trwac dokladnie 100sec.Roznica 1 sek. w czasie to odchylka 1% w predkosci.Do pomiaru uzywamy oczywiscie stopera.

Zastanowiło mnie po co nagrywać tam jakikolwiek sygnał? Albo jedno albo drugie. Można mierzyć częstotliwość mając kasetę wzorcową albo można mierzyć czas przesunięcia się taśmy o zmierzonej długości. Ale jedno i drugie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kiedyś miałem ochotę na 920S, ale zadowoliłem się niższym choć nowszym 830S - i uważam że to naprawdę niezły magnetofon. Ten opiewany wyżej 740 chyba się od niego tak bardzo nie różni.

830 i 740 to nowa aeria. Pamiętam jak nikx pisał o tym że na każdym kroku widać oszczędności. Jednak mechanizm jest najwyższych lotów no i dźwięk zacny. Te Pioneery w ogóle dobrze brzmią.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zrobiłem sobie z ciekawości porównanie CT-S 710 i CT-S 830S plus dodatkowo CT-S 810. Wychodzi na to że 810 to model który został wyposażony w układ Dolby S ale zubożony np o regulacje biasu. Wiele parametrów też jest niższych. Jednak z racji faktu iż ten układ wyciszania posiadał tylko CT 93 oraz CT-S 900 S z poprzedniej generacji 810 wydaje się logicznym następcą właśnie 900 S którego swego czasu nie kupiłem bo nie miał ręcznej kalibracji biasu. 710 i 830 są już bardziej podobne do siebie. Cena jest identyczna: 650 USD. CT-S 830 ma Flex i Dolby S (jest dwie generacje późniejszy) ale za to wydaje się mniej "solidny" na pierwszy rzut oka. Ma gorszy wyświetlacz (w 710 jest 16 segmentów, w 830 - 12) Waży mniej ale tylko o 0.5kg. Ma wyższe pasmo na metalu o 2kHz za to niższe na chromie i normalu o 1kHz. Dynamika jest identyczna. 710 krócej przewija kasetę o 5 sekund. Wszystko to dziwi bo zakładam że głowice i mechanizm są identyczne. Wniosek dla mnie jest taki że żeby było naprawdę lepiej trzeba szukać CT-S 910/920S lub CT 93/95.

Więc właśnie dlatego myślałem kiedyś o 920S, jako łączącym najlepszy zestaw funkcji (wielosegmentowy wskaźnik poziomu, regulacja Bias, Dolby S, dobre parametry, Auto BLE faktycznie regulujące prąd podkładu w wielu krokach) przypuszczalnie z bardzo dobrym dźwiękiem. Ale cena zawsze była nie ta, i w końcu przyjąłem kompromis którym jest 830S, chyba wystarczająco dobry. Użytkowo wkurza mnie tylko ten mało dokładny 12-punktowy wskaźnik, i, jak we wszystkich Pioneerach, idiotyczny licznik pseudo-czasowy. Dźwięk zadowala mnie zupełnie. Dość przydatną funkcją jest Flex, którego nie mają wcześniejsze modele.

Natomiast 810S wydaje mi się odpowiednikiem modelu 610, z dodanym Dolby S, natomiast 710 należy do jednej linii z 910 i z nim tworzy "parę" modeli podobnych konstrukcyjnie i użytkowo. Więc numeracja jest trochę przemieszana.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Maćku ale 810 wizualnie bardziej przypomina 777/900 S niż 610;-) Pamiętam też wypowiedź yogi1 a wyższości 910 nad 920.

No to może 810S jest takim modelem "samym w sobie", nie mającym żadnego zbliżonego odpowiednika. 920S bardziej by mnie interesował ze względu na Dolby S. To wcale nie jest taki zły system. Ale to tylko takie teoretyczne rozważania. Nie planuję żadnych zmian ani nowych zakupów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No to może 810S jest takim modelem "samym w sobie", nie mającym żadnego zbliżonego odpowiednika. 920S bardziej by mnie interesował ze względu na Dolby S. To wcale nie jest taki zły system. Ale to tylko takie teoretyczne rozważania. Nie planuję żadnych zmian ani nowych zakupów.

Być może miałeś rację bo instrukcja jest wspólna z 610. A 710 ma instrukcje z 910.

Trochę nie w temacie, ale mam pytanie do osób posiadających Nakamichi 580 lub 480 lub mających z nimi styk

- w 580 brakowało mi głowicy kasującej ,którą przełożyłem z modelu 480 (ze zdjęć w necie wyglądała na identyczną),pasuje śróbkami itd.

jednak przy nagrywaniu dźwięk słychać prawidłowy ale podczas odtwarzania tegoż nagrania słychać jakby przester - coś jakby się puszczało wymęczoną,

zużytą (zdartą) taśmę.Oczywiście regulatory biasu i wstępnego wzmocnienia ustawione na max połowę, poziom nagrywania prawidłowy, przełącznik przy żalazówce na 120, taśma nowa.

Spytam jeszcze czy w tych magnetofonach (może w ogóle w Nakamichi)głowica nie trafia centralnie w okienko kasety tylko "ląduje" przy jego boku w odległości nawet 1 mm ?, u mnie tak jest co mnie przeraża :-)

Co do głowic odczytujących w modelu 480 jest ona większa i ma osłonkę (ekran) metalowy, w 580 jest mniejsza i osłonkę ma miedzianą.Mechanizmy w obu magnetofonach są identyczne.

I co Wy na to ? Dogadali się, czy to był rzeczywiście koniec aukcji ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fotek -> Ustawianie prędkości na podstawie mierzonej częstotliwości to najdokładniejsza metoda... pod warunkiem że dysponujesz odpowiednio dokładnym miernikiem częstotliwości.

Z tą Aiwoą to faktycznie podejrzana sprawa, sam chciałem zalicytować a tu klops.

Edytowane przez szerszy

Fotek -> Ustawianie prędkości na podstawie mierzonej częstotliwości to najdokładniejsza metoda... pod warunkiem że dysponujesz odpowiednio dokładnym miernikiem częstotliwości.

Z tą Aiwoą to faktycznie podejrzana sprawa, sam chciałem zalicytować a tu klops.

Miernikiem ORAZ taśmą wzorcową, nagraną na magnetofonie o idealnie ustawionej prędkości przesuwu. Nagrywanie sygnału o ustalonej częstotliwości na decku, którego prędkosci przesuwu nie znamy (bo własnie chcemy ustawić) jest BEZ SENSU.

PS

Chyba że mierzymy nierównomierność przesuwu.

Fotek-> Tak to jest oczywiste, że aby zmierzyć prędkość przesuwu przy pomocy częstościomierza trzeba dysponować taśmą wzorcową (Np. wykonaną we słasnym zakresie) . Pisałem o tym kiedyś. Chyba przy okazji restauracji Pionieera Ct-F1000 albo Marantza CP430, wystarczy poszukać we wpisach z początku roku. Bardzo dobry wydaje mi się być częstościomierz PFL20 produkcji rodzimego Zopanu. Jeśli bardzo duża dokładność pomiaru ma znaczenie dobrze jest włączyć miernik na kilka godzin przed pomiarem żeby się ustabilizował.

Edytowane przez szerszy

To jest tzw. "dobre pytanie". Instrukcja do 2570 nic o tym nie mówi, zresztą instrukcja do starszego 2070 też, jeśli dobrze pamiętam, nie mówi w jakiej to robić kolejności. W magnetofonach z pełną autokalibracją automat zwykle najpierw ustawia Bias. Ale w magnetofonach z kalibracją ręczną z generatorem bywa różnie. W Sony najpierw ustawia się Bias, a potem Level.

Ale np. w Techicsach RS-B965, BX707/808/727/828, Teacu R-919X oraz Kenwoodach KX-1100G i HX najpierw kalibruje się Level, a potem Bias. Myślę, że wynika to z tego, że te magnetofony (podobnie jak i Onkyo TA-2070, 2900, 2570) mają niezależne regulatory Level dla obu kanałów. Kalibracja prądu podkładu jest w nich oparta na podaniu do jednego kanału sygnału 400Hz, a do drugiego - 8 albo 10 kHz i regulacji prądu podkładu tak, by poziom tych sygnałów odczytywanych z obu kanałów był taki sam. Gdyby wstępnie regulatory Level były np. zupełnie inaczej ustawione dla obu kanałów, wypłynęłoby to niekorzystnie na późniejszą regulację Bias. Nie wiem, na jakiej zasadzie działa Auto Accubias w TA-2570, i czy tak jak przy kalibracji ręcznej podawane są sygnały różnej częstotliwości do dwóch kanałów a potem porównywane - prawdę mówiąc wątpię, przeważnie układu automatyczne robią to inaczej, np. podając sygnały tej samej wysokiej częstotliwości do obu kanałów jednocześnie.

Myślę więc, że przy układzie Auto Accubias kolejność może nie mieć znaczenia, ale jeśli chcesz mieć pewność, najpierw skalibruj Level.

Ustawienia prądu podkładu mają wpływ na poziom wysterowania. Jeżeli wykonuje się regulację elektryczną magnetofonu, to nie warto najpierw dokładnie ustawiać poziomu "Rec.level". Ponieważ późniejsza regulacja "Bias" spowoduje, że znowu któryś kanał będzie nagrywał ciszej. Lub obydwa będą nagrywały zbyt głośno itp.

Dlatego myślę, że najpierw należy ustawiać prąd podkładu. A następnie pokrętłami "Rec Cal" dostosować magnetofon do czułości danej taśmy.

Ja wraz z kupionym TA-2570, otrzymałem przetłumaczony fragment instrukcji obsługi deck'a i tam faktycznie wskazano w pierwszej kolejności na kalibrację accubias'u, a po nim dopiero rec level. Ale opierając się na wcześniejszych wskazówkach jednego z forumowiczów, zacząłem kalibrować w odwrotnej kolejności i wydaje mi się, że to jednak daje minimalnie lepszy efekt. ;-)

Dzięki Koledzy za odpowiedzi; wypróbuję obydwie metody. Na razie staram się jakoś przyzwyczaić do tego trochę krzykliwego i dziwnego wyświetlacza. Nie informuje on o typie taśmy ale pokazuje parę innych, mniej przydatnych informacji. Wskaźnik rodzaju taśmy jest w sumie dosyć istotną informacją, bo informuje nas również o tym czy czujniki typu taśmy działają poprawnie.

Witam .

Jakiś czas temu doszła do mnie długo oczekiwana paczka z przesyłka a w niej kopiarka AIWA AD-WX999 wymagał troszkę pracy ale tylko kosmetycznej, głowice w stanie idealnym co najważniejsze nie kręcone, karton oryginalny, instrukcja , i pilot :)

po wyczyszczeniu torów taśmy , rozpocząłem malutkie testy nagrywa i odtwarza idealnie w dwóch kieszeniach, funkcji nagrywania jest kilka ciekawych, oddzielne biasy dla kieszeni,nagrywanie równoległe i przegrywanie z kasety na kasetę z możliwością regulacji poziomu zapisu i oczywiście biasu . Na kolejnym zdjęciu widać wnętrze , te mechanizmy są raczej chyba dość liche co widzę jeden silnik? , spodziewałem się prawdę mówiąc co najmniej dwóch czyli coś podobnie jak w technics-ie RS-TR555 bo jest dość podobny jeśli chodzi o możliwości, aczkolwiek AIWA jest bardziej rozbudowana.

Czatowałem jeszcze na AIWA AD-WX909 ale się nie udało :(

wklejam fotki

Ukryta Zawartość

post-11402-035479600 1302115541_thumb.jpg

post-11402-009297700 1302115548_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiotone

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Takie "wypasione" dwukieszeniowce też są bardzo ładne. Ja dostałem kiedyś uszkodzony Sony TC-WR690, ale uznałem że nie warto się z nim męczyć. Jeśli ktoś potrzebuje na części niech pisze na PW.

PS,- Jest lekko uszkodzony Akai GX 95 za 420zł w wiadomym miejscu. To nie jest tak tanio, ale to jednak GX 95....

• Pokaż nowe odpowiedzi