Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No i mam problem z moim ulubionym klockiem. Przy odtwarzaniu na ONKYO TA-2570, w przerwach między utworami słychać w głośnikach delikatne buczenie (przydźwięk), coś jakby 50 Hz. Podejrzewam kondensatory zasilacza, ale pewien nie jestem, dlatego proszę o pomoc. Dodam tylko, ze dość rzadko go używam, a z tego co wiem, "nieużywane" elektrolity potrafią wysychać, stąd moje podejrzenia. Od czego zacząć? Pomoże ktoś? ;-)

No i mam problem z moim ulubionym klockiem. Przy odtwarzaniu na ONKYO TA-2570, w przerwach między utworami słychać w głośnikach delikatne buczenie (przydźwięk), coś jakby 50 Hz. Podejrzewam kondensatory zasilacza, ale pewien nie jestem, dlatego proszę o pomoc. Dodam tylko, ze dość rzadko go używam, a z tego co wiem, "nieużywane" elektrolity potrafią wysychać, stąd moje podejrzenia. Od czego zacząć? Pomoże ktoś? ;-)

Jak w moim Revoxie B 710 buczało, to winny był przekażnik i jego zanieczyszczone styki. Ale w tym Onkyo nie ma takiego przekażnika, więc sprawdź umasowienie. Zobacz jak trzymają się gniazda RCA. Może są zimne luty na "masie" tych gniazd.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Zmieniałeś może miejsce decka w zestawie? Podłącz słuchawki i wyłącz wszystkie inne klocki w zestawie.

Sprawdź czy wtedy buczy.

akai gx95 - zauważyłem, że przy nagrywaniu nierówno chodzą wskaźniki poziomu kanałów...wiem, że to zależy od dźwieku, jaki akurat leci, ale myślę, że m.w. powinny chodzić tak samo, szczeg., że puściłem dźwięk mono (ale w 2 kanałach) i wtedy też prawy kanał - jak widać na zdjęciu, zawsze był 1, 2 kreski do przodu..wiem, że to można wyrównać rec balans ale chyba nie o to chodzi...Aha, zamieniałem też kanały ze sobą (R w L i odwrotnie) i skutek ten sam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xatt

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

akai gx95 - zauważyłem, że przy nagrywaniu nierówno chodzą wskaźniki poziomu kanałów...wiem, że to zależy od dźwieku, jaki akurat leci, ale myślę, że m.w. powinny chodzić tak samo, szczeg., że puściłem dźwięk mono (ale w 2 kanałach) i wtedy też prawy kanał - jak widać na zdjęciu, zawsze był 1, 2 kreski do przodu..wiem, że to można wyrównać rec balans ale chyba nie o to chodzi...Aha, zamieniałem też kanały ze sobą (R w L i odwrotnie) i skutek ten sam

Pięknie dziękuję za bardzo ważną informację. Na szczęście nie była mi ona do niczego potrzebna.

GM

P.S. Oczywiście oczekujesz jakiejś pomocy? Jakiej? Wskazania ścieżki do instrukcji serwisowej? Pomocy w zdalnej eliminacji opisanego objawu?

Czy ktoś mógłby podratować instrukcjami serwisowymi do Yamaha KX-1200 i Pioneer CT-737mkII? Mam do starszych modeli: 737 bez mkII i K-1020. Szczególnie zależy mi na Yamaszce. Różnica wieku parę lat, np. Dolby jest w KX-1200 na płycie głównej, w K-1020 na oddzielnych płytkach.

V-savage i Kasjel - próbowałem i nic z tego. Wprawdzie nie bawiłem się w przelutowywanie gniazd, ale pociągnąłem masę dodatkowym przewodem i efekt ten sam. Nie ma tez różnicy, czy puszczam pusty fragment taśmy, czy też włączam odtwarzanie bez kasety (podtrzymując górne styczniki). Moim zdaniem ewidentnie jest to przydźwięk sieciowy, tym bardziej, że słychać to również w słuchawkach... :-(

Na marginesie. Czy w serwisie da się sprawdzić, np. oscyloskopem, w którym miejscu "wchodzą" te zakłócenia?

Edytowane przez ke_raj
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

V-savage i Kasjel - próbowałem i nic z tego. Wprawdzie nie bawiłem się w przelutowywanie gniazd, ale pociągnąłem masę dodatkowym przewodem i efekt ten sam. Nie ma tez różnicy, czy puszczam pusty fragment taśmy, czy też włączam odtwarzanie bez kasety (podtrzymując górne styczniki). Moim zdaniem ewidentnie jest to przydźwięk sieciowy, tym bardziej, że słychać to również w słuchawkach... :-(

Na marginesie. Czy w serwisie da się sprawdzić, np. oscyloskopem, w którym miejscu "wchodzą" te zakłócenia?

Jeśli przydźwięk sieciowy występuje w obydwu kanałach, to niezwłocznie zacząłbym sprawdzanie kondensatorów filtrujących w zasilaczu. Oberwanie wyprowadzeń obydwu ekranów kabli łączących głowicę odtwarzającą jest mało prawdopodobne, ale niewykluczone. Jeśli przydźwięk występuje również przy odsłuchu źródła sygnału do nagrywania, to na pewno jest wykluczone.

Jeśli przydźwięk występuje tylko przy odtwarzaniu, a ekrany i inne przewody głowicy odtwarzającej są właściwie podłączone do układu, to za pomocą zewnętrznego wzmacniacza można wykryć miejsce powstawania przydźwięku, odsłuchując poszczególne stopnie toru odczytu.

Ten test przeprowadzić należy po upewnieniu się, że zasilacz daje stabilne i niezakłócone przydźwiękiem sieciowym, napięcia zasilające.

GM

W kilku moich magnetofonach przydźwięk powodowało złe umasowienie mechanizmu magnetofonu. Wystarczyło dokręcić śruby mocujące mechanizm do obudowy lub doprowadzenie dodatkowego kabelka z "masą" i przykręcenie go do mechanizmu. Efekt taki występuje w Onkyo TA-2760, który posiada taki właśnie kabelek przykręcony śrubką do mechanizmu. Odkręcenie go lub nawet poluzowanie powoduje wspomniany przydźwięk.

Na końcu katalogu (od strony 275) są rozmiary poszczególnych modeli pasków.

Dobrywieczór.

A w jakich jednostach podano wymiary ? Do cali to nie pasuje a i w cm czy milimetrach także za bardzo nie.

np. 17,7 x 0,045 x 0,045 - 277 strona, 2 kolumna, 10 wiersz).

Walczył już ktoś może z krzywą kieszenią w decku Yamaha KX 670 ??? Dzisiaj dostałem ten magnetofon. Wymagał tylko wymiany silnika, ponieważ stary silnik terkotał już jak stary traktor:-) To chyba jest nie byle jaki deck, bo widzę w nim aż trzy silniki ! Brzmi bardzo dobrze, ale ma zdecydowanie większy poziom szumów niż wiele moich starych "Vintage". Oczywiście przy wyłączonym systemie Dolby. Włączenie Dolby tradycyjnie powoduje obcięcie wysokich tonów, jak w 99% moich magnetofonów :-) Denerwuje mnie ta krzywa kieszeń. A magnetofon raczej jest nie grzebany, więc musi to być wada fabryczna. Chyba że stało się tak w skutek zużycia jakiegoś elementu. Wolał bym nie eksperymentować, dlatego pytam....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrywieczór.

A w jakich jednostach podano wymiary ? Do cali to nie pasuje a i w cm czy milimetrach także za bardzo nie.

np. 17,7 x 0,045 x 0,045 - 277 strona, 2 kolumna, 10 wiersz).

IC to obwód wewnętrzny paska podany w calach.

1 cal to 25.4mm

Pozdrowienia

Grzegorz

Ukryta Zawartość

post-34671-0-16581300-1306609307_thumb.jpg

post-34671-0-02414400-1306609439_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko wskazuje na to, że to normalne w tym modelu. Znalazłem w necie wiele zdjęć Yamahy KX 670 z krzywą kieszenią....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Walczył już ktoś może z krzywą kieszenią w decku Yamaha KX 670 ??? Dzisiaj dostałem ten magnetofon. Wymagał tylko wymiany silnika, ponieważ stary silnik terkotał już jak stary traktor:-) To chyba jest nie byle jaki deck, bo widzę w nim aż trzy silniki ! Brzmi bardzo dobrze, ale ma zdecydowanie większy poziom szumów niż wiele moich starych "Vintage". Oczywiście przy wyłączonym systemie Dolby. Włączenie Dolby tradycyjnie powoduje obcięcie wysokich tonów, jak w 99% moich magnetofonów :-) Denerwuje mnie ta krzywa kieszeń. A magnetofon raczej jest nie grzebany, więc musi to być wada fabryczna. Chyba że stało się tak w skutek zużycia jakiegoś elementu. Wolał bym nie eksperymentować, dlatego pytam....

Ukryta Zawartość

Krzywa kieszeń może sugerować że deck był rzucony np w paczce, nie doznał jakotakich widocznych uszkodzeń ale z racji cieżkości sama mechanika mógła sie przesunąć albo wykrzywić.

Zawsze patrzę na zdjęciu czy kieszeń jest równoległa do obudowy bo to znak że maszyna nie miała ciężkich i niechcianych przeżyć.

Na terkoczący silnik (jeśli nie jest oczywiście pogięty) można kapnąć kropelkę oleju silikonowego w łożysko.

Na ogół pomaga na długo :):):)

Pozdrowienia :)

Wszystko wskazuje na to, że to normalne w tym modelu. Znalazłem w necie wiele zdjęć Yamahy KX 670 z krzywą kieszenią....

A tu zdjęcie katalogowe z prostą kieszenią:)

Nie wiem czy ktoś kupiłby taki magnetofon gdyby fabrycznie go tak krzywo zrobili a zwłaszcza Yamaha.

Pozatym ja jako oglądający taki magnetofon np. w sklepie w tamtych czasach to na dzień dobry wykreśliłbym Yamahe z kręgu swoich zainteesowań, zwłaszcza ze 670ka to bardzo wysokij klasy DECK.

post-34671-0-23248200-1306610859_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie dlatego można juz ten egzemplarz znaleźć na znanym portalu aukcyjnym ;-)

Pozdrówki

Krzywa kieszeń może sugerować że deck był rzucony np w paczce, nie doznał jakotakich widocznych uszkodzeń ale z racji cieżkości sama mechanika mógła sie przesunąć albo wykrzywić.

Zawsze patrzę na zdjęciu czy kieszeń jest równoległa do obudowy bo to znak że maszyna nie miała ciężkich i niechcianych przeżyć.

Na terkoczący silnik (jeśli nie jest oczywiście pogięty) można kapnąć kropelkę oleju silikonowego w łożysko.

Na ogół pomaga na długo :):):)

Pozdrowienia :)

A tu zdjęcie katalogowe z prostą kieszenią:)

Nie wiem czy ktoś kupiłby taki magnetofon gdyby fabrycznie go tak krzywo zrobili a zwłaszcza Yamaha.

Pozatym ja jako oglądający taki magnetofon np. w sklepie w tamtych czasach to na dzień dobry wykreśliłbym Yamahe z kręgu swoich zainteesowań, zwłaszcza ze 670ka to bardzo wysokij klasy DECK.

Ja nie twierdzę, że tak było i powinno być zaraz po opuszczeniu fabryki. Ale wszystko wskazuje na to, że po jakimś czasie kieszeń się przekrzywia. Magnetofon sprzedający przywiózł mi osobiście samochodem. Wystarczy wpisać w Google "Yamaha KX 670" i potem kliknąć na "Grafika". Znalazłem co najmniej trzy zdjęcia tego magnetofonu z przekrzywioną kieszenią. Jedno z tych zdjęć nawet wkleiłem wyżej. To co ? Wszystkimi rzucano i dlatego teraz mają krzywe kieszenie ? A kropla oleju na oś silniczka nie pomogła. Kiedyś kupiłem dwa nowe silniki MMI i obydwa hałasowały podczas pracy. Ten który był w tej Yamaszce, jest poprostu wyeksploatowany. Nawet gdy obraca się palcami wałkiem, to słychać że w środku coś jest nie tak. Zamontowałem nowy silnik Sankyo i jest super !

Ja nie twierdzę, że tak było i powinno być zaraz po opuszczeniu fabryki. Ale wszystko wskazuje na to, że po jakimś czasie kieszeń się przekrzywia. Magnetofon sprzedający przywiózł mi osobiście samochodem. Wystarczy wpisać w Google "Yamaha KX 670" i potem kliknąć na "Grafika". Znalazłem co najmniej trzy zdjęcia tego magnetofonu z przekrzywioną kieszenią. Jedno z tych zdjęć nawet wkleiłem wyżej. To co ? Wszystkimi rzucano i dlatego teraz mają krzywe kieszenie ? A kropla oleju na oś silniczka nie pomogła. Kiedyś kupiłem dwa nowe silniki MMI i obydwa hałasowały podczas pracy. Ten który był w tej Yamaszce, jest poprostu wyeksploatowany. Nawet gdy obraca się palcami wałkiem, to słychać że w środku coś jest nie tak. Zamontowałem nowy silnik Sankyo i jest super !

Nawet nie zwróciłem większej uwagi ale moja Yamaha ma też nieco przekrzywioną kieszeń. Aby być precyzyjnym to przekrzywiona jest nakładka na kieszeń, gdyż samo mocowanie i uchwyt kasety jest proste w stosunku do obudowy. Myślę, że wniosek z rzucaniem i przekrzywieniem całego mechanizmu jest zbyt daleko idący. pzdr

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pewnie dlatego można juz ten egzemplarz znaleźć na znanym portalu aukcyjnym ;-)

Pozdrówki

Głęboko wierzę w to, że to nie jest ten egzemplarz. Kolega ma zapewne dwa i ten równo nagrywający jest wystawiony. A jeśli nie, to głęboko wierzę w to, że opis aukcji zostanie uzupełniony. No chyba, że jest tylko jeden, który w międzyczasie został naprawiony. W co również głęboko wierzę. :-)

GM

Faktycznie, ale to znaczy że z czasem cos się dzieje z materiałem samej nakładki na kieszeń a nie z samą kieszenią.

Przepraszam ale jestem na to uczulony gdyż przez moje ręce przeszło kilknaście takich rzuconych maszyn.

Ale teraz kojarzę że miałem kilka też takich decków które miały problem z nakładką na kieszeń a sama mechanika była w absolutnym porządku.Moze to starczotwórcze bezpośrednie działanie słońca padającego przez wiele lat na sprzet w pokoju albo inne podobne czynniki.

Co do silnika to dziwne że był aż tak wyeksploatowany że się go nie dało naprawić, mnie osobiście udało sie uratować wszystkie i chodzą do dziś ale... może się oczywiście zdarzyć, w końcu są to komutatorowe silniki i z czasem się po prostu wypalają.

Tu ciekawostka :) silnik SHARP z końca lat siedemdziesiątych z mechaniczną stabilizacją obrotów - jedyne które zastępowałem

nowymi silnikami.

Ukryta Zawartość

post-34671-0-23776700-1306651749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, ale to znaczy że z czasem cos się dzieje z materiałem samej nakładki na kieszeń a nie z samą kieszenią.

Przepraszam ale jestem na to uczulony gdyż przez moje ręce przeszło kilknaście takich rzuconych maszyn.

Ale teraz kojarzę że miałem kilka też takich decków które miały problem z nakładką na kieszeń a sama mechanika była w absolutnym porządku.Moze to starczotwórcze bezpośrednie działanie słońca padającego przez wiele lat na sprzet w pokoju albo inne podobne czynniki.

Co do silnika to dziwne że był aż tak wyeksploatowany że się go nie dało naprawić, mnie osobiście udało sie uratować wszystkie i chodzą do dziś ale... może się oczywiście zdarzyć, w końcu są to komutatorowe silniki i z czasem się po prostu wypalają.

Tu ciekawostka :) silnik SHARP z końca lat siedemdziesiątych z mechaniczną stabilizacją obrotów - jedyne które zastępowałem

nowymi silnikami.

W wszystkich silniczkach komutatorowych z czasem przecierają się szczotki na komutatorze i wyrabia się sam komutator w miejscu gdzie ślizgają się szczotki. Tylko że to powoduje nierównomierną pracę silniczka, objawiające się nagłymi skokami prędkości obrotów....a nie głośnym terkotaniem.Dlaczego hałasował nowy silniczek MMI którego kupiłem w "Bajan,ie" tego nie wiem. Rozebrałem go, i wszystko "na oko" wyglądało OK. Drugi też pracuje za głośno, ale może być. Jeśli taki silnik ma już 20/30 lat to można przypuszczać że wyrobione jest już łożysko ślizgowe. Ale jeśli hałasuje nowy, to przychodzi mi na myśl tylko jedna przyczyna.....mianowicie podejrzewam jakieś problemy z wyważeniem samego wirnika, który wchodzi w wibrację podczas obrotu.

Kieszeń w Yamaszce już wyprostowałem poprzez podłożenie podkładek gumowych pod odpowiednie miejsca, gdzie przykręcony jest cały mechanizm do płyty spodniej. Resztę krzywizny zniwelowałem poprzez podpiłowanie zaczepów klapki z lewej strony, aby trochę głębiej się wsuwała. Oglądałem wszystko dokładnie pod lupą i nie stwierdziłem jakiegoś elementu z plastiku, który był by już wyrobiony, naderwany lub skrzywiony. I to nie jest na 100% wina samej nakładki na kieszeń. Przekrzywia się zdecydowanie cały mechanizm klapki na "zawiasach". A dlaczego tak się dzieje, to diabli wiedzą ! :-)

Czy uważacie, podobnie jak ja, że ta głowica już długo nie pociągnie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I to w decku wycenionym bardzo wysoko...

Ukryta Zawartość

Głęboko wierzę w to, że to nie jest ten egzemplarz. Kolega ma zapewne dwa i ten równo nagrywający jest wystawiony. A jeśli nie, to głęboko wierzę w to, że opis aukcji zostanie uzupełniony. No chyba, że jest tylko jeden, który w międzyczasie został naprawiony. W co również głęboko wierzę. :-)

GM

problem leżał w potencjometrze rec level, regulującym również rec balans. Oczyszczenie i posmarowanie styków dało efekt w postaci wyrównania poziomu obu kanałów.

a do GM - chamie pier**l sie!

i możecie mnie zbanować. nie zależy mi. nakupiłem tych deckow jak durny, teraaz wszystkie mam zamiar powyprzedawać. na cholere mi to...

Edytowane przez xatt

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I to w decku wycenionym bardzo wysoko...

Tor prowadzenia taśmy ruszany i to widać.

Na dodatek w najbardziej newralgicznym miejscu i to od strony widełek.

Głowicom dostało się pewnie kasetą czyszczącą typu sciernego.

Normalne użytkowanie nie powoduje aż takich zmian i to jeszcze w bardzo twardej i dobrej głowicy.

Osobiście odradzam.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

problem leżał w potencjometrze rec level, regulującym również rec balans. Oczyszczenie i posmarowanie styków dało efekt w postaci wyrównania poziomu obu kanałów.

a do GM - chamie pier**l sie!

i możecie mnie zbanować. nie zależy mi. nakupiłem tych deckow jak durny, teraaz wszystkie mam zamiar powyprzedawać. na cholere mi to...

Brawo i wielkie oklaski. Szydło wyszło z worka. "Cham" nie użył w swojej wypowiedzi żadnej inwektywy, a Kolega i owszem, co bardzo mnie cieszy i raduje ogromnie. Tylko po co te górnolotne deklaracje?

Poza tym, odwoływanie ofert tylko dlatego, że ktoś ma jedynie pięć "pozytywów", to trochę niezgodne z dobrym obyczajem jest. Ale jak to mówią, nie moje małpy, nie moje aukcje.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam, czy ktoś posiada instrukcję użytkownika i serwisową do Onkyo TA-2550, a jeżeli tak to czy może mi ją podesłać ? Będę wdzięczny za pomoc.

Wojtek

Wojtek

Szanowni Koledzy,

Wydaje mi się, że jedną najmilszych cech tego wątku jest to, że możemy się na nim niezobowiązująco i w luźny, a bardzo KULTURALNY sposób wymieniać informacjami i myślami, zresztą nie tylko i nie zawsze absolutnie ściśle związanymi z magnetofonami, a zdarzające się czasem delikatne off-topiki przeważnie same się "moderują" i wygasają, i są nawet miłym interludium.

I myślę, że będę wyrazicielem ogólnej opinii jeśli powiem, że chciałbym bardzo, by tak zostało. I fajnie byłoby, gdyby wszyscy bezwzględnie przestrzegali - tak jak dotąd - zasady, że wszyscy powstrzymujemy się od osobistych wycieczek oraz od używania słów powszechnie uważanych za niecenzuralne, a wszelkie sprawy osobiste załatwiamy na PW a nie publicznie.

Wątek ten skupia zarówno fachowców jak i niefachowców, specjalistów, mniej lub bardziej zaawansowanych amatorów jak i nowicjuszy, i charakteryzuje się daleko posuniętą tolerancją dla innych użytkowników i ich błędów, pomyłek, nieścisłości, itd., które najczęściej są po prostu prostowane i wyjaśniane. Wydaje mi się, że nie powinniśmy upodabniać tego wątku do "ścisłej", "inżynierskiej" Elektrody, gdzie z inżynierską ścisłością przestrzega się rzeczowości, precyzji i merytorycznej oraz językowej poprawności wypowiedzi, i bezwzględnie gani osoby, których wpisy tych norm nie spełniają. Oczywiście nie twierdzę, że chciałbym by zaczęły się tu pojawiać wpisy bełkotliwe, niezrozumiałe, nieortograficzne, i w dodatku błędne rzeczowo, ale chyba można być nieco bardziej tolerancyjnym. Przecież nietrudno się domyślić, że wpis o Akai był de facto prośbą o pomoc, choć nie wyrażoną wprost. Więcej luzu! I nie zmienia to w niczym faktu, że rzeczowe i merytoryczne odpowiedzi Kolegi są BARDZO cenne!

Natomiast ta niecenzuralna odpowiedź... no cóż, lepiej by było, by jej nie było!

I bardzo szkoda, że zamiast rozwiązania problemu nastąpiła eskalacja konfliktu. Przecież chyba nie o to w tym wątku chodzi!

Edytowane przez MaciejLK

Filwoj- tu jest mnóstwo serwisówek do decków Onkyo. Ale akurat do TA 2550 nie ma. Może któryś z tych decków jest bardzo podobny do Twojego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taaa...., i jeszcze ta fabryczna plomba :-)

Prawie nowy egzemplarz, nie ma co!

Ukryta Zawartość

Jakoś nikt nie wspomina o księciu Dragonie :-) Ciekawe jak się dogadali ? Za jaką kwotę został sprzedany....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi