Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czas na prezentacje najnowszego pacjenta przywróconego do życia. Zakupiony za kilkadziesiąt złotych jako niesprawny, ale w idealnym stanie zewnętrznym z całym działającym podświetleniem.

Pacjent : Technics Stereo Casette Deck 671.

pacjentt671.jpg

Usterka, jak zwykle , wyłącza się przy odtwarzaniu i przewijaniu. Pomyślałem sobie co tam idler wyczyścić i będzie jak nowy. I rozkręciłem, idlerów kilka wyczyściłem i pomogło , ale tylko dla odtwarzania. Przy przewijaniu dalej się wyłączał. Warto zaznaczyć, że dojśćie do idlerów jest bardzo trudne bez całkowitego rozkręcania mechanizmu, na co i tym razem się nie zdecydowałem. Odpowiednio zmodyfikowane narzędzia z Naka pozwoliły przy dużej dozie cierpliwości na zrobienie tego co trzeba.

Tutaj jeszcze jedno zdjęcie rozbierane :-)

wnetrzet671.jpg

Zacząłem się więc przyglądac mechanizmowi i różnym dźwigienką, i sprawdzać, co by tu pomogło na to przewijanie. Okazało się, że jedna taka sprężynka jak najbardziej odpowiada za brak przewijania, okazała się zbyt rozciągnięta i jak ją naciągnąć to przewijanie wracało. Tutaj winowajca i widok na cały przedział silnikowy:

spreynka.jpg

sprezynkawinowajcat671-1.png

Pytanie pozostało jedno , skąd wziąć inną sprężynkę. Ponieważ miałem , jakąś zrujnowaną AIWE , bez połowy mechanizmu i płyty głównej, wziąłem się za jej rozkręcanie do reszty i poszukiwanie sprężynek różnej maści. Poszukiwania były owocne, może nie był to ideał ale po założeniu nowej sprężynki, przewijanie ożyło, deck zaczął pracować jak nowy :-).

Nowa sprężynka:

sprezynkapowymianiet671.jpg

Pozostało tylko skręcić obudowę i cieszyć się pięknym magnetofonem w pełni sprawnym.

Dal ciekawskich : układ Dolby na osobnej płytce , chyba na elementach dyskretnych, czyli bez scalaków, ale się na tym nie znam, działa bardzo dobrze :-)

ukladdolbyt671.jpg

Tutaj w komplecie z dedykowanym wzmacniaczemSU-7700, prawda że śliczne :-), jak zwykle brakuje mi jednej części, mianowicie Tunera ST-7300 , jakby kto miał na zbyciu to zapraszam na PW.

komplecikt671iSU7700.jpg

Na koniec mam pytanie, wiecie może jak ściągnąć tę plastikową osłonę głowic, niestety mi się to nie udało, a nie chcę ciągnąc za mocno aby jej nie połamać, w folderze z netu piszą że jest ściągana w celu łatwiejszego wyczyszczenia głowicy i rolki. Ja nie wiem jak to zrobić.

To ten plastik z napisem HPF

wntrzeprzedziaukasetyt671.jpg

Pozdrawiam i mam nadzieję , że nie nużą Was te moje wywody na temat napraw :-)

Paweł

Edytowane przez Robinson

Witam ja dla odmiany rozebrałem całkiem sprawny deck RS-BX747 w celu przeczyszczenia wyświetlacza i zmontowania jakiegoś podświetlenia wnętrza kieszeni często słucham do późna lub nagrywam coś w panującym półmroku wymiana lub sprawdzenie ilości taśmy na szpulkach kasety wymagało użycia podręcznej latareczki .

Odwrócenie kasety na drugą stronę często kończyło się przyciśnięciem palców przez mechanizm automatycznego zamykania klapki .

Postanowiłem więc coś wykombinować i właśnie poskładałem gotowe „dzieło”

Podświetlenie to 4 szt maleńkich 3mm białych ledów z uszkodzonego telefonu , aby podświetlenie nie było zbyt natarczywe wlutowałem maleńki potencjometr w celu regulacji mocy podświetlenia .

Wygląda to tak jak dla mnie to „gicior ;-)”

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28012-0-44935600-1319328156_thumb.jpg

post-28012-0-67223700-1319328223_thumb.jpg

post-28012-0-12318500-1319329184_thumb.jpg

post-28012-0-80800800-1319329318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Janusz_Szy

Osłonkę można łatwo wyjąć przesuwając ją uprzednio w prawo, lub lewo (już nie pamiętam). W każdym bądź razie przesuwasz ją w bok i potem ciągniesz w górę. Twoj problem z przewijaniem był identyczny jak w moim Technicsie RS 673. Też chodziło o tą sprężynkę. Rozbieranie całego mechanizmu było zbędne. Ale ja też popełniłem ten błąd. Wystarczy tylko usunąć tą osłonkę i zastosować bardzo długi patyczek z wacikiem na końcu, by wyczyścić wszystkie kółka cierne.Ciekawe czy uda ci się osiągnąć dobrą jakość dźwięku z tego decka. Bo mój Technics RS 676 gra raczej słabo. To prawdziwy staruszek (75r), ale i tak wydaje mi się że powinien grać lepiej.

Edytowane przez Kasjel

Witam!

Mój gra super, Dolby za bardzo sie nie wtrąca. Warto go używać, bo szumy z taśmy są wyraźne w tym magnetofonie, po zastosowaniu Dolby prawie ich nie słychać. Naprawdę jestem pod wrażeniem, nie wiem jak to opisać , ale jest tak ciepło i miło jak sie go słucha. Myslę, że taka jest definicja słowa analogowy. Chris Botti z ostatniej płyty nagranej na zwykłym żelazie , jest o niebo lepszy niż z CD. Nie wiem na czym to polega ale ja nie mogę zapomnieć tego dźwięku. Nie wiem czy nawet nie przebił Naka B125E, który do tej pory byl dla mnie wzorem analogowego grania.

Jedyny problem tego decka to dosyć głośna praca mechanizmu. Wyraźnie go słychać wieczorową porą w cichszych fragmentach nagrań. Muszę go jeszcze raz rozebrać i przesmarować tu i ówdzie.

Kasjel czego używasz jako oleju (np. do capstana i silników) i jako smaru do smarowania osiek (np. koła zamachowego). Z góry dzięki za jakies info.

Mam także pytanie, w które miejsce psiknąć potencjometr kontaktem? Są tam na końcu takie jakby zagniecenia blachy z otworkami do środka potencjometru, można użyć tego miejsca? Czy taki "kontakt PR", jak pokapie na płytkę jakąś to ją uszkodzi, jestem przed czyszczeniem potencjometrów i nie chcę czegoś spierniczyć.

Z góry wielkie dzięki za info.

Pozdrawiam

Paweł

Jeśli masz zamiar coś zdemontować np. koło zamachowe, to capstan przesmaruj tym zielonym smarem łożyskowym. A jeśli nie chcesz demontować, to daj parę kropel oleju silnikowego.Ja nigdy nie kupowałem jakiś specjalistycznych smarów, olejów. Ale przyznam, że silikonowy przydał by się do elementów z tworzywa sztucznego. Kontaktem PR niczego nie uszkodzisz. Jak coś poleci na płytkę, to usuń wacikiem. Ja tam leję równo "kontaktami" i wszystko jest OK. Wyjątkiem jest "Kontakt S" który nie spłukany "Kontaktem U" żre wszystko jak kwas. Czy udało ci się zdjąć tą osłonkę ?

Edytowane przez Kasjel

Witam!!! zlitowałem się nad tym Technics RS-B 965!!!!!jak widać nikt nie był zainteresowany postanowiłem go kupić,gość z Mielca chciał za niego 6ozł trochę się potargowałem i udało się kupić za 45zł.Niewiem czy było warto?i tu mam pytanie do kolegów posiadających ten model mianowicie jak się ciąga panel przedni,bo na wyświetlaczu w jednym miejscu jest jakby trochę taki biały nalot.Myśle że jest to od środka tej szybki.Pozdrawiam Marian

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam!!! zlitowałem się nad tym Technics RS-B 965!!!!!jak widać nikt nie był zainteresowany postanowiłem go kupić,gość z Mielca chciał za niego 6ozł trochę się potargowałem i udało się kupić za 45zł.Niewiem czy było warto?i tu mam pytanie do kolegów posiadających ten model mianowicie jak się ciąga panel przedni,bo na wyświetlaczu w jednym miejscu jest jakby trochę taki biały nalot.Myśle że jest to od środka tej szybki.Pozdrawiam Marian

Proszę uprzejmie http://www.hifiengine.com/manuals/technics/rs-b965.shtml Rejestracja jest darmowa.

GM

Proszę uprzejmie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Rejestracja jest darmowa.

GM

G.Mark Wielkie dzięki za pomoc Pozdr

Ukryta Zawartość

Witam ja dla odmiany rozebrałem całkiem sprawny deck RS-BX747 w celu przeczyszczenia wyświetlacza i zmontowania jakiegoś podświetlenia wnętrza kieszeni często słucham do późna lub nagrywam coś w panującym półmroku wymiana lub sprawdzenie ilości taśmy na szpulkach kasety wymagało użycia podręcznej latareczki .

Odwrócenie kasety na drugą stronę często kończyło się przyciśnięciem palców przez mechanizm automatycznego zamykania klapki .

Postanowiłem więc coś wykombinować i właśnie poskładałem gotowe „dzieło”

Podświetlenie to 4 szt maleńkich 3mm białych ledów z uszkodzonego telefonu , aby podświetlenie nie było zbyt natarczywe wlutowałem maleńki potencjometr w celu regulacji mocy podświetlenia .

Wygląda to tak jak dla mnie to „gicior ;-)”

Jak dla mnie również wygląda to ok. Mam Technicsa 965 i również bardzo przeszkadza mi brak podświetlania kasety. skąd "podkradłeś" napięcie? Kiedyś przymierzałem się do jakiegoś rozwiązania tego problemu, ale jakoś temat poszedł w odstawkę. Dopiero Twój post odświeżył mi ten temat.

Fajny pomysł z tym oświetleniem, też kiedyś przyszła mi myśl, by coś takiego zrobić, ale nie wprowadziłem jej w czyn. Też jestem ciekaw, skąd wziąłeś zasilanie.

Tak na marginesie, to AZ7, jako model najbardziej "luksusowy", ma takie oświetlenie zamontowane w kieszeni kasety.

A jeśli chodzi o to automatyczne zamykanie kieszeni po włożeniu kasety do 747 (i 646), to też mi ciągle palce przycina! :-) Na szczęście szybko z tego pomysłu zrezygnowali. Nawet myślałem, żeby to diabelstwo odłączyć. Chyba fabrycznie ustawiona zwłoka zadziałania jest za mała.

Witam już Wam odpowiadam (nie mogłem wcześniej)

Dołączyłem foto (Kieszeń Led f9) jest tam w czerwonym kwadracie widoczne miejsce doprowadzenia napięcia do wyświetlacza niestety deck poskładany a widoczny jest jeden punkt [osoba chcąca to zrobić może wstawić własne foto w poście]

Drugi znajduje się tuz przed rzędem „igieł wystających z płytki .

Dokładniej widać to na fotce (Service zaznaczone na czerwono) w innych typach decków będzie oczywiście inne rozmieszczenie lecz każdy posiadający wyświetlacz musi mieć takie doprowadzenie napięcia w obrębie wyświetlacza .

(podświetlenie będzie się włączać wraz z wyświetlaczem)

W 747 mam 3,4Volta prądu zmiennego więc nie ma zachodu z (+ Anoda) / (- Katoda)- objaśnia foto (Dioda)

jak również większość diod nie ulegnie spaleniu bez stosowania rezystora lub łączenia szeregowego. Jeżeli podświetlenie będzie zbyt intensywne(a będzie na pewno) wystarczy zastosować (potencjometr – będzie płynna regulacja ) lub (połączyć parami po dwie diody – bez regulacji)

Operacja jest dziecinnie prosta więc nie ma obaw nie wymaga posiadania miernika

(Lecz odrobinę uwagi należy zachować po sprawdzeniu czy dioda-y świeci jak chcemy

lepiej wyłączyć WTYCZKE z sieci przed przystąpieniem do lutowania)

Przy dobraniu koloru i rodzaju diody(miejsca jest pod dostatkiem) lub potencjometru na pewno pomogę ;-)

Foto(Led Max) oświetlenie z maksymalną mocą (zbyt mocne w ciemności)

Ukryta Zawartość

post-28012-0-22277800-1319416869_thumb.jpg

post-28012-0-10235700-1319417112_thumb.jpg

post-28012-0-81709500-1319418368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli chodzi o to automatyczne zamykanie kieszeni po włożeniu kasety do 747 (i 646), to też mi ciągle palce przycina! :-)

Na szczęście szybko z tego pomysłu zrezygnowali. Nawet myślałem, żeby to diabelstwo odłączyć. Chyba fabrycznie ustawiona zwłoka zadziałania jest za mała."

jeżeli komuś przeszkadza automatyczne domykanie kieszeni mogę opisać jak to w prosty sposób wyłączyć lub znacznie spowolnić proces całego domykania klapki .

Podświetlenie celowo umiejscowiłem na uchylnej części klapki świetnie oświetla całe wnętrze kieszeni (gorzej z miejscem) przycięcie palców następowało po niedokładnym trafieniu w prowadnice dla kasety lub zbyt głębokie suniecie palców (celem namierzenia tych prowadnic) ponieważ jest tam wystająca przysłona foto rezystora gdy ją wciśniemy przerywamy strumień

wysyłany z nadajnika do odbiornika i następuje zamykanie kieszeni (można znacznie spowolnić cały proces zamykania kieszeni ale to inna bajka)

Takie umiejscowienie podświetlenia w przypadku braku kasety lub jej obracania

„Bo wicie Panocki ze nojwzniejse jest łłobracanie”Ha Ha Ha

znacznie zwiększa widoczność całego wnętrza kieszeni .

Co do AZ7 który posiada podświetlenie (a raczej świecący napis na szybce z jego emblematem)

więc świeci więcej na zewnątrz kieszeni utrudniając dodatkowo widok szpulek kasety.

Podobnie jak w RS-DC8 obejrzałem dokładnie chcąc to skopiować właśnie do RS747 .

Lecz to nie takie proste , i raczej marnie oświetlało wnętrze kieszeni decka .(widoczne na fotkach)

Ukryta Zawartość

post-28012-0-38676800-1319426162_thumb.jpg

post-28012-0-59247600-1319426420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Janusz_Szy

„MaciejLK”

Tak na marginesie, to AZ7, jako model najbardziej "luksusowy", ma takie oświetlenie zamontowane w kieszeni kasety.

A jeśli chodzi o to automatyczne zamykanie kieszeni po włożeniu kasety do 747 (i 646), to też mi ciągle palce przycina! :-)

Na szczęście szybko z tego pomysłu zrezygnowali. Nawet myślałem, żeby to diabelstwo odłączyć. Chyba fabrycznie ustawiona zwłoka zadziałania jest za mała.

Jeśli już wypowiadamy się tak na marginesie to :

Ładniejszy jest od RS-BX747 lecz na tym kończy się jego przewaga !!! a z racji ze to sprzęt do słuchania muzyki a nie oglądania to nigdy bym się nie zamienił z 747 na AZ7 .

Skoro to wersja „luksusowa” powinna mieć wszystkie niezbędne funkcje przydatne użytkownikowi z racji statusu i ceny .Tymczasem brak mu podstawowej „Ręcznej kalibracji prądu podkładu”

Posiada tylko „ATC” co jest tego automatycznym odpowiednikiem lecz to tylko ładnie brzmi w specyfikacji , a realnie jest do „bani” automat pozwala na ustawienie tylko (H) czyli kopiowany utwór będzie głucho dudnił pozbawiony niemal zupełnie tonów wysokich i (L) odwrotnie czyli piszczy i skrzeczy pozbawiony pasm niskich .Jeżeli ktoś ma gdzieś narywanie własnych kaset z kilku czasem kilkunastu innych nośników lub źródeł to ATC będzie mu na nic .

Niedawno mogłem udzielić wskazówki jednemu z forumowiczów na temat degradacji dźwięku zapisywanych nagrań .

Powód zapomnienie ze kiedyś wykonał automatyczną kalibracje na jakieś kasecie ha ha ha banał ale nie dla każdego .

Na szczęście 747 oprócz ATC posiana również funkcje „Bias Adjust” z płynną regulacją w pełnym zakresie .

Na potwierdzenie kilka opinii myślę że trzy wystarczą

Minusy: kiepska dynamika, pudełkowaty bas, układ automatycznej kalibracji

Minusy: elektronika towarzyszaca, kiepska dynamika i bas

Minusy: Słaby mechanizm, kłopoty z wysterowaniem przy nagrywaniu, układ automatycznej kalibracji,

brak basu Mógłby być lepszy system wyszukiwania utworów - zwykłe walkmany Panasonica radziły sobie lepiej

Nie pomoże mu nawet typ zastosowanych głowic (amorficzna typu Z) .

Głowica "magneto-rezystencjna" nie daje mu żadnej przewagi w jakości odtwarzania ) nie lubiąca rozmagnesowań są bardzo czułe na pole elektromagnetyczne (załącz wybieranie numeru w komórce i zbliżaj telefon w kierunku AZ7 w jakiej odległości od klapki masz to „dryt dryt”w głośnikach , lub włączona lutownice transformatorową ciekawe czy jeszcze w ogóle coś usłyszysz po kilku takich próbach na tym magnetofonie ha ha ha

zjawisko widoczne we wszystkich deckach lecz większości pomaga rozmagnesowanie głowic AZ7 i DC8 raczej nie pomoże)

Podobno to mało wytrzymałe głowice „wysoka awaryjność” wewnątrz tez nie widać zbytniego przepychu (najsnadniej rozrzutności co do ilości komponentów) To jedna z ostatnich produkcji tej firmy co nie wpływa korzystnie na żaden z produkowanych w tym czasie elementów .Wystarczy porównać do decków z o wiele wcześniejszego okresu produkcji i to nie wszystkich np.; M-85 , M-95, RS-B100 , RS-B905 , RS-B965 załączam foto najgorszego z tych trzech .

A tak na marginesie, to jak on Ci gra ??? Ha Ha Ha (oczywiście nie piałem tego by po tym poście mieć w Tobie WROGA)nie nam dane było to wymyślić i produkować więc bez urazy . :-)

Pozdrawiam

Ciekawe czy zmienią się jakieś opisy sprzedawców tego decka na All.... jak to przeczytają

(teraz mam przerąbane) :-(

Ukryta Zawartość

post-28012-0-21289400-1319435914_thumb.jpg

post-28012-0-85455500-1319436147_thumb.jpg

post-28012-0-41457800-1319436564_thumb.jpg

post-28012-0-58113500-1319436724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak na marginesie, to jak on Ci gra ??? Ha Ha Ha (oczywiście nie piałem tego by po tym poście mieć w Tobie WROGA)nie nam dane było to wymyślić i produkować więc bez urazy . :-)

Eee, tam! Przyjąłeś (błędnie), że jak coś napisałem, to od razu się z tym utożsamiam i mam do tego własne podejście emocjonalne, a tak nie jest.

Napisałem, że AZ7 to model najbardziej "luksusowy" mając na myśli ową serię Techniksa - wtedy był to model najwyższy, więc w stosunku do AZ6 dodali mu właśnie takie "luksusy" jak dioda oświetlająca kieszeń kasety i diody przy przyciskach Play i Rec. I tylko o to mi chodziło.

Ogólnie uważam te modele za schyłkowe i raczej niewybitne; są ciekawe jako obiekt techniczny ze względu na unikalne zastosowanie odczytujących głowic magnetorezystywnych i nic ponadto. Mam AZ6, który zresztą jest teraz uszkodzony (drobna awaria mechanizmu i nie chce mi się zabrać za naprawę), a jakichś dokładnych przesłuchań nie urządzałem. Ogólnie uważam te modele za pod każdym względem gorsze od 747, z wyjątkiem rozłożenia elementów sterujących i ergonomii obsługi - jestem praworęczny i w 747 jakoś niewygodnie mi sięgać prawą ręką na lewo od kieszeni żeby ustawić poziom zapisu czy inne regulatory. W AZ6/7 na szczęście są już po prawej. Porażką wszystkich Techniksów z centralnym mechanizmem są mikroskopijne a naćkane informacjami wyświetlacze - firma powinna dodawać lupy (do obserwacji z bliska) i lornetki (do obserwacji z daleka) do zestawu fabrycznego. W porównaniu z pięknymi, wielkimi wyświetlaczami w np. 765 i 965 czy 707/727/808/828 - po prostu nie ma takiego porównania! ;-) Te centralne mechanizmy to wielki krok wstecz, narzucony modą, którą zresztą niektóre firmy, np. Akai, Aiwa czy Denon w ogóle się nie przejęły i nie popełniły ani jednego takiego magnetofonu, na czym nie ucierpiała ich ergonomia.

Witam ponownie chce Wam pokazać jak łatwo sobie ułatwić obsługę (wzmacniacza , przedwzmacniacza lub gałki poziomu zapisu w magnetofonie-MONITOR) w panującym w pokoju półmroku lub ciemności .

Modyfikacje widoczną na foto przeprowadziłem na przedwzmacniaczu (SU-C100M2)

nazwę modelu umieściłem celowo gdyż posiada on możliwość pracy z baterii będących w wewnątrz urządzenia .

Dioda w pokrętle jest dwu kolorowa (kolor czerwony i zielony) .

Po włączeniu i pracy z sieci gdy ładowana jest bateria gałka świeci na czerwono – po naładowaniu

baterii dioda w pokrętle zmienia kolor na zielony sygnalizując w ten sposób gotowość do pracy .

Próba przedwczesnego przełączenia na tryb bateryjny sygnalizowana jest chwilowym miganiem pokrętła kolorem czerwonym po czym powraca do poprzedniego trybu .

Proste dodanie podświetlenia zapobiegło już kilkukrotnie załączenia zestawu z nadmierną siłą pogłośnienia .

Modyfikacja gałki poziomu zapisu lub funkcji monitor na pewno stanie się dopełnieniem do podświetlonej klapki (posiadacze takich decków jak RS-B965 itp. powinni docenić ten drobny zabieg)

Ukryta Zawartość

post-28012-0-29577900-1319462657_thumb.jpg

post-28012-0-33775800-1319463046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze iż podświetlenie małych gałek jak np.: RS-BX747 , lub innych bardzo małych przycisków również jest do zrobienia .

Można zastosować diody z uszkodzonych telefonów płyt głównych PC itp.

Ponieważ diody takie są bardzo małe , można również co już robiłem zastosować (poświecić pociąć do tego celu)

najtańszy lub uszkodzony przewód światłowodowy foto przykłady.

Ukryta Zawartość

post-28012-0-71086000-1319467650_thumb.jpg

post-28012-0-41624800-1319467762_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natchnienia dostałem gdy żona kupiła dzieciakom taki tani „bajer”

(oczywiście zaraz musiałem kopić drugi bo dostałem zakaz zbliżania się to ich zabawki z nożykiem do tapet ha ha ha

Lecz to bardzo kruche dziadostwo o połowę cieńsze od przewodu audio , wyciągnięty środek światłowodu ma 1mm i jest znacznie odporniejszy.

Ukryta Zawartość

post-28012-0-43346300-1319470598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem magnetofonów Akai GX 75 i Pioneer CT 959 ,czy jest sens zakupu magnetofonu Sony TC-K730 ES ? Czy raczej posiadane magnetofony oferują lepszą jakość dźwięku ?

[...]Posiada tylko „ATC” co jest tego automatycznym odpowiednikiem lecz to tylko ładnie brzmi w specyfikacji , a realnie jest do „bani” automat pozwala na ustawienie tylko (H) czyli kopiowany utwór będzie głucho dudnił pozbawiony niemal zupełnie tonów wysokich i (L) odwrotnie czyli piszczy i skrzeczy pozbawiony pasm niskich .Jeżeli ktoś ma gdzieś narywanie własnych kaset z kilku czasem kilkunastu innych nośników lub źródeł to ATC będzie mu na nic .[...]

ATC jak każdy automat - raz ustawi lepiej, raz gorzej - nie ma co dramatyzować a mówienie że realnie jest do bani to IMHO gruba przesada...

[...]Na potwierdzenie kilka opinii myślę że trzy wystarczą[...]

Minusy: Słaby mechanizm, kłopoty z wysterowaniem przy nagrywaniu, układ automatycznej kalibracji,brak basu Mógłby być lepszy system wyszukiwania utworów - zwykłe walkmany Panasonica radziły sobie lepiej[...]

Pełna opinia brzmiała: "Słaby mechanizm, kłopoty z wysterowaniem przy nagrywaniu, układ automatycznej kalibracji, brak basu (ale mniejszy niż np.w AZ6 - porównywałem). Brak autorewersu. Niemożliwość uruchomienia z pilota. Mógłby być lepszy system wyszukiwania utworów - zwykłe walkmany Panasonica radziły sobie lepiej..."

O gustach się nie dyskutuje - jeśli wadą AZ7 jest to że nie ma autorewersu to można także narzekać, że nie był sprzedawany w kolorze czerwonym. A pisanie bzdur, że nie nie można sterować nim z pilota dyskredytuje całą "recenzję"... (i potem takie opinie są powielane choć mało kto dotykał później fizycznie sprzętu).

Jeśli ktoś chce coś warościowego w temacie przeczytać to niech zerknie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... choć pewnie kto chciał dotrzeć do tych informacji to już dotarł...

[...] Nie pomoże mu nawet typ zastosowanych głowic (amorficzna typu Z).[...]

To może chociaż Play Direct mu pomoże :)?

[...]To jedna z ostatnich produkcji tej firmy co nie wpływa korzystnie na żaden z produkowanych w tym czasie elementów .Wystarczy porównać do decków z o wiele wcześniejszego okresu produkcji i to nie wszystkich np.; M-85 , M-95, RS-B100 , RS-B905 , RS-B965 [...]

Zawsze może być gorzej. Proszę spojrzeć na to:

Ukryta Zawartość

[...] więc bez urazy . :-) [...]

Mam nadzieję, ze również nikogo nie uraziłem swoją opinią :).

Pozdrawiam,

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spokojnie bo Twoja wypowiedz wygląda nieco chaotycznie pisina w pośpiechu ?

Tak w sumie to na wklejałeś linków i nic poza tym jesteś posiadaczem AZ7 ?

Twoja wypowiedz przemawia ze tak , ja również jestem zwolennikiem Technicsa nikomu nie

odradzam kupna AZ7 wskazałem różnice między modelami bez napastliwego namawiania

do kupna 747 czy tez innego modelu .

Napisz więc coś z własnych doświadczeń wskaż jego przewagę nad innymi modelami bo na tym to polega masa ludzi czyta zakładkę „Magnetofon” szukając rożnych informacji itd.

Masz racje RS-AZ7 to dobry deck .

A pisałem przecież "bez urazy ;-)"...

[...]Spokojnie bo Twoja wypowiedz wygląda nieco chaotycznie pisina w pośpiechu ? [...]

O 23 się nie spieszę...staram się uporządkować wypowiedź na którą odpowiadam i odnieść się do poszczególnych jej fragmentów...

[...]Tak w sumie to na wklejałeś linków i nic poza tym jesteś posiadaczem AZ7 ? [...]

?? Trzeba przeczytać wypowiedzi które kryją się pod tymi linkami. Myślę, że obszerny test R.Daneel'a więcej wnosi do dyskusji niż 3 opinie które na szybko zacytowałeś...

[...]Masz racje RS-AZ7 to dobry deck.[...]

Zgadzam się z Tobą i MaciejemLK - AZ7 to dobry deck - nie bardzo dobry, nie wybitny a dobry deck - tyle i aż tyle. Jego główną wadą jest to że powstał w ostatnim schyłkowym okresie działalności firmy i był pozycjonowany na szczytowy model w ofercie, choć technologicznie był to środek oferty z początku lat 90-tych.

Można wskazać jego przewagę nad innymi modelami ale też można wskazać jego braki w porównaniu z innymi modelami...

Z moich doświadczeń nie mogę zgodzić się że ATC jest beznadziejne. Rewelacyjnie zadziałało z Maxell XL-II ale poległo z Fuji K2 - normalnie jak to automat. Nie ma dramatu, mogę z tym deckiem używać XL-II a zapomieć o K2 - no chyba że wymagamy, aby każdą kasetę kalibrował rewelacyjnie. Odnośnie głowic MR to technicznie się nie wypowiem ale z odsłuchu wiem, że jeśli nie pomagają to też tym bardziej nie przeszkadzają. Dzięki funkcji Play Direct porzuciłem Dolby - jak dla mnie główna funkcja dla której warto mieć AZ7 (jeśli ktoś musi go mieć ;), a nie AZ6 (pomijająć efektowne podświetlenie głowicy ;-). No i nie do przecenienia jest błyskawiczne przewijanie kasety.

Na szybko można porównać go z Teac V-1050 (vintagecassette: 1998 - $400) gdzie AZ7 (1996-1998 - $310 (!!!)). Przy wyższej cenie - która może być - choć nie musi - wyznacznikiem zaawansowania przyjętych rozwiązań technologicznych - Teac ma tylko ręczny BIAS, brak regulacji EQ i Level, mechaniczne ładowanie kasety, duży wyświetlacz ale nie niosący żadnych dodatkowych informacji, głośna praca mechanizmu. Dzwięk - nie rzuca na kolana ale też nie rani - po prostu Teac V-1050. Z tych dwóch decków wybieram AZ7 - zarówno pod względem brzmieniowym jak i przyjemności obsługi. Kiedy jednak przesiadam się na Pioneer CT-S640S lub S710 to zapominam o AZ7 - ale znów: S710 kosztował ponad 2x więcej niż AZ7 i to już na 4 lata przed pojawieniem się AZ7. I można tak dalej, i dalej....

Podsumowując - AZ7 - "schyłkowy, raczej niewybitny ;)" ale normalny deck z kilkoma ciekawostkami technicznymi który miał nieszczęście być ostatnim topowym modelem (a wiadomo - określenie 'topowy' zobowiązuje :).

Pozdrawiam,

M.

Witam!!!!!widzę że tu są różne wypowiedzi na temat modeli Technicsa,stąd moje pytanie do jakiej klasy można zaliczyć Technics RS-B 965.Pytam dlatego że ostatnio przybył mi taki klocek a muszę przyznać że niemam zbyd dużego doświadczenia stymi modelami.Pozdrawiam Marian

Witam!

Ja mam magnetofon Technics RS-M88, to jest RS-M85 plus obsługa taśm metalowych. Powiem tak: bardzo dobrze zrobiony i bardzo dobrze brzmiący deck. Świetna mechanika, jeszcze na elektromagnesach, jednowałkowy, dwugłowicowy, ale jak on gra, rewelacja! Posiada najtwardsze głowice produkowane przez Technicsa, SX HEAD. Mocno się grzeje i nazywany przez wielu lotniskowcem, ale nie dziwne, bo jest dość głęboki i jednocześnie cieniutki :) Taki Slim-Edition :) Jak ktoś dorwie M85/88 to w ciemno brać!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam!!!!!widzę że tu są różne wypowiedzi na temat modeli Technicsa,stąd moje pytanie do jakiej klasy można zaliczyć Technics RS-B 965.Pytam dlatego że ostatnio przybył mi taki klocek a muszę przyznać że niemam zbyd dużego doświadczenia stymi modelami.Pozdrawiam Marian

Witam

RS-B965 to bardzo udana konstrukcja mająca wielu zwolenników aż dziwne ze nikt jeszcze nie opisał walorów tego decka .(poczytaj zakładkę „Magnetofon” wstecz jest tam wielokrotnie opisywany jeżeli zainteresowanie tym magnetofonem nie jest przelotne) .

Uwaga „Magnetofon” to zakładka wysoce uzależniająca ;-)

Najwyższy z serii (godny polecenia) produkcje rozpoczęto 1990r

Konstrukcja praktycznie nie mająca godnego rywala z rodziny Technicsa z późniejszych produkcji

aż do upadku firmy .

Wstawiłem Ci link do tabeli technicsa jakie modele były produkowane w danym przedziale czasu i jakie zajmowały miejsce w hierarchii .Na pewno pomoże Ci to w ustaleniu jaki model kiedy powstał

Ukryta Zawartość

Najciekawsze magnetofony firmy Technics.

Ukryta Zawartość

post-28012-0-56795900-1319568031_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nigdy nie miałem Technicsa RS-B965. Ale z tego co pamiętam koledzy z tego wątku uważali go zawsze za magnetofon brzmiący podobnie do CD, czyli "cyfrowo". Można powiedzieć, że jest przeciwieństwem brzmienia które nazywamy ciepłym analogowym.....

RS-B965 niczym mnie nie powalił. Wyposażony jest we wszystko co trzeba. Brzmieniem nie powala, wykonanie też bez rewelacji. Z tym, że ja go porównuję do innych modeli

nr1 z katalogu bo chyba takim był ten Technics.

Coś dla fanów Technicsa !!!

Ukryta Zawartość

post-28012-0-25605700-1319578125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi