Skocz do zawartości
IGNORED

Dobranie amplitunera do głośników SONY HCD-H991AV

Cichyyyyyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem już podobny temat na innym forum, ale słabo z pomocą, więc spróbuję tutaj:

Potrzebuję pomocy w wybraniu jakiegoś amplitunera do posiadanych głośników.

Trochę historii: Ojciec kupił pod koniec lat 90 strasznie drogą wieżę SONY HCD-H991AV z nowym brzmieniem sorround:) 5 lat temu przestała czytać płyty. Kupiłem mu odtwarzacz SONY DVP-NS930V. Wieża robiła za wzmacniacz, mógł nawet oglądać filmy DVD icon_smile.gif 2 lata temu wieża zwariowała, żyje własnym życiem, przyciski uruchamiają losowe funkcje itp.

Poszukuję więc jakiegoś amplitunera, który będzie współgrał z posiadanymi głośnikami.

Podaję dane z manuala:

DIN Power:

Front: 50W + 50W (8 ohm)

Center: 25W (8 ohm)

Rear: 10W + 10W (16 ohm)

RMS:

Front: 60W + 60W (8 ohm)

Center: 30W (8 ohm)

Rear: 12W + 12W (16 ohm)

Music:

Front: 105W + 105W (8 ohm)

Center: 45W (8 ohm)

Rear: 20W + 20W (16 ohm)

Głośniki:

Front: 120W + 120W

Center: 25W (8 ohm)

Rear: 12W + 12W (16 ohm)

Biorąc pod uwagę górny pułap w kwocie 300zł znalazłem przykładowo coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Manual, dane wzmacniacza, strona 60:

Ukryta Zawartość

Co to za bajkowa moc 5x80W ?

Czy jak podłączę do tego posiadane głośniki nie słuchając zbyt głośno to te głośniki wytrzymają ? Przednie pewnie tak, nie wiem jak z tymi tylnymi i centralnym.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za bajkowa moc 5x80W ?

co to znaczy bajkowa moc, że duża czy co, taka we wszystkich kanałach z podłaczonymi wszystkimi kolumnami napewno nie jest, jest to podawana moc przy wysterowanym jednym kanale, tzn przy podłączonej jednej kolumnie, przy podłączeniu każdej następnej moc spada by zatrzymać się przy i tu zależy to od wydajności zasilacza, jesli jest dobry może ona wynieść 5x60, 5x70W ale przy niższych modelach jest to granica 50-ciu , 50-ciu kilku Watów na kanał więc spokojnie podłączaj te kolumny do tego ampla tym bardziej , że są 8-śmio ohm-owe więc o impedancji przyjaznej każdemu wzmacniaczowi (amplituner to też wzmacniacz tyle, że wielokanałowy i z radiem)

a amplituner ten ma podawaną moc 5x100 nie 5x80 W przy 8 ohmach więc spokojnie, ważniejszą sprawą od mocy kolumn jest ich impedancja bo jesli jest niższa od obsługiwanej przez amplituner to moze dojść do uszkodzenia i kolumn i wzmaka(amplitunera) bo przy mniejszej impedancji generowana jest większa przez wzmacniacz/amplituner, dochodzi do przesterów wzmacniacza i bardzo szybko można uszkodzić kolumny (konkretnie głośnik wysokotonowy) a jeśli jak podajesz te mają po 8 ohm to spokojnie podłączaj i graj. O ich wytrzymałość mocową się nie martw bo amplituner nie ma 100W w każdym kanale. I nie patrz też, że np gdy słuchasz dość głośno , doszedłeś dopiero do połowy skali głośności bo bywa i tak, że maksymalna głośność jest już uzyskiwana właśnie przy połowie skali a dalej są tylko zniekształcenia (przesterowanie wzmacniacza) właśnie dzięki którym można uszkodzić sobie kolumny (nawet jeśli impedancja jest taka jaka powinna być) więc z głośnością też trzeba uważać.

Acha, a jaką skuteczność mają te głośniki (ile dB)

Bo to jak głośno zagrają zależy przede wszystkim od skuteczności kolumn a nie od ich mocy, moc kolumn mówi nam o tym jaką moc wejściową wytrzymają kolumny a nie jak głośno zagrają.

Ukryta Zawartość

zobacz jeszcze tą Yamaszkę, najwyższy model z serii RX-V

A patrząc na zużycie prądu w instrukcji która podałeś w linku (ok 300W) to na pewno ten Soniak nie będzie miał więcej mocy niż w granicach 5x50W

Ukryta Zawartość

W wieży padły mikro przełączniki

Trzeba po prostu wymienić wszystkie i będzie jak nowa.

Usługa po prostu żmudna - bo mimo iż mp są po kilkanaście groszy to trzeba wymienić wszystkie.

(albo ograniczyć się wyłącznie do pilota)

Laser o ile się nie mylę to KSS 213 - w cenie dobrego pół litra.

Sony z tamtych lat są praktycznie nieśmiertelne - przeżyją i wnuczka i dziadka ;P

Tych mikroprzełaczników będzie ok 50 - z pamięci podaję o 5, góra 10 mogę się mylić.

Owszem mogło paść coś innego, ale jedyną bolączką Sony są te mikroprzełączniki - po ich wymianie problem znika na lata...

No i w tych modelach z początków lat 90 obecnie już padają paski od magnetofonów

Po ćwierć wieku - a obecnie produkowane paski wytrzymują - jak mamy far - lekko ponad rok - postęp psia jego mać....

Adek45,

dzięki za pomoc, spodziewałem się raczej postów w stylu "wyrzuć te głośniki", albo "nie kupuj SONY, ja mam DENONA".

Kupiłem więc SONY STR-DB780 QS w stanie idealnym z oryginalnym pilotem obsługującym również odtwarzacz SONY DVP-NS930V QS. I to co najbardziej lubię - aluminiowe fronty. Głośniki grają głośno, nie charczą, natomiast tak jak kiedyś wydawało się, że grają ładnie, tak teraz po piętnastu latach to już nie to. W Octavii II fabrycznego nagłośnienia słucha mi się lepiej :)

Nasuwa się więc kolejne pytanie, jakie kolumny do tego dokupić ? Pomieszczenie 16 m2, w prostokącie, muzyka "gitarowa" (ojciec brzdąka i słucha brzdąkania innych), basy są najmniej ważne. Wiadomo, że nie będzie to grało jak na dobrym wzmacniaczu, ale myślę że dobrymi kolumnami da się coś z tego SONY wykrzesać.

Shrek777

Miałem tą wieżę SONY HCD-H991AV wystawić na allegro na części, stan wizualny idealny. Pilot jak nowy. W kieszeniach na kasety zalegają tumany kurzu, dawno to nie było używane. Po twoim poście zastanawiam się nad naprawą i wstawnieniem do dwuletniego syna. Ile może kosztować taka naprawa? Wymiana lasera i tych mikroprzełączników ? Samemu da się to ogarnąć ?

A jaką kwotę chcesz na te kolumny przeznaczyć. Jakie to mają być kolumny, podłogówki czy raczej monitory.

Może te kolumny od wieży grały na jakimś polepszaczu typu DSP dlatego grały ładnie. Sony słynęło z tego typu traktowania brzmienia. Nie wiem czy amplituner, który kupiłes ma jakiś korektor w menu w ustawieniach bo w mojej Yamaszce jest i mogę sobie podbic lub stłumić dane pasmo w każdej kolumnie osobno. Może to poprawiłoby ich brzmienie.

Sorry że z takim opóźnieniem.

Laser samemu da radę ogarnąć - potrzeba odrobiny ostrożności i lutownica. (do usunięcia zworka)

Mikro przełączniki są tanie - cena w groszach.

Ale raz jest ich ponad 50, dwa budowa Sony jest taka iż musisz wymieniać wszystkie, a wcześniej wszystkie sprawdzić, bo jak trafi się jeden walnięty - to cała operacja na nic.

Ale jak masz sprawny pilot to z pilota będzie wszystko działać OK.

Także wystarczy sam laser wtedy wymienić...

Jak nie masz kaset to pasków bym nie wymieniał bo nowe padną po roku jak nie będziesz decków używał....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.