Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie do lampiaka

soleilmoon

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zastanawiam sie nad zmiana okablowania w monoblokach lampowych zbudowanych na lampach el34, ecc 83 i 82.

jakie kabelki beda naj :D chcial bym wprowdzic troche powietrza do tlusciutkiego i cieplego brzmienia el34 (ale bez przesady;-)

kondensatorki i inne podzespoly to top :-) (i niezmienial bym w nich niczego narazie) ale okablowane dosc kiepsciutkim drutem miedzianym (tylko na taki mialem kase). Do dyspozycji mam na okablowanie pare stowek (bez przesady).

Co wybrac? Miedz czy srebro? A jesli to jakiej firmy przewod bedzie ok? A moze ma ktos nadmiar dobrego sprawdzonego kabla i odsprzeda?

Potrzebne jest ok 2m grobszego kabla (ok. 3 mm gr. przewodnika) i jakis metr na okablowanie lampek ecc tu juz moze byc jakis o mniejszej srednicy np 1mm. Lepiej wybrac solid core czy wiazke cieniutkich drucikow w izolacji? Obecnie doze lampy sa okablowane przewodami z wiazki cieniutkich drucikow w izolacji a male lampki drutem solid core (zwykly miedziak elektroniczny).

https://www.audiostereo.pl/topic/12727-okablowanie-do-lampiaka/

3mm srebra to już przesada. proponuję kabelki srebrne - wcale nie muszą być grube - uwierz mi.

proponuję ci wybrać coś z tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ceny są dość znośne - srebro też (długie ziarna, niezła czystość).

ja osobiście kupowałem w AudioNote i zapłaciłem "trochę więcej". ale to było ok 4-5 lat temu.

Ukryta Zawartość

grubszy kabel wcale nie musi być lepszy. ja bym na sygnał spróbował 0,4 -0,6 mm, na głośnik 0,8-1,0 mm.

jakbyś chciał sprawdzić Audio Note to mi sprowadzał to Szemis (to były kabelki 4N). tutaj mają tylko 5N ale to i tak jest nieźle.

powodzenia w zabawie! srebro to jest to co lampy uwielbiają, nawet EL34 ;-)

jakby ceny były nie do przeskoczenia możesz spróbować zaoszczędzić na kabelkach głośnikowych. możesz wybrać posrebrzane OFC i też powinno być lepiej:

Ukryta Zawartość

no tylko, że trzeba mieć visę albo masterkard. jakbyś nie miał to tutaj się zorientuj co możesz zrobić by ten błąd naprawić :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"no tylko, że trzeba mieć visę albo masterkard. jakbyś nie miał to tutaj się zorientuj co możesz zrobić by ten błąd naprawić :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

e :-) co ty

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mam kable zakupilem srebro izolowane teflonem z tad

Ukryta Zawartość

solidne kabelki, kupilem z metra kolumnowego - jak powymieniam okablowanie zapodam fotke srodka wzmaka :-)

Wygrala wersja tansza na linku ktory mi podales kabel byl w drozszej walucie, usa ma teraz korzystniejsza oferte bo dolar spada na leb na szyje :D

Ukryta Zawartość

a które dokładnie kupiłeś i ile kosztowała cię przesyłka?

w sumie fajne rzeczy tam mają np. te wtyki rca ;-) szczególnie te ze srebra mi się podobają, ale trochę drogo. prawie 60PLN za wtyczkę wychodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.