Skocz do zawartości
IGNORED

LinnArt czy Skorpion HV-1

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed wyborem wzmacniacza słuchawkowego. Preferuję ciepły i bardzo przestrzenny dźwięk. Już byłem zdecydowany na LinnArta po przeczytaniu postu Rogusa. Ale póżniej okazało się, że Rogus zauważył jakieś nie usuwalne "ostre" dźwięki w swoim LinnArcie. Mam w moim systemie bardzo przejrzysty cd CEC TL5100Z i nie chciałbym przegiąć z dźwiekiem w stronę chłodu i ostrości. Z MF Electra E20 grało to wybornie ( musiałem sprzedać razem z końcówką mocy). Słuchałem w Top-Hifi MF X-Cans v.3 i po godzinnej rozgrzewce na specjalnej płycie nie zagrał ciepło i przestrzennie wręcz odwrotnie. Doradźcie jaki wzmak spełni moje wymagania dźwiękowe. Wasz Royber.

https://www.audiostereo.pl/topic/12735-linnart-czy-skorpion-hv-1/

MF X-Cans zaczyna grac po kilkunastogodzinnej rozgrzewce, po jednej godzine gra bez sceny, głosno i ostro- jednym slowem beznadziejnie (mam v2) Opinii o tym wzmaku nie WOLNO budowac po tak krotkiej rozgrzewce!

Ratuje cie PHB-2/PHB-2Z firmy AudioDynamic - wprawdzie nie ma tam lamp, ale dzwiek jest naprawde wzorcowy nie wspominajac o wybitnej przestrzennosci. Najlepszy wzmacniacz jaki mialem okazje uslyszec. Zreszta jego test byl zamieszczony w ktoryms numerze AudioVideo, wiec mozesz sobie co nieco poczytac.

Royber

Linnart zagrał chłodno po upragde, kiedy to zostały zastosowane kondensatory Hovlanda i srebrne okablowanie, po prostu przedobrzyłem. Linnart w podstawowej wersji zagrał inaczej, tak jak lubię tzn. neutralnie, z lekkim ociepleniem, dynamicznie, bardzo przestrzennie. Poza tym pamiętaj, że ja to podpinam do budżetowego Cambridga Audio D500SE, który od siebie niestety dodaje bardzo dużo i to mogła być jego wina. Podejrzewam, że Linnart po upgrade z wysokiej klasy CD zagrałby wybornie, teraz żałuję, że nie sprawdziłem. Także jeżeli masz możliwość odsłuchania Linnarta w podstawowej wersji to nie odpuszczaj sobie. To naprawdę dobry wzmacniacz, różnica między nim a wyjściem słuchawkowym jest ogromna. Teraz mam wersję wzmacniacza z Hovladami, miedzianym okablowaniem i zwiększoną drugą harmoniczną, która trochę tłumi ostrości Cambridga, ale tak jak napisałem Ci w email zamierzam wrócić do podstawowej wersji tego wzmacniacza gdyż u mnie zagrał lepiej. Skorpion byłby dobrym wyborem gdyby miał bas, moim zdaniem go nie miał, dźwięki na których w Linnarcie czuć potęgę, na Skorpionie brzmiały jakby ktoś walił patykiem w tekturowe pudło :-)

Pozdr.

Witam !

Ja proponowalbym jednak odsluch HV-1. U mnie gra on z HD600 i wcale ni enarzekam na brak basu. Owszem mogloby go byc troszke wiecej ale przestrzennosc i srednica osladzaja zycie sluchajac na tym zestawie. Piszesz w "o mnie" ze nie zalezy Ci tak bardzo na super niskim i obfitym basie wiec moze z HV-1 to bedzie to. Zwlaszcza ze Byerdynamic sa cieplejszymi sluchawklami z wieksza iloscia basu niz HD600.

Pozdrowki

Paweł

• 1 miesiąc później...

Witam !

Juz wiem czego brakowalo HV-1 to bylo zrodlo, z moim nowym MFA308 gra super i basu jest w koncu tyle ile lubie czyli sporo. Mimo wszystko chce posluchac LINNART-a. moze bedzie jeszcze lepiej.

Wielka prosba do osob posiadajacych ten wzmacniacz i HD600, opiszcie jego brzmienie i wstawcie jakies fotki. Ewentulanie prosze o wyslanie fotek na [email protected]

Z gory wielkie dzieki

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.