Skocz do zawartości
IGNORED

Cd dla Sphinx Myth 3

Alpaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam odtwarzacza o nie za jasnym dźwięku dla zacnego staruszka Sphinxa Myth3. Piecyk pracuje z dość analitycznymi monitorami B&W CDM1SE i nie chciałbym zanadto wyostrzać brzmienia, pomimo tego że Sphinx ładnie łagodzi górę. Mocny zwarty sprężyszty dół, to taki mały priorytet w tej chwili.

Kiedyś miałem staruszka Arcama Alpha 9 i w swojej kategori cenowej spisywał się znakomicie w tym zakresie, nawet lepiej niż FMJ37 którego później posiadałem, pomimo jego niezaprzeczalnych walorów. Co prawda piec już był inny ale 9ka to był świetny cedek.

Myślałem o Nadzie C546 (C565 nieosiagalny), może Rotel 02, lub Denon 1500? Ktoś podpowiada Marantz 63KI...

Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź od doświadczonych kolegów.

Na to źródło nie chciałbym wydac więcej niż 1500 złotych bo to w sumie trochę retro zestaw. Nie oczekuję cudów, tylko solidnego zwartego dynamicznego brzmienia bez zamulenia.

Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/127641-cd-dla-sphinx-myth-3/

NAD S500 lub Meridiam 506.20. Grają inaczej ale jest to granie tej samej klasy. NAD jest troszkę bardziej skoczny, Meridian w bezpośrednim porównaniu bardziej neutralny. Oba świetnie radzą sobie z basem i dużo z nich słychać. W obu jest zastosowany napęd philips'a cdm12.(4 i 5) Niedrogi i dostępny, ale w przypadku konieczności wymiany mogą być kłopoty z trwałością. Niestety aktualnie ten problem dotyczy wszystkich czytników CD.

NAD S500 lub Meridiam 506.20. Grają inaczej ale jest to granie tej samej klasy. NAD jest troszkę bardziej skoczny, Meridian w bezpośrednim porównaniu bardziej neutralny. Oba świetnie radzą sobie z basem i dużo z nich słychać. W obu jest zastosowany napęd philips'a cdm12.(4 i 5) Niedrogi i dostępny, ale w przypadku konieczności wymiany mogą być kłopoty z trwałością. Niestety aktualnie ten problem dotyczy wszystkich czytników CD.

Mialem NADa S500i w komplecie z S300. Nie podobał mi się. Dźwięk przymglony, lekko wycofany. Bas spory ale kluchowaty. Meridiana zawsze warto spróbować.

Dzięki za sugestie

Mialem NADa S500i w komplecie z S300. Nie podobał mi się. Dźwięk przymglony, lekko wycofany. Bas spory ale kluchowaty. Meridiana zawsze warto spróbować.

Dzięki za sugestie

Komplet NAD'a też mi się niespecjalnie podobał. Wolałem ze wzmakiem od Copland'a. Dobrze wspominam również CD'ki francuskiego Helios'a (później eera). W budżecie jaki planujesz można znaleźć cd3, czyli podstawowy model, ale bardzo udany. Tam kluchy nie uświadczysz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.