Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax-500 + Yamaha ns-s07

Hamer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem ostatnio wzmacniacz jak w tytule i podłączyłem go pod kolumny. Gra to w miarę fajnie, ale membrany głośników wysokotonowych są już mocno zużyte. Ogólnie kolumny przeleżały kilka lat i nie wyglądają już zbyt dobrze, ale przechodząc do sedna. Zastanawiam się czy regenerować te kolumny (oklejenie i naprawa średnio i wysoktonowych), czy w tych pieniądzach które w to zainwestuję + kilka stówek, lepiej kupić coś innego. Pokój około 20m2, muzyka jakiej słucham to przeważnie gitarowe granie, plus trochę popowej muzyki mojej żony. Z góry dzięki za odpowiedzi

P.S. Na następne kolumny myślę, że mógłbym wydać ok 500zł

https://www.audiostereo.pl/topic/127789-yamaha-ax-500-yamaha-ns-s07/

Domyślam się że chodzi o średnio i niskotonowe głośniki..Choć nie widziałem tych głośników na oczy.

Zapewne jak tam jest zawieszenie piankowe to będziesz próbował dobrać coś z tonsila.Nie wiem jak okleina i czy po zainstalowaniu innego niż oryginalnego zawieszenia dalej będą te kolumny grały jak producent chciał żeby grały .Dodatkowo jak nie będziesz robić sam dochodzi przesyłka i modlitwa że będzie dobrze a nie zawsze jest.Moja rada jest prosta , jak kolumny grają to słuchaj sprzęt jest dla muzyki nie odwrotnie a w tym czasie składaj fundusze na coś innego.Dużo ludzi na tym forum lubi reanimować sprzęt i słuchać go jeszcze kolejnych 30 lat , ja jestem z tych którzy wolą pochować.Wszystko co ma początek ma też kiedyś koniec.

Niskotonowe juz mam wymienione zawieszenie na gumowe i membrany zmienione. W dwoch pozostalych, mniejszych, musialbym zrobic to samo :/ a za jakim sprzetem rozgladac sie, zeby fajnie gral z ta yamaha i nie wydac masy pieniedzy? Licze tak 500-600 max

Wymiana samych głośników na jakieś inne, inwestowanie kilkaset zł w tanią kolumnę nie ma sensu.

Kolumna była projektowana w zakładach pod kątem takich, a nie innych parametrów oryginalnych głośników, konkretnej zaprojektowanej pod nie zwrotnicy i również obudowy. Zmieniając już samo zawieszenie grają inaczej niż kiedyś. Natomiast wsadzając nawet zbliżone parametrami nowe głośniki niskotonowe, średnio tonowe masz rosyjską ruletkę jak to potem zagra.

500-600zł to już dobra kwota wyjściowa na myślenie o kolejnych i lepiej to odłożyć i odkładać dalej na coś "nie grzebanego" markowego. Kolumny które wiadomo jak brzmią, grają i będą Ci pasowały do Twoich upodobań.

miałem ax 500 grała mi np z diorą zgc 80 ale tam też są zawieszenia piankowe .Do 500 zł widziałem kiedyś np dali red 350 , może jakieś starsze konstrukcje jak np 505.Może monitory jak np concept 2 lub 1 .Jednak czym budżet większy tym więcej możliwości się otwiera a i są inne firmy które mają dobre modele.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.