Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzna karta: muzyka, film, gitara, <500zł

neurootter

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zewnętrznej dźwiękówki (USB) do komputera. Współpracować będzie z gitarą, Microlabami Solo 6C i Sennheiserami HD380Pro. Najpewniej będę też kombinował z klejeniem muzyki (jakiś miks, również z gitarą, robienie elektroniki/montaż podkładów do dogrania wiosła/etc.). Fajnie byłoby mieć:

- jakieś oprogramowanie w zestawie, aczkolwiek to nie wymóg podstawowy

- DOBRE STEROWNIKI

- kompatybilność z Linuksem

Cena do około 500 zł, nie narzekałbym na coś tańszego, mogę iść w używki.

Na ten moment rozważam Line6 PODa Studio UX1, Focusrite 2i2 i Audiotraka Prodigy Cube. Jakieś inne propozycje? Coś wyróżniającego się z tej trójki?

audiotraka znam i powiem Ci że śmiało możesz iść w tą stronę - za te pieniądze niczego tej karcie nie brakuje. Na temat pozostałych nie jestem się w stanie wypowiedzieć bo ich nie znam.

Focusrite? Polecam je już którejś osobie z kolei i jeszcze nie było wtopy. Patrzę pobierznie w googlu po górnych linkach jak to z linuxem i chyba nie jest tak źle. Może ESI maya - to bardzo sprawdzona na rynku konstrukcja, to i z linuxem powinna być dotarta. Interfejsów przerobilem, ale żadnego na linuxie...

Linux to raczej też wymóg poboczny, zapomniałem napisać: podstawa to przede wszystkim dobre sterowniki, porządna jakość i sprawdzenie w zastosowaniach które wypisałem (gitara, tworzenie muzyki, słuchanie muzyki). No i bardzo mile widziane jakieś oprogramowanie w zestawie, ale nie jest konieczne.

fokusrite - osobiście nie mam - bo kupiłem okazyjnie Roland Octa capture 1010

ale kopałem z miesiąc zanim kupiłem rolanda - i fokusrite bardzo dobre ma opinie

- z Rolandem octa capture 1010 mam niejaki problem -

za skarby świata nie moge zainstalować sterów do win10

w win7 idzie w sekunde i super malinowo nagrywa

- w win10 po prostu staje po kilku sekundach instalacji

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 2 tygodnie później...

na jakiej podstawie poza własnym zdaniem twierdzisz ze nagrywa super malinowo?

to jest biedna parametrycznie karta - może dość tych iliuzji ? ;)

mitologia

daje rade i tyle a nie żadne malinowo

o wiele lepsza esi julia nie nagrywa malinowo

malinowo to nagrywa "apogee"

konczmy basnie a przynajmniej ograniczmy ich produkcje bo jest okrutna

nie mówie ze jest to złe, lecz juz sie nie da słuchac tych baśni o "malinowosci" scarlet - urosła w legende na podstawie bardziej gadania o niej niz porównan

znałazł sie pewnego dnia jeden z drugim, rozdumchali mit i tak sobie trwa i pokutuje

jeden z gorszych parametrycznie interfejsów na rynku w odpowiedniej cenie w ktorej poza "malinowoscią" miesci sie marka i troche lepsze wykonanie obudowy

NIEDOCZYTAŁEM PRZEPRASZAM- juz mysłałem ze znowu o malinowosci scarlett na szczescie jej nie kupiłes, to mnie omineło przez niedoczytanie i wk...wa na mitologie :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

zapomniałem tez powiedziec cokolwiek na temat ;)

wiec dopisze co mysle

zapomnijcie o gownianych interfejsach pseudo studyjnych jesli studyjne to albo "wysokie" nawet stare jak swiat albo wcale

ten rynek sie rzadzi innymi prawami - tam za cos na poziomie sie płaci gigantyczne pieniadze

jesli komu potrzeba

"gitary" to istnieja przedwzmacniacze gitarowe, mikrofonowe, mikrofonowo gitarowe , trąbkowe ......:)

nie dawajcie sie nabijac na zadne focus scarlett

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

czemuż by nie jeśli tylko cena bedzie ok :)

problem w tym że nie ma obecnie takiego interfejsu

albo wkładac trzeba w preampy "bo gitara" (a samo włozenie w preampy to za mało by nawet gitara była jak byc moze )

nie ma urzadzadzen z dobrymi preampammi dobrą dynamiką, przetwornikami, torem całosciowym

albo w odsłuch

tam gdzie wkladasz w gitare odejmujesz z odsłuchu

tam gdzie władasz w odsłuch kiepsko z gitarą

jednym słowem jakikolwiek sensowny interfejs obecnie nie istnieje w cenie interesujacej czyli nawet ok 600-700 (a i troche wyzej tak samo nic nie ma) ...od kiedy creative zamkneło e-mu i serie 0204 0404....

NIC NIE MA - wszystko "smietnik" absolutnie nie uniwersalny

ps

zreszta motu "nic" znaczy, mozna napewno kupic motu "nędze" i motu nie nędze

kup motu to nie zaklęcie

" kup apogee" a pod windowsa kup apogee markowane by avid - zaklinac warto oby nie wyczarować czego dziwnego ;)

stare rzeczy jak echo layla24 mona

roznie mozna zaklinac:) - lepiej zaklinac niż isc do sklepu i kupić badziew jak scarlett albo i gorszy za rownie "wielkie" pieniadze i do tego udajacy zbalanswoanie bo wyjscie zbalanswoanei lud w to wierzy pomimo parametrów gorszych od niezbalansowanego

roznym ludziom sie wiele miesza, np wyjscie zbalansowane od sprzętu zbalansowanego a to nie jest to samo

ida po scarlet i bzdury opowiadają ze mają sprzet balansowny podczas gdy maja zaledwie wyjście do kabli nieinterferujacych co w domu nie ma absolutnie żadnego znaczenia - szkoda sobie głowe i porfel zawracac takimi kablami do salonu

motu owszem to juz sprzet balansowany (o wiele lepszy calosciowo nawet pomijajac balans) i lepiej miec takie motu nawet bez wyjsca zbalansowanego (załozmy)

niz scarlett z wyjsciem balansowanym ktore nie ma zadnego wplywu na nic poza rodzajem kabla i siłą sygnałową

.. i tak wpływ tego jest na tyle znikomy ze mozna to przeskoczyc poprostu lepszym sprzetem nie balansowanym

-gdyby to było dual mono balansowane no to juz inna para kaloszy

ale takie sprawy kosztuja dziesiatki tysiecy :)

skoro nie wiesz to lepiej nie wiedziec bo mozna popełnic faux - to co wazne ze NIC Ci to nie da, jesli nie wiesz jesli nie wisz znaczy sie nie potrzebujesz :)

audio.com.pl/vademecum/faq/stereo-wzmacniacze/18379-na-czym-polega-konstrukcja-zbalansowana-jakie-sa-jej-zalety-i-wady

audio.com.pl/vademecum/faq/stereo-wzmacniacze/18380-czy-wejscia-xlr-oznaczaja-ze-urzadzenie-jest-zbalansowane

livetone.pl/index.php/laboratorium/35-xlr

i napewno milion rozpraw wiecej

szkoda sobie zawracac głowę

to co by uzytkownika domowego interesowało to raczej sprzet symteryczny

balans kabelkowy jest tylko po to by kable "nie przebjały" miedzy sobą

ludzie bardzo czesto mysla ze to cos jak dual mono - jest symetryczne w nazwie to kojarza ze musi byc lepiej, cos jak podwójna linia zasilajaca dwa separowane tory - nic badziej mylnego

ten sprzet sie sprzedaje w takim stanie chocby pozornie balansowany na wtykach mono (z trzenma połaczeniami stykowymi) tylko po to by wykorzystac kable ktore juz sie ma, napewno nie po to by je kupic do domu bo mam lepsze urzadzenie ;)

nic to nie podnosi jakosci i to by było na tyle dla wykorzystania w salonie

grunt to nie wierzyc w mit ze urzadzenie z wtykiem balanswanym napewno zaga lepiej - bo napewno tak nie bedzie ;)

Gość traxman

(Konto usunięte)

sytuacja rozwija się ciekawie, teraz pojawiło się nowe pojęcie: "symteryczny,"

.. aby "kable nie przebijały się między sobą" to wymyślono izolację... a nie tor "symteryczny,"

pogoda kiepska, w TV nic nie ma - w sumie niezła rozrywka z czytania tych głupot,

skoro uwazasz ze kable w oslonie ekranujacej wystarczą to tym bardziej nic cie obchodzi "balans"

to jest dla tych którym nie wystarczy

ps

pewnie fanatyk który myslał ze złapał Pana Boga za nogi bo kupił tanio pudelko z wtykami ;)

tak, tak, dla was własnie jest ta pogoda byście nie łapali wiecej Pana Boga , kazal mi przekazac ze nogi go bolą ;)

opowiadajac histErie jak to kolumny ozyły, jak stereofoania nabrala, jak przejrzystosc itp

bajkopisarze nakupowali pudek z napisem balanced output i bajkopisuja o cudach nieistniejących nigdzie poza ich umysłem

.

sa dostepne parametry od tego przyjacielu

nie mam pojecia miałem ja jako odsłuch i choc liczyłem na cuda ...nie nastąpiły az tak by je okreslac w kategoriach na jakie liczyłem

w tym czasie juz dawno niczego nie nagrywałem i nic mnie ta funkcja obchodziła kiedy ja miałem w cenie juz "dla ludzi" ale skoro to sprzet uznany na wysokim poziomie "nagrywaczy" to raczej bym sie tego trzymał

kiedy ostatni numer estrady i studia kupiłem i mnie nagrywanie osobiscie obchodziło to były lata 90

sterowniki sa ? są, napewno stabilne jak skała

przetworniki sa ? sa jakie? kable masz , masz

pi razy drzwi na oko to raczej niczego lepszego nie znajdziesz

ale to sobie sprawdz w parametrach- od tego sa parametry

jakie sa parametry wejscia -te Cie interesują

skoro radio jej uztywa to ciezko powiedziec ze jest wyblakła w barwie dla nagran albo ze dynamiki bedzie mało czy jakis kwantyzowany plastik ;)

raczej napewno bedzie w nadmiarze wszystkiego

parametry Ci powiedza co jest do nagrywania lepsze

scarlett ma tylko preampy dobre - skoro to masz to napewno nic Ci nie da wiecej, w niej sie płaci wyłacznie za preampy reszta jest gadzetem do preampów

bym stawiał ze rme ma i tak lepsze niz te co posiasz i te co w scarlett rowniez

.

poszukaj juli bedzie ponad dwa razy tansza - rme to taki kombajn ze płacisz ze to czego i tak nie wykorzystasz

julia sie tez nadaje lepiej

inetesuje cie głownie dynamika wejscia to jest najwaznejsze jesli chcesz nagrac przestrzennie i z niuansami do bajerowania słuchacza

scarlet 2i2 tam lezy w przesłuchach kanałowych rowniez - nie jest niczym ponad kiepską integre z preampami i sterownikiem asio w ładnej budce

szukaj juli to sprecyzowana konstrukcja na nagrywanie na tym sie skupia mozna by powiedziec ze do nagrawania lepsza od rme 9632

nie chce tego powiedzic głosno ale tak jest :) i kosztuje ile kosztuje - niewiele

zobacz na 1212m ---takie rzeczy szczegolnie na pciex "podobno" podbudowana do poziomu 1616 i sterowniki są

polecam panel mix emu niebywała sprawa i sprzetowe efekty mozna sie zakochac ;) nikt tego nie daje

.

.

.

Jakie parametry?, dziś wszystkie karty maja podobne parametry. Możesz ten temat rozwinąć i napisać przystępnym językiem odnośnie tych parametrów w focusrite i rme?

na stronie rme pisze: Balanced stereo analog in- and output, 24-Bit/192kHz, > 110 dB SNR

Kupiłem tego focusrite ale wali cyfrą i szału nie ma, a wcześniej miałem Creativa Elite Pro i grał podobnie jak nie lepiej, stad też nie wiem czy w ogóle jakiekolwiek karty przetworzą dobrze dźwięk z preampu lampowego jaki posiadam tj. Laney IRT Studio. Z IRT wypuszczam dźwięk kablem XLR/jack.

Co do przetworników A/D to we wszystkich kartach siedzą podobne, wiec same przetworniki nie grają, musi być więcej rzeczy odpowiedzialnych za jakość dźwięku, bo czy karta za 200zł czy za 3000zł przetworniki są podobne. Tak właśnie było z creativem Elite Pro gdzie przetwornik był AKM5394 taki sam jak użyty w studyjnych kartach za ponad 2000zł jak np. Lynx lub też w kartach Creative E-mu wyższe modele.

wiec sprzedaj poki czas i lud sie rzuca - kup normalne 1212m pcie

nie moge podac konkretów i pisac zrozumiale pisze sprawy zasłyszane i przeczytane przez lata pisze ogolnikowo chcesz zbadac sprawe, musisz ja sam dogłebnie zbadac zagladajac tu i tam i siam i te recenzie i tamta i te badanie i tamto .... nie mam tego w pamieci :)

wiem ze scarlet musisz sprzedac i kupic .. kup cokolwiek ;)

elite pro to "biedak" ;) ..tez miałem, choc przy scarlet to król - do tego nie wracaj

ale mowimy glownie o wejsciu 1616 w wer 1212m pcie zje wszystko przed sniadaniem :) choc mnie sie nie podoba jej wyjscie mam wrazenie zmulenia zbyt ciepłe i klucha (nie prawdziwie neutralne jak w 0404) ale to wyłacznie sprawa wyjscia i koegzystencji ze wzmakiem rowniez takim (nie mogłem miec ich obu razem to wszystko) - wejscie nie podlega raczej dyskusji z prostego powodu w tych pieniadzach nic lepszego nie wymyslono i sie nie wymysli

a nawet jesli by kto wymyslił to tego nie wprowadzi by nie zabijac rynku

nie ma podobnego nagrywacza jak 1212m a mysle ze kosztuje nawet ponizej scarlett jedno i drugie uzywane

4db to 2x :) pomiedzy sprzetem 105 a110 jest spora roznica db nie sa liczone liniowo ale do kwadratu/ kwadratu

jesli cos widzisz 70 db a 80 db to ne jest ze jedno od drugiego rozni sie o 7% ale o 77

- pomin to wszystko i sprzedawaj to pudelko na pisku i mgle o crosstalku 70 przy "balanced" lepiej nie komentowac, dac tez napewno bez filtra aa i jakis biedny ogolnie a i calka reszta watpliwej jakosci dlatego wszedzie to wrazenie plastiku - poki jest na nie ruch i mit sie trzyma

rozne sa tez metodologie badan co najsmieszniejsze mozesz spotkac stary klocek o dr 100db a bedzie "przejrzystszy" od tego ze 110 :) tego tematu sie nie ogarnie tak naprawde - kazdy posługuje sie coraz ciekawaszą metodą badawczą ;)

stawiam 100 zl ze te w scarlett sa i tak wg najnowszych ;)

lampa wymaga szczytowej dynamiki gdybys znalazł powyzej 1212m tez bedzie dobrze

problemem staje sie cena - 1212m nie kosztuje i to cala zagadka

bo szukac mozna wiecznie w rme 8000 tylko ile dostniesz za zapłacenie dodatkowo 2000 ;) czy w ogole cos, moze tak moze nie

sprobuj nic nie tracisz - kupujesz sprzedajesz ale jak kupisz to juz nie sprzedasz bo to sprzet oferujacy duzo wiecej niz sam preamp "markowany" focus a ty masz cos z czego nie mozesz skorzystac - preamp masz i focus tylko marnuje Ci potencjał

wyrzuc scarlet i nagrywaj przez integre :)

ech Panie przeciez

Laney Ironheart IRT ma połaczenie bezposrenie po usb - wyrzuc scarlet koniecznie

po co Ci ona tam :)

.

próbowałem laneya po usb i gra słabo, co do E-mu to chętnie bym kupił tylko tych kart już nikt nie wspiera, na win 8.1 brak sterowników. Dlatego pytałem o RME bo tu wsparcie jest dla starych kart 9632. Tutaj wklejam fajny test tych wszystkich pro kart (3 strony) gdzie ludzie kompletnie pogłupieli podczas odsłuchu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stąd wnioskuje że sama karta nic tu nie zdziała choćby była za 10 tyś.

A wracając do tematu E-mu jest sporo tych kart w niskich cenach na allegro, którą by warto kupić na USB czy PCI, PCIe? z panelem zewnętrznym, po prostu która z E--mu jest najwyższej klasy, nie chodzi mi o możliwości rozbudowy tylko potrzebuje jednego dobrego wejścia do gitary.

Ukryta Zawartość

popraw usb, mozesz wyjasnic co znaczy słabo? moze cos nie tak z usb?

po co sterowniki 8.1 , 10 korzysta ze sterowników dla 7 pomin 8.1 - a w ogole po co zmieniac system, 7 jest zła?

nie mieszajmy odsłuchu z nagrywaniem to ze "ciezko" wyczuc pomiedzy sb0410 a zxr to calkiem inna sprawa

odsluchiwanie a nagrywanie to rozne sprawy nie mozemy ich pomieszac

to ze julia słabo odtwarza nie znaczy ze słabo nagrywa odtwarza słabiej niz nowe integry za to nagrywa duzo lepiej

nie tylko tam sie pogubli do dzis sie gubią - by wykrywac roznice pomiedzy 0410 a elite musialem te sama sciezke przełaczac pomiedzy dwoma odtwarzaczami grajacymi to samo na roznych wejsciach a i tak nie byłem pewien koncowo - niuanse ktore w pamieci nie zostają, kiedy za chwile słyszymuy to samo ale inaczej - to skupianie sie na niuansach powtarzanych raz za razem az wykryjesz

na całej sciezce nie ma mowy - nie spotkałem takiego zawodnika ktory dałby rade bez sluchawek za dobre 599.99

jest raczej wrazenie barwa i detal ktory szybko ucieka z pamieci krotkotrwałej i kiedy leci kolejny raz juz nie pamietasz jak było tam bo muzyka zawlaszcza umysl na nowo i inie wiesz jak było przed chwilą

potem dopiero tamtej sie uczysz

inna sprawa ze tamte sa wszystkie takie same ale mozna te sprawe inaczej wybrac rozne karty nie studyjne inaczej bedzie na audiophile192 nedza (wieksza od sb0410 sterowniki modowane ) a inaczej na audio-gd :) bez problemu

ich cena zalezy od funkcjonalnosci o wiele bardziej niz od roznic w odsluchu mia nie kosztuje taniej od lynxa bo jest slabsza tak wyraznie tylko nie ma funkcjonalnosci choc i tak tamten test miał przedzialy cenowe prawda

ale z czym walczysz z nagrywaniem czy z odsluchem - bo przeciez to rozne sprawy

wejscie emu 1212m wewnetrzna wystarczy - nie roznia sie, ale to i tak tylko pogorszy to co mozesz bezposrednio z usb z laney - sprawa jest o tyle trudna ze nie moze byc zle - co to jest zle / cicho? szumi ? samej jakosci poprawic juz nie mozna

chyba ze to laney ma cos nie tak z przekazywaniem po usb bo teoretycznie to juz najlepszy niekonwertowany kolejny raz sygnał

moze trzeba powalczyc ze sterownikami?

bo jesli ma spaprane usb to rzeczywiscie trzeba by wyłaczyc usb i isc przez konwertery no i tu 1212 ale bym do bólu walczył ze sterownikami chyba ze wiesz ze jest zle firmowo i wszyscy z tym interfejsem tak maja

a zobacz sterownik usb jeszcze- mialem taki temat niedawno zajrzyj tam i sprobuj ale to dla 7

usun wszystkie poprzednie laney i na czystym usb zainstaluj od nowa laney

.

sory

dobrze gadasz bo jedziemy gitara lampa i teraz omijamy przetworniki laney zakładamy ze jest kiepsko...

(tylko ze to jest powazne urzadzenie ale ok zakładamy ze olali konewrtery bo budowali analoga a reszta to dodatek)

.... i wychodzimy dalej analogiem do .... moze byc e-mu 1212m pcie

a jesli bolą sterowniki emu to esi julie ciagle wspiera

te ktore sa obecnie na allegro to drogo chyba ze ta 1616 ale nic zmienia do1212m (a moze gorzej bo to ta bez m)

1212m pciex bywaja miedzy 300 -400zł pci miedzy 250-300zł julia <300zł julia xte ok400zł

mozesz sporobowac zawalczyc taniej z emu 0404 pci 120-150 zl sterowniki pod 7 sa te same co dla wersji pciex

zobaczysz lepsza to sprzedasz - bo tak trafic na to co sie akurat chce nie zawsze mozna, choc czasem lezą

albo chwilowo nagraj pod samą integrą na płycie i zobacz co wyjdzie

ale znowu problem przez co odsłuchasz by ocenic nagranie no bo chyba nie przez scarlett :)

albo wszystko bedzie zalezłało od jakosci integry

chyba musisz na poczatek pojsc po to co jest i jest wystarczajace 0404pci albo zagadaj tego goscia co sprzedaje pciex aby opuscił zdeko cene

wowczas bedziesz mogł ocenic jakosc nagrania bo tak to kolko sie wiecznie zapetla

a moze jestes z trojmiasta?

albo czekac az cos sie pojawi

jakby co to moge dać znać bo ja na allegro zaglądam czesto i czesciej niz czesto podaj meila na pw to jak cos sie pojawi moge dryndnąc

No więc po kolei, co do windy na siódemkę mogę przeskoczyć nie ma problemu, ale z tego co czytałem są tylko stery do e-mu wersja beta pod Win7 bez gwarancji poprawnego działania.

Co do Laneya brak sterowników pod windę, bynajmniej nie pamiętam by była jakaś płyta, więc trzeba instalować asio4all, co powoduje zaś crashe w windzie. tak jak napisałeś to raczej dodatek więc trzeba coś lepszejszego kupić. Zresztą dźwięk wali cyfrą jak z focusrite-a.

Co do wejść mam wszystkie PCI, PCIe więc dla mnie sprawa obojętna jaka będzie karta.

Julia wypuściła nowy model daje link:http://allegro.pl/esi-maya-44-xte-karta-dzwiekowa-pci-i6105376937.html

Czy coś wiesz o tej karcie?? jest lepsza od starszych modeli?

Odsłuch jest dla mnie równie ważny jak nagrywanie, żeby nagrać ścieżkę gitary ustawiam najpierw brzmienie i na podstawie odsłuchu zaczynam nagrywać, choć może źle to robię. Ale tez często gram z kawałakmi z youtube czy playera.

E-mu obecnie jest 1616 na allegro za 550 karta, panel zew oraz 0404. W sumie nie wiem jaka jest różnica w tych kartach z literka m co podkreślasz, więc muszę doczytać.

Ale ogólnie lepiej szukać e-mu niz RME 9632 bo cena chyba będzie podobna

A co myslisz o tym ?http://allegro.pl/e-mu-tracker-pre-creative-em8730-okablowanie-i6363002288.html

maya odpada nędza nawet nie mysl poziom "audiphilów 2496 196 i tych 1010lt nic tam nie ma naprawde nic nadzwyczajnego - poza mitami wyroslymi z bardzo dawnych czasach

julia "100x" lepiej (mowimy o nagrywaniu) jesli esi to tylko julia to ich sztandar reszta sie "nie liczy"

dzis moze i nie ma sterów ale były- creative zamkneło - były wiec sa nadal , ja mam :) wielu ma

1616 jest za droga da Ci to samo co 1212m - rob jak uwazasz - masz kase kupuj (m jest wazne)

0404 to nic kosztuje

do 1212m pciex sa tylko trzymane stery na serwerach firmowych bo to ostatki jakie wyszly i z resztek przyzwoitosci ktorej nie ma ta firma jeszcze udostepniają

lepiej lepiej cena rme jest wciaz zawyzona az tak boska nie jest - moze inny model - cena rme trzyma sie marką nie parametrami

1212m pci zawsze bedzie tansza niz rme a paramtrycznie jest Ci bardziej pożadaną - chodzi o jedno dobre wejscie

jest roznica bez m sa starsze i na innych kosciach- ogolnie bez m sie nie zajmuj raczej

w koncu szukasz szczytów by wydobyc wszystko co sie da z tej lampy a nie tyle o ile

masz na moje jeden wybór 1212m pciex najlepiej

zaczac mozna od 0404 bo jest czestszym gosciem ale pozniej zmienic, chyba ze zadowoli zła nie jest szczegolnie w cenie calkiem dobry specjalizowny uklad pcm1804 to nie jest mało za te smieszne pieniadze za jakie chodzi

i bardzo dobrze detalicznie odtwarza - mnie przekonuje wciaz bardziej niz 1212 coz poradzic ze niby słabsza skoro jej detalika jest bajeczna a moze poprostu zgrywa sie ze starym sonym es bardziej niz grubsza siostra :) a gdziez nie szukałem jej nastepcy az w ibasso co juz w ogole jest smieszne samo w sobie : ach dziwne rzeczy

nie mysle, nie znam to było jakies "specjalizowane" urzadzenie poziomu 0202 raczej sie nie interesowałem nim, nie wiem - poczytaj, za te pieniadze tyle ze znowu sterowniki z tymi niepopularnymi mozna umoczyc na sterownikach łatwo

0204 mozna tez

ale zawsze lepiej nagrywac bezposrednio nie przez usb - masz mozliwosc korzystaj z magistrali pci/e w kompie , usb to dodatkowe problemy

.

No to 1212m jest za 400 stówki na PCI

Ukryta Zawartość

A RME 9632 500zł więc cena podobna a wsparcie sterów lepsze. Ale twierdzisz że E-mu będzie lepsze

Czytam o sterownikach pod win 7 i wynika że różnie to bywa z e-mu, ludzie piszą o blue screenach i różnych problemach.

Komputera używam nie tylko do nagrywania muzyki ale też do gier.

A co do tych kart 1212m i 1616m, to nie lepiej 1616m z panelem zew.? widzę jakieś pokrętła chyba głosności przy wejściach mic/inst i jakies diody wysterowania, czy to samo jest na 1212m?

Ukryta Zawartość

nie twierdze -ma lepsze parametry

czy to naprawde znaczy lepiej - nie mam takiej pewnosci ale ja bym bral parametry

parametruy wejscia to wazne wazniejsze niz marka w koncu rme ma wiele corek by ja polepszac i ubogacac - 1212 to skonczony produkt

ale ty nie zamierzasz "miksowac tym i sim" ale nagrywac

z tego co ja wiem to producerzy wykorzystujacy ja w dsp mieli blue i to dawno jako nagrywacz /odsluch raczej problemow nie sprawia

mi nigdy jakos a wracalem kilka razy - tyle ze ja sie nie bawie w sekwencerach itp

owszem karte trzeba poznac a raczej poznac program ja obsługujacy - no coz jesli ktos nie właczy patch mixa to beda same problemy - trzeba go właczyc i konfigurowac

jutuba odtwarza na innym przelaczniku niz foobar takie cyrki - wlaczasz tuybe a tam cisza

no i trzeba sie pofatygowac do mixa i kliknąc swoje

to nie jest sprzet "plug &play" i smiga wszystko samo za to potrafi sie odwdzieczyc o wiele bardzie niz te "p&p"

nie masz wyboru :)

albo to albo julia - o juli nikt ci złego słowa nie powie - prosta jak drut

rme za 500 z kablami? nie wiem nparawde nie wiem - rzuc monetą ;)

kup cos tanszego niech to rme zejsdzie do 388 plus paczka:)

zreszta nie jest łatwo ze sterami do rme - pamietam ze musialem aktualizowac firmware wczesniej pod xp bo miala innea wersje niz przyjmujaca ster i chyba tez sie koncza na 7

nie kupuj pokreteł nic nie dają- kupuj karte z wejsciem za małe pieniadze pokretła sie rozwala i tyle po nich zostanie ;)

1212m nie ma zewnetrznego panelu to dwie karty do budki jedna w slot druga luzem do sledzia

1212m pci - dwie karty, jedna w pci

1212m pcie - dwie karty, jedna w pcie (nie jestem pewien czy ta nie jest na lepszych bebechach)

a i jesli by to do wersji pci nie bierz sterów od pci ale od pciex - obie aplikacje trzeba zainstalowac z paczki

kable 100zł, choć ostatnio rme wisiała za 300zł, a człowiek się zastanawiał.

Są okazje tylko trzeba śledzić.

Tutaj kolo używa emu1212m i z tego co pisze nie nagrywał wiosła z mikrofonu a brzmienie nawet fajne, obok wzmaka ma jeszcze to białe cacko.

teraz goście nagrywają fajne rzeczy w domach, tutaj już niestety paka, mikrofon i interfejs presonus

no i tak jak u niestety powinno byc u Ciebie bo czemu nie i niestety? :)

masz to samo - ino nie masz jak zapakowac do postaci cyfrowej

tak zapakowac mozesz nawet na 0404 , 1212 zapakuje lepiej niz presonus

lepiej od 1212 moze zapakowac juz tylko tascam 7000 ;) ale bez przesadyzmu az tyle nie trzeba

przeciez masz juz najlepszy mozliwy preamp - dla Ciebie nie ma "niestety" niestety to jest dla tych kiórzy nie maja tego co Ty masz

nie narzekaj ;) wielu by sie pozabiało za Twoj preamp :)

ps

obaj wymiatają :)

Dobra rozjaśniłeś mi kwestie kart, więc rozglądam się za julią lub emu 1212m (1212m nawet jest na allegro PCI za 400zł

Ukryta Zawartość

dobra cena czy targować?). Zaś esi julia jest za mniej niż 250 zyla na olx-ie

Nie chcę kompromisów bo pewnie znając siebie będę chciał później dokupić coś w stylu Two Notes.

A powiedz mi Esi juli jest bardziej p&p niż 1212m

Co do focusrite-a oddaje do sklepu bo nie minęło jeszcze 14 dni od otrzymania interfejsu więc 450 wróci na konto.

Ukryta Zawartość

ale ładnie spakuj bo oddac mozna nieuzywana - to nie jest tak ze oddac mozesz jak podziałasz - zalezy od sklepu ala ogolnie prawo nie gwarantuje ci przyjacia zwrotu towary uzywanego - zadbaj by wygladało tak jak przyszło

obsługa julii jest bardziiej intuicyjna

ale to wszystko kwestia "powalcznia" - poamietaj ze julia nie jest tak doskonała jako odtwarzacz a to tez wazne

w emu masz dwie sprawy załatwione - julia jest w nagrywanu na poziomie 0404 plus ale z koleji w odtwarzaniu 0404 minus (choc to wszystko sprawa 'umowna" )

1212m to jednak pewnien standard nie ktorym poprostu, nie wiem jak to powiedziec, no "nie ma bata" ;)

lampa /1212 /ciepły wzmacniacz /kolumny - moze byc za misiowo

lampa /1212/ wzmacniacze kolumny neutralne chłodne studyjne - "miodzio"

lampa//0404 ciieple wzmaki kolumny - mozesz usłyszec lepiej niz na 1212 choc samo nagranie nie bedzie tak dopelnione jakbys nagrał przez 1212 ale odsłuch i polaczenia mogą rozjasnic wysostrzyc "misiowosc"

i tak wiecznie

wszystkie sa "p&p" to sprawa umowna uzylem tego symbolu jako łatowosc konfiguracji prostota wymagana do działania

ps

calkiem dobre dsp live masz w emu skoro kreci cie notes - powalcz o emu - masz tam gratis sparwy o ktore chodzi moze nie az tak dobrane ale sa gratis i naprawde przyzwoite

moge ci wyslac emu 0404 na probe ale przesyłki wyjda tyle ile bys dał na allegro i sprzedal - zapłacisz za przesylki 30 zł

a na alle kupisz za widze za 120 +paczka bardzo dobra cena (a nie juz nie widze ) i za tyle co zapłacisz sprzedasz albo i nie sprzedasz a zostawisz - u mnie lezy jako zelazny zapas

za 400 za drogo- nie to zeby nie dawało ale nie wspieram takich cen - 400 to za pciex

wiem ze są/ bywaja za 300

choc kto tam wie czy za drogo - dzis nie bardzo maja konkurencje a inflacja sie posuwa , ciezko powiedziec ze za drogo bo gdyby były w sklepie było by spokojnie 2 razy drozej ....ale bywaja taniej

.

bo pamietamy tez ze idealne urzadzenie nagrywajaco-odtwarzajace nie istnieje ;) (z pominieciem jakosci preampów, sam czysty interjes A-D/ D-A)

gdybym mial takie opisac w jakiejs przyzowitej cenie to było by cos jak pudelko z samodzielnym zasilaniem w ktorym w srodku jako wejscie była by na jednej plytce 1212m

a na drugiej jako wyjscie ibasso dx90

wszystko pod samodzinymi zasilaniaczami liniowymi

(jak dla mnie na te chwile)

ale tego nie ma :)

musimy sobie jakos poradzic innym srodkiem -gdzies go znalezc :)

wciaz pamietaj ze 1212 nie odtworzy wszystkiego co nagrales tak jak tylko mozna to odtworzyc - zeby odsłuchac wszystko, wszystko, musiz miec wiecej niz 1212

jednym słowem odsłuch tego co nagrales mozna nadal podniesc wyzej - jedna karta nie zapewnia wszystkiego na maksymalnym poziomie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.