Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra A8850 dobór gramofonu

Przemo323

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Ostatnimi czasy udało mi się trochę zarobić i chciałbym spełnić swoje marzenie o przesłuchaniu pewnych płyt winylowych. W tym celu chciałbym prosić o Waszą pomoc w doborze odpowiedniego gramofonu. Jak napisałem w temacie jestem posiadaczem wzmacniacza Onkyo Integra A8850, który posiada gniazdo phono, więc nie muszę już martwić się preampem. Pełny opis parametrów tego gniazda znajduje się na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Cena jaką chciałbym wydać za ów gramofon to jakieś 600-800zł. Z racji tego że jestem zielony w tym temacie to raczej chciałbym kupić półautomatyczny/ automatyczny gramofon, żebym mógł w miarę łatwo go "ogarnąć". Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Polecam używany Pro-Ject. Jedynym problemem jest zmiena prędkości (trzeba podnieść talerz), ale zakładam, że nie będziesz za często wrzucał singli. Postaw go tylko na jakimś grubszym klocku, bo czuły jest na wibracje.

U mnie ten wzmacniacz chodził z Pro-Ject Debut II, ale będzie działał z każdym. Jeśli chodzi o jakieś preferencje brzmieniowe, to myślę, że na tym poziomie najważniejsze są kolumny. Pamiętaj też o tym, że igły się zużywają. Biorąc używany będziesz musiał wkrótce wymienić wkładkę, lub igłę.

Jeśli chodzi o kolumny to posiadam Tannoye M1, szału nie ma ale i tak póki co nie mam po co zmieniać na coś lepszego bo mieszkam w akademiku. Najważniejsze, że już masz sprawdzone to, że te gramofony współgrają z wzmacniaczem i jeśli nie uda mi się jeszcze nic lepszego znaleźć to właśnie kupię sobie któryś z modeli Pro-Jecta. Dzięki za pomoc.

gramofony współgrają z wzmacniaczem

Technicznie rzecz biorąc. Wzmacniacz umożliwia zastosowanie wkładek MM i MC. To oznacza, że wszystko będzie "chodzić". Jeśli chodzi o brzmienie... mi grało, jak będzie grało u Ciebie nie wiem. M1 nie są takie złe, na pewno mają dobry stosunek jakości do ceny. Powiem tak - dzięki Onkyo 8850 i PJ Debutowi poszedłem dalej i teraz gra DIY Pass, Hegel i VPI Scout.

Także ostrożnie... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.