Skocz do zawartości
IGNORED

Zródlo DAC - laptop/android box/raspberry ?

navygator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastawiam się nad zakupem DAC'a - i właśnie tu zaczyna się problem :) Co będzie lepszy rozwiązaniem jako źródło do DAC (o ile ma to jakiekolwiek znaczenie ?):

1. Laptop z Windows 10 z wyjściem USB

2. Android Box z Lollipop z wyjściem optycznym

3. Może Raspberry pi 2/3 z Windows ?

Od tego zależy czy kupię DAC USB czy OPITCAL... (kwestią wyboru odpowiedniego DAC na razie chciałbym pominąć, na pewno nie chcę dopłącać za dodatkowe wejścia w DAC'u - więc albo usb albo spdif).

skoro ekonomia decyduje (co jest zdrowe) to zdajesz sobie oczywiscie sprawe ze wkładjajac w "nowe zródło" odejmujesz z daca

przy okreslonej ilosci srodków na całosc, a to niekoniecznie jest zdrowe

moze byc warto dołozyc do daca i zostac z tym co sie ma

bo to napewno nie wyglada tak ze

"idea raspberry" z ....500zł

zagra lepiej niz

idea starego blaszaka z.... 1500zł

....lecz wygląda jak widac to "w cenie" nie w idei

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Zastanów się wpierw co będzie Ci wygodniej. Ja wolę HTPC z Openelec. Po pierwsze, ma i to i to czyli USB i SPDIF jakby mi się zachciało zmieniać DAC-a na inny. Do tego Stoi sobie dyskretnie w salonie obok sprzętu audio. Nie wyobrazam sobie by tam stał laptop rozpie---y z kablami. Android box, hmm?! miałem 3 rózne modele i jakoś nie przemawiało to do mnie, często muliło i zawieszało się. RP3 z windows? Nie, nie ,nie...dlaczego windows? jak juz to openelec, no ale skazany jestes tylko na DAC z usb.

Najtaniej wyjdzie Daphile, do samej muzyki najlepsze rozwiązanie. Ja jednak bym kupił np. takiego nettopa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i postawił openelec. Możliwości nieporównywalne. Muzyka, Spotifi, Tidal, radia internetowe, filmy i seriale za darmo. dosłownie wszystko, całe centrum multimedialne. Do szczęścia tylko brakuje wsparcia DSD.

Kilku uzytkownikom forum stawiałem openelec na takich mini PC i do dzisiaj zadowoleni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

mnie tam do szczescia brakuje braku spotifów tidala radia seriali dsd....

dokąd ten swiat zmierza czyzby do uniwersalizmu nazywajac to szczesciem ? o fee ;)

nie ma tidala to juz brak szczescia ...heh

calkiem nie ta droga

nie skupia na wybitnej płycie skupia na haosie, byle wiecej - niedługo masa ludzi nie bedzie w stanie skupic sie na słuchaniu dłuzej niz minute bo juz trzeba przełaczyc program - wieczny pilot w reku i krecenie gałką

nie ma kultu wsłuchania , jest kult szukania

czy naprawde to wszystko jest potrzebne?

czy zestaw ma słuzyc jako zastepstwo radia/tv czy byc czyms niczym gramofon przy ktorym sie siada z zamysłem wyciagajac wybraną płyte zatapiajac sie w niej - bez zadnego krecenia bez wyboru bez poszukiwan bez haosu w głowie nastawionego na szukanie

ps

mam "jedną płyte" i wystarcza az nadto :)

kiedys tak powszechanie uzywana funkcja repeat dzis nie ma prawie zastosowania, ludzie nie sa w stanie wysłuchac piosenki do konca bo juz ich nudzi - kto słucha ulubionego kawałka 5 razy pod rząd? :)

skracajac wszystko

- mozliwoisci nieprownywalne to nie wielki wybór kanałów

to odpwiednio muzykalny sprzet

o wielkich mozliwosciach bym raczej mowił w kontekscie podobnych temu wątków

Ukryta Zawartość

w wersji budzetowej cos słabszego rowniez lecz ...

nie w kontekscie ile ma do wyboru programow- to nic znaczy tak naprawde, sprzet moze nie miec ani tidali ani spotifów ani... a miec wielokrotnie wieksze mozliwosci - licza sie mozliwosci muzyczne nie mozliwosci funkcjonalne , mozliwosci funkcjonalne to tylko moda i to pusta moda, nic wnosząca

nie obrazajac wielbicieli funkcjonalnosci - nazywanie tego mozliwosciami jest obarazą dla sprzetu majacego mozliwosci

funkcjonalnosc nie moze byc stawiana jako wielkie mozliwosci - mozna miec wielką fukcjonalnosc i zero mozliwosci

.

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.