Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do Kef T 301

tommyp84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich forumowiczów,

tak jak w temacie poszukuję amplitunera do mojego zestawu kina. Fronty i centralny to Kef T 301, sub Rel T5i, surround Cambridge Audio minix 12. Obecny amp to DENON AVR-X1200W. Seria T 300 urzekła mnie swoim brzmieniem jak na takie gabaryty. Nie jestem fanem małych rozwiązań ale obecne mieszkanie z 23m2 salonem i aneksem kuchennym nie pozwala na większy sprzęt. Tak jak wspomniałem sprzet grał bardzo fajnie w sklepie, nie pamietam dokładnie na jakim amplitunerze dokonywałem odsłuchu. Po podłączeniu mojego zestawu i kalibracji czulem niedosyt. Brakowało mi górnego pasma i ''czystości dźwieku'' wymieniłem wiec okablowanie na monkey cable concept silverback. Zanotowałem poprawę lecz szału nie było. Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem,lecz po przeczytaniu kilku forów wnioskuję, że to wina amplitunera.

Zastanawiam się nad wymiana, celuje w modele:

1. Anthem MRX-310 ewentulanie Anthem MRX-510

2. YAMAHA RX A1050

3. Cambridge audio azur 751r

4. Onkyo rz 800

Napomknę, że 80% to kino i koncerty 20 % muzyka. Lubie też jak poranne programy telewizyjne fajnie brzmią :)

Zorientowanych w temacie prosiłbym o informację.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/128795-amplituner-do-kef-t-301/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę wykorzystanie systemu oraz konfigurację głośników, moim zdaniem zdecydowanie najlepszą opcją będzie amplituner Onkyo TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html). Urządzenie powinno w pełni usatysfakcjonować pod względem brzmieniowym, dodatkowo jest praktycznie w pełni wyposażone.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1. Anthem MRX-310 ewentulanie Anthem MRX-510

2. YAMAHA RX A1050

3. Cambridge audio azur 751r

4. Onkyo rz 800

Pozdrawiam

Anthema bym wyrzucił z listy, bo dźwięk również może się okazać zbyt ciemny i podbarwiony, to co prawda zupełnie inna klasa brzmienia niż Twój obecny Denon, jednak po Twoim opisie wnoszę, iż nie tego oczekujesz.

Cambridge gra rewelacyjnie pod względem dynamiki oraz czytelności - wszelkie dialogi będą z nim brzmiały najlepiej spośród tego zestawienia, i skoro przy filmach będziesz uzupełniał go subwooferem, to zdecydowanie warto się nim zainteresować (brzmienie nie jest dociążone, mimo ogromnej mocy, ale przy filmach z subwooferem ten minus po prostu znika i zostają powyższe plusy).

Yamaha nie boi się pokazać wysokich tonów, gra je gładko i dźwięcznie, do tego potrafi pokazać bardzo pozytywny i dynamiczny bas, więc i muzyka stereo na niej dobrze zagra. Czytelność dialogów nie tak szokująco genialna jak w Cambridge'u, za to naturalniejsza barwa dźwięku, i - mimo wszystko - to bardzo dobre i szczegółowe brzmienie.

Onkyo wg mnie nadaje się raczej do krzykliwych kolumn, by je przytemperować, i choć gra znacznie inaczej od Denona, bardziej naturalnie, to jednak - ponownie - myślę, że nie takiej zmiany oczekujesz.

Podsumowując - na podium wg Twoich preferencji zostawiłbym Yamahę i Cambridge, przy czym Cambridge gra dość specyficznie, i koniecznie trzeba go osobiście posłuchać ze swoimi kolumnami, żeby się nie okazało, że to granie nie w Twoim guście. Yamahę do filmów to nawet mógłbym brać w ciemno - mimo iż to znacznie różne granie od Denona, żywiołowe, dynamiczne. Choć pojawiały się na forum osoby szukające cieplutkiego i milutkiego brzmienia do filmów, więc jak widać - wszystko kwestią gustu, starałem się po prostu trafić w Twój. :)

Anthema bym wyrzucił z listy, bo dźwięk również może się okazać zbyt ciemny i podbarwiony, to co prawda zupełnie inna klasa brzmienia niż Twój obecny Denon, jednak po Twoim opisie wnoszę, iż nie tego oczekujesz.

Cambridge gra rewelacyjnie pod względem dynamiki oraz czytelności - wszelkie dialogi będą z nim brzmiały najlepiej spośród tego zestawienia, i skoro przy filmach będziesz uzupełniał go subwooferem, to zdecydowanie warto się nim zainteresować (brzmienie nie jest dociążone, mimo ogromnej mocy, ale przy filmach z subwooferem ten minus po prostu znika i zostają powyższe plusy).

Yamaha nie boi się pokazać wysokich tonów, gra je gładko i dźwięcznie, do tego potrafi pokazać bardzo pozytywny i dynamiczny bas, więc i muzyka stereo na niej dobrze zagra. Czytelność dialogów nie tak szokująco genialna jak w Cambridge'u, za to naturalniejsza barwa dźwięku, i - mimo wszystko - to bardzo dobre i szczegółowe brzmienie.

Onkyo wg mnie nadaje się raczej do krzykliwych kolumn, by je przytemperować, i choć gra znacznie inaczej od Denona, bardziej naturalnie, to jednak - ponownie - myślę, że nie takiej zmiany oczekujesz.

Podsumowując - na podium wg Twoich preferencji zostawiłbym Yamahę i Cambridge, przy czym Cambridge gra dość specyficznie, i koniecznie trzeba go osobiście posłuchać ze swoimi kolumnami, żeby się nie okazało, że to granie nie w Twoim guście. Yamahę do filmów to nawet mógłbym brać w ciemno - mimo iż to znacznie różne granie od Denona, żywiołowe, dynamiczne. Choć pojawiały się na forum osoby szukające cieplutkiego i milutkiego brzmienia do filmów, więc jak widać - wszystko kwestią gustu, starałem się po prostu trafić w Twój. :)

Dzieki Miś i Q21 za sugestie.

wybiorę sie raczej z głośnikami na odsłuchy jak tylko wróce do kraju. Wezme pod uwage rz 800, RX A1050 oraz CA, aczkolwiek widze ze coraz ciężej z dostepnością azur'a 751r. Tak jak wspomniałem szuam klarowności i czystości w brzmieniu, lubie też szczegółowość. Nie ograniczam się oczywiście do tych modeli, zamierzam wydac max 5000 zl. Za dodatkowe sugestie będę zobowiązany

Słuchałem Arcama 550 - w muzyce przez RCA nieco lepszy od Onkyo RZ900, natomiast przez port HDMI gorszy! Z bardziej plastikowymi naleciałościami, z farfoclami elektronicznymi. Np w Marantzu plastik w brzmieniu wygładza je, a tutaj mimo iż plastikowo, to i tak nie było gładko - po prostu niedopracowane brzmienie.

Rotela nie słuchałem.

Jeśli podkreślasz poszukiwanie czystości i klarowności w dźwięku - to stawiałbym właśnie na Yamahę - bo jako jedyna nie daje poczucia sztucznego podbarwiania dźwięku. Wysokie tony jako jedyne wśród wymienionej tu konkurencji mogę określić jako wysokiej klasy - czyste, i gładkie, natomiast wszyscy konkurenci albo je tłumią, by nie było słychać jak słabej są jakości (bądź by pasowały do krzykliwych kolumn), albo właśnie podbarwiają/zmiękczają, oczywiście w różnym stopniu i w różny sposób.

Słuchałem Arcama 550 - w muzyce przez RCA nieco lepszy od Onkyo RZ900, natomiast przez port HDMI gorszy! Z bardziej plastikowymi naleciałościami, z farfoclami elektronicznymi. Np w Marantzu plastik w brzmieniu wygładza je, a tutaj mimo iż plastikowo, to i tak nie było gładko - po prostu niedopracowane brzmienie.

Rotela nie słuchałem.

Jeśli podkreślasz poszukiwanie czystości i klarowności w dźwięku - to stawiałbym właśnie na Yamahę - bo jako jedyna nie daje poczucia sztucznego podbarwiania dźwięku. Wysokie tony jako jedyne wśród wymienionej tu konkurencji mogę określić jako wysokiej klasy - czyste, i gładkie, natomiast wszyscy konkurenci albo je tłumią, by nie było słychać jak słabej są jakości (bądź by pasowały do krzykliwych kolumn), albo właśnie podbarwiają/zmiękczają, oczywiście w różnym stopniu i w różny sposób.

Dzięki Miś za odpowiedź, jak tylko wrócę zabieram głośniki i jade na odsłuch. Wrzucę informację jakie beda moje odczucia. Pytanie czy jest sens dopłacać do modelu RX A1060, miałeś okazję posłuchać tych dwóch modeli ?

Korzystając z okazji zapytam sie jeszcze o kable zasilające, czy jest sens wymiany kabla standardowego na kabel wyżej klasy oraz gniazda zasilania w amplitunerze?

Nie słuchałem 1060, ale regułą jest, iż - o ile chciałbyś dopłacać - to lepiej do wyższego modelu starszej serii, niż po prostu do nowszego, chyba że zależy Ci na jakiejś funkcji dodanej w nowszym amplitunerze.

Jeśli chodzi o okablowanie - na pewno warto dobrać odpowiedniej klasy kable do kolumn, natomiast nie testowałem zasilających w przypadku amplitunerów, więc tutaj nie pomogę. Na pewno warto ewentualne dodatkowe fundusze przeznaczyć na lepszy amplituner, bo tutaj różnice są znaczne już ze standardowymi kablami.

Nie słuchałem 1060, ale regułą jest, iż - o ile chciałbyś dopłacać - to lepiej do wyższego modelu starszej serii, niż po prostu do nowszego, chyba że zależy Ci na jakiejś funkcji dodanej w nowszym amplitunerze.

Jeśli chodzi o okablowanie - na pewno warto dobrać odpowiedniej klasy kable do kolumn, natomiast nie testowałem zasilających w przypadku amplitunerów, więc tutaj nie pomogę. Na pewno warto ewentualne dodatkowe fundusze przeznaczyć na lepszy amplituner, bo tutaj różnice są znaczne już ze standardowymi kablami.

To ma przede wszystkim grać, wodotryski nie sa mi potrzebne. Jesli chodzi o strasze modele mozesz polecić jakis konkretny ?

Z obecnej generacji 1050/2050, CA 751 - z zastrzeżeniami jak wcześniej opisałem. Mając neutralne i dobrej klasy kolumny, Yamaha wypadnie bardzo dobrze, natomiast inne amplitunery (Marantz, Denon, Onkyo w serii RZ, Anthem) wydają mi się właśnie jedynie maskować niedociągnięcia krzykliwych kolumn i tutaj są ich plusy.

Z obecnej generacji 1050/2050, CA 751 - z zastrzeżeniami jak wcześniej opisałem. Mając neutralne i dobrej klasy kolumny, Yamaha wypadnie bardzo dobrze, natomiast inne amplitunery (Marantz, Denon, Onkyo w serii RZ, Anthem) wydają mi się właśnie jedynie maskować niedociągnięcia krzykliwych kolumn i tutaj są ich plusy.

Miś, dziękuje za wszystkie sugestie. Jeśli znajd w swojej okolicy CA do odsłuchu wezmę go pod uwagę. Bazując na Twojej opinii i opiniach innych użytkowników na innych forach skłaniam sie ku A RX1050.

Jak tylko wrócę do kraju i bede odsłuchach podzielę sie wrażeniami.

Pozdrawiam

• 5 tygodni później...

Witam po dłuższej chwili,

zawitała na szafce rtv rx a1050. Tak jak mis1185 opisywał szczegółowy czysty dźwięk, w pełni mnie satysfakcjonujący, spełniający moje oczekiwania.Nie kwapiłem się żeby odsłuchiwać modele konkurencji.

Brakuje nie co wiecej basu, czy ktoś z forumowiczów mógłby podpowiedzieć jak skonfigurować Rel-a T5i z Yamahą rx a 1050?

Zaznaczę że kalibrację zrobiłem tak jak w instrukcji, odcięcie przy kalibracji ustawione na maxa, level na 50%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.