Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 104 + Sansui AU-3900

lucyferium

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Na wstępie zaznaczę, że nie jestem obeznany w systemach audio, a jeszcze do niedawna kino domowe wydawało mi się najlepszym domowym audio więc prosze o wyrozumiałość.

Mieszkam w Danii i przypadkiem wszedłem w posiadanie kolumn Dali 104 ( jakby nie zarysowania od spodu od przesuwania to powiedziałbym, że są nowe,wszystkie przetworniki działają, a zawieszenie zachowane w stanie kolekcjonerskim), oraz wzmacniacza Sansui AU-3900 również pomimo 40 lat wygląda jakby ten czas przelezal w kartonie, przesmarowalem tylko kontaktem wszystkie potencjometry bo trzeszczaly.

Mam kilka pytań ponieważ chciałbym pójść trochę dalej z rozbudowa domowego stereo tak więc chciałbym kilka rad odnośnie zestawu.

-Słucham muzyki głównie elektronicznej.

-Źródło to laptop niestety podpięty Rca-minijack

-Salon w kwadracie 20m2 połączony z kuchnią 9m2.Salon od kuchni jest odgrodzony murkiem z wyspa.

-Jadą do mnie kolce i przewody glosnikowe

1. Podstawowe pytanie. Czy ten zestaw ze sobą zagra dobrze lub chociaż przyzwoicie? Co jest najslabszym punktem tego zestawu? Rozbudowywać go dalej czy sprzedać całość i kupić coś innego?

2. Chcę kupić DAC lub wzmacniacz z DAC, radia nie słucham więc amplituner odpada.

Prosze o rady abym nie błądził po omacku zbyt długo, jeśli o czyms zapomnialem dajcie znać...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/128871-dali-104-sansui-au-3900/

Będziesz stawiał kolumny na dywanie? Jeśli nie, po co kolce??? Na podłodze z płyt, czy paneli zdecydowanie lepiej będzie, jak kolumny postawisz na "podklejkach"z korka lub gumy.

Czy zestaw zagra dobrze? Ważne, by brzmienie Tobie się podobało. Dali 104 to dość dobre kolumny, nawet jak kluchowaty Sansuj swoje dołoży (większość dawnych wzmacniaczy tak grała), pozostanie trochę "pazura".

Pusałeś, że wzmacniacz ma 40 lat- to sporo, należy się więc liczyć z naturalnym zużyciem i jego remontem.

Kolumny stoją na panelach,bas jest dudniacy więc myślałem, że jeśli odizoluje kolumny od podłoża to się poprawi.

Jaki wzmacniacz z DAC w okolicach 2000 PLN dobrze zagra z tymi kolumnami? Może być uzywka. Chcę podłączyć do niego Tv oraz laptop.

Kolumny stoją na panelach,bas jest dudniacy więc myślałem, że jeśli odizoluje kolumny od podłoża to się poprawi.

Jaki wzmacniacz z DAC w okolicach 2000 PLN dobrze zagra z tymi kolumnami? Może być uzywka. Chcę podłączyć do niego Tv oraz laptop.

Czym odizolujesz- kolcami??? Przecież kolce nie izolują, są zbyt sztywne. Korek, guma, itp materiały izolują, kolce zapewniają wyłącznie stabilność.

Chcesz jeszcze lepiej? Kup płyty z kamienia, min. 40mm grubości, pod płyty daj kotek (tylko podlepki na rogach), pomiędzy płyty a kolumny blutack lub podobny środek mocujący i będzie super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.