Skocz do zawartości
IGNORED

JCAT USB Card FEMTO & JCAT USB Isolator

Music_FAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem ale mam nadzieję że ktoś pomoże, ktoś kto ma realną wiedzę a nie domysły lub teorię :)

W moim systemie audio używam PC jako źródła, planuję zakup karty USB, ostatnio w ofercie pojawił się także USB Isolator.

Czy połączenie isolatora i karty wniesie coś do dźwięku czy nie będzie to miało znaczenia a może dźwięk zdegraduje?

Karta USB jest do PC a Isolator do laptopa i łączenie nie ma sensu, czy dają taki sam efekt?

Ma ktoś doświadczenie w tym temacie i mógłby pomóc?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/129311-jcat-usb-card-femto-jcat-usb-isolator/

Jak zwykle wszystko zależy. Efekt bedzie zależał głównie od tego jaki masz dac i jak bardzo zoptymalizowany PC pod audio. (Domene analogowa odkladam na bok na razie.)

DAC:

Czy moduł USB jest zasilany z USB komputera czy wewnętrznie przed DAC?

Czy modul sygnal I2S wewnątrz dac jest izolowany czy nie?

Czy masz jakiś recloking w dacu np pamięć FPGA?

Jak bardzo dobry jest modul USB DAC-u?

Jak bardzo dobre zasilanie jest w DAC-u

...

To są najgłowniejsze rzeczy. Im lepsze będziesz miał to co powyżej, tym lepszy będzie recloking syngalu cyfrowego po stronie dac, tym mniej będzie zależeć od tego co jest po stronie PC.

PC:

Czym masz zasilany PC: zasilanie liniowe czy zwykły zasilacz impulsowy?

Jaki windows i czy jest zoptymalizowany pod audio?

Ja zrobilem juz kilkanascie roznych dackow, zasilacz liniowy do PC, przerobilem karte ppa v2 USB zeby mialo dodtakowo zasilanie 3.3V, wstawilem OCXO do plyty glownej. PC zoptymalizowany pod audio, testowalem MQN (bardzo dobry), Volumio 2.

Nie wiem jakie masz doświadczenie w PC audio, ale na twoim miejscu zacząłbym od spróbowania: Volumio 2 dla PC. MQN Player, albo chociażby podłączenia dac do telefonu z Androidem (w wersji wyższej niż 5.x) i użycia programu USB Audio Player PRO. - trzeba podłączyć przez kable USB OTG.

Zobaczysz wtedy co możesz ze swojego daca jeszcze "wyciągnać".

I tylko powtórzę, że wszsytko zależy :) i twój system będzie grał tak dobrze jak najsłabszy element Twojego całego systemu. Często trudo jest przewidzieć efekty i trzeba po prostu próbować. Generlanie zasada jest taka jak napisałem im lepszy dac (lepszy reclocking) tym mniej zależy od źródła, chociaż źródło wciaż będzie miało wpływ do pewnego stopnia. Sam sie zastanawiałem nad JCAT, bo jestem ciekaw co by to jeszcze dało ... ale chyba powoli się będę przeczucał na ARMy :)

DAC to Audiobyte Black Dragon, doświadczenia w PC audio nie mam ale coś tam czytałem :), zasilacz to Seasonic Fanless, PC bez wiatraków, dysk SSD.

Player to Foobar, system Windows 7, nie planuje zmian. Żaden maniak ze mnie nie jest, zwykły słuchacz więc przy tej konfiguracji pozostanę, zastanawiam się tylko nad tym Isolatorem czy warto go kupić i połączyć z kartą USB.

Dodam tylko że karta USB zasilana firmowym 100W linear power supply, będzie :)

Tak przy okazji co to jest OCXO? :)

Widziałem że jest w ofercie OCXO PCI Express SSD, OCXO SATA SSD, OCXO SATA-CF adapter, cena jest interesująca :) a jak ma się ona do dźwięku?

ARM? Jestem zielony :), nie mam pojęcia co to :)

Ja akurat nie słyszę różnicy w programach, porównywałem kiedyś Jplay, Jriver i Foobara i nie słyszałem aby się czymś różniły poza wyglądem i łatwością obsługi, wg mnie Foobar jest najprostszy i najbardziej przyjazny.

Jak dla mnie wpływ na dźwięk ma sprzęt a nie programy ale co kto słyszy.

Pewnie i tak trzeba będzie kupić i się samemu przekonać jak to jest i co da lepszy rezultat :)

Pozdrawiam

Dzięki TioFrancotirador za konkretną odpowiedź, myślałem że napisze ktoś jeszcze kto się poruszał w tym temacie ale jak to zwykle bywa najlepiej sprawdzić samemu :)

Jak sam przetestuje jak to słychać dam znać, może się komuś przyda.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Dzięki TioFrancotirador za konkretną odpowiedź, myślałem że napisze ktoś jeszcze kto się poruszał w tym temacie ale jak to zwykle bywa najlepiej sprawdzić samemu :)

Jak sam przetestuje jak to słychać dam znać, może się komuś przyda.

Pozdrawiam

I jak? Potestowane? :)

Jeszcze nie :)

Czekam na Mutec MC-3+ Smart Clock USB, ma być dostępny w połowie stycznia. Czekam z niecierpliwością jaki to będzie miało wpływ na dźwięk, na pewno napiszę czy był to dobry wybór.

Izolator USB w połączeniu z kartą USB to ponoć nie jest dobry pomysł, sama karta jak najbardziej ale narazie zdecydowałem się na Muteca, jak będzie słyszalna poprawa to zbieram na kartę :)

Jeszcze nie :)

Czekam na Mutec MC-3+ Smart Clock USB, ma być dostępny w połowie stycznia. Czekam z niecierpliwością jaki to będzie miało wpływ na dźwięk, na pewno napiszę czy był to dobry wybór.

Izolator USB w połączeniu z kartą USB to ponoć nie jest dobry pomysł, sama karta jak najbardziej ale narazie zdecydowałem się na Muteca, jak będzie słyszalna poprawa to zbieram na kartę :)

No to daj znac. Mysle, ze napewno pomoze. Na ile? ... to zalezy.

Efekt koncowy i tak bedzie najbardziej zdeterminowany jak bardzo dobry jest ostatni uklad cyfrowy generujacy I2S po stronie dac chip + dac. Z tego co czytalem w twoim daku jest reclock FPGA i jakis super zegarek. To dosc dobre rozwizanie. Pytanie czy sygnal jest buforowany i czy sa filpflopy ... Mysle, ze reclock w Twoim daku jest na tyle dobry, że jak piszesz: "Ja akurat nie słyszę różnicy w programach". Im lepszy reclock po stronie dack, tym mniejszy wplyw na dzwiek ma PC software i hardware.

Wydajnosc MC-3+ Smart Clock USB tez w jakims stopniu bedzie zdeterminowana jakoscia dostarczanego sygnalu USB z PC. Im gorszy sygnal z USB tym bardziej pracuje port PHY w urządzeniu odbiorczym, im bardziej pracuje PHY tym więcej szumów wprowadza. Ciekawe czy MC-3+ buforuje sygnal (nie sądzę) ale to by bylo cos :)

Generalnie w Twoim przpypadku raczej bym eleminowal problemu u źródła i poszedł w JCAT Femto zsilany LPS-1, bo i tak masz reclock FPGA po stronie dac. Czyli wzialbym sie za eliminacje szumow z kompa.

Z tego co wyczytalem to i tak niektorzy wymieniają SMPS w MC 3+ SMart Clock USB na jakies dobre liniowe PSU. :), żeby ... właśnie oniżyć szumy :)

Co tylko potwierdza, że: "Zasilnie to podstawa!" - i od tego bym zaczął. To też mowie z mojego doświadczenie: zasilanie to podstawa podsawy! :)

Inną rzeczą jest, że AUDIOBYTE - BLACK DRAGON ma trochę archaiczne kostki: AK4396. On są generalnie takie sobie w porownaniu do nowszych ak4490, nie wspominajac o najnowszych ak4497.

No ale liczy się synergia całego systemu.

Powodzenia z eksperymentami. Daj znać!

Inną rzeczą jest, że AUDIOBYTE - BLACK DRAGON ma trochę archaiczne kostki: AK4396. On są generalnie takie sobie w porównaniu do nowszych ak4490, nie wspominając o najnowszych ak4497.

Proszę pamiętać, że siłą DAC'a BLACK DRAGON nie jest kostka D/A AK4396 tylko dodatkowy chip takie jak FPGA. Obrabia on sygnał cyfrowy i dopiero wtedy wędruje do kości przetwarzającej go na sygnał analogowy. Firma AudioByte wspomina też o DSP, ale nie wiem czy jest to fizyczna kość, czy tylko program realizowany w DAC'u przez FPGA. Wiele DAC'ów funkcjonuje w podobny sposób. Np. Exogal Comet, który mimo wykorzystywania starych kości TI PCM 4104 uznawany jest przez wielu za wybitny. Co ciekawe to kości te nie obsługują natywnie DSD, a DAC je odtwarza.

Proszę pamiętać, że siłą DAC'a BLACK DRAGON nie jest kostka D/A AK4396 tylko dodatkowy chip takie jak FPGA. Obrabia on sygnał cyfrowy i dopiero wtedy wędruje do kości przetwarzającej go na sygnał analogowy. Firma AudioByte wspomina też o DSP, ale nie wiem czy jest to fizyczna kość, czy tylko program realizowany w DAC'u przez FPGA. Wiele DAC'ów funkcjonuje w podobny sposób. Np. Exogal Comet, który mimo wykorzystywania starych kości TI PCM 4104 uznawany jest przez wielu za wybitny. Co ciekawe to kości te nie obsługują natywnie DSD, a DAC je odtwarza.

Wszystko sie zgadza. Zazwyczaj w takich implementacjach FPGA robi oversampling, reclocking i filtracje. Dzięki temu sam dac chip ma mniej roboty i dzieki tem generuje mniej szumow. Natomiast caly czas cos musi cyfre przetowrzyc na analog i ak4396 robie to dobrze, ale nie najlepiej. Dodatkowo FPGA ma jitter na poziomie 200ps. Wiec nawet jesli zaprzęgniety zostanie MC-3+ Smart Clock USB z rubinowym zegarem o nawet założmy zerowym jitter to i tak ostateczny efekt zostanie zdominowany przez jakość FPGA.

Co do Exogal Comet to prosta sprawa. Konwersja DSD do PCM dokladnie tak samo jako robi to MC-3+ Smart Clock USB.

Ja zamiast urządzeń poprawiających USB, wolałem kupić streamer Auralic Aries. Koszt najlepszej wersji to około 6tyś, czyli trochę drożej od MC-3+ Smart Clock USB. Gra na pewno lepiej przez USB, niż mój stary laptop Della-:)

Ja zamiast urządzeń poprawiających USB, wolałem kupić streamer Auralic Aries. Koszt najlepszej wersji to około 6tyś, czyli trochę drożej od MC-3+ Smart Clock USB. Gra na pewno lepiej przez USB, niż mój stary laptop Della-:)

Z wielu wzgledow lapki nie sa dobre do streamowania muzy. Mysle, ze Auralic Aries to bardzo dobry wybor, bo to jest dedykowane urzadzenie do steramowania muzy. Ja wybralem audio PC z dwoch powodow: 1) zrobilem sam sobie niskoszumowe liniowe zasilanie DIY oparte na ukladach belleson i salas reflektor d, 2) usability - tidal, youtube, netflix, spotify, flacki, mqn itp wszystko w jednym miejscu. No ale do tego trzeba miec zoptymalizowany windows, albo ubunut zbootwane do ramu - tego na razie uzywam i jest rewelacyjnie.

Czym zasilasz Auralic Aries?

Czy cena 6k za Ariesa Femto jest do osiągnięcia? Na wstępie krzyczą niemal 2k więcej.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Czy cena 6k za Ariesa Femto jest do osiągnięcia? Na wstępie krzyczą niemal 2k więcej.

Dostałem bez problemu po kontakcie z allegro od dwóch różnych sprzedawców w listopadzie zeszłego roku. Dokładnie chyba 6250 lub 6300 - nie pamiętam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.