Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Vintage Toshiba - pływanie częstotliwości

maxtmk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem tuner analogowy Toshiba ST-420, który gra bardzo dobrze jednak ma dwie wady. Po włączeniu przestawiona jest częstotliwość np. stacja która powinna być na 100,7mhz jest na 98,2mhz inna jest 99,2mhz a powinna na 101,7mhz. Różnica to 2,5mhz, dodatkowo w miarę działania tunera bardzo powoli częstotliwość stacji przesuwa się w wyższe pasmo jakby dążyła do swojego prawidłowego ustawienia względem skali. Myśle, że się nagrzewa po wyłączniu i po ponownym włączeniu wskazówka jest w tym samym miejscu. Tuner ma już ze 34 lata jednak może da się to jakoś naprawić, coś przeczyścić, przelutować?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Zakupiłem tuner analogowy Toshiba ST-420, który gra bardzo dobrze jednak ma dwie wady. Po włączeniu przestawiona jest częstotliwość np. stacja która powinna być na 100,7mhz jest na 98,2mhz inna jest 99,2mhz a powinna na 101,7mhz. Różnica to 2,5mhz, dodatkowo w miarę działania tunera bardzo powoli częstotliwość stacji przesuwa się w wyższe pasmo jakby dążyła do swojego prawidłowego ustawienia względem skali. Myśle, że się nagrzewa po wyłączniu i po ponownym włączeniu wskazówka jest w tym samym miejscu. Tuner ma już ze 34 lata jednak może da się to jakoś naprawić, coś przeczyścić, przelutować?

Da się to jakoś naprawić, ale musisz wiedzieć co przeczyścić i co przelutować. Zaraz po tym, jak wykonasz odpowiednie pomiary i testy. Ale ponieważ nawet nie wiesz, że na skali urządzenia nie ma "mhz", to polecam od razu udać się do wykwalifikowanego serwisu. Jesteś bez szans w kwestii samodzielnej naprawy.

GM

Witam

Natchnę Ciebie optymizmem . Kiedyś kupiłem tuner, który posiadał podobną przypadłość. Temat opracowałem do takiego stopnia iż wiedziałem, które zimne filtry nie trzymały parametru i stacje radiowe rozjeżdżały się o 2,5 Mhz w lewą lub prawą stronę. Gdy sprzęt trochę pograł, stacje działały w punkt. Z tą całą wiedzą , schematem udałem się do warsztatu radiowego. Koniec końców ta usterka okazała się drobną regulacją.

Na sto% głowice były ok. (mam dwie ) i nie były regulowane, niczego w urządzeniu nie wymieniono, a sprzęt działa stabilnie choć na karku ma kilka dobrych latek.

Głowa do góry, ratunek w ZURT-cie znajdziesz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.