Skocz do zawartości
IGNORED

Tani zestaw stereo - głównie pod magnetofon

JJW

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem mowy na forum. Ostatnio naszła mnie ochota na odgrzebanie starych kaset (Dżem, Pink Floyd, Dire Straits, czasem coś mocniejszego).

Dlatego chciałbym zakupić jakiś zestaw stereo, obecnie nie posiadam nic poza komputerowym 5.1 Logitech Z-5500.

Tak jak w temacie, szukam taniego zestawu stereo na początek, może pójdzie to później o poziom wyżej, zobaczymy :)

Mam możliwość kupić Yamahe AX440 + KX530, co myślicie o takim zestawie i ile jest on wart?

Jeżeli chodzi o budżet to na wzmacniacz i magnetofon miałbym teraz ok 300-500zł.

Czytając forum zauważyłem, że często polecane są Tannoy m2, są w zasięgu finansowym więc tez pytanie do was czy to razem będzie śmigało?

Pokój ma 14mkw odliczając szafę we wnęce. Plan w załączniku.

Pomożecie? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będzie grało. Wzmak Yamaszki będzie grał na "wysokie", kaseciak i m2 wyrównają pasmo. Tu pytanie czy nie za bardzo(czy ci takie brzmienie odpowiada, ale podejrzewam że tak jak idziesz w kasety). Metraż do monitorów ok, pamiętaj jeszcze o standach pod głośniki.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

Kupiłem tą Yamahę, może na środę będzie u mnie.

Teraz czas na głośniki.

Niestety nie mam pojęcia co jak gra i w jakim charakterze :/ Rozglądałem się jeszcze za standami i widzę, że 300 zł na komplet to chyba minimum.

Moglibyście polecić jakieś głośniki albo kolumny tak żeby w 1k się zamknąć z tematem?

Co powiecie na podłogowe:

- Tannoy M4

- Acoustic Energy Aegis EVO 3

- Mission M34

- Jamo E 850

- Tannoy F3

zagłębiając się coraz bardziej w forumowej lekturze, zastanawiam się czy nie pospieszyłem się z tą Yamahą, ale z drugiej strony widząc też ceny wzmacniaczy, które są polecane na początek, chyba nie kupiłbym w tej cenie nic na dzisiejszy dzień.

Powoli zaczyna mi się zmieniać koncepcja. Muszę jeszcze poczytać na temat podłączania komputera do wzmacniacza, ale moje z5500 pójdą pod młotek bo ostatnio i tak działają 2.1. Filmów ostatnio nie oglądam na komputerze, czasem jakiś mecz na necie. Dlatego zestaw będzie pod PC pół na pół z magnetofonem i radiem.

z Tych kolumn z których wymieniłeś miałem okazję słuchać AE Evo 3. sam zresztą posiadam AE Aegis One. to całkiem niezłe skrzynki (równie, dość neutralne brzmienie). Ogólnie kolumny warte zainteresowania, chociaż nie wiem czy z yamahą nie będzie za sucho..

ostatnio poeksperymentowałem troche z tanimi kolumnami grundiga i powiem Ci że to całkiem inne brzmienie niż AE. grają bardziej do przodu, jaśniej i... jakoś tak więcej emocji dostarczają, wokale są bardziej emocjonalne, przekaz obecniejszy niż w AE.

Ale.. tu odsyłam Cię do googla, audiokarmy i wątku tutejszego "klub miłośników starych grundigów"

Aha, tannoye M2 słyszałem... grają dość obecnym dzwiękiem, ładnie na średnicy, duzym basem... ale to właśnie bas który generują, jakoś mnie od nich odstręczył.. jest jakiś taki troche kluchowaty, mało zróznicowany jak dla mnie (być może teżwina sprzętu który wtedy miałem, chociaż nie sądze).

Bas w AE jest wg mnie lepszy niż w m2. jest bardziej zróznicowany, ma więcej powietrza, jest skoczniejszy..

Tannoye z kolei trochę bardziej dociążają np gitary, przez co mają one więcej "mięsa" niż w AE.

Kwesta preferencji gustu i oczekiwań.

Pozdrawiam,

M.

Dziękuje za opinie. Będę miał Tannoye M1 tymczasowo aż sprzedam z5500 a w międzyczasie będę chciał się umówić na posłuchanie AE Evo 3, AE One, M4, F3, M2. Niestety odsłuch będzie na innym wzmacniaczu ale przynajmniej zobaczę jak odczucia pomiędzy nimi.

AE Evo 3, M2, F3, F1, F4 mogę odsłuchać w jednym miejscu więc to będzie najbardziej miarodajny odsłuch. A może jeszcze coś innego wpadnie w ucho :)

Czym się różni Tannoy seria M od F?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.