Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do Rotel RA-12 do 1600zł?

swiatek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - szukam słuchawek do Rotela RA-12. Budżet do max 1600 zł i w sumie nie wiem od czego zacząć poszukiwania.

Mam w tej chwili AKG K272 HD - grają bardzo neutralnie, ale aż za bardzo, płasko, bez werwy i kiepsko przestrzennie.

W Rotelu RA-12 bardzo szczegółowa góra wychodzi na przód, a basu brakuje. W K272 jeszcze to jest podkreślane, zatem potrzebowałbym słuchawek, które w basie nadrobią, ale bez przesady.

Nie lubię gdy bas staje się potężny i dominujący. Lubię tutaj kontrolę.

Styl muzyki różny - ale w słuchawkach będę przeważnie słuchał ciężkiego rocka i metalu - od Alice In Chains, Godsmack, Iron Maiden, Nightwish po Metallicę, Rammstein, Panterę.

I w tych klimatach słuchawki mają sprawować się najlepiej.

Co zaproponujecie?

• 1 miesiąc później...

Sprawdziłem i zdecydowałem się na polecane Ultrasone pro900 - jestem zadowolony, do Rotela Ra-12 sprawdzają się idealnie - basu jest naprawdę dużo - na tyle dużo, że nie muszę podbijać w Rotelu i w tym elemencie nadrabiają niedostatki wzmaka, a jednocześnie nie mam wrażenie, że jest go za dużo. Wszystko jest w sam raz, basik fajnie kontrolowany.

Natomiast jak ktoś by chciał te słuchawki do innego wzmacniacza, to radzę najpierw przesłuchać, basu może być stanowczo za dużo, ale to też zależy od osobistych preferencji.

Przestrzennie pro900 biją na głowę moje stare AKG, a szczegółowość dźwięku jest na świetnym poziomie.

Jakość wykonania - bardzo dobra. Plus za walizeczkę i za dodatkowe wymienne okładziny. Na początku przeszkadza pałąk i uciska głowę przy długim słuchaniu, ale musi się wyrobić i później jest OK, można słuchać długo w dużym komforcie - nawet nie ma efektu przegrzania uszów, co przeszkadzało mi w starych AKG.

Jest jedna wada - słuchawki świetnie tłumią odgłosy z zewnątrz, ale są dość głośne dla osób obok - dla dobrego brzmienia wymagają głośnego słuchania, a wówczas są dość mocno słyszalne - i jak nie chcemy np. komuś przeszkadzać w pokoju - to może być problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.