Skocz do zawartości
IGNORED

V-PSU II: przebicie na obudowę, przydźwięk sieciowy 50 Hz w pomiarach

bartolomeo

Rekomendowane odpowiedzi

Bawię się w pomiary REW EQ Wizard z mikrofonem UMIK-1.

Pierwsze pomiary z wyjściem jack 3,5 mm z laptopa pokazały duży dołek przy 135 Hz niezależnie od pomieszczenia - winię tu lapka.

Puściłem zatem sygnał z lapka przez USB do V-DAC II (wejście USB asynchroniczne). Pierwsze pomiary były OK, ale...

Wczoraj na wykresach zauważyłem przydźwięk sieciowy 50 Hz i jego pochodne. Zacząłem szukać. Zasilacz V-PSU II do DAC'a daje lekkie przebicie - mrowi, gdy się go dotyka. Widać na analizatorze RTA w REW ten przydźwięk z zasilacza V-PSU II - po odłączeniu kabla USB, przydźwięk znika.

V-PSU II ma wtyczkę bez uziemienia.

W normalnych warunkach (odsłuch) do V-DAC II idzie sygnał z HTPC przez USB - w tym połączeniu nie ma przebicia!

Wystarczy zmienić kabel wejściowy USB z HTPC na laptopa by pojawiło się przebicie i przydźwięk na pomiarze analizatora RTA.

Ma ktoś receptę co z tym zrobić?

Bawię się w pomiary REW EQ Wizard z mikrofonem UMIK-1.

Pierwsze pomiary z wyjściem jack 3,5 mm z laptopa pokazały duży dołek przy 135 Hz niezależnie od pomieszczenia - winię tu lapka.

Puściłem zatem sygnał z lapka przez USB do V-DAC II (wejście USB asynchroniczne). Pierwsze pomiary były OK, ale...

Wczoraj na wykresach zauważyłem przydźwięk sieciowy 50 Hz i jego pochodne. Zacząłem szukać. Zasilacz V-PSU II do DAC'a daje lekkie przebicie - mrowi, gdy się go dotyka. Widać na analizatorze RTA w REW ten przydźwięk z zasilacza V-PSU II - po odłączeniu kabla USB, przydźwięk znika.

V-PSU II ma wtyczkę bez uziemienia.

W normalnych warunkach (odsłuch) do V-DAC II idzie sygnał z HTPC przez USB - w tym połączeniu nie ma przebicia!

Wystarczy zmienić kabel wejściowy USB z HTPC na laptopa by pojawiło się przebicie i przydźwięk na pomiarze analizatora RTA.

Ma ktoś receptę co z tym zrobić?

A laptop jaki ma zasilacz, z uziemieniem?

Ten dołek na 135Hz to nie musi być wina laptopa, tylko standardowej wysokości pomieszczenia, jeżeli mikrofon był w połowie wysokości mniej więcej. Po prostu masz sufit na wysokości 2,5 metra, także ten... ;)

nagrywamy.com

Laptop chodził na baterii.

Dołek ok. 135Hz był tylko wtedy gdy sygnał puściłem przez wyjście z integry laptopa do wzmacniacza. Gdy sygnał leci z USB do DACa, dołka nie ma.

Dziś zbadam, bo może przydźwięk leci w drugą stronę - do DACa przez RCA ze wzmaka.

Laptop z baterii i brak uziemienia w zasilaczu to jeszcze się dziwisz? ;) Zasil laptopa z zasilacza, jeżeli ma uziemienie.

nagrywamy.com

Zasilacz laptopa nie ma uziemienia niestety.

Kombinowałem jak uziemić zasilacz V-PSU II i nie udało się. Całe szczęście, że w normalnych warunkach gdy słucham muzyki, kabel USB idzie z HTPC, który powoduje, że przebicie znika i przydźwięku nie ma.

Gdy wyszedłem do wzmaka z lapka wyjściem karty muzycznej integry, to okazało się, że dołek ok. 135Hz był spowodowany włączonymi 'ulepszeniami' dźwięku w zaawansowanych... Wyłączyłem 'ulepszenia-pogorszenia' i teraz wykres frequency response jest zgodny z wykresem poprzez DAC. Także stwierdzam, że może być w końcu bazą do dalszych pomiarów - szukania ustawień kolumn i odsłuchu oraz adaptacji akustycznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.