Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł prezencik: Joe Morello -Take Five  🙂

Bajeczka prawda ? i Kapitalna scena i masa powietrza :)))))

Paweł a sądzisz o tym ?: Jan Harbeck Quartet -Lazy River ?:)

W dniu 9.01.2025 o 11:06, Zbigg napisał:

Gdyby ktoś zainteresowany był nową wersją Quinta. Nie wiem jak to gra ale wygląda jak budżetowy produkt. Połączenie sztucznej skóry z imitacją drewna za 27 tys.? Dziękuję postoję 🙂 

Sztuczna skóra była już wcześniej i to nie jest problem, ale plastik zamiast drewna to już kicha. Mam Primy z mahoniem, myślałem o dobraniu jeszcze do salonu albo Quinta albo Seconda, ale albo za jakiś czas załapię się jeszcze na poprzednie wypusty albo pożegnam się z Operą, bo tych plastikowych boczków imitujących drewno nie zdzierżę.

W dniu 9.01.2025 o 17:20, Kris2024 napisał:

skorzystałem z podpowiedzi (skoro wpis publiczny 🙂 ) .... zacny kawałek

a czy można zapodać country ? Lainey Wilson np Watermelon Moonshine

W dniu 9.01.2025 o 17:20, Kris2024 napisał:

Tak, świetnie słucha się tej solówki w wykonaniu legendy jazzu - Joe Morello. Bębny mają głębię, są zróżnicowane, przy tym wybrzmiewają tak bardzo namacalnie, chciałoby się powiedzieć, są w zasięgu ręki. Przy okazji odświeżyłem sobie inne pozycje także z Kwartetu Brubecka lat pięćdziesiątych. Ta muza zawsze miała i nadal posiada niewyczerpane pokłady niesamowitej energii witalnej. 🙂 

Edytowane przez Zbigg

Tak powinien brzmieć właściwie wokal: Adrea Boceli "Era gia tutto previsto" i tu Seconda wgniata w fotel Quintę która nie potrafi tego dobrze zagrać :))))) Desine King &Oliver Hutman Trio  - Besame Mucho - również wokal :)))))

PS Każda nowa seconda brzmi smoliscie jak jest nie wygrzana :)))) dlaczego ze względu na konstrukcję głośnika wysokotonowego (perełka Peerless, którą zawłaszczył Scanspeak,) po wygrzaniu gra naturalnie kulturalnie oraz ciepło nie mącząc słuchacza 

Problem wszystkich salonów audio w Polsce oraz sprzedaży wysyłkowej. Ludziom prezentowane sa nie wygrzane kolumny.

Edytowane przez Kris2024
8 godzin temu, Kris2024 napisał:

PS Każda nowa seconda brzmi smoliscie jak jest nie wygrzana :)))) dlaczego ze względu na konstrukcję głośnika wysokotonowego (perełka Peerless, którą zawłaszczył Scanspeak,) po wygrzaniu gra naturalnie kulturalnie oraz ciepło nie mącząc słuchacza 

Właśnie dlatego, że mam tę perełkę w Prima rozważam do drugiego systemu Secondy. Bardzo zacny jest to wysokotonowiec!

Michael Wolny trio płyta :weltraum utwór: In Heaven :)))))) w ramach testu basu separacji oraz akustyki ;))))))))) ps mnie wgniotło w fotel......

Edytowane przez Kris2024
3 godziny temu, remar napisał:

To ja coś zapodam:

Carolin No "Crystal ball"

Allan Taylor "Colour to the moon"

I takie fajne basowe Geoff Castellucci "Sixteen tons"

skąd Panowie taka ciekawa muzyka, szacunek

Allan brzmi czasami jak Ray Wilson

Na początek się przywitam, gdyż to mój pierwszy post, a dotąd byłem biernym czytaczem tego klubu.

Cześć wszystkim.

Nie jestem posiadaczem oper, ale zawsze były w kręgu moich zainteresowań, dlatego chętnie czytam Wasze opinie i spostrzeżenia.

Swoją drogą, bardzo fajne te wątki z propozycjami utworów, części nie znałem i pozwoliłem sobie skorzystać z okazji ich poznania - dzięki.

W ramach oodwdzięczenia się podam kilka innych mniej lub bardziej oczywistych propozycji, może komuś przypadną do gustu.

Grover Washington Jr utwory Take Five oraz Just Two of US

Novecento - Shape of my hart

Gianluigi Trovesi - animali in marcia

Jacques Loussier Trio - Little Fugue in G minor

Billy Raffoul utwory Acoustic oraz I'm not a Saint.

Vanessa De Mata  - Boa Sorte

Moje dwie referencyjne płyty testowe do ustawiania sprzętu oraz kolumn w pomieszczeniu :

1. O-Zone Percussion Group -  La Bamba 

2.  Hok-Man Yim: Poems of Thunder-Percussion

PS. Warto przesłuchać całe. Miłej zabawy 😉 

Wszystko musi grać krystalicznie czysto bez dudnień i nie jeden z Was zacznie przestawiać kolumny :)))))) Zacznijcie od drugiej płyty. Zobaczycie co Opery potrafią 

Edytowane przez Kris2024
Godzinę temu, Kris2024 napisał:

Moje dwie referencyjne płyty testowe do ustawiania sprzętu oraz kolumn w pomieszczeniu :

Wszystko musi grać krystalicznie czysto bez dudnień i nie jeden z Was zacznie przestawiać kolumny :)))))) Zacznijcie od drugiej płyty. Zobaczycie co Opery potrafią 

Akurat o-zone u mnie zawsze na propsie, drugiej płyty nie kojarzę i chętnie poslucham. A w kwestii ustawiania i strojenia kolumn (co zajęło mi parę ładnych miesięcy) pod moje preferencje, to mam sporo utworów, na których z tym walczyłem 🙂 Tak, aby Was nie przytłoczyć, to na razie kilka pozycji z opisem.

Zacznę od tego, że preferuję spójne iwyrównane granie a nawet wyeksponowany wokal i nie leży mi totalnie granie w charakterystyce V.

Pierwszym testem w takim przypadku jest u mnie, nie najlepiej nagrany utwór z pewnego filmu, zespołu Evermoist - How a heart unbreaks. Oh, tutaj jest tak, że jeśli nic nie kłuje w uszy zbyt mocno, to można przejść dalej. Następnie jeśli nie słyszę tylko jednej wielkiej ściany dźwięku, to już jest nieźle. Jeśli jest wyraźnie wokal przed instrumentami to jest dobrze. A kiedy czuję przyjemność ze sluchania i nóżka chodzi, to jest bardzo dobrze. Ciarki na skórze = mój typ grania 😄

Drugi test to wysokie tony w wokalu. Tutaj mam taką ulubioną wokalistkę Joannę Jakubas, jej głos to sopran i na niektórych zestawach przy powiedzmy nieco większej głośności (ale nie takiej, że sąsiedzi walą do drzwi) - potrafi być nieprzyjemny w wyższych rejestrach. Utwór Nights in white satin, to jeden z tych, po przesłuchaniu którego mam banana na twarzy, jeśli było wystarczająco głośno aby słyszeć dokładnie wszystkie instrumenty orkiestry, był dynamiczny bas, dźwięczne treble i satynowe wysokie rejestry jej głosu niemal przeszywające głowę na wskroś, tak że mam ciarki i nic nie brzmiało kłująco ani nieprzyjemnie. A wszystko to podane, czyściutko, perliście i spójnie we wszystkich pasmach. To niepozorny instrumentalnie utwór, ale przy dobrej konfiguracji spojnie brzmi cała orkiestra i jednocześnie każda jej sekcja z osobna.

Trzeci to scena - na utworze, który nie jest z tym kojarzony, a przy okazji można na nim przekonać się, czy mikrodynamika szczególnie w zakresie od 400hz w dół, jest na przyzwoitym poziomie. Dave's true story - Like a rock: zamykamy oczy i cieszymy namacalną obecnością muzyków, niemal tak bardzo, że "niepostrzezenie marycha znika ze stołu" 🙂 Tutaj nie będę się rozpisywał, scena w każdym kierunku wyraźnie odczuwalna, z piękną separacją każdego z muzyków. Wszystko musi brzmieć tak, że nóżka sama tupie do rytmu.

To tak na początek, a mam tego trochę, no i to dopiero kilka aspektów, pod kątem których stroiłem kolumny i cały zestaw oraz ustawienie. Jeśli się spodoba, to będzie kontynuacja.

12 godzin temu, Kris2024 napisał:

Kolego PG. Ty zakupiłeś Grande Callas tę nową 65 kg czy starą 75 kg ?

cześć

obecny model zakupiłem , ten waży chyba 75kg

http://www.operaloudspeakers.com/en/collections/callas-line/grand-callas.html

Edytowane przez PG
W dniu 18.01.2025 o 10:44, Kris2024 napisał:

Z dziwniejszych klimatów - Meute np Anti Loudness

10 minut temu, Kris2024 napisał:

Muszę ze 3 sztuki wziąć 🤭🤭

7 minut temu, pawel k napisał:

Muszę ze 3 sztuki wziąć 🤭🤭

Paweł Ty się pospiesz bo promocja jest ograniczona.... a ludzie z całego kraju sie rzucili....Ja uwazam ze kazdy powinien rozpoczynać budowę swojego zastawu od tego kabla.....

😂😜😎

Edytowane przez Kris2024
37 minut temu, Kris2024 napisał:

Paweł Ty się pospiesz bo promocja jest ograniczona.... a ludzie z całego kraju sie rzucili....Ja uwazam ze kazdy powinien rozpoczynać budowę swojego zastawu od tego kabla.....

😂😜😎

To podstawa 😂

9 minut temu, pawel k napisał:

To podstawa 😂

Nie ma najmniejszych szans na dobrą muzykę bez tego kabla.....😂 on ma nawet opcje grania bez kolumn....

PS. Heiri Kanzing&michael Zisman płyta Lost&Found !

11 minut temu, dedal75 napisał:

Biegnę zanabyć 😜

Juz za pózno magazyn jest pusty , wykupili ...😂 to była rzadko spotykana okazja cenowa....

Edytowane przez Kris2024
10 minut temu, jurek napisał:

Początki działalności firmy Opera. Jest tu polski akcent.

Zagadka- jaki?

https://audiocostruzioni.com/en/product/reference-sound-speakers-by-opera-2/

Przechwytywanie.PNG

śliczne 🙂 napisz nam jaki to polski akcent :))) czyzby jeden z głośników był polskiej produkcji ?

Edytowane przez Kris2024
11 godzin temu, jurek napisał:

Początki działalności firmy Opera. Jest tu polski akcent.

Zagadka- jaki?

https://audiocostruzioni.com/en/product/reference-sound-speakers-by-opera-2/

Przechwytywanie.PNG

polskie wkręty i wiertarka Celma

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.