Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-2105 - Problem z dźwiękiem Pre-Out

Damian_65343

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Mam pewien problem, Kupiłem używanego Denona avr-2105, kupiłem głośniki 5.1 JBL z subwooferem pasywnym i chciałbym to wszystko podłączyć do siebie, ale mam problem z wyjściem Pre-Out, bo po podłączeniu tam wszystkich głośników, dźwięk z nich nie wychodzi... I teraz nie wiem, czy jest coś nie tak z amplitunerem, czy po prostu może trzeba coś w tym amplitunerze przełączyć na te kanały. Jak podłączyłem głośniczki pod wyjścia tam, gdzie się przykręca gołe kable, to dźwięk z nich wychodzi. Gdy np. podłączę goły kabelek pod center, a potem podłączę drugi głośnik pod center, ale w pre-out, to tak jakby tamten głośnik już nie działa, ale z wyjścia pre-out też żadnego dzwięku nie słychać. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałem ;) Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem, czy amplituner nie działa i mam go oddać, czy się nie znam na czymś i coś źle robię. A chciałem podłączyć pod Pre-out wszystko, bo tylko tam jest wyjścia na subwoofer. Czekam na jakąś pomoc, dzięki ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strona 15 instrukcji - podłączenie głośników.

Ukryta Zawartość

no na prawdę :D Pierwszy raz mam styczność z amplitunerem, więc dopiero się uczę ;) No i tylko tam jest wyjście pod subwoofer, nie ma innej opcji...

Ukryta Zawartość

Strona 15 instrukcji - podłączenie głośników.

O ile dobrze rozumiem, to to wyjście subwoofera jest tylko dla subwoofera aktywnego, tak? Jeśli tak, to w jaki sposób mam podłączyć subwoofer pasywny? ;/

Ukryta Zawartość

To beznadzieja trochę... A jest w ogóle jakaś opcja, żebym mógł podłączyć sobwoofer pasywny?

Tu jest zdjęcie, jak on wygląda z tyłu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzie takie coś można dostać? Wybaczcie, nie bardzo sie znam na tym wszystkim... Za dużo naraz :D

Czy może lepiej kupić jakis subwoofer aktywny niż bawić się z jakimiś dodatkowymi końcówkami mocy?

I co z tym Pre-Outem u mnie w amplitunerze? Jego się jakoś przełącza, żeby z niego wychodził dźwięk? Czy to w ogóle służy do czegoś innego? ;) Kurde, nie wiedziałem, że z tym będzie tyle komplikacji...

Qrcze powiem ci ze zdolniacha z ciebie hehe, kup aktywny sub bo inaczej musisz miec wzmacniacz.. a co do pre out to przeciez to sam sygnal gdzie bez wzmaka ni huhu nic nie uslyszysz.. podlacz tak jak mowi instrukcja i nie kombinuj

Qrcze powiem ci ze zdolniacha z ciebie hehe

Dzięki :P Ale to dobrze, że mówisz, że nic nie usłyszę bez wzmacniacza, bo w takim razie prawdopodobnie ten amplituner jest dobry :D Mam jakiś tam wzmacniacz stereo, który mógłbym podłączyć tymczasowo, nawet żeby przetestować. Możnaby tak to zrobić? Jeśli tak, to w jaki sposób? Wybaczcie, że tak męcze dupe, ale już bym chciał, żeby to działało na 5.1, bo xbox one czeka na podłączenie :D

mam problem z wyjściem Pre-Out, bo po podłączeniu tam wszystkich głośników, dźwięk z nich nie wychodzi

i nigdy nie wyjdzie, chyba, że są to głośniki aktywne no to jest problem natomiast jeśli są to klasyczne kolumny pasywne to człowieku nigdy stamtąd na nie nie poleci żaden sygnał, jak sama nazwa mówi jest to wyjście przedwzmacniacza na końcówkę mocy lub zewnętrzny wzmacniacz, zwykłych kolumn tym nie napędzisz.

A tak z ciekawości zapytam , jak to połączyeś, albo nie, nie mów. Nie chcę wiedzieć.

A poczekaj, a dlaczego tam podłączasz te kolumny. Dlaczego nie do terminali głośnikowych tylko do wyjść PRE.

Tu jest zdjęcie, jak on wygląda z tyłu:

Ukryta Zawartość

no i fajne zdjęcie tylko za chiny nic nie widać poza tym, ze są jakieś sprężynkowe terminale głośnikowe z zaciskami czerwonymi i czarnymi, dwie pary, jakby na lewy i prawy kanał i musiało by być tak, że jedne to wejścia a drugie to wyjścia, wejścia łączysz (zwykłymi kablami głośnikowymi) z terminalami głośnikowymi w amplitunerze a do wyjść podłączasz satelitki (monitory). Chyba dobrze myślę. Najlepiej gdyby można było z bliska zobaczyć same gniazda z suba. Są tam jakieś oznaczenia.

Cały czas ciekawi mnie dlaczego podłaczasz kolumny do wyjść PRE-OUT

Przecież do tego są terminale głośnikowe.

Ukryta Zawartość

Cały czas ciekawi mnie dlaczego podłaczasz kolumny do wyjść PRE-OUT

Kolumny chciałem podłączyć normalnie, tylko na Pre-out jest wyjscia na wzmacniacz i dlatego tam chciałem go podłączyć. A jak żaden dźwięk z niego się nie wydobywał, to myślałem, że coś jest uwalone, bo to wzmacniacz ze "szperów" ;) Nie wiedziałem dokładnie na czym polega Pre-out, teraz już wiem. I na tym wzmacniaczu jest tak, jak mówisz. Dwa wejścia i dwa wyjścia, lewy i prawy. To w takim razie Do suba mam podłączyc małe głośniczki i od suba podłączam do amplitunera pod fronty, tak? Dobrze myślę?

Tu masz zdjęcie tych We/Wy na subwooferze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To w takim razie Do suba mam podłączyc małe głośniczki i od suba podłączam do amplitunera pod fronty, tak? Dobrze myślę?

dokładnie tak zwykłym kablem głośnikowym i żadne kombinacje z PRE bo wzmacniacz musi mieć odpowiednie wejścia (MAIN-IN) a w starszych były PRE-OUTY łączone zworkami z MAIN-IN ale to trochę zabawy z łączeniem i rozłaczaniem zworek i można się pierdzielnąć po pewnym czasie i spieprzyć wzmaka.

Zastanawiam się też jak zagrały by podłogówki z jakimś cienkim basem podłaczone do tego suba w taki sposób. Tak tylko głośno myślę :).

I na tym wzmacniaczu jest tak, jak mówisz. Dwa wejścia i dwa wyjścia, lewy i prawy.

na tym subwoferze nie wzmacniaczu. Chyba jakaś impra w chacie co :)

No tak, na subwooferze, małe przejęzyczenie, a nie impra :P No dobra, wszystko fajnie, ale czy jak podłączę te frontowe głośniki przez subwoofer i do amplitunera, to nie bedzie jakiś słabszy bas, bo może mało mocy, czy coś... Nie wiem, też głośno myślę ;) Podłączę je i napisze, jak to wszystko śmiga. A co do podłogówek, to może i byłoby ciekawie, ale na razie zobaczę, jak to wszystko będzie się sprawdzać.

A tak na marginesie, to jest w ogóle jakiś amplituner, do którego można podpiąć subwoofer pasywny osobno?

No i podłączyłem to wszystko tak, jak niby być powinno. I tak jak mówiłem, bass jest cienki, bo tak jakby te dwa głośniki zabierają mu moc. W amplitunerze bass ustawiony jest na maksa, a dalej jest słaby ;/ Już mi brakuje sił na to dziadostwo :D

A tak na marginesie, to jest w ogóle jakiś amplituner, do którego można podpiąć subwoofer pasywny osobno?

Teraz juz takich sie nie robi pełnowymiarowych klockach jedynie modele Slim Pionka S520/510 jeszcze mają takie podłączenie albo urządzenia typu combo

Aha, dobrze wiedzieć... A może to wina kabli, że taki słaby bass jest? Bo mam cieniutkie kable podłączone. Z subwoofera do głośniczków mam grubsze niż z amplitunera do suba :D

W amplitunerze bass ustawiony jest na maksa, a dalej jest słaby

ten bas co go ustawiasz to tyczy się tylko suba aktywnego a nie tego wpiętego

To zmien kabelki, z ampla na suba daj grubsze, bo to polaczenie sub satelitki a nie podlogowki.

No to juz wiadomo, ze takie połączenie nie da wiecej nizszego basu.

A jest taka opcja, że coś może być zrąbane w amplitunerze i dlatego daje słabszy bass? Bo podpiąłem normalne stereo i też jakoś wydaje mi się, że średnio to gra wszystko... I ta regulacja nie jest do suba aktywnego, bo ona działa, ale po prostu kiepsko.

A mogę podłączyć suba aktywnego od Modecom MC-MHF60U? W celu sprawdzenia, czy na nim będzie taki sam bass słaby, czy normalny. Dałoby rade? Jeśli tak, to w jaki sposób?

A jakbym zmostkował wyjscie A i B, to by coś pomogło? Można w ogóle tak zrobić? ;)

A jest taka opcja, że coś może być zrąbane w amplitunerze i dlatego daje słabszy bass? Bo podpiąłem normalne stereo i też jakoś wydaje mi się, że średnio to gra wszystko... I ta regulacja nie jest do suba aktywnego, bo ona działa, ale po prostu kiepsko.

A mogę podłączyć suba aktywnego od Modecom MC-MHF60U? W celu sprawdzenia, czy na nim będzie taki sam bass słaby, czy normalny. Dałoby rade? Jeśli tak, to w jaki sposób?

A jakbym zmostkował wyjscie A i B, to by coś pomogło? Można w ogóle tak zrobić? ;)

Ja już chyba wiem, o co chodzi... Pilotem najprawdopodobniej wszystko ustawiam, bo coś takiego wyczytałem w instrukcji obsługi, co mi podaliście, bass itp. A problem jest taki, że nie mam do niego pilota... :/

I ta regulacja nie jest do suba aktywnego, bo ona działa, ale po prostu kiepsko.

to wytłumacz mi co to za regulacja bo zgłupiałem, wiem , że Denon ma bardzo rozbudowane ustawienia kolumn, np można odciąć każdą kolumnę osobno na inną wartość, czy to są właśnie odcięcia kolumn, może chodzi o podbicie basu jak to we wzmacniaczach robi się pokrętłem. Znowu przytoczę Twoją wypowiedz

W amplitunerze bass ustawiony jest na maksa,

czy to jest właśnie ta regulacja o której piszę wyżej, pobicie basu.

A jak jest przy podłączeniu monitorów do suba. . Ale w takim subie na pewno jest jakaś zwrotnica, która uniemożliwia wydostanie się basu na kolumny podłączone do suba ( a mają to być satelitki więc nie mają one możliwości przenieść jako takiego basu więc bas musi być odcinany dla nich.)

A mogę podłączyć suba aktywnego od Modecom MC-MHF60U? W celu sprawdzenia, czy na nim będzie taki sam bass słaby

to będzie całkiem inna sprawa bo to jest subwofer, który ma swój wzmacniacz i regulację głośności a to czy będzie bas czy nie zależy raz od tego czy materiał (film) będzie ze ścieżką 5.1 (jedynka po kropce to kanał dedykowany subwoferowi więc bas tam jest zawsze wtedy gdy ma być w danym momencie w ściezce dzwiękowej - zaleznie od akcji w filmie). Subwofer ten ma podwójne wejście RCA (AUDIO IN) a w zestawie kabelek połaczeniowy z końcówkami z jednej strony podwójne RCA (biała i czerwona końcówka) a z drugiej mini jack stereo do wprowadzenia sygnału stereo dla satelitek (np z karty dzwiękowej kompa) więc to (AUDIO IN RCA) w subie jest wejściem stereo bo jest to sub z zestawu 2.1 (dwa satelitki stereo i sub) i nie wiem czy tą sprawę załatwiłoby połaczenie typu Y czy podłączyć suba pod wyjście PRE-OUT L i R . Moze najpierw połącz go z amplem pojedynczym RCA-RCA (czincz-czincz) i w subie włóż obojętnie do którego wejscia IN a w amplitunerze w wyjście PRE-OUT na Subwofer. Powinien zagrać .

to wytłumacz mi co to za regulacja bo zgłupiałem

No to jest normalna regulacja bassu. Tak jak masz treble, to masz i bass ;) I to się ustawia pokrętłem, tak jak mówisz. I tak jak też napisałeś, pewnie jest jakaś zwrotnica w subie, że ten bass nie przedostaje się na małe głośniczki, bo moment by je szlag trafił.

Powiem tak: Podłączyłem wszystko tak, jak rozmawialiśmy, czyli fronty do suba, centralny i 2 do tyłu. Zakupiłem pilota do tego denona, i dopiero przez pilota wszystko można było poustawiać. Teraz jak ustawiłem to mniej więcej tak, jak być powinno (Bo jeszcze musze przestudiować te wszystkie ustawienia w amplitunerze, bo jest ich w cholere :D), to basik na prawdę fajnie pyka ;) Teraz nawet nie mam na maksa ustawionego basu na tym pokrętle, co pisałem wyżej. Teraz to jeszcze muszę poustawiać, żeby jakoś fajnie grało na 5.1 i będzie super. Xbox już podłączony kabelkiem optycznym i nawet niezły efekt.

W każdym razie dzięki Wam wszystkim za wypowiedzi. Na prawdę mi pomogliście. Gdyby nie Wy, to pewnie oddałbym dobry amplituner, który jest 2 razy więcej wart niż za ile go kupiłem ;D

I tak na przyszłość dla tych, którzy mają denona i nie mogą ustawić bassu itp, to znaczy, że potrzebny pilot :P (Mój kosztował 170zł)

Więc problem rozwiązany.

Jeszcze raz szczere dzięki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.