Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAVECTOR+LUXMAN=za niska czulosc

okonionen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od kilku lat posiadam Zestaw Luxman L230,kenwood Kd990 z Dynavectorem Karat17d2.Zestaw Gramofon wkladka kupilem okazyjnie w Niemczech,pewnie bym sie na Kenwooda nie zdecydowal ale tak jak mówie kupilem go w dobrej cenie razem z wkladka.Generalnie jestem z tego zestawu zadowolony,gra na przyzwoitym poziomie:)ale mam pewien problem.Wkladka Dynavectora ma za mala czulosc ,a wzmacniacz Luxman L230 nie jest jakims wzmacniaczem o kolosalnych mozliwosciach.Nie byloby wielkiego problemu,gdyz nie slucham muzyki bardzo glosno ale czuje ze wkladka nie osiaga swoich mozliwosci w zakresie dynamiki.Zwracam sie z prosba o propozycje jakichs sensownych i nie drogich przedwzmacniaczy gramofonowych,ktore mogly by rozwiazac powyzszy problem.Skreslcie tez kilka slow na temat tego zestawu,no i jakie kolumienki zagralyby w miare porzadnie z tym zestawieniu.Na dzien dzisiejszy uzywam Audiowave 171se (tez nie za dynamiczne).Slucham przewaznie:Floyd,Tull,troche Jazzu i cala starsza rockowa reszte.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13138-dynavectorluxmanza-niska-czulosc/

Nie znam niestety tej wkładki, za to gramofon mam prawie identyczny (różni się tylko napisem). Czy możesz o tej wkładce coś więcej napisać i co to znaczy dla Ciebie "niedrogi" przedwzmacniacz? Ostatnio udało mi się rozwiązać podobny do Twojego problem, ale akurat w stronę porywającej dynamiki nie poszedłem.

To jest Dynavector typu MC i to wysoki model!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli Twój wzmacniacz ma wejście phono MM, to bedzie grało cicho. Przedwzmacniacz darkula to krok w kierunku dużej dynamiki. Ostatnio jozwa wspominał na forum, że ma do odsprzedania swój recenzencki model tego phono.

Napisz jakie środki chcesz na toi przeznaczyń. Duży wybór phono w RCm, który jest również polskim dystrybutorem Dynavectora. Coś dobiorą.

Ukryta Zawartość

Fajna ta strona :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z opisu, który znalazłem na stonach www wynika, że wejście MC Luxmana powinno dobrze współpracować z wkładką Dynavector. Jego czułość wejściowa to 0,25mV i da się ustawić impedancję wejściową na 100ohm - czyli tyle ile wymaga wkładka. Powinno grać jak trzeba. Jeśli jednak jest to zbyt niski poziom sygnału to polecam przed-przedwzmacniacz np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przy odrobinie smykałki do lutownicy da się to wykonać, albo zlecić to komuś. Koszt groszowy, a efekt bardzo dobry i podłącza się to wejścia MM. Luxman miał dobrze dopracowane wejścia gramofonowe powinno więc grać.

[obrazekLUKASZ-214056_1.jpg]

post-1362-100001548 1170261726_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na mojej wkladce Dynavectora napisane jest z przodu na "czole" MR wiec to chyba ani MC ani MM ? Co oznacza ten MR? Na przedwzmacniacz chcialbym przeznaczyc 1000-1500 oczywiscie jezeli to poprawi omawiany problem z dynamika.

MR = Micro Ridge - szlif igły. Dynavector opracował własną teorię na temat tego co szkodzi, a co nie szkodzi dźwiękowi - nazwał ją sobie "dispersion theory" i w 1979 wypuścił Karata i Ruby jako rezultat owych osiągnięć. Karat to wkładka niskopoziomowa (moving coil).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.