Skocz do zawartości
IGNORED

Rożnice w technologii tłoczenia??

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Może ktoś wie jak to jest z tą technologią tłoczenia płyt. Ja zauważyłem, że mam problemy z plytami wytłoczonymi przed 90 r. , jakieś rezonanse, zniekształcenia sybilantów - fakt, że nie mam super gramofonu i super wkładki. Natomiast płyty wytłoczone po 90 r. odtwarzane są przyzwoicie i nie ma podobnych problemów.

A tak wogole to technologia chyba niewiele sie zmienila. Matryca, placek winylowy, temperatura, cisnienie. Moze materialy ewoluowaly ale wiekszych rewolucji to raczej w latach o ktorych mowa nie bylo.

Dość znaczącą zmianą było wprowadzenie bodajże w 1983 roku technologii DMM. Późniejsze zmiany to głównie zmiany w składzie materiału (winylu) do produkcji krążków. Z innych nowinek to tłoczenie obecnie płyt jednostronnych o masie 220g z prędkością 45obr/min. (Classic Records) - jakość faktycznie znakomita.

Direct Metal Mastering - nagranie nacinane było specjalną maszyną na medzianym krążku, z którego można bezpośrdnio wytwarzać matryce do tłoczenia płyt (eliminacja wytwarzania płyty-matki z acetatu naciętego pierwotnie). Pomysł firmy Teldec (Telefunken + Decca)

Dudivan niestety technologia ta narodziła się zbyt późno ale efekty były świetne. Piszę tak bo nie znam obecnie wytwórni tak pracującej.. Dla tego według mojej skromnej opinio właśnie wydane płyty są w technice DMM były najlepiej zrobionymi winylami ale i tu się zdarzają wpadki np. niektóre płyty z BIS-u .

Co do lat 60 duże produkcje były wydawane bez zarzutu i sama ich masowość korygował błędy na zasadzie trening czyni mistrza dlatego jeżeli była potrzeba kolejne cięcia matryc były robione idealnie tak samo jak pierwsza. Małe firmy i ich produkcje zazwyczaj też krótkie serie choć teraz osiągają duże ceny niestety były często podłej próby a dopiero ich wznowienia reprezentowały jakiś poziom chociażby duński oddział SteepleChase w przeciwieństwie do rodzimego lub świetne reedycje w Pablo vs słabym oryginałom z Fantasy.

>Dudivan pod adresem: www.kinovox.dk/docs/Neumann_history.PDF znajdziesz historię firmy Neumann produkującej nacinarki DMM, jest też fotka tego urządzenia.

>Miś w technologii DMM do dnia dzisiejszego tłoczy się płyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

można sobie zamówić wytłoczenie własnych nagrań :-)

Ukryta Zawartość

Albo wytłoczyć je samem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.