Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Kenwood LS-500G

nonesteban

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Miłośników dobrego dźwięku.

Mam kolumny podstawkowe Kenwood LS-500 G. Grają zupełnie przyzwoicie, ale pomyślałem sobie, że w tak zacne obudowy (11,5 kg sztuka) warto włożyć coś lepszego. Jakieś sześciocalowe średnioniskotonowe i 28 mm kopułki. Kolumny mają specyficzny prostokątny otwór bass reflex z przodu obudowy. Jakie głośniki brać pod uwagę, by było ok. (czytaj: bardziej szczegółowo, więcej średnicy i stereofonii) i wraz z kosztami zwrotnic nie przekroczyć kwoty 1000 zł?

Słucham prawie (poza hip hopem, rapem i popem) wszystkiego w pomieszczeniu o pow. 18 m2.

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/131658-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-kenwood-ls-500g/

Spróbuj wykorzystać ich możliwości.

Jakiego rodzaju są kondensatory szeregowe kopułki; okablowanie kolumny,

a w końcu jakich używasz kabli, żeby mieć pewność, że z tych co są

głośników więcej uzyskać nie można...

Poza tym ten specyficzny BR może być główną przeszkodą przy ewentualnej

wymianie woofera.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Spróbuj wykorzystać ich możliwości.

Jakiego rodzaju są kondensatory szeregowe kopułki; okablowanie kolumny,

a w końcu jakich używasz kabli, żeby mieć pewność, że z tych co są

głośników więcej uzyskać nie można...

Poza tym ten specyficzny BR może być główną przeszkodą przy ewentualnej

wymianie woofera.

Nie otwierałem. Jakaś japońszczyzna (ale raczej nie "kabuki" ;-)), gra przyzwoicie, dużo dość niskiego basu, sybilantów nie słychać. Leci toto albo na Marantzu 7200 (przed tuningiem), albo na maluchu Kenwooda a-601 (małe, ale daje radę), cd - Marantze (różne). Kabelek - jakiś płaski "High Definition" Made in Poland 2x1,5 mm (ponoć 99,999%) lub nieco grubszy jakiegoś hiszpańskiego producenta.

No to będziesz musiał jednak otworzyć, albo nawet zdobyć nowy zawód:

paparazzi ;-) gdybyś nie umiał opisać elementów zwrotnicy.

Żeby wiedzieć CO wymieniasz, musisz znać wymiary wymienianych elementów, ich jakość...

Czyli otwory, rozmiary koszy, frontów, rodzaj kondensatora, sposób montażu itd...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No to będziesz musiał jednak otworzyć, albo nawet zdobyć nowy zawód:

paparazzi ;-) gdybyś nie umiał opisać elementów zwrotnicy.

Żeby wiedzieć CO wymieniasz, musisz znać wymiary wymienianych elementów, ich jakość...

Czyli otwory, rozmiary koszy, frontów, rodzaj kondensatora, sposób montażu itd...

To oczywista oczywistość, ma się rozumieć.

Zwrotnicę i montaż pozostawię do wykonania osobie najętej. Kompetentnej, rzecz jasna.

Sedno mojego pytania: dobre SPRAWDZONE głośniki (2 x tweeter i 2 x midrange/woofer) w łącznej kwocie do 1000 zł.

Ps.

Słuchałem w życiu różnych ustrojstw w dużej rozpiętości cenowej i jakoś tak się (dziwnie?) złożyło, że niekiedy brzmienie zestawów 2- 3 razy tańszych bardziej przypadało mi do gustu (uszu&serca) niż to, co usiłowano przedstawić jako "przedsionek" do high-endu. High end też czasami może (mimo analityczności etc.) nie do końca się podobać.

A nie masz ochoty poprawiać tych, co masz w kwestii analityczności czy przestrzenności ?

Może się okazać ( sądząc z wpisu ) że te lepsze wcale Ci zadowolenia nie dadzą.

Pamiętaj, że ktokolwiek będzie Ci doradzał czy składał, projektował itd nie będzie sztucznie

ograniczał możliwości przetworników, a wręcz przeciwnie. Otworzy barwę, dostroi bas itd...

Nie chcesz analitycznie kup kopułkę z mylaru i woofer fonicsa łącząc przypadkowo

najlepiej kupionym "gotowcem" zwrotnicy ;-)))

A tak poważnie, to na początek zrób przynajmniej zdjęcie zwrotnicy;

jej elementów - to naprawdę dużo od razu wyjaśni.

I niech Ci się nie wydaje, że za wszelkie pozytywne czy negatywne cechy systemu

możesz winić same kolumny czy jakąś cewkę w zwrotnicy.

Skro jak piszesz dobrze gra na dole, może stanowić bazę do otwarcia góry

pasma i pełnej barwy, a to można osiągnąć spoko bez większych inwestycji.

Trzeba tylko sprawdzić wydając ok 6 zł czy ten przetwornik rokuje i tyle...

A nie masz ochoty poprawiać tych, co masz w kwestii analityczności czy przestrzenności ?

Może się okazać ( sądząc z wpisu ) że te lepsze wcale Ci zadowolenia nie dadzą.

Pamiętaj, że ktokolwiek będzie Ci doradzał czy składał, projektował itd nie będzie sztucznie

ograniczał możliwości przetworników, a wręcz przeciwnie. Otworzy barwę, dostroi bas itd...

Nie chcesz analitycznie kup kopułkę z mylaru i woofer fonicsa łącząc przypadkowo

najlepiej kupionym "gotowcem" zwrotnicy ;-)))

A tak poważnie, to na początek zrób przynajmniej zdjęcie zwrotnicy;

jej elementów - to naprawdę dużo od razu wyjaśni.

I niech Ci się nie wydaje, że za wszelkie pozytywne czy negatywne cechy systemu

możesz winić same kolumny czy jakąś cewkę w zwrotnicy.

Skro jak piszesz dobrze gra na dole, może stanowić bazę do otwarcia góry

pasma i pełnej barwy, a to można osiągnąć spoko bez większych inwestycji.

Trzeba tylko sprawdzić wydając ok 6 zł czy ten przetwornik rokuje i tyle...

Ale ja właśnie chcę bardziej "analitycznie". Mam takiego pomysła, by w pudła po Kenwoodzie wpakować nieco aluminium. W kwestii kopułek, ma się rozumieć. Rozmowa zeszła na nieco poboczne tematy, a mnie nadal nurtuje pytanie (abstrahujemy od zwrotnicy, którą da się zrobić "pod gust i wymiar") jakie głośniki woofer/midrange i tweeter będą ze sobą najkorzystniej współpracować i w sumie zapewnią dobrą stereofonię, niezłe oderwanie dźwięku od paczek, analityczność, czystą niezapiaszczoną górę, dość niski i lekko miękki (choć nie kluchowaty) bas oraz wyraźną średnicę. Dużo oczekiwań jak na +/- 1000 zł? Być może, ale wiem, że można - wystarczy chcieć i POTRAFIĆ. Na razie chcę...dalej pytam.

Jeśli koniecznie chcesz inwestować, to najważniejsze rzeczy, o których powinni

wiedzieć radzący Ci cokolwiek to:

czy będziesz jako stolarz dopasowywał nowe głośniki do pudeł, czy nie ?

Jeśli nie będziesz, stosując obudowy bez zmian, potrzebne są co do mm

wymiary frontu kopułki, a nie cewki [ 28 mm ;- ) ]

Również zewn. mm kosza woofera, a biorąc pod uwagę też poważniejszy magnes,

czy inny kosz, który może wymagać ingerencji w otwór montażowy poza samym frontem.

Jeśli sam nic nie będziesz grzebał, to szukaj raczej kogoś kompetentnego,

kto Ci to wszystko razem, łącznie z montażem, zwrotnicą i pomiarami ogarnie.

Tylko nie za daleko; dobrze byłoby mieć "wsłuch" choć raz przed "ostatecznymi"

rozwiązaniami dotyczącymi choćby użytych elementów i ich wpływu na barwę.

Powodzenia. Rysiek.

Jeśli koniecznie chcesz inwestować, to najważniejsze rzeczy, o których powinni

wiedzieć radzący Ci cokolwiek to:

czy będziesz jako stolarz dopasowywał nowe głośniki do pudeł, czy nie ?

Jeśli nie będziesz, stosując obudowy bez zmian, potrzebne są co do mm

wymiary frontu kopułki, a nie cewki [ 28 mm ;- ) ]

Również zewn. mm kosza woofera, a biorąc pod uwagę też poważniejszy magnes,

czy inny kosz, który może wymagać ingerencji w otwór montażowy poza samym frontem.

Jeśli sam nic nie będziesz grzebał, to szukaj raczej kogoś kompetentnego,

kto Ci to wszystko razem, łącznie z montażem, zwrotnicą i pomiarami ogarnie.

Tylko nie za daleko; dobrze byłoby mieć "wsłuch" choć raz przed "ostatecznymi"

rozwiązaniami dotyczącymi choćby użytych elementów i ich wpływu na barwę.

Powodzenia. Rysiek.

Dlatego właśnie pisałem o osobie KOMPETENTNEJ. Niestety "głuchej" na dźwięki. Stolarstwo itp. nie będzie problemem. Zwrotnicę też się dopasuje. Interesuje mnie podstawa czyli głośniki. Któryś z Duńczyków, Niemiec, Izraelczyk czy Polak z pobliskiego mi Józefowa? Mam kapitał w postaci bardzo porządnych pudeł z niespotykanym otworem BR. Na jego bazie chce zbudować DOBRE dość duże monitory. Mam nadzieje, że mi się uda.

Niemniej dziękuję za słowa "otuchy".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.