Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Fadepolelum ;)

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Andrea,

"Szkoda, że nie przesłuchałeś głośnikowca :-((

Jestem zawiedziony. A tak dobrze Ci szło.

Czekałem w sobotę na kolejny "SMSy wrażeń", a tu cisza"

Była cisza, bo słuchałem, słuchałem...... ale coś szerzej tutaj na pewno napiszę, to i inni koledzy poczytają jak zechcą ;-)

Głośnikowca odpuściłem, bo byłem b.ciekaw interkonektów, dlatego nie ruszałem moich glośnikowych, coby nie zmieniać punktu odniesienia, który znam. A na pełną sesję wszystkie IC + głośnikowy F. nie starczyło już czasu.

Andrea, i jeszcze ad Tabletek po tunningu Adama....

"tylko rajcowność w duszy wielka i szczeście rozpłynęło się po całym ciele ;) Czuję się, jak szczeniak, który odkrył coś fajnego."

tak samo mógłbym opisać moje odczucia jak odpaliłem moje kolumny gdy wróciły od Adama po modyfikacji :-)))

Poniej szersza opinia nt Fadekabelków

zaznaczam, że opinia jest całkowicie subiektywna, tak jak to wyszło w moim pokoju, na moim systemie i w moich uszach ;-). na innym systemie, dla kogoś innego - wrażenia/opinie mogą być całkiem inne. Moim zdaniem, warto zapoznać się z tymi kabelkami

Probark Lake mk Silver Strong 3.

Od niego zacząłem, bo zaintrygowała mnie konstrukcja (tak, nawet bardziej niż „kalesony” ;-) U.Łącznika) – taki niepozorny warkoczyk w sztywnej „oprawce”. W życiu nie zwróciłbym na toto uwagi w sklepie ;-) Wtyki- takie sobie, przynajmniej tak je odebrałem. Nic to, wpinam i słucham. Bardzo szczegółowy, słychać wszystko i jeszcze więcej ;-), Góry momentami ciut za dużo jak dla mnie (chwilami trochę „metalizująca”). Całościowo dzwięk odebrałem jako szybki, szczegółowy, dość jasny. Raczej twardawy charakter wszystkich zakresów, żadnego zmiękczania, zaokrąglania. Zdecydowany, „konkretny” dźwięk. Walory rytmiczne, dynamiczne – znakomite. Jednak owa jasność i pewna twardość powoduje, że tak samo zrealizowane płyty (których jest mnóstwo) brzmią zbyt jednostajnie, momentami natarczywie. Bas – ładnie rozciągniety, zwarty, krótki. Troche brakowalo mi nasycenia, wypełnienia dzwieku, trochę więcej masy i „mięska” na średnicy i basie by nie zaszkodziło.

Mazuriche Tuch mk Golden Fish

wpiety po Silver Strong 3 – i zupełnie inny dzwiek. Próbowałem na różnych płytach, i ciągle coś wydawało mi się nie tak. W porównaniu do pozostałych kabli (zresztą wszystkich) cały czas miałem wrażenie pewnej „maniery” w dzwięku. Góra – najwyższa lekko podbita, średnia o tyle samo cofnięta. Przez co, w zależności od płyty, brzmienie góry było albo na granicy ostrości (gdy na płycie było jej dużo), albo matowe i suche (gdy na płycie było jej mało, i/lub nagranie z bardzo wycofanymi najw. rejestrami). Srodek też jakby lekko cofnięty, trochę malo obecny. Bas – u mnie wyraźnie podkreślony średni zakres – na dobrze znanych utworach zauważałem to natychmaist, wręcz po kilku sekundach. Kabel sprawił wrażenie bardzo nierównego. Oprócz tego mniej smaczków i powietrza w porównaniu z resztą kabli, zwłaszcza Silverami. Oceniam najniżej z wszystkich fadekabelków. Ciekawe – widzę że ten kabel dostaje skrajnie rózne oceny. Fadeover coś pisałeś nt jego konstrukcji, i że to wlaśnie dlatego powoduje takie różne reakcje – o co tu chodzi ??

P.S. – obok S.Light3, - najlepsze wtyki ;-)

Mrągowo Forever mk Silver Light 2

Wpięty po Złotej Rybce – i znów zagrało jak lubie ;-) Charakter podobny do S.Strong3, z tym że mniej twardy dzwiek, tutaj powiedziałbym że delikatnie zaokraglony, ale nadal szybki, dynamiczny, kolorowy. Góra troche mniej dosadna niż w S.Strong3. Bas i środek ciut bardziej nasycone, pełniejsze. Tego kabla słuchalo mi sie najprzyjemniej z calej czwórki. Dzwiek bardzo gladki, wyrównany, przy tym szczegolowy i szybki. Leciutkie, minimalne ocieplenie, sprawiajace ze wokale i akustyczne instrumenty brzmialy po prostu przyjemnie. Kabelek zakonczony bardzo solidnymi wtykami, z usmiechem na twarzy stwierdzilem, że to dokładnie te same koncowki jakie mam na AudioNova Proteus, który gral sobie od wtorku w oczekiwaniu na fadekabelki ;-)

Ukrainski Łącznik

Wpiąlem na koniec, po S.Light3. Bardzo ciekawy kabelek, Myślę ze może być receptą na wiele za ostro i za jasno brzmiących systemow. A to dlatego, ze calościowo brzmienie jest lekko ocieplone, wygładzone, kulturalne. Zero wyostrzeń, agresji. Tego kabelka sluchalem najkrócej z wszystkich, i powrocilem do porównania 2 faworytów, czyli Silverów

Ponownie wpialem S.Strong 3, posluchalem 3 wybranych kawalków („2” z P.Barber, oraz „3” i „4” z samplera Stereoplaya), i natychmiast zmiana na S.Light i te same kawałki. Potwierdziły się poprzednie obserwacje – Strong, jak sama nazwa wskazuje, gra zdecydowanie, szybko, dynamicznie, momentami troche twardo, i momentami zbyt odważnie (jak na moj gust) poczyna sobie na górze pasma. Jednak calosciowo – moim zdaniem bardzo udany, ciekawy kabel, nie sposob przy nim pozostac obojętnym na muzyke. Na ostrych plytach i/lub na jasnych, suchych systemach moze byc jednak za ostro, za twardo, bez wypelnienia i nasycenia srodka i basu. S.Light - jak sama nazwa wskazuje ;-) (Fadeover, te nazwy to chyba nie są przypadkowe!) – zagral trochę mniej żywiołowo, troche upiekszyl, pozaokraglal krawedzie, zachowujac jednak nadal rzeski, zywy, „kolorowy” charakter. Góra bez tej dozy „metalizującej”, którą czasem zaserwował S.Strong. Bardzo bezpieczny kabel do roznych systemow, roznych nagran. Po zakonczeniu „regularnych” testów to na tym kablu posluchalem jeszcze fragmentów kilkunastu plyt, i było bardzo dobrze. Podobał mi się najbardziej z całej czwórki, mimo iż za najbardziej przezroczysty uważam Strong3

Epilog – koniec końców, w moim systemie zwyciezyl – Audionova Proteus – zachowując wiele cech obu Silverów (szczegółowośc, przestrzeń, powietrze, dynamika) dołożył coś czego nie znalazłem w żadnym fadekabelku, ani w uzywanym wczesniej AQ Coralu – przepieknie nasycony barwami, soczysty srodek, i gleboki, ladnie rozwarstwiony, przy tym szybki i energiczny bas. Właczony na koniec testów po S.Light, zagral mi tak, ze po prostu zostaje u mnie na stałe.

PS

poniżej - fotka, na której AN Proteus i AQ Coral sczerzą paszcze wtyków RCA ;-)

te większe to Proteus, te mniejsze na Coralu - to wtyki RealCable, wg mnie bardzo dobrej jakości

[obrazekLUKASZ-279357_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arek, ale fajnie napisane :) Co ja mogę powiedzieć, hmm, chyba tylko tyle, że prawie w 100% mogę się z Twoim uwagami i opisem zgodzić. Zagadką jest dla mnie jedynie metaliczność Strong'a 3, o której piszesz, a której ja u siebie po dłuższej sesji nie stwierdziłem albo nie uchwyciłem w stopniu bym zwrócił na to uwagę. (1. wieczora coś mi w Strong 3 nie pasiło i dlatego faworytem był bezpieczniejszy wybór, czyli Twój nr 1 z fadepolelumków).

Złota rybka jest jakimś nierównym kablem (ale nie nieudanym-zależy od systemu). (Dawno dawno temu, gorzej zadziałał na mnie tylko IC Reson ;)

Dzięki za wpis.

* * *

Gratuluję nowego IC Proteusaw Twoim systemie. Skoro tak dobrze o nim piszesz znaczy, że z dużym prawdopodobieństwem i mnie się by spodobal w moim systemie. Choć gusta muzyczne mamy trochę różne, to zdecydowną większość cech charakterystycznych dźwięku odbieramy b. podobnie. Pawiowy tez dużo o fedepolelumach napisał - można porównać (w OPINIACH).

Teraz jeszcze poczekamy, co napiszą kubedes i rafko.

Pozdr.

Kabelki mam już drugi dzień, więc czas na pierwsze spostrzeżenia i opinie.

Ponieważ całą swoją uwagę skupiam od jakiegoś czasu głównie na kablach głośnikowych, to o nich dziś będzie (chcę wreszcie kupić kabelek, ale już tak szukam i szukam od paru miesięcy :-)). IC na razie leżą na półce, i czekają na swoją kolej, może w weekend…?

Tak więc, powracając do tematu, Tangerine Freedom grają u mnie bardzo fajnie i bez oszustwa mogę stwierdzić że wpadły mi w ucho. Prezentuje formę przekazu, jaka mi odpowiada. Jest dość neutralny, nie ociepla (co u mnie jest plusem), a przy tym ma ładną i obszerną scenę. Od razu po wpięciu go w system zauważyłem ładną średnicę, która zasługuje na pochwały. Fortepian brzmi ślicznie, pełnie - z wszystkimi wydźwiękami. Wokale podobnie. Mam jednak trochę wrażenie, że choć to bardzo przyjemne, to jednak średnica jest lekko ukolorowana, aż za piękna. Nie jest to jednak powodem do narzekań, przecież jest to bardzo przyjemne… Przyczepić natomiast się można do dolnych zakresów. Basik, choć jest, to jednak za mało czytelny i lekko poluzowany, trochę się rozłazi. Kontrabas (na co zawsze zwracam uwagę, bo uwielbiam ten instrument) jest za mało czytelny i nie schodzi tak nisko jak powinien. Nie jest to jakieś rażące, ale jednak.

Góra? Ta najwyższa lekuchno podbita, ale u mnie nie sprawia to jakiś problemów, sybilantów bynajmniej nie stwierdziłem. Generalnie jest czytelna i dość rozdzielcza.

Reasumując jest to kabelek, który bez problemu mógłby zostać u mnie w systemie. Sprawuje się naprawdę ładnie. Oczywiście ma wady, ale nie spotkałem jeszcze kabla który by ich nie miał….Niemniej jednak jest to kabelek godny uwagi i polecenia. Myślę że może się nie sprawdzić w za jasno grających systemach.

Jak przyjdzie kolej na sygnałowce, napiszę dalsze wrażenia.

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.