Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt kolumn podstawkowych z w miarę dużym wooferem

MarcinABC

Rekomendowane odpowiedzi

Odwiedź stronę troelsgravesen.dk

Jeden z prostszych modeli to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale szukaj dalej, gdyby nie pasował.

Czy ktoś robił ten projekt ? Jakie doświadczenia ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Budżet " jest na tyle ciekawy , że można pomyśleć o dobrych monitorach ' ... Duże skrzynki np ok 40 litrów , już będą generowały spore doły ( metraż pokoju ) , Z 20 cm głośnikami i większymi , kłaniają się starsze typy głośników sprzed lat , obecnie są nieco inne szkoły " ( inne projekty ) ...raczej z 3 ma głośnikami , ale to też kwestia podejścia do tematu .

Na marginesie tematu / jeśli autor wątku pozwoli ? /

Z bardzo budżetowych ( !!!). propozycji / dobre kolumny najtaniej - za grosze / , ... ostatnio bawiłem się w połączenie 20 cm i wysokotonowego w jedną całość .

Do testów wykonałem prostą odgrodę ( odpady blatu za 10 zl ) oraz kupiłem skrzynki 30 litrowe .

Zwrotnica stanowiła wąskie gardło " ( radzono ; weź gotowy projekt ) , ale oparłem się na starszej prostej zwrotce Dynaudio .

Po kilku próbach z kondensatorami i rezystorami wyszła bardzo prosta zwrotnica jednorzędowa .

Sprawa została przetestowana na obydwu obudowach i spisuje się doskonale !!! ( miłem , kilka porządnych monitorów , więc mam porównanie ) Wzmacniacz Cyrus One plus 16-18 m pokój .

Do testów użyłem polskich przetworników wysokotonowych oraz wofferów ; Seas 21 rex oraz Dbelsi 8004 ? ( chiński głośnik gra całkiem przyzwoicie , jedynie gubił sie w gęstych składach np gitarowych dajac wtedy nieco jazgotu / ale to może też z niewygrzania ? ) . Kondensatory Wimy / takie czerwone / grały " najlepiej - z tych najtańszych różnych / i rezystory ceramiczne oraz węglowe są ok / metalizujące wprowadzały jazgot / . Przewody Atlas Basic lub podtynkowy Mit dawały bogatą ciepłą i soczystą barwę . Nowy głośnik wysoki / ten okrągły / na poczatku grał nieco metalicznie bez wyrazu , choć bardzo szczegółowo , ale dosyć szybko sie ustabilizował i zgrał z Seasem 21 cm . Zwrotnica to tylko R3,3 oraz K5,6 , na dole można pomyśleć o cewce 1,0 .

Polecam takie testy i zabawę , często przynoszą zaskakująco dobre rezultaty . Ceny ; odgrody, za całość -150 zł . Skrzynki max- 500 zł / taniej bo wymieniłem się na przewody / . Odgrody są nieco przestrzenniejsze , nieco zwiewniejsze ( wym 90x43 ) , za to skrzynki mają fajny punktowy sprężysty bas z zamkniętej obudowy 31 l . Muzyki akustycznej i jazzu słucha sie na tych zespołach kapitalnie . Może tylko odgodom brakuje odrobinki wyrazu na górze / ograniczenie głośnika , choć barw owo i jakościowo jest całkiem dobry .( jak na 5 zł z bazarku ) . Przednia zabawa i efekty ..po byku "

Polecam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.