Skocz do zawartości
IGNORED

SOVTEKI 6922 kontra TELEFUNKENY E 88CC?

13aniol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam preamp skladajacy sie z 4sztuk lamp SOVTEKI 6922.Slyszalem ze w/w lampy sa bardzo trwale ale to totalna lipa wymiana SOVTEKOW na TELEFUNKENY E 88CC,E 188 CC / E 288 CC poprawi znaczaco a nawet w nie wyobrażalny sposob brzmienie preampu.Czy warto wymienic lampy?

Czy bedzie poprawa brzmienia.jaka?

Czy jest to zgodne z producentem?bez skutkow ubocznych?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13221-sovteki-6922-kontra-telefunkeny-e-88cc/

wymiana lamp zwykle owocuje zmiana :D chyba ze pozostale komponenty sa "lipne". lampy telefunkena sa uwazane za top (przynajmniej przezemnie) mysle ze to wartosciowy experyment a i efekt moze by wcale przyjemny.

E88CC jak najbardziej, ciekawie gra Philips serii SQ

E188CC ma inne wyprowadzenia - nie zastoszujesz bez przeróbki preampu

E288CC ma wyższy prąd żarzenia - jak wytrzyma zasilacz to można stosować

Była taka dyskusja na audioasylum.com na temat NOS 6DJ8/6922/7308 w którą zaangażowało się kilka osób z Audible Illusions, Victor Khomenko (BAT), Kevin Deal (Upscale Audio) i jeszcze parę innych osób. Obraz wynikający z tej dyskusji (przedstawiany przez stronę profi) był mniej więcej następujący.

1. Jest niezwykle trudne albo wręcz niemożliwe dostanie dobrej NOS 6922 - prawie wszystko co jest na rynku to albo podróbki albo też ostatnie odrzuty. Oczywiście są wyjątki ale bardzo nieliczne.

2. Stare 6922 często i gęsto nie radzą sobie w nowych konstrukcjach lampowych z wyżyłowanymi parametrami i bez lub z płytkim NFB - tzn. bardzo krótko żyją.

3. Nowe lampy (takie jak choćby Sovtek) lepiej sobie radzą z tym problemem i w związku z tym są bardziej niezawodne ergo preferowane przez producentów sprzętu audio.

4. Nowe lampy mają mniejsze problemy z mikrofonowaniem. Mikrofonowanie zaś czasami może być odbierane nie jako wada a nabieranie przez dźwięku "masy".

Tak więc próbuj. Ale jeśli zagra źle albo krótko pożyją patrz punkt 1.

Cała dyskusja tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To nie religia i nie kwestia wiary. Problem nie w tym "Czy NOSy grają lepiej" tylko w tym "czy NOSy to NOSy" i druga rzeczy "Czy NOSy pożyją wsytarczająco długo żeby stwierdzić że grają lepiej". Polecam UWAŻNĄ lekturę załączonego linku.

lolo- mnie nie przekonasz ja wiem swoje ,ale pewne ryzyko zawsze istnieje przy zakupie starych lamp.Dla pocieszenia powiem, że niektóre z moich NOS grają po 3 lata non stop i nic się z nimi nie dzieje .Wiem kto z Warszawy robi z nowych lamp NOS'y ,ale to na priva.

robtango... ale ja Cię do niczego nie chcę przekonać. Wg mnie poprostu nie zrozumiałeś co chcę powiedzieć. A chcę powiedzieć że trzeba być ostrożnym, a nie żeby nie wkładać NOS do wzmacniaczy. BTW Mam do Ciebie pytanie, ale to napiszę na priv (trochę inne niż by sugerował Twój wpis).

Pzdr.

Dzięki. Napisałem. A tak przy okazji załączam link do stronu Audible Illusions na której podane są rekomendacje dotyczące różnych lamp. Oczywiście dot. one przedwzmacniaczy AI, ale jak jakaś lampa jest w stanie funkcjonować w preampie AI to i z innymi sobie da radę :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lolo czytałem wpis Audible Ilussions i powiem tylko ,że jeśli chodzi o NOS opisali tylko niewielką ich cześć i na dodatek te ,które uważam za przeciętną.Nie ma słowa na temat najlepszych tego typu lamp.Te które wymienili miałem prawie wszystkie. pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.