Skocz do zawartości
IGNORED

Linear Audio Research LAR IA-30

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Co myślicie o tym wzmacniaczu? Warto się nim zainteresować?

Kamil, wszystko zależy od kolumn, do których planujesz je podpiąć. Jeśli to kolumny o skuteczności powyżej 90dB, impedancji 8ohmów z niewielkim jej spadkiem (do powiedzmy 6 ohmów), to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie to idealny duet. Sprawa komplikuje się gdy dysponujesz kolumnami trudnymi do wysterowania. Już nie tyle chodzi o samą wartość skuteczności/efektywności podawaną w dB, gdyż pomiar i jego wyniki mogą się różnić, ale bardziej o przebieg zmienności impedancji głośników zestawu głośnikowego. Wystarczy że masz duży spadek impedancji (do 2-3 ohmów) i okaże się, że potrzeba bardzo mocnych monobloków lampowych albo mocnego wydajnego prądowo tranzystora, bo inaczej będziesz miał "kapeć" a nie brzmienie. Kolejna rzecz to Twoje preferencje brzmieniowe. Najlepszym testem jest odsłuch we własnym systemie.

Ja wczoraj stałem się posiadaczem IA-30MKII. Długo się do niego przymierzałem, długo słuchałem jak radzi sobie z różnym materiałem muzycznym z różnych źródeł i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Kolumny Yamaha NS-590, obudowa zamknięta z 30cm średnicy papierowym wooferem, 12cm średnicy głośnikiem średniotonowym i 25mm kopułką berylową. Gra z_a_y_e_b_e_e_ś_c_i_e_!!!

Zapraszamy do wątku klubowego Linear Audio Research.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.