Skocz do zawartości
IGNORED

słabe ekranowanie w gł. centralnym

slayer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i bardzo proszę o pomoc.

mam problem z głośnikiem centralnym a dokładnie chodzi mi o jego ekranowanie.

Głośnik to ELAC CLS z tyłu ma napisane że ma ekranowanie magnetyczne i może coś w tym jest ponieważ go rozkręciłem i każdy głośnik ma nałożony chyba miedziany kubek pod którym są magnesy, ale postawiłem go nad TV no i to ekranowanie jest za słabe ponieważ kineskop z czasem dostał taki czarny pasek po całej szerokości a z czasem kolory trochę popsuły się (gdy TV jest wyłączony to wygląda to jak ciemniejsze przebarwienie na kineskopie grubości około 1 cm wzdłuż całej górnej jego części i nie znika nawet jak wyłączyłem na dłuższy czas z sieci ale przynajmniej kolory wróciły do normy - tv pewnie wyląduje w servisie bo jest na gwarancji).

Mam pytanie czy można to ekranowanie w jakiś sposób "wzmocnić" powkładać jakieś płytki metalowe (jakie?) wewnątrz obudowy albo te kubki z magnesami czymś owinąć (czym?), mogę oczywiście głośnik wyżej powiesić, ale niebardzo mam miejsce.

proszę pomóżcie, mi już ręce opadają bo tv kupiłem 6 dni temu i już servis się kłania :-(

pozdrawiam

123... test

u mnie takie ekranowane głośniki załatwiły kineskop - barwy tam gdzie były są niemalże w negatywie. Ekranowanie możesz poprawić odsuwając głośnik od kineskopu, ja położyłem go pod TV i juz jest ok chociaż przebarwienia na kineskopie schodzą bardzo wolno (miesiąc już).

Ekran działa gdy w podliżu są inne głośniki (np do układu d'apollito daje się ekranowane gwizdki) ale TV reaguja różnie

Przyczyną tego problemu może być:

1. Puszka na magnesach nie jest stalowa

2. Dodatkowy magnes jest za mały

3. Dodatkowy magnes jest źle przyklejony (powiniem być dokładnie w odwróconej "fazie")

W takim wypadku są tylko dwa wyjścia:

1. Odsunąć głośnik od TV

2. Wywalić puszkę, oderwać dodatkowy magnes. Przykleić nowy magnes o dokładnie tych samych wymiarach, a na całość nałożyć stalową puszkę o grubości ~2mm.

dzięki za rady...no i narazie odsunąłem głośnik , teraz jest około 15 cm nad TV :-), z czasem jak znajdę trochę wolnego czasu to dobiorę się do tych "konserv" :-)

pozdrawiam

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.