Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny - końcówka mocy - AUX - niestandardowe podłączenie

Andrzej_66847

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Proszę pod powiedzieć czy da się normalnie podłączyć końcówkę mocy do głośników i laptopa.

Model końcówki mocy SONY LBT-A790; kolumny od wieży SONY cmt cp 11; laptop HP 6470b

Wygląda to standardowo i najprawdopodobniej da się. Są jednak dwie wątpliwości:

1. Slabiutkie kolumny, na które trzeba będzie mocno uważać żeby ich nie przeciążyć.

2. Jeśli końcówka do pracy wymagała podpięcia przewodu sterującego, trzeba by obejść układ załączenia i wykonać włącznik ręczny.

Wygląda to standardowo i najprawdopodobniej da się. Są jednak dwie wątpliwości:

1. Slabiutkie kolumny, na które trzeba będzie mocno uważać żeby ich nie przeciążyć.

2. Jeśli końcówka do pracy wymagała podpięcia przewodu sterującego, trzeba by obejść układ załączenia i wykonać włącznik ręczny.

Podobno końcówka mocy jest przerobiona specjalnie do takiego używania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pierwszy raz będę używać sprzęt takiego poziomu więc trochę gubi się.

Jakie kolumny będą pasowali do tego sprzętu?; jak ja rozumiem to mam zwracać uwagę na moc(W) i impendację(oHm)

Patrzyłem jeszcze na taki kolumny:

model thx 3f moc maksymalna 200w/rms 100w

HECO PHONE 2 SF 3 DROZNE

UHER quadro 30-18000 Hz 8 Ohm

PIONEER S-J200

czy coś z tego będzie dobrym wyborem?

Ukryta Zawartość

Żeby w pełni wykorzystać możliwości końcówki mocy należy kupić kolumny i mocy (katalogowej) zbliżonej do wzmacniacza i impedancji nie niższej, jak obsługiwana przez wzmacniacz. Dla uzyskania większej głośności można poszukać kolumn o wysokiej skutecznosci, ale tu 90% producentów kłamie, zawyżając ją.

Nie lepiej kupić jakiś normalny wzmacniacz, z dodatkowymi wejsciami, jak zestaw pokazany powyżej? Jedno wejście i brak regulacji głośności mocno ograniczają możliwości jego wykorzystania.

Żeby w pełni wykorzystać możliwości końcówki mocy należy kupić kolumny i mocy (katalogowej) zbliżonej do wzmacniacza i impedancji nie niższej, jak obsługiwana przez wzmacniacz. Dla uzyskania większej głośności można poszukać kolumn o wysokiej skutecznosci, ale tu 90% producentów kłamie, zawyżając ją.

Nie lepiej kupić jakiś normalny wzmacniacz, z dodatkowymi wejsciami, jak zestaw pokazany powyżej? Jedno wejście i brak regulacji głośności mocno ograniczają możliwości jego wykorzystania.

Wieża posiada sporo zbędnych dla mnie elementów, chcę wyeliminować kasety, płyty, regulację basu też nie potrzebuje - wydaje mi się że musi być na standardowym poziomie i tak będę najlepiej, bo wszystkie korekcję dźwięku zniekształcają go. Bez tej regulacji w każdym razie dla mnie nie będzie o wiele gorzej. Nie wiem czy mam rację, w każdym razie doświadczenie będę miał na praktyce. z danym sprzętem zamierzam spędzić kolejne pół roku a w tedy spróbuje wymienić na coś lepszego opierając się na nowe doświadczenie.

Wracając do tematu - zgodnie z tym manual'em

Ukryta Zawartość

jeżeli ja będę używał tylko 2 głośników jako stereo, to zalecano jest głośniki z impedancją 6 oHms i mocą 100? 120? 180?

Ukryta Zawartość

Moc rms masz 100W na kanał to i takie kolumny podłącz. Nie wierz w głupoty, że kolumny mają mieć moc wyższą dla ich bezpieczeństwa- to nic nie daje. Najważniejsze, żeby nie przesterować wzmacniacza sygnałem wyższym jak znamionowy, bo wygenerujesz zniekształcenia, które spalą wysokotonowca.

Postanowiłem zainwestować niewielką sumę około 350zł na wzmacniacz i kolumny, jeżeli ktoś podrzucę lepsze warianty sprzętu używanego w cenie bliskiej do mojej, to będę bardzo wdzięczny=)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.