Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102 vs... Sony TA-FE600R

AstraF

Rekomendowane odpowiedzi

Niby dziwne żeby takie coś porównywać? a jest co! nie wiem z czego wynika taka róznica ale:

Najpierw Sony:

1. Ładne wysokie, choć dość ostre, czasem uciążliwe

2. Średnica wycofana

3. Bas dynamiczny - choć w niektórych piosenkach rozlazły

4. Marna budowanie sceny

Teraz Radmor:

1. Wysokie ładne, czyste - choć trochę za mało ich

2. Lepsza średnica, wkońcu nie tak wycofana

3. Bad no i tu są braki, jednak 2x25W to za mało na kolumny jakie posiadam

4. Radmor potrafil dużo lepiej zbudować scene

System testowy jak w "o mnie" z taką różnicą że Radmor ma kolumny przez zwykłą miedź OFC za jakieś 2 zł/m i interkonekt do cd za 4 czy 5 zł. Niech mi ktoś to wyjaśni?! Radmor po renowacji - nowe elektrolity. Jedyną wadą Radmor-a jest mało mocy - na niskich głośnościach basu ni ma, a i najwyższy wysokich czasem brakuje. Co lepsze? Ciężko mi powiedzieć jednoznacznie - każdy ma swoje wady i zalety.

https://www.audiostereo.pl/topic/13353-radmor-5102-vs-sony-ta-fe600r/

Nie wiem jak tam ten Sony ale w Radmorze mało sopranu czy basu moim zdaniem masz do bani głośniki bo za każdym razem jak miałem Radmora basy i soprany miał aż za duże . Radmora ma te 25 W na kanał ale u mnie grały na nim Voyagery 350 i byłem mile zaskoczony że ciągnie takie kolumny całkiem dobrze . U kumpla Radmor ma podpięte Polarisy 300 bas dobry sopran jakich mało on nie narzeka .

Astraf

jak Ci brakuje wysokich to odetnij przewody potencjometr głośności - kontur, wysokie i średie się oczyszczą. Co do basu to dziwne, może kondensatory się jeszcze nie wygrzały. Jeśli to nie to to spróbuj wymienić kable końcówka mocy - wyjścia głośnikowe (a i te warto zastąpić czymś masywniejszym) i kable zasilanie - płytki z tranzystorami mocy.

U mnie 5102 napędza altusy 120 - potrafi za ich pośrednictwiem zatrząść wątrobą i okolicą:))

(AstraF) no dobra ja też miałem bas na zero przy 5412 tylko na korektorze włączone super stereo grało bosko basu było aż za dużo a tak narzekają na Polskie Tonsile i myślę że te twoje kolumny są jakieś nijakie . Może się pochwalisz swoimi kolumnami .

->Szyba

Po pierwsze Radmor 5102 i 5412 to zupełnie inne konstrukcje, po dwa 25W przy 4 ohmach na mocne kolmny 8 ohmowe to jest mało, basu jest mało i koniec, i korektora też nie używam (po pierwsze nie ma nawet wyjścia na korektor, a po drugie jest to kolejna przeszkoda w torze audio). Kontrukcja Tonsili jest po to aby było bum, bum, umc, umc a taki dźwięk mi nie odpowiada, ja lubie zrównoważony i przejżysty dźwięk.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) proszę, oglądaj sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak od razu trzeba było u mnie w Bytomiu są takie do kupienia ale mają dwa otwory bas refleks tak jak w oryginalnych Polarisach i głośnik wysokotonowy Tesli . Komplet kosztuje 800 zł skrzynie takie same jak te Alpha 260 grają całkiem dobrze .

• 3 lata później...

Głównym elementem mojego audio jest również Radmor 5201-TE po kapitalnej renowacji i odnowieniu (zakupiony od natrixnatrix z allegro.pl, zainteresowani Radmorami wiedzą kto to). Napędza on Heybrooki HB4 (3-drożne, woofer i midwoofer z kevlaru ZTCP Peerless, 90db 6 ohm). Ostatno pokusiłem się jednak o porównanie mojego Radmorka do innego ampli, którego czasowo posiadam, a jest nim Onkyo A-8650 (drugi od góry ampli z połowy lat 90-tych), kawał maszyny, pobór 330W z sieci. Cóż... Radmorek poległ niemal w kazdym aspekcie, choc w niektórych przewaga okazała się miażdżąca. W wielkim skrócie wyglądało to tak:

- scena: różnica pokoleń, scena w Onkyo nieporównywalnie szersza, to jak porównanie sali kongresowej, do salki w gminnym domu kultury, byłem mocno zaskoczony,

- stereofonia: jw., lokalizacja poszczególnych instrumentów wyśmienita

- niskie: tu spodziewałem się porażki Radmorka, bas w Onkyo równie niski, ale juz nie tak rozciągnięty, Onkyo oferuje szybki, mocny, pukntowy, ale jak rypnie to podłoga drży :)

- wysokie: tu przewaga Onkyo była znikoma, jeśli w ogóle można mówic o przewadze,

- moc: takie testy czasami potrafią zdołować.. ;) niestety dopiero teraz wiem jak bardzo radmorek niedomaga w zakresie mocy, dopiero teraz widzę jak Radmorek sie męczy próbując napędzić moje Heybrooki, co tu dużo mówić... 25W nawet w takim uczciwym wydaniu jak w Radmorku musi uznać wyższość potworowi Onkyo. Obrazowo wygląda to tak: godz. 14:30 w Radku = godz. 11:00 w Onkyo, przy czym Radek przy takim podkręcniu gałki zaczyna zniekształcać dźwięc... poprostu dostaje zadyszki.

Generalnie Onkyo utarło nosa mojemu Radkowi, co nie zmienia faktu, że urok polskiej kontrukcji jest na tyle duży, że to Radek nadal zajmuje główne miejsce w moim torze audio :)

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Przy okazji, dziękuje koledze berberysowi za udostępnienie Onkyo... musimy sie umówic na zwrot ;) A do tego czasu może uda mi sie jeszcze zrobic porównanie Radka z Pioneerem A-616 i tego Pioneera z ww. Onkyo.

Luxmany i winyle 

Radmor jet dużo bardziej muzykalny, ładniejszy, możesz w nim grzebać do woli jak coś spalisz to się tragedia nie stanie, za kilka lat sprzedasz go za tyle samo co kupiłeś (albo i więcej).

Pomimo że dźwięk Radka ma dużo podbarwień i niedoskonałości można go słuchać godzinami (i na niego patrzeć).

Wymienisz sobie 2n3055 na KD502 lub 503 to i bas stanie się potężniejszy, niższy i trochę mniej rozlazły. Zresztą o tuningu Radmora na tym jak i na innych forach napisano już wszystko

pzdr

WOJTEK2, ja to wiem.. :) dlatego też mimo, że Onkyo wypadł w porównaniu wyraźnie lepiej, to właśnie Radek pozostał na honorowym miejscu jako główny napęd moich Heybrooków :) I pewnie tak zostanie.

Musze jednak pomysleć nad wymianą tych elementów, o których piszesz. Ja swego czasu chciałem pójść troche inna drogą... Jako że najbardziej cierpię na niedostatek mocy (mam spory salon 35mkw.), to wpadłem na dość szalony pomysł, aby w obudowie po tunerze AM zrobic solidną końcówkę mocy i pozostawić R5102-TE jako pre... Pytałem też obeznanych w temacie ale jakoś nikt nie podjął rękawicy ;)

Luxmany i winyle 

Inna modyfikacją, jaką chcą (a właściwie muszę) przeprowadzić do dorobienie do R sterowanie pilotem. Niestety moja pociecha zaczyna raczkować i interesować się wszystkim co błyszczy, a więc i Radmorkiem. Dlatego też zmuszony jestem ukryć go za dość ciężką szybą w komodzie, przez co codzienna obsługa (włączanie, wyłączanie, poziom głośności) będzie mocno utrudnionoa. Kolega McGyver wyliczył mi swego czasu koszt takiej przeróbki na ca. 200zł + czteropak :)

Luxmany i winyle 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.