Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy setupie

macieqq

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Na wstępie wymienię wszystko co znajduje się u mnie na stanie. Jestem kompletnym laikiem, więc proszę o wyrozumiałość. Prosiłbym o pomoc przy sposobie podłączenia całego sprzętu tak, aby uzyskać najlepszą jakość - chodzi mi również o kable.

1) Dwie kolumny (zdjęcia złączy oraz samych kolumn w załączeniu) - nie mam pojęcia jakie to kolumny. Kupione były od znajomego, który sam składa bebechy. Pewien jestem dwóch rzeczy - mają dębową obudowę oraz blaszkę "WHD" z przodu :)

2) Wzmacniacz Yamaha AX-540 (zdjęcia w załączeniu)

3) Słuchawki Sennheiser HD 558

4) Płyta główna MSI Z97 Gaming 7 - Realtek ALC 1150

5) Karta dźwiękowa Asus Xonar DX

I teraz kilka pytań:

1) Czy jest sens podłączać Xonara DX? Będzie grał lepiej niż powyższy Realtek?

2) Biorąc pod uwagę, że wzmacniacz jest dość stary:

a) czy lepiej jest podłączyć kolumny pod wzmacniacz i później wzmacniacz do integry/xonara,

b) czy podłączyć kolumny bezpośrednio do integry/xonara?

3) Jeżeli połączenie 2a będzie lepsze, to czy integra lub xonar będą miały znaczenie? Tj. czy dla wzmacniacza jest jakaś różnica do czego jest podłączony, czy on sobie sam "wytwarza" dźwięk?

4) Jakich kabli użyć do podłączenia kolumn? Póki co używam kabli gołych z obu stron - do wzmacniacza raczej inne nie pasują, nie wiem jak sytuacja z kolumnami.

5) Chcę, aby moje słuchawki lepiej grały. Gdzieś wyczytałem, że w przypadku posiadanego przeze mnie wzmacniacza, sprawa jest kiepska, gdyż wzmacniacz do stereo ma kiepskiego "dużego" jacka. Dlatego też planuję zakup sprzętu do słuchawek (np. FiiO E10K). Czy w przypadku tego rozwiązania najlepszym wyjściem byłoby olanie wszystkiego co jest wyżej i podłączenie zarówno słuchawek jak i kolumn do E10K?

6) Powtarzam się, ale - czy podłączenie E10K do integry lub xonara ma znaczenie?

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc. Z góry dziękuję!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-67034-0-17696500-1498164812_thumb.jpg

post-67034-0-51305600-1498164812_thumb.jpg

post-67034-0-87166800-1498164812_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/133637-pomoc-przy-setupie/

1 - tak

2 - a

3 - temat rzeka. W telegraficznym: DX poprawi wszystko co idzie z PC. Wzmacniacz wytwarza wyłącznie pieniądze dla zakładu energetycznego. Co podłączysz to masz - minus ograniczenia fabryczne wzmacniacza. Czyli jeśli już to wzmacniacz psuje, tym mniej im jest lepszy.

4. 2 x 2,5 mm czysta miedź

5 - nie znam tego wzmacniacza. Słuchawki można podłączyć zarówno do DX jak i CD - i po problemie, bez zakupów....

I nie strzelaj focha amigo, raz wakacje, dwa coraz więcej jest tu zielonek o nastawieniu - należy mi się porada jak psu micha. A to wywołuje efekt: a poszedł ty......

Czasami po tygodniu ktoś odpowie... Poza tym odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania byś znalazł używając wyszukiwarki wmontowanej w to forum - w ciągu kwadransa...

Z panem B.

P.S. Do kolumn "samoróbek" jakoś nie mam przekonania..... W 99,99% jest to włożę byle co, w byle jaką obudowę - o gra. To jest super.... Żadnych pomiarów, obliczeń - nic..... Owszem jest ten promil który potrafi złożyć (zbudować) coś fajnego, ale Ci to się naprawdę cenią...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.