Skocz do zawartości
IGNORED

Brak możliwości przesłania dźwięku Dolby Digital przez HDMI

Joorkan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowy na forum, więc na początek pozdrawiam wszystkich :) Nie wiem, czy ten wątek powinien być w Hi-end czy w Hi-fi, więc w razie czego proszę o przeniesienie.

Mój problem polega na braku możliwości przeniesienia dźwięku 5.1 z komputera na zestaw kina domowego za pośrednictwem TV. Moje połączenie i sprzęt:

komputer Lenovo G700 z Windows 10 -> poprzez HDMI z TV LG 42lf5800 -> do zestawu kina domowego z Bluray Samsung HT-J5150 za pośrednictwem światłowodu.

Próbowałem różnych sposobów, grzebałem w ustawieniach i TV, i zestawu kina, i komputera - i nic. Jak włączę film przez USB - jest okej, dźwięk przestrzenny działa. W instrukcji obsługi TV nie jest nic napisane, aby podłączenie źródła z HDMI i przesłanie do zestawu przez światłowód eliminowało dźwięk 5.1. Wydaje mi się, że to może kwestia zainstalowania dodatkowych sterowników/programów na komputerze. Dodam jeszcze, że gdy podłączę komputer do TV, kliknę na "Dźwięk" i "Odtwarzanie" - pokazuje mi mój TV LG. Gdy kliknę na "Konfiguracja głośników" pokazuje tylko dźwięk stereo.

Bardzo proszę o pomoc i wskazanie, co może być nie tak :)

Nie napisałeś jaki odtwarzacz masz na komputerze.

Ogólnie musisz przełączyć w opcjach odtwarzacza, żeby wysyłał dźwięk jako bitstream. Po drugie w opcjach TV powinno być coś takiego jak format wyjściowy audio i tam też musisz ustawić go jako wielokanałowy (najczęściej tak to się nazywa).

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Korzystam z PotPlayera, zaraz popróbuję pozmieniać ustawienia - może coś wyjdzie.

Pogrzebałem w trybach wyjścia i tylne głośniki odżyły :) Tak jak myślałem - proste rozwiązanie, tylko ja nie ogarnięty. W każdym razie dzięki za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.