Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR876 - konflikt z odtwarzaczami DVD

melodyman

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam amplituner AV Onkyo TX-SR 876.

Podłączyłem do niego tuner cyfrowej platformy HDMI-HDMI i wszystko ładnie działa. Podłączyłem laptopa, kryształowy obraz, dźwięk bez zarzutu.

Podłączyłem odtwarzacz DVD do portu komponent IN1 (przypisany) i przypisałem go do urządzenia i albo obraz drzy, albo brak odbioru całkowicie. Momentami pokazuje się na odbiorniku TV komunikat : niekompatybilny format video.

Podejrzewam, że albo coś źle robię, aczkolwiek nie za bardzo jest gdzie popełnić błąd, albo ten model Ampa ma jakiś konflikt. Ten sam problem wystąpił na innym takim samym amplitunerze.

Próbowałem podłączyć dwa odtwarzacze : Yamaha DVD S540 oraz Panasonic S49. Obydwa zachowują się identycznie.

Yamaha w ustawieniach komponet posiada dwie opcje YUV orzaz RGB. Na RGB obraz drzy, na YUV nie ma nic. Amplituner wyświetla komunikat DVD Unplugged ( odłączony) .

Panasonic ma ustawienie YPbPr i zachowuje się tak samo. Obraz mocno drży.

Obydwa odtwarzacze bez problemu odtwarzają bez drżenia obraz zarówno przez komponent jak i scart obraz bezpośrednio podłączone do odbiornika TV ( Sharp LC-46LE814E)

Sądziłem naiwnie, że być może jest to wina kabli. Kupiłem nowe i jest to samo.

Natomiast co ciekawego zauważyłem.

Po podpięciu DVD do amplitunera kablami komponent (wejście IN) , oraz połączenia odbiornika TV z amplitunerem przez wyjście komponent, odbiornik TV sam przełącza się na wejście komponentowe i obraz jest czysty zaraz po włączeniu odtwarzacza DVD (podobnie jak przez scart po podłączeniu tym kablem bezpośrednio do odbiornika TV). Dźwięk natomiast idzie bezpośrednio z DVD do przypisanego wejścia optycznego. W amplitunerze jest włączone cokolwiek co nie jest przypisane do jakiegoś urządzenia. , nic to nie zmienia, obraz sobie idzie elegancko i czysto. Jak wyłączę amplituner, rzecz jasna obraz znika. Jest jednak przekaźnikiem, ale tylko jak jest pod zasilaniem, natomiast jak tylko włączę w amplitunerze DVD do którego jest , przypisane gniazdo komponent IN1 od razu obraz zaczyna drżeć, bez względu na to, czy wyjście z amplitunera jest zaprogramowane HDMI main, czy też komponent. Mimo ustawienia tej samej rozdzielczości, bez podbijania w górę., po wyłączeniu i włączeniu progresywnego skanowania. No i rzecz jasna pokazuje komunikat DVD Unplugged. Wypróbowałem wszystkie możliwe ustawienia amplitunera oraz odtwarzaczy DVD.

Generalnie włosów sobie nie powyrywam z tego powodu, ale ciekawość mnie zżera co to może być i czy czasami jednak nie popełniam jakiegoś błędu w ustawieniach, ale chyba wyczerpałem wszystkie opcje.

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

Wiesz, prędzej, czy później zakupię odtwarzacz bluray, tak czy siak, natomiast trawi mnie ciekawość, zwłaszcza, że poprzedni właściciele twierdzą, że u nich było OK. Jest więc prawdopodobne, że gdzieś mogłem dać plamę. Nic to, najważniejsze, że śmiga po HDMI.

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.