Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmieszczenie głośników 5.1 w pokoju ~18m^2

gouran21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest jakiś sposób żeby w pokoju 4,2x4,3m rozmieścić dobrze głośniki 5.1?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <- zdjęcia pokoju, ściana z łóżkiem ma 4.2m. To nie będzie dla mnie problem powiesić głośniki na ścianie jeżeli będzie taka potrzeba, myślałem nad zawieszeniem tylnich satelit za łóżkiem koło okna, subwoofer będzie pod biurkiem, główny głośnik pod monitorem a satelity przednie przy monitorach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle tłum pomagających.

Chociaż sam mam blade pojęcie z akustyki to sprobuję zwrócić twoją uwagę na kilka rzeczy. Sam miałem niezbyt dobre akustycznbie pomieszczenia i kilka razy kupowałem zestawy 5.1 i za każdym razem byłem niezadowolony.

Pierwsza rzecz czy masz juz te głośniki ? Czy to zwykły komputerowy zestawik czy też prawdziwy zestaw kolumn z amplitunerem. Jeśli tak to eksperymentuj. Po drugie do czego chcesz ich używac i jakie sa twoje oczekiwania. Druga sprawa to twoja pozycja w pomieszczeniu. Siedzisz w rogu i chcesz mieć 4z 6 źródeł dźwięku w odległości pół metra od ciebie a kolejne 2 głośniki rozwalone po całym pokoju. Wydaje mi się że takie coś nie zrobi ci dobrego dźwiękowego 3d w filamch lub grach. W pozostałych dziedzinach 5.1 to tylko kłopot i przerost formy nad treścią. 2.1 lub stereo będzie o wiele mniej kłopotliwe i w muzyce zrobi lepszą robotę, Ale jak juz napisałem na samym początku nie znam się.

Będzie dobrze i z łóżka, trzeba tylko telewizor ( chyba, że go nie będzie ) powiesić na regale,

centralnie, a wtedy reszta jest automatycznie ustawiana jak w podręczniku ...

Szczególnie powinno być poprawnie z małym zestawem "z pudełka" - fronty obok TV,

central nad lub pod nim, a satelity w rogach przy łożu; reszta kalibracją i już.

Położenie suba nie musi być krytyczne, bo nie ma symetrii.

Pomijając TV ułożenie chyba pozostaje jw.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.