Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn do Kenwood KA-4020

Light

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Udało mi się właśnie kupić wzmacniacz KENWOOD KA-4020 nie używany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wynegocjowałem nawet 50pln. Teraz szukam kolumn. Najbardziej zadowoliły by mnie quadral odin phonologue, o których wiele dobrego tu przeczytałem, i które są aktualnie na allegro, ale chyba nie mają oryginalnych średnich głośników. Ze względów gabarytowych wolę jednak

QUADRAL TRIBUN MK IV

Ukryta Zawartość

które jak najbardziej by mnie zadowoliły. Znalazłem jeszcze coś takiego

QUADRAL Quintas 135S

Ukryta Zawartość

I teraz mam problem, czy licytować te pierwsze na pewno lepsze, czy brać te drugie. Z licytacjami różnie bywa. Jak nie przekroczy 500pln to bym wziął, ale jak będzie np. 700 to już nie, a w między czasie te pierwsze mogą się już sprzedać. W związku z tym mam pytanie, czy QUADRAL Quintas 135S mocno odbiega brzmieniem i jakością od QUADRAL TRIBUN MK IV. Dodam, że nie jestem żadnym audiofilem, którego minimalna strata zaraz kaleczy ucho. Gdyby nie było między nimi znaczącej różnicy zdecydowałbym się na Quintas. Proszę więc o jakąś podpowiedź osób znających je, lub posiadających dostateczną wiedzę na ten temat.

Wypadałoby wspomnieć też gdzie i co będą grać. Pokój jakieś 25m2 mniej więcej kwadrat, a muzyka zdecydowanie lekka i nie męcząca. Żadne bum bum, cyk cyk. Lubię ciepłe i nie męczące brzmienie, a muzyki nigdy nie słucham zbyt głośno. Raczej jakieś lekkie nie męczące kawałki w tle. Nie jestem też żadnym audiofilem, ale jak coś kupić to lepiej dobrze wybrać.Bariera cenowa jakoś mnie specjalnie nie blokuje, ale nie chciałbym kupować zbyt drogich kolumn. Oczywiście domyślam się, że dla miłośników dobrego brzmienia kolumny za np. 700pln, są kolumnami niżowymi ;). Doradźcie więc proszę, czy brać te Quintasy, czy są marne i lepiej poczekać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/135297-wyb%C3%B3r-kolumn-do-kenwood-ka-4020/

Dwa tygodnie myślałem i nie mogłem się na nic zdecydować, a teraz kupiłem jeszcze tuner i kolumny QUADRAL ODIN MK III ze wzmacniaczem w jedno popołudnie. Pytanie już nieaktualne, dzięki.

Witam nie znam tego wzmaka z kenwooda miałem cd dp-7010 i dp-7060 oba są bardzo dobrze wykonane. Kolumn o których piszesz nie znam z Quadrala kojarzę Quintas ale to raczej niska seria przynajmniej obecna sprzedawana razem z zestawami do kina domowego.

Nie wiem co prawda jak zagrają z twoim wzmakiem ale ja mam teraz ATL 308 kupiłem je w identycznym stanie co te:

Ukryta Zawartość

wymagają renowacji zawieszenia głośników basowych ale imo warto. Warto pamiętać, żeby założyć zawieszenia piankowe tak jak było w oryginale. Trzeba dobrać odpowiedni rozmiar i szukać zawieszenia do głośników "zachodnich" mnie zawieszenie i robocizna kosztowało ok 200 pln. Warto się potargować ja za swoje zapłaciłem 400 łącznie z przesyłką ale to ciut nowszy model atl 308s. Kolumny w obudowie TL (linia transmisyjna). Nie wiem czy masz standy ale to kolejny koszt.

Kolejnym modelem który mogę polecić to stare heco bardzo duże 3 drożne kolumny w obudowie zamkniętej model heco superior 700 :

Ukryta Zawartość

Słuchałem ostatnio u kumpla modelu heco superior 800

Ukryta Zawartość

grały ze wzmakiem sony chyba 690 es imo rewelacja!!!

Heco superior 700 powinieneś spokojnie znaleźć w zakładanym budżecie.

Pomieszczenie 25mkw jest już dość spore także balansujesz na granicy spore monitory / podłogówki.

Szczególnie przy cichym słuchaniu ma to znaczenie przy zbyt małych monitorach czuć będzie niedosyt.

Mogę Ci polecić w 100% jeszcze bardzo fajne podłogówki ale prawie 2 razy przekraczają budżet... moim zdaniem warto, są zdecydowanie nowsze od w/w (ale heco superior 700 to też bardzo ciekawa opcja) i nowe kosztowały 6000pln. Więc poniżej 1500 w tej chwili to bardzo dobra cena. Celowo nie piszę co to za kolumny bo może sam się na nie skusze. Miałem kiedyś model ciut niższy tej firmy z luxmanem l-400 grały super i co ważne nawet grając cicho potrafiły miło "zamruczeć"

Jak był byś zainteresowany tymi podłogówkami to pisz na priv nie wiem skąd jesteś ale po w/w podłogówki trzeba by zrobić wycieczkę do Wrocławia - piękne miasto.

Tyle ode mnie.

Ps.

Osobiście budowę systemu zacząłbym właśnie od kolumn. Druga ważna sprawa to pośpiech naprawdę nie jest wskazany przy zakupie audio.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.