Skocz do zawartości
IGNORED

Nominalna emisja lamp

Peter_52905

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę jako laik, więc proszę o ogromną wyrozumiałość :-) być może temat był już przedmiotem dyskusji na forum, jeśli tak, nie wpadł mi w oko... mam pytanko odnośnie nominalnej emisji lamp (chodzi rzecz jasna o lampy używane), a konkretnie, czy jeśli spada ona poniżej 100%, to oznacza, że kończy się jej żywotność i dalszy spadek będzie następował w relatywnie krótkim czasie i taką lampę można już sobie odpuścić, czy też spadek poniżej 100% to po prostu norma i co jakiś czas kilka procent ucieka aż do jakiegoś poziomu krytycznego ? Oczywiście, to że kiedyś musi spać poniżej "setki" doskonale wiem :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/135997-nominalna-emisja-lamp/

To proste, dawne mierniki (tanie) wskazywały zakresy emisji (BAD/?/GOOD), które określały przydatność lampy. Te droższe posiadały karty z podziałką dla danej lampy, które się przykładało do takiego wskaźnika wychyłowego i odczytywało wartości. Ogólnie przyjmuje się, że kres żywotności lampy to 60% emisji. Ten spadek nie jest szybki i nie ma się co obawiać chyba, że lampa pracuje ponad swoje możliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53978-0-12198000-1511517757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcesz tanio, to tylko takie coś -

Ukryta Zawartość

Ceny "zabytkowych" i dobrych testerów zaczynają się od tysiąca zł w górę.

Ukryta Zawartość

Witam

Piszę jako laik, więc proszę o ogromną wyrozumiałość :-) być może temat był już przedmiotem dyskusji na forum, jeśli tak, nie wpadł mi w oko... mam pytanko odnośnie nominalnej emisji lamp (chodzi rzecz jasna o lampy używane), a konkretnie, czy jeśli spada ona poniżej 100%, to oznacza, że kończy się jej żywotność i dalszy spadek będzie następował w relatywnie krótkim czasie i taką lampę można już sobie odpuścić, czy też spadek poniżej 100% to po prostu norma i co jakiś czas kilka procent ucieka aż do jakiegoś poziomu krytycznego ? Oczywiście, to że kiedyś musi spać poniżej "setki" doskonale wiem :-)

70% to raczej optimum ,poniżej to już tylko gorzej.

A czy można wzrokowo ocenić przydatność lampy? Czy ma tu znaczenie ilość „srebrnego kapelusza” na lampie? Pytam, bo ostatnio kupiłem od gościa z Allegro 4 szt (2 ECC83 RCA HAMMOND i 2 ECC802S Siemensa) i grają znacznie gorzej niż oryginalne electro harminixy :(

W niektórych przypadkach lampy mogą pracować nawet z 50% emisją -

Ukryta Zawartość

Zbyt mała ilość lub prześwitujący getter świadczy o "złej" próżni w lampie, czyli pojawieniu się szkodliwych związków, które ten getter pochłania a tym samym zanika. Może to być także nieszczelność między cokołem a szkłem w którym jest on zatopiony i minimalnym przenikaniu powietrza.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.